Makanan Untuk Kencing Manis dan Kaedah Yang Mesti Diamalkan

Makanan Untuk Kencing Manis dan Kaedah Yang Mesti Diamalkan

Table of Contents

Makanan Untuk Kencing Mani

Makanan untuk kencing manis dan aktiviti fizikal adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat apabila anda menghidap diabetes.

Bersama-sama dengan faedah lain, mengikuti pelan makan yang sihat dan menjadi aktif boleh membantu anda mengekalkan tahap glukosa darah anda, juga dipanggil gula darah (1).

Untuk menguruskan glukosa darah anda, anda perlu mengimbangi apa yang anda makan dan minum dengan aktiviti fizikal dan ubat diabetes (2).

Makanan Untuk Kencing Manis

Biasalah penghidap kencing manis nak makan sedap tapi tak boleh.

Sebab apa yang anda pilih untuk makan, berapa banyak yang anda makVan, dan masa anda makan semuanya penting dalam mengekalkan tahap glukosa darah anda.

Menjadi lebih aktif dan membuat perubahan dalam apa yang anda makan dan minum mungkin kelihatan mencabar pada mulanya.

Anda mungkin mendapati lebih mudah untuk memulakan dengan perubahan kecil dan mendapatkan bantuan daripada keluarga, rakan dan pasukan penjagaan kesihatan anda.

Makan dengan baik dan aktif secara fizikal pada kebanyakan hari dalam seminggu boleh membantu anda:

✔️ Pastikan paras glukosa darah, tekanan darah dan kolesterol anda dalam julat sasaran anda.

✔️ Menurunkan berat badan atau kekal pada berat badan yang sihat.

✔️ Mencegah atau melambatkan masalah diabetes.

✔️ Berasa baik dan mempunyai lebih banyak tenaga.

Baiklah, mari ketahui lebih lanjut tentang makanan apa dan cara yang boleh membantu.

(Baca sehingga habis, kerana di bahagian bawah terdapat kaedah tambahan yang boleh memudahkan anda meningkatkan hormon testosteron)

Apakah Makanan Yang Boleh Saya Makan Jika Saya Menghidap Diabetes?

Anda mungkin bimbang bahawa menghidap diabetes bermakna tidak makan makanan yang anda nikmati (3).

Berita baiknya ialah anda masih boleh makan makanan kegemaran anda, tetapi anda mungkin perlu makan bahagian yang lebih kecil atau kurang kerap menikmatinya.

Pasukan penjagaan kesihatan anda akan membantu membuat pelan makan diabetes untuk anda yang memenuhi keperluan dan kesukaan anda.

Kunci untuk makan dengan diabetes ialah makan pelbagai makanan sihat daripada semua kumpulan makanan, dalam jumlah yang digariskan oleh rancangan makan anda.

Senarai makanan di bawah kaya dengan vitamin, mineral, antioksidan dan serat yang baik untuk kesihatan keseluruhan.

1. Kekacang

Kacang merah, pinto, atau kacang hitam penuh dengan vitamin dan mineral seperti magnesium dan kalium. Mereka juga mengandungi serat yang tinggi (4).

KEKACANGAN BAGUS UNTUK KENCING MANIS

Kacang memang mengandungi karbohidrat, tetapi ½ cawan juga menyediakan protein sebanyak satu auns daging tanpa lemak tepu.

Untuk menjimatkan masa anda boleh menggunakan kacang dalam tin, tetapi pastikan untuk mengeringkan dan membilasnya untuk menghilangkan sebanyak mungkin garam tambahan.

2. Sayuran berdaun hijau gelap

Bayam, kolar dan kangkung ialah sayur-sayuran berdaun hijau gelap yang penuh dengan vitamin dan mineral seperti vitamin A, C, E dan K, zat besi, kalsium dan kalium.

SAYURAN TERHADAP DIABETES

Makanan berkuasa ini juga rendah kalori dan karbohidrat. Cuba tambah sayur-sayuran berdaun gelap pada salad, sup dan rebusan.

3. Buah sitrus

Buah sitrus seperti jeruk, limau gedang dan limau penuh dengan serat, vitamin C, folat dan kalium, yang akan membantu memberi manfaat kepada pelan pemakanan diabetes yang sihat.

BUAH SITRUS KELEBIHANNYA APA?

Jeruk penuh dengan serat. Serat mengambil masa paling lama untuk dipecahkan dan dihadam.

Ini membolehkan pelepasan gula perlahan ke dalam aliran darah, yang akan memastikan paras glukosa darah anda stabil untuk jangka masa yang panjang.

Selain itu, indeks glisemik oren mentah adalah kira-kira 40-43.


>>Hormon Testosteron – Semua Yang Anda Perlu Tahu<<


4. Buah beri

Yang manakah kegemaran anda, beri biruatau varieti lain?

MANFAAT DARI BUAH BERI TERHADAP DIAETES!

Walau apa pun, semuanya padat dengan antioksidan, vitamin dan serat.

Beri boleh menjadi pilihan yang bagus untuk memuaskan hati manis anda dan ia memberikan manfaat tambahan vitamin C, vitamin K, mangan, kalium dan serat.

5. Tomato

Berita baiknya ialah tidak kira bagaimana anda menyukai tomato, tulen, mentah atau dalam sos, anda sedang makan nutrien penting seperti vitamin C, vitamin E dan kalium.

TOMATO PENCEGAH DIABETES?

Tomato dianggap sebagai sayuran bukan berkanji dalam perancangan makan untuk diabetes. Ini bermakna jumlah gula semulajadi adalah minimum dalam hidangan.

6. Ikan

Ikan tinggi dengan asid lemak omega-3. Lemak omega-3 boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan keradangan.

Khasiat ikan!

Ikan yang tinggi dalam lemak sihat ini kadangkala dirujuk sebagai “ikan berlemak.” Salmon terkenal dalam kumpulan ini.

Ikan lain yang tinggi kandungan omega-3 ialah herring, sardin, makarel, trout dan tuna albacore.

Pilih ikan yang dibakar, dibakar atau dibakar untuk mengelakkan karbohidrat dan kalori tambahan yang terdapat dalam ikan yang dilapisi tepung roti dan digoreng.

7. Bijirin penuh

Bahan pertama pada label harus mempunyai perkataan “keseluruhan” di dalamnya.

Bijirin penuh

Bijirin penuh kaya dengan vitamin dan mineral seperti magnesium, vitamin B, kromium, besi dan folat.

Mereka juga merupakan sumber serat yang hebat. Beberapa contoh bijirin penuh ialah oat penuh, quinoa, barli bijirin penuh dan farro.

8. Susu dan yogurt

Anda mungkin pernah mendengar bahawa susu dan yogurt boleh membantu membina tulang dan gigi yang kuat.

Manfaat susu dan yogurt terhadap diabetes!

Sebagai tambahan kepada kalsium, banyak produk susu dan yogurt diperkaya untuk menjadikannya sumber vitamin D yang baik.

Lebih banyak penyelidikan sedang muncul tentang hubungan antara vitamin D dan kesihatan yang baik.

Cari produk yogurt yang lebih rendah lemak dan gula tambahan.

Susu dan yogurt memang mengandungi karbohidrat yang akan menjadi faktor dalam perancangan makan apabila anda menghidap diabetes.


Simptom Diabetes: Kesannya Kepada Lelaki dan Mengapa Itu Boleh Berlaku


Bilakah Saya Perlu Makan Jika Saya Menghidap Diabetes?

Sesetengah penghidap diabetes perlu makan pada masa yang sama setiap hari. Orang lain boleh menjadi lebih fleksibel dengan masa makan mereka.

Bergantung pada ubat diabetes atau jenis insulin anda, anda mungkin perlu makan jumlah karbohidrat yang sama pada masa yang sama setiap hari.

Jika anda mengambil insulin “masa makan”, jadual makan anda boleh menjadi lebih fleksibel.

Jika anda menggunakan ubat diabetes atau insulin tertentu dan anda melangkau atau menangguhkan makan, tahap glukosa darah anda boleh turun terlalu rendah.

Tanya pasukan penjagaan kesihatan anda bila anda patut makan dan sama ada anda perlu makan sebelum dan selepas aktiviti fizikal.

Adakah Kaedah Yang Dapat Membantu Berapa Banyak Saya Makan Tetapi Masih Selamat?

Makan jumlah makanan yang betul juga akan membantu anda menguruskan tahap glukosa darah dan berat badan anda

Di bawah adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk membantu anda yang ingin makan dengan baik atau banyak tetapi sebaliknya tidak memudaratkan paras gula anda.

1. Perancangan penurunan berat badan

Jika anda berlebihan berat badan atau mengalami obesiti, bekerjasama dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk membuat rancangan penurunan berat badan.

Perancangan penurunan berat badan

Perancang Berat Badan boleh membantu anda menyesuaikan pelan kalori dan aktiviti fizikal anda untuk mencapai dan mengekalkan berat badan matlamat anda.

Untuk menurunkan berat badan, anda perlu makan lebih sedikit kalori dan menggantikan makanan yang kurang sihat dengan makanan yang lebih rendah kalori, lemak dan gula.

Jika anda menghidap diabetes, berat badan berlebihan atau obes, dan merancang untuk mempunyai bayi, anda harus cuba mengurangkan berat badan berlebihan sebelum anda hamil.


9 Petua Semulajadi Menaikkan Nafsu Lelaki


2. Kaedah plat

Kaedah plat membantu anda mengawal saiz bahagian anda. Anda tidak perlu mengira kalori.

Kaedah plat

Kaedah plat menunjukkan jumlah setiap kumpulan makanan yang perlu anda makan.

Kaedah ini paling sesuai untuk makan tengah hari dan makan malam.

Letakkan sayur-sayuran bukan tepung pada separuh pinggan, daging atau protein lain pada satu perempat daripada pinggan, dan sebutir atau kanji lain pada satu perempat terakhir.

Anda juga boleh makan semangkuk kecil buah atau sekeping buah, dan minum segelas kecil susu seperti yang disertakan dalam rancangan makan anda.

Anda boleh mencari banyak kombinasi makanan yang berbeza dan lebih terperinci tentang penggunaan kaedah plat di mesin pencari mana pun di internet.

Rancangan pemakanan harian anda juga mungkin termasuk snek kecil antara waktu makan.

3. Pengiraan karbohidrat

Pengiraan karbohidrat melibatkan menjejaki jumlah karbohidrat yang anda makan dan minum setiap hari.

Pengiraan karbohidrat

Kerana karbohidrat bertukar menjadi glukosa dalam badan anda, ia menjejaskan tahap glukosa darah anda lebih daripada makanan lain.

Pengiraan karbohidrat boleh membantu anda menguruskan tahap glukosa darah anda.

Jika anda mengambil insulin, mengira karbohidrat boleh membantu anda mengetahui berapa banyak insulin yang perlu diambil.

Pengiraan karbohidrat ialah alat perancangan makanan untuk penghidap diabetes yang mengambil insulin, tetapi tidak semua penghidap diabetes perlu mengira karbohidrat.

Jumlah karbohidrat dalam makanan diukur dalam gram. Kebanyakan karbohidrat datang daripada kanji, buah-buahan, susu, dan gula-gula.

Cuba hadkan karbohidrat dengan gula tambahan atau yang mengandungi bijirin halus, seperti roti putih dan nasi putih.

Sebaliknya, makan karbohidrat daripada buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, kekacang, dan susu rendah lemak atau tanpa lemak.


Testosteron Boosters Terbaik: Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki

Nuviton-Happy

Adakah Terdapat Kaedah Tambahan Untuk Membantu Diabetes?

Anda mungkin memerlukan suplemen jika anda tidak mendapat cukup vitamin dan mineral daripada makanan.

Jika badan menghidap diabetes, ia akan menjejaskan hampir semua bahagian badan anda.

Antara yang paling bahaya adalah untuk lelaki, kerana jika lelaki menghidap diabetes dia akan mengalami badan yang lemah dan tiada mood.

OMG

Itu kerana diabetes mengganggu sistem badan lelaki untuk menghasilkan hormon testosteron.

(MESTI BACA) mengenai 5 Penggalak Testosteron Terbaik untuk Lelaki.

Oleh itu, penting untuk mengetahui jika anda menghidap diabetes dan anda seorang lelaki, adalah penting untuk mengambil suplemen untuk menyihatkan badan.

Vincent Stanley

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: