6 Cadangan Supplement Untuk Kencing Manis yang Betul!

6 Cadangan Supplement Untuk Kencing Manis yang Betul!

Table of Contents

Supplement untuk kencing manis adalah supplement pemakanan yang disyorkan oleh doktor untuk dimakan oleh penghidap kencing manis.

Diabetes mellitus, juga dikenali sebagai diabetes, adalah penyakit metabolik yang menyebabkan gula darah tinggi (1).

Keadaan ini berlaku kerana kekurangan paras insulin yang berfungsi untuk menggerakkan glukosa darah ke sel-sel badan untuk diproses menjadi tenaga.

Kekurangan paras insulin menyebabkan glukosa terkumpul dalam darah sehingga paras gula dalam darah meningkat.


Mesti Baca : “Cara Mencegah Kencing Manis: Cara Yang Brilian dan Mudah!”


Jika tidak dikawal dengan betul, diabetes boleh merosakkan saraf, mata, buah pinggang dan organ badan yang lain (2).

Seperti yang kita tahu, pesakit kencing manis tidak boleh mengambil makanan manis dan mesti mengekalkan bahagian makanan yang mereka ambil.

Jika difikirkan secara langsung, khasiat yang sepatutnya diterima oleh setiap individu daripada makanan yang diambil adalah berkurangan bagi penghidap diabetes kerana ia mestilah bahagian makanan dan makanan yang diambil.

Oleh itu, pengambilan supplement untuk penghidap diabetes amat digalakkan bagi memenuhi keperluan nutrisi harian mereka.

Namun, pembaca perlu tahu bahawa tidak semua supplement boleh diambil secara sembarangan oleh penghidap diabetes.

Di bawah ini kita akan membincangkan kandungan supplement yang selamat untuk dimakan oleh pesakit kencing manis.

Kandungan tambahan yang disyorkan:

Sebenarnya tidak ada larangan untuk mengambil suppelement untuk pesakit kencing manis, kedua-dua pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Pengambilan supplement bergantung kepada keadaan dan keperluan setiap penghidap.

Terutamanya peranan supplement dalam memenuhi pengambilan vitamin dan mineral untuk tubuh, membuatkan semakin ramai orang beralih kepada perubatan alternatif daripada ubat kepada supplement.

Malah, menurut kajian, pesakit kencing manis yang menggunakan supplement cenderung lebih ramai daripada mereka yang tidak menghidapi sebarang penyakit.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa supplement tidak boleh digunakan untuk menggantikan rawatan diabetes standard, kerana ia boleh membahayakan kesihatan anda.

Sekiranya anda sebagai penghidap diabetes benar-benar digalakkan untuk mengambil supplement tambahan, anda harus memilih supplement yang mengandungi bahan-bahan berikut, termasuk:

1.Supplement Kromium

Temui faedah tambahan kromium!

Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa supplement kromium mungkin berguna untuk penghidap diabetes jenis 2 dan rintangan insulin (prediabetes) (3).

Terdapat bukti yang baik bahawa kromium boleh menurunkan paras glukosa dan meningkatkan kepekaan insulin, walaupun tidak semua kajian menunjukkan manfaat.

Mungkin kromium berfungsi lebih baik jika seseorang kekurangan kromium, yang biasanya hanya dilihat jika seseorang mempunyai pemakanan keseluruhan yang lemah. 

Kajian lain juga mendapati bahawa kromium boleh membantu dengan sindrom ovari polikistik (PCOS), yang dikaitkan dengan rintangan insulin.

Supplement kromium juga telah dikaji untuk kesannya terhadap kolesterol, risiko penyakit jantung, gangguan psikologi, penyakit Parkinson dan keadaan lain. 

Walau bagaimanapun, keputusan kajian telah bercanggah atau tidak jelas.

Sesetengah orang menggunakan Supplement kromium untuk membina otot atau mencetuskan penurunan berat badan. Sesetengah kajian kromium telah menunjukkan faedah ini, tetapi yang lain tidak.

2. Supplement Vitamin B

Pengambilan Vitamin B adalah supplement untuk kencing manis yang paling disyorkan

Terdapat beberapa jenis vitamin B yang boleh diambil oleh pesakit kencing manis.

Vitamin B pertama yang selamat untuk dimakan ialah Vitamin B1 yang dikenali sebagai Thiamine (4).

Kebanyakan orang yang menghidap diabetes mengalami kekurangan tiamin.

Sebagai bahan yang boleh menyumbang kepada beberapa komplikasi diabetes, penurunan tiamin dalam badan sering dikaitkan dengan penyakit jantung dan kerosakan pada saluran darah.

Malah, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa bahan tambahan dalam Vitamin B1, benfotiamine boleh mencegah komplikasi diabetes.

Ramai atlet bergantung pada supplement tiamin untuk meningkatkan daya tahan mereka.


Mesti Baca : “Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?”


Selain daripada mencegah diabetes, manfaat vitamin B1 dalam bentuk supplement juga boleh membantu melegakan pelbagai penyakit, seperti:

✅ Sariawan.

✅ HIV/AIDS .

✅ Katarak, glaukoma dan masalah penglihatan lain

✅ Kanser serviks

✅ Sakit jantung

✅ Imuniti. 

Vitamin 2 ialah Vitamin B6 yang membantu membentuk hemoglobin yang mengedarkan oksigen dalam darah ke seluruh badan.

Vitamin B6, atau pyridoxine, ialah vitamin larut air yang ditemui secara semula jadi dalam banyak makanan, serta ditambah kepada makanan dan makanan tambahan (5).

Selain itu, vitamin B6 juga berperanan dalam menukarkan protein dan karbohidrat daripada makanan kepada tenaga. 

Saluran pencernaan, otot, dan beberapa bahagian sistem imun juga dikekalkan dengan kehadiran vitamin B6 dalam badan.

Vitamin yang mengandungi B6 boleh meningkatkan toleransi gula dalam darah, terutamanya pada penghidap diabetes semasa mengandung. 

Jadi, vitamin B6 adalah salah satu mineral dan vitamin tambahan untuk pesakit kencing manis.

Tambahan pula, Vitamin B12 penting dalam penghasilan sel darah merah, memproses vitamin B9, menukar makanan kepada tenaga dan mengekalkan sistem saraf badan agar kekal sihat (6).

Vitamin B ketiga ialah Vitamin B12 yang mempunyai peranan penting dalam merawat neuropati diabetik. Vitamin B12 penting untuk menyokong fungsi sel saraf.

Jadi, pengambilan vitamin B12 sebagai mineral dan vitamin tambahan untuk pesakit kencing manis boleh mengurangkan kerosakan saraf.

3. Supplement Vitamin C

Cegah komplikasi diabetes dengan pengambilan vitamin C

Orang yang menghidap diabetes jenis 1 biasanya mempunyai tahap vitamin C yang rendah. Vitamin C, atau asid askorbik, adalah vitamin larut air (7).

Oleh itu dengan meningkatkan tahap vitamin C dalam aliran darah, jumlah sorbitol dapat dikurangkan.

Sorbitol adalah gula berbahaya yang boleh meningkatkan risiko komplikasi diabetes, seperti retinopati, neuropati, dan kerosakan buah pinggang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan sebanyak 500 miligram vitamin C setiap hari boleh mengurangkan tahap trigliserida dan kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein).

Trigliserida dan kolesterol adalah kolesterol jahat yang boleh menyebabkan pembentukan plak dalam saluran darah dan memberi kesan negatif kepada badan.

Untuk mengelakkan keadaan ini, kehadiran vitamin C diperlukan untuk memastikan tahap trigliserida dan kolesterol LDL terkawal.

Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam meningkatkan toleransi gula dalam darah. Jadi, vitamin C adalah salah satu mineral dan vitamin tambahan untuk pesakit kencing manis.

 

4.Supplement Vitamin D

Ingin tahu tentang kehebatan Vitamin D yang boleh membantu pesakit kencing manis?

Vitamin seterusnya untuk pesakit kencing manis ialah Vitamin D. Vitamin D adalah nutrien yang kita makan dan hormon yang dihasilkan oleh badan kita (8).

Vitamin ini sebenarnya dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas kepada pendedahan matahari, dan boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan penting untuk pengawalan gula darah.

Supplement vitamin D didapati mempunyai potensi untuk mengurangkan risiko diabetes.

Salah satu hipotesis untuk kesan mengurangkan risiko diabetes ialah fungsi sel beta pankreas terjejas dan rintangan insulin dikaitkan dengan vitamin D yang rendah, jadi supplement akan memperbaiki kedua-dua keadaan.

Pesakit kencing manis sepatutnya mempunyai tahap vitamin D sekitar 20-56 ng/ml.

Walau bagaimanapun, paras vitamin D, iaitu sekitar 60-80 ng/ml, boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah terkawal.

Vitamin D juga diperlukan oleh pesakit diabetes untuk mencegah keradangan dan tahap hemoglobin A1c (A1C) yang lebih tinggi.

Selain itu, vitamin D dipercayai dapat meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin atau hormon yang bertanggungjawab untuk mengawal paras gula dalam darah.

Jadi, vitamin D adalah salah satu mineral dan vitamin tambahan untuk pesakit kencing manis.

5.Supplement ALA dan GLA

Merawat neuropati diabetik menggunakan suplemen ALA dan GLA

ALA (asid alfa-lipoik) atau asid alfa lipoik adalah antioksidan yang kuat dan serba boleh, yang berfungsi untuk merawat neuropati diabetik dan mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan radikal bebas (9).

Di samping itu, beberapa kajian telah menemui hubungan antara ALA dan penurunan rintangan insulin supaya ia dapat meningkatkan kawalan gula dalam darah. 

Dengan cara itu masalah penghidap diabetes lebih mudah mengawal gula darah mereka.

Sementara itu, GLA (asid gamma-lipoik) atau asid gamma lipoik adalah antioksidan semulajadi yang biasanya terdapat dalam:

✅ Minyak evening primrose

✅ Minyak borage

✅ Minyak biji blackcurrant.

GLA boleh mengoptimumkan fungsi saraf yang rosak akibat neuropati diabetik. 

Oleh itu, kedua-dua ALA dan GLA termasuk dalam makanan tambahan untuk pesakit kencing manis, terutamanya mereka yang mempunyai neuropati diabetik.

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan. Tambahan pula, ALA perlu diambil dengan berhati-hati, kerana ia berpotensi menurunkan paras gula dalam darah ke paras berbahaya.

6.Supplement Magnesium

Magnesium dikenali untuk mengawal metabolisme karbohidrat dan aktiviti insulin

Magnesium adalah salah satu mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik (10).

Magnesium juga dikenali untuk mengawal metabolisme karbohidrat dan aktiviti insulin dalam badan.

Banyak kajian telah dijalankan dan telah membuktikan bahawa pengambilan magnesium dalam had tertentu boleh menjadikan paras gula dalam darah lebih terkawal pada penghidap diabetes.

Tahap magnesium cenderung menurun pada penghidap diabetes, malah boleh turun ke paras berbahaya bagi mereka yang menghidap retinopati diabetik.

Magnesium juga boleh menjejaskan kawalan gula darah pada penghidap diabetes jenis 2.

Kekurangan magnesium boleh mengganggu proses rembesan insulin dan juga meningkatkan ketahanan insulin.

Jadi, magnesium adalah salah satu supplement untuk pesakit kencing manis.

Terdapat banyak persediaan tambahan magnesium di pasaran. Adapun menurut ramai pakar yang lebih baik diserap oleh pesakit kencing manis adalah:

✅ Magnesium aspartate.

✅ Magnesium sitrat.

✅ Magnesium laktat.

✅ Magnesium klorida.

Walaupun begitu, keperluan magnesium dalam setiap orang pastinya berbeza. Oleh itu, sebelum membuat keputusan untuk mengambil supplement magnesium, anda harus terlebih dahulu memeriksa dengan doktor anda.

Apabila mengambil supplement magnesium, biasanya disyorkan untuk pesakit kencing manis untuk menurunkan dos insulin mereka.

Ringkasan

Sebenarnya, keperluan vitamin bukan sahaja boleh diperolehi melalui makanan tambahan. Kita juga boleh mendapatkannya daripada makanan yang kita ambil setiap hari. 

Tetapi malangnya, bagi penghidap diabetes, makanan adalah kunci utama untuk mereka mengawal gula dalam darah.

Jika mereka hanya salah dalam mengambil makanan, gula dalam darah yang normal pada mulanya boleh melambung tinggi dan menyebabkan komplikasi.

Selain mengambil ubat daripada doktor, sebenarnya pesakit kencing manis boleh mencuba mengambil ubat kencing manis cara kampung untuk membantu rawatan.

Bermula dari daun insulin, kapsul peria katak dan banyak lagi yang digunakan sebagai ubat semulajadi.


Mesti Baca : “Adakah Ubat Kencing Manis Paling Berkesan Yang Anda Perlu Tahu?”


SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn