6 Ubat Darah Tinggi Semulajadi Yang Mengejutkan

6 Ubat Darah Tinggi Semulajadi Yang Mengejutkan

Table of Contents

Ubat darah tinggi biasanya terdapat dalam bentuk dadah, tetapi tahukah anda sebenarnya terdapat banyak ubat darah tinggi yang boleh didapati secara semulajadi?

Dadah, termasuk perencat enzim penukar angiotensin (ACE), biasanya digunakan untuk mengurangkan tahap tekanan darah.

Walau bagaimanapun pengubahsuaian diet, boleh membantu menurunkan tahap tekanan darah kepada julat optimum dan mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

Mengikuti diet yang berkhasiat dicadangkan untuk semua orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, termasuk mereka yang menggunakan ubat penurun tekanan darah (1).

Diet yang sihat adalah penting untuk menurunkan tekanan darah dan mengekalkan tahap optimum.

Tekanan darah tinggi juga dipanggil hipertensi, menjejaskan hampir separuh daripada semua orang dewasa dan merupakan faktor risiko paling biasa yang boleh dicegah.

Tekanan darah tinggi ditakrifkan sebagai nilai tekanan darah sistolik (nombor teratas) 130 mm Hg atau lebih, tekanan darah diastolik (nombor bawah) lebih daripada 80 mm Hg, atau kedua-duanya (2).

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa memasukkan makanan tertentu dalam diet anda boleh mengurangkan tahap tekanan darah anda.

Adakah Terdapat Ubat Darah Tinggi Semulajadi?

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa makanan tertentu seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, dan ikan berminyak boleh menurunkan tekanan darah.

Menggabungkan makanan ini dalam diet boleh membawa kepada manfaat kesihatan jangka panjang.

Malah, bersama-sama dengan mengurangkan penggunaan alkohol dan pergerakan yang disengajakan boleh membantu menguruskan tekanan darah dalam masa tiga bulan sahaja.

1. Basil

Basil (Ocimum basilicum) adalah herba beraroma yang terdapat dalam pelbagai bentuk. Ia popular dalam perubatan alternatif kerana ia kaya dengan pelbagai sebatian berkuasa.

Basil kaya dengan pelbagai bahan yang dipercayai sebagai salah satu ubat  darah tinggi

Basil amat berkesan dalam merawat keadaan perubatan seperti tekanan darah, selsema, selesema, arthritis, dan lain-lain.

Basil manis mengandungi eugenol yang tinggi. Penyelidikan telah mengaitkan antioksidan berasaskan tumbuhan ini kepada banyak manfaat kesihatan (3).

Kajian juga menunjukkan bahawa antioksidan juga boleh meningkatkan tahap tenaga.

Kerana badan menjana radikal bebas sebagai hasil sampingan yang tidak dapat dielakkan untuk menukar makanan kepada tenaga.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki


Kajian mencadangkan bahawa eugenol boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan bertindak sebagai penyekat saluran kalsium semulajadi.

Penyekat saluran kalsium menghalang pergerakan kalsium ke dalam jantung dan sel arteri, membolehkan saluran darah mengendur (4).

2. Buah sitrus

Buah sitrus, termasuk limau gedang, oren, dan limau, mungkin mempunyai kesan menurunkan tekanan darah yang kuat.

Buah sitrus mempunyai kesan menurunkan tekanan darah yang kuat

Ia sarat dengan vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan yang boleh membantu menjaga kesihatan jantung anda dengan mengurangkan faktor risiko penyakit jantung (5).

Kajian selama 5 bulan menunjukkan bahawa pengambilan jus lemon setiap hari digabungkan dengan berjalan kaki berkorelasi dengan ketara dengan pengurangan SBP (6).

Buah sitrus penuh dengan vitamin C dengan banyak kajian menunjukkan bahawa vitamin C boleh mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi.

Pakar mengesyorkan minum jus kerana ia dimuatkan dengan sebatian lain yang boleh mengurangkan tekanan darah atau makan keseluruhan buah.

Jus sitrus paradisi mempunyai banyak sifat bermanfaat dan merupakan sumber vitamin C, serat pektin, dan antioksidan yang baik.

Kajian juga menunjukkan minum jus oren dan limau gedang boleh membantu mengurangkan tekanan darah.

Namun, jus limau gedang dan limau gedang boleh mengganggu ubat penurun tekanan darah biasa.

Oleh itu, adalah penting untuk rujuk pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum menambah buah ini ke dalam diet anda (7).

3. Pasli

Pasli (Petroselinum crispum) ialah herba yang popular dalam masakan Amerika, Eropah dan Timur Tengah.

Ia berasal dari Mediterranean dan mempunyai profil pemakanan yang mengagumkan. Pasli mengandungi pelbagai sebatian yang boleh mengurangkan tekanan darah.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa antioksidan karotenoid mengurangkan tekanan darah dan kolesterol LDL (buruk), faktor risiko penyakit jantung (8).

Selain itu, pasli boleh membantu mengekalkan buah pinggang anda sihat dengan mengurangkan tekanan darah tinggi, faktor risiko utama untuk penyakit buah pinggang.

Pasli mengandungi nitrat yang tinggi yang membantu melebarkan saluran darah, yang meningkatkan aliran darah dan merendahkan tekanan darah tinggi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan kaya nitrat seperti pasli boleh membantu mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat.

Pasli juga mempunyai ciri anti-radang, bersama-sama dengan keupayaannya untuk mengawal pH air kencing dan mengurangkan tekanan darah.

Jadi pasli boleh membantu menjaga buah pinggang anda sihat dan mengurangkan risiko batu karang.

Kajian menunjukkan bahawa pasli mengurangkan kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik dengan bertindak seperti penyekat saluran kalsium.

4. Halia

Halia adalah makanan yang sangat serba boleh yang boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam banyak resipi.

Halia adalah makanan yang mudah dimasukkan ke dalam banyak resipi dan dipercayai dapat mengurangkan tekanan darah tinggi

Selain itu, halia juga dianggap sebagai ubat yang berkesan untuk merawat beberapa penyakit.

Halia mengandungi sebatian kuat yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan membantu saluran darah mengendur.

Orang ramai telah menggunakannya selama berabad-abad untuk meningkatkan banyak aspek kesihatan jantung, termasuk peredaran, paras kolesterol dan tekanan darah.

Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil halia mengurangkan tekanan darah dalam beberapa cara. Ia bertindak sebagai penyekat saluran kalsium semulajadi dan perencat ACE semulajadi.

Sementara itu, penyekat saluran kalsium dan perencat ACE adalah kedua-dua ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

Kajian ke atas lebih 4,000 orang mendapati bahawa mereka yang mengambil paling banyak halia 2-4 gram sehari mempunyai risiko paling rendah mendapat tekanan darah tinggi.

Halia adalah lazat dan mudah untuk dimasukkan ke dalam diet anda dengan makanan. Sebagai alternatif, anda boleh membeli suplemen halia dalam talian. Ini lebih tertumpu.

Namun, bagi penghidap darah tinggi, tidak digalakkan menggunakan halia atau minum teh halia pada masa tekanan darah tinggi kerana ini sangat berbahaya kepada kesihatan.

Khususnya, apabila minum teh halia panas boleh melebarkan saluran darah, malah menyebabkan saluran darah pecah pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Pada masa ini, teh halia dianggap sebagai perangsang untuk tekanan darah tinggi, menyebabkan arteri pecah dan risiko mendapat strok yang sangat berbahaya.

5. Tongkat ali

Tongkat ali (eurycoma longifolia) ialah pokok renek yang berasal dari Asia Tenggara. Tumbuhan ini berasal dari Malaysia, Indonesia, dan Vietnam.

Sesetengah spesies tumbuhan juga tumbuh di kawasan Kemboja, Myanmar, dan Thailand.

Ekstrak akar E. longifolia juga digunakan sebagai ubat rakyat untuk disfungsi seksual, penuaan, malaria, kanser, diabetes, kebimbangan, dan pemulihan senaman (9).

Tongkat ali digunakan sebagai ubat rakyat untuk disfungsi seksual dan untuk melegakan tekanan darah tinggi

Tumbuhan ini mengandungi banyak sebatian bioaktif, termasuk alkaloid dan steroid. Quassinoids adalah sebatian aktif utama dalam akar.


(MESTI BACA) Mengenai Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Tongkat Ali


Tongkat ali dianggap sebagai adaptogen, herba yang membantu tubuh menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis tekanan, termasuk tekanan fizikal, kimia dan biologi.

Mengikut kajian 2016 orang menggunakan E. longifolia untuk melegakan tekanan darah tinggi (10).

6. Bawang putih

Bawang putih (Allium sativum) adalah sayuran yang telah digunakan sebagai ubat penurun tekanan darah semulajadi sejak zaman purba.

Bawang putih telah digunakan sebagai ubat penurun tekanan darah semulajadi sejak zaman purba

Sebab bawang putih kaya dengan banyak sebatian yang boleh memberi manfaat kepada jantung anda.

Khususnya, bawang putih mengandungi sebatian sulfur, seperti allicin, yang boleh membantu meningkatkan aliran darah dan melegakan saluran darah.

Secara kolektif, faktor ini boleh membantu menurunkan tekanan darah. Bawang putih juga dipercayai sangat bermanfaat untuk seorang lelaki.


(MESTI BACA) Mengenai Khasiat Bawang Putih Untuk Zakar


Kajian mendapati bahawa mengambil bawang putih mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik dengan purata 8.3 mm Hg dan 5.5 mm Hg, masing-masing.

Pengurangan ini serupa dengan kesan ubat tekanan darah.

Kajian selama 24 minggu mendapati bahawa 600–1,500 mg ekstrak bawang putih adalah sama berkesan untuk menurunkan tekanan darah seperti ubat Atenolol.

Perlu diperhatikan, walaupun kesan menurunkan tekanan darah bawang putih kelihatan universal.

Bawang putih kelihatan paling hebat pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, berbanding dengan mereka yang mempunyai tekanan darah dalam julat normal.

Ringkasan

Ubat darah tinggi sangat mudah diperolehi, mungkin ada dalam peti ais anda sekarang. Oleh itu, jangan risau tentang mencari cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Adalah penting untuk menjaga tekanan darah tinggi anda, kerana ia boleh menyebabkan masalah yang sangat serius.

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan arteri yang membekalkan darah dan oksigen ke otak pecah atau tersumbat, menyebabkan strok.

Strok boleh menyebabkan ketidakupayaan yang serius dalam pertuturan, pergerakan dan aktiviti asas yang lain. Strok juga boleh membunuh anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: