Cara Kurangkan Gula Dalam Darah Terbaik: Diabetes Boleh Menjejaskan Tahap Testosteron

Cara Kurangkan Gula Dalam Darah Terbaik Diabetes Boleh Menjejaskan Tahap Testosteron

Table of Contents

Cara kurangkan gula dalam darah memang banyak dicari oleh ramai orang kerana takut terkena diabetes.

Gula darah tinggi, dikenali sebagai hiperglisemia, berlaku apabila gula darah seseorang melebihi 180 miligram per desiliter (mg/dl).

Adalah penting bagi mereka yang menghidap diabetes menguruskan paras gula darah mereka.

Cara Kurangkan Gula Dalam Darah Terbaik

Diabetes adalah penyakit progresif, dan anda benar-benar perlu memikirkan cara untuk mengawalnya.

(MESTI BACA) mengenai Simptom Diabetes.

Jika anda menghidap diabetes, menurunkan gula darah bukan sekadar matlamat jangka pendek, ia membantu mencegah atau menangguhkan komplikasi diabetes.

Komplikasi diabetes termasuk penyakit jantung, buah pinggang, mata dan saraf. Menurunkan gula darah boleh mengubah perjalanan penyakit sepenuhnya.

Salah satu komplikasi diabetes yang paling ditakuti, terutamanya lelaki, ialah ia boleh menjejaskan tahap testosteron. Testosteron adalah hormon penting untuk lelaki.

Tetapi jangan risau, di bawah kami akan mengesyorkan suplemen yang baik untuk mengawal tahap testosteron anda.

(Jika anda ingin membaca secara langsung tentang suplemen, sila tatal halaman ke bawah)

Artikel ini membincangkan lima cara terbaik untuk menurunkan gula darah anda dengan selamat dan juga menerangkan bahaya gula darah tinggi pada lelaki.

Adakah Cara Mudah Menurunkan Paras Gula Dalam Darah Secara Semulajadi?

Membuat beberapa perubahan gaya hidup utama kadangkala boleh menghapuskan keperluan untuk ubat.

Perubahan gaya hidup tanpa suplemen tidak membuahkan hasil yang maksimum.

Menurunkan gula darah menjadi perlu segera untuk mengelakkan komplikasi yang boleh mengancam nyawa.

Di bawah adalah beberapa cara untuk mengurangkan paras gula dalam badan.

1. Sentiasa Bersenam

Sentiasa Bersenam

Aktiviti fizikal adalah cara terpantas untuk menurunkan gula darah anda secara semula jadi.

Senaman merendahkan ketahanan insulin dan meningkatkan keupayaan tubuh untuk menukar glukosa kepada tenaga (1).

Senaman yang kerap boleh membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan yang sederhana dan meningkatkan sensitiviti insulin.

Kepekaan insulin yang meningkat bermakna sel anda boleh menggunakan gula yang ada dalam aliran darah anda dengan lebih berkesan.

Senaman juga membantu otot anda menggunakan gula darah untuk tenaga dan pengecutan otot.

Untuk lebih memahami cara badan anda bertindak balas terhadap senaman, lakukan pemeriksaan gula darah secara berkala sebelum dan selepas bersenam (2).

Catatkan sebarang perbezaan dalam glukosa darah anda di antara aktiviti, ini akan membantu anda mengetahui cara mana yang paling berkesan untuk menurunkan gula darah anda.

Beberapa senaman yang disyorkan termasuk berjalan ringan atau senaman rintangan mudah seperti jongkong atau angkat kaki.

Bentuk senaman lain yang berguna termasuk angkat berat, berjalan pantas, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan banyak lagi.

Malah, sebarang aktiviti yang kerap membuat anda bangun dan bergerak tanpa mengira intensiti mengalahkan gaya hidup yang tidak aktif (3).

Jika anda menghadapi masalah untuk mendedikasikan tempoh yang lebih lama untuk bersenam sepanjang minggu, anda boleh melakukan sesi yang lebih pendek.

Sebagai contoh, cuba sasarkan untuk sesi senaman selama 10 minit 3 kali sehari selama 5 hari, dengan matlamat 150 minit seminggu.


Tongkat Ali Supplement Terbaik: Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Tongkat Ali


2. Perhatikan Pengambilan Karbohidrat Anda

Memberi perhatian kepada karbohidrat adalah penting untuk penghidap diabetes jenis 2. Karbohidrat inilah yang menyebabkan gula darah anda berpotensi berubah-ubah.

Perhatikan Pengambilan Karbohidrat Anda

Berapa banyak karbohidrat setiap hidangan yang sesuai? Ia disesuaikan dengan setiap individu. Pengambilan karbohidrat anda sangat mempengaruhi paras gula darah anda (4).

Badan anda memecahkan karbohidrat kepada gula, terutamanya glukosa. Kemudian, insulin membantu badan anda menggunakan dan menyimpannya untuk tenaga.

Apabila anda makan terlalu banyak karbohidrat atau mengalami masalah fungsi insulin, proses ini gagal, dan paras glukosa darah boleh meningkat.

Itulah sebabnya disyorkan bahawa penghidap diabetes menguruskan pengambilan karbohidrat mereka dengan mengira karbohidrat dan mengetahui berapa banyak yang mereka perlukan.

Berapa banyak anda bersenam, berat badan anda, dan umur anda semuanya boleh mempengaruhi berapa lama gula kekal dalam sistem anda.

Titik permulaan yang tipikal untuk penghidap diabetes adalah mengehadkan pengambilan karbohidrat kepada 200 hingga 245 gram (g) sehari.

Jumlah itu adalah kira-kira separuh daripada kalori harian anda datang daripada karbohidrat. Dari sana, buat pelarasan mengikut bacaan glukosa darah anda.

Perlu diingat bahawa karbohidrat bukan sahaja terdapat dalam roti, kentang dan pasta. Ia juga terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, gula-gula dan tenusu.

Banyak kajian juga menunjukkan bahawa makan diet rendah karbohidrat membantu mengurangkan paras gula dalam darah dan mencegah lonjakan gula dalam darah.


Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


3. Minum Air dan Kekal Terhidrat

Minum air yang mencukupi dan kekal terhidrat ialah cara mudah untuk kekal mengawal paras gula darah anda.

Minum Air dan Kekal Terhidrat

Air adalah komponen penting dalam pengurusan diabetes. Oleh itu, kekal terhidrat dengan secukupnya adalah kunci untuk mengekalkan paras gula darah yang normal.

Tidak minum air yang mencukupi juga menyebabkan dehidrasi dan boleh memaksa badan anda untuk mengambil air daripada sumber lain seperti air liur dan air mata.

Selain mencegah dehidrasi, ia membantu buah pinggang anda mengeluarkan sebarang gula berlebihan melalui air kencing (5).

Kajian terdahulu mendapati lebih banyak peserta kajian air minum, semakin kecil kemungkinan mereka mengalami gula darah tinggi.

Lebih khusus lagi, kajian itu mendapati orang yang minum kurang daripada ½ liter air sehari berisiko lebih tinggi untuk mengalami masalah gula dalam darah.

Perlu diingat bahawa air dan minuman sifar kalori yang lain adalah yang terbaik.

Elakkan pilihan pemanis gula, kerana ini boleh meningkatkan glukosa darah, mendorong penambahan berat badan, dan meningkatkan risiko diabetes.


Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron Terbaik Yang Terbukti Secara Klinikal


4. Dapatkan Penanganan terhadap Tekanan

Tekanan boleh menjejaskan paras gula darah anda sebab apabila anda tertekan, gula darah anda cenderung meningkat.

Dapatkan Penanganan terhadap Tekanan

Apabila anda tertekan, paras insulin menurun, hormon tertentu meningkat, dan lebih banyak glukosa dibebaskan dari hati, yang berakhir dalam aliran darah dan boleh menyebabkan gangguan.

Apabila tertekan, badan anda merembeskan hormon yang dipanggil glukagon dan kortisol, yang menyebabkan paras gula dalam darah meningkat (6).

Yoga dan meditasi adalah salah satu cara bagaimana anda boleh melegakan tekanan yang boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah.

Gabungan yoga dan meditasi yang diamalkan selama satu jam sekali seminggu membawa kepada penurunan tahap tekanan dan menurunkan tahap glukosa darah.

Berjalan-jalan, bermain dengan anjing anda selama beberapa minit, atau mendengar lagu yang menyeronokkan ialah cara mudah untuk menghilangkan tekanan.

Pada asasnya apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk mengalih perhatian diri anda selama beberapa minit dan hanya menurunkan kadar pernafasan anda akan membantu.

Satu kajian menunjukkan bahawa senaman, relaksasi, dan meditasi secara signifikan mengurangkan tekanan dan menurunkan paras gula dalam darah.

5. Dapatkan Kualiti Tidur Yang Cukup 

Tidur yang cukup terasa sangat baik dan diperlukan untuk kesihatan yang baik.

Dapatkan Kualiti Tidur Yang Cukup 

Tidur yang baik membantu mengekalkan paras gula dalam darah anda dan menggalakkan berat badan yang sihat.

Malah, tabiat tidur yang buruk dan kekurangan rehat boleh menjejaskan paras gula dalam darah dan sensitiviti insulin, meningkatkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

Tabiat tidur yang buruk juga dikaitkan dengan keadaan kesihatan lain, termasuk obesiti, penyakit jantung, dan strok.

Selain itu, kekurangan tidur meningkatkan tahap hormon kortisol, yang, seperti yang dijelaskan, memainkan peranan penting dalam pengurusan gula darah.

Tidur yang cukup adalah mengenai kuantiti dan kualiti. Disyorkan agar orang dewasa mendapat sekurang-kurangnya 7–8 jam tidur berkualiti tinggi setiap malam (7).

Elakkan kafein dan alkohol pada lewat hari untuk meningkatkan kualiti tidur anda. Cuba gunakan bauan yang menenangkan seperti lavender dan mandi air suam sebelum tidur.

Mengapa Diabetes Mempunyai Hubungan Dengan Hormon Testosteron?

Testosteron telah ditunjukkan untuk mempengaruhi bagaimana badan kita menyimpan lemak.

Lemak badan boleh disimpan sama ada sebagai lemak subkutan, iaitu lemak disimpan di bawah kulit atau sebagai lemak viseral, yang disimpan di sekitar organ perut.

Lemak viseral telah terbukti berkait rapat dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 serta penyakit jantung, penyakit Alzheimer dan kanser.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa paras testosteron yang rendah pada lelaki dikaitkan dengan peningkatan pemendapan lemak visceral, yang membawa kepada rintangan insulin dan diabetes jenis 2.


Hormon Testosteron – Semua Yang Anda Perlu Tahu


Apa Yang Berlaku Jika Lelaki Tidak Mengawal Paras Gula Dalam Darah?

Diabetes menjejaskan kebanyakan sel, tisu dan organ dalam badan, jadi terdapat banyak kesan buruk kepada kesihatan anda jika diabetes anda tidak diurus dengan baik.

Tahap testosteron cenderung lebih rendah pada lelaki yang menghidap diabetes berbanding mereka yang tidak, yang boleh menjejaskan tahap tenaga, dan dorongan seks.

Di bawah adalah beberapa masalah diabetes yang melanda lelaki secara langsung.

Libido rendah

Libido yang rendah, atau keinginan seksual, adalah masalah sebenar dan masalah yang memberi kesan kepada penghidap diabetes lebih daripada mereka yang tidak.

Jika dorongan seks anda terhenti, mula-mula lihat pengurusan diabetes anda dan ambil langkah untuk menurunkan paras glukosa darah anda.

Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang menghidap diabetes, terutamanya mereka yang mempunyai jenis 2 atau berat badan berlebihan, atau kedua-duanya.

Mempunyai kira-kira dua kali ganda risiko testosteron rendah berbanding rakan sebaya mereka tanpa penyakit, yang boleh menjejaskan keghairahan lelaki untuk seks.


Apa Itu Mati pucuk? Punca Utama, Faktor Risiko, Umur & Ubat


Disfungsi erektil

Diabetes boleh membawa kepada kerosakan dalam badan anda yang mungkin menyebabkan anda lebih berkemungkinan mengalami disfungsi erektil.

Disfungsi erektil

Punca disfungsi erektil pada lelaki yang menghidap diabetes adalah kompleks dan melibatkan gangguan pada saraf, saluran darah, dan fungsi otot.

Untuk mendapatkan ereksi, lelaki memerlukan saluran darah yang sihat, saraf, hormon lelaki, dan keinginan untuk dirangsang secara seksual.

Anda mempunyai ED jika anda tidak boleh mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang cukup kukuh untuk hubungan seksual yang memuaskan.

ED adalah perkara biasa pada lelaki pertengahan umur dan lebih tua. Tanda-tanda awal mungkin jika anda mula kehilangan ereksi pagi anda.

ED harus dirawat sebaik sahaja pesakit mengalami simptom, untuk menyelesaikan masalah anda juga boleh mendapatkan rawatan dengan suplemen yang bagus untuk lelaki.

Sesetengah lelaki juga memilih untuk mengambil suplemen untuk meningkatkan hormon testosteron dan ia terbukti berkesan.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Mengekalkan Tahap Testosteron?

Cara kurangkan gula dalam darah memang terdapat banyak. Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat satu suplemen yang boleh membantu anda meningkatkan tahap testosteron anda.

Seperti yang anda tahu bahawa hormon testosteron mempunyai hubungan dengan diabetes. Oleh itu, adalah penting untuk meningkatkan hormon testosteron anda.

NUVITON™ adalah suplemen semulajadi yang boleh meningkatkan dan menormalkan tahap testosteron.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Mengekalkan Tahap Testosteron?

NUVITON™ boleh memberikan manfaat kesihatan kepada lelaki berumur 18 tahun ke atas dan menawarkan kelebihan yang lebih besar kepada lelaki berusia lebih 40 tahun.

Beberapa faedah NUVITON™ ialah peningkatan dorongan seks, penurunan lemak badan, peningkatan jisim otot tanpa lemak, dan peningkatan tahap tenaga anda.

NUVITON™ dihasilkan dalam kemudahan yang diluluskan oleh USFDA, diuji makmal pihak ketiga, dan telah diuji keberkesanannya.

NUVITON™ tiada kesan sampingan dan tidak memerlukan preskripsi. Jadi NUVITON™ layak menjadi pilihan pertama jika anda ingin melalui semua kaedah di atas.

Nur Syuhada Johari

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: