Fakta Derma Sperma: Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Fakta Derma Sperma: Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Table of Contents

Derma sperma untuk hari ini telah banyak dilakukan (1). Teknologi yang terus berkembang membolehkan sesiapa sahaja memperoleh zuriat dalam pelbagai cara.

Termasuk penderma sperma untuk IVF. Penderma sperma baru-baru ini mula dijalankan di negara maju.

Pendermaan sperma adalah tindakan sukarela seorang lelaki untuk mendermakan spermanya kepada pasangan yang belum atau tidak boleh mempunyai anak.

Nanti sperma yang didermakan akan dimasukkan ke dalam rahim wanita melalui proses permanian inseminasi, atau boleh juga melalui proses IVF.

Artikel ini akan membantu anda memahami apa itu derma sperma, perkara, dan proses yang perlu anda tahu sebelum anda dibenarkan menderma sperma anda.

Definisi Derma Sperma

Derma sperma ialah proses mengumpul spesimen sperma sama ada untuk kegunaan segera atau akan datang (2).

Dalam erti kata lain, derma sperma adalah pemberian air mani yang mengandungi sperma daripada lelaki untuk membantu wanita atau pasangan mendapatkan anak.

Matlamat akhir adalah untuk menyuburkan telur yang akhirnya akan membawa kepada konsepsi dan kelahiran.

Mereka biasanya lelaki yang berumur sekitar 18 hingga 45, dalam lingkungan umur tersebut mereka sihat dari segi psikologi dan fizikal.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga 


Lebih daripada 50% daripada mereka berada dalam hubungan, dan hampir 50% sama ada telah menamatkan pengajian atau sedang mengejar pendidikan tinggi mereka.

Walaupun sudah ramai yang melakukannya di negara maju, penderma sperma tetap mengundang kebaikan dan keburukan dalam beberapa kalangan.

Bagi sesetengah pakar, perkataan derma adalah mengelirukan kerana ia bermaksud bukan pampasan tetapi ganjaran.

Sebilangan besar penderma sperma sebenarnya dibayar untuk perkhidmatan mereka, walaupun kadarnya jauh lebih rendah daripada wanita.

Sebaliknya, bergantung pada kualiti sperma dan latar belakang penderma yang berdasarkan beberapa elemen seperti tahap pendidikan, sifat fizikal dan sejarah kesihatan.

Derma sperma bergantung pada kualiti sperma dan latar belakang penderma

Selanjutnya, selagi penderma dapat memenuhi kriteria dalam setiap saringan, dia boleh menderma seberapa kerap yang dia mahu.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak keadaan di mana penderma adalah rakan dan ahli keluarga pelanggan.

Ada juga yang menggunakan teknologi seperti Internet untuk mencari penderma yang sudi secara percuma atau dengan kos yang lebih rendah.

Dalam kes ini, sperma sebenarnya boleh menjadi derma sebenar. Pelanggan biasanya pasangan heteroseksual. 

Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan permintaan untuk sperma dalam kalangan wanita bujang dan pasangan homoseksual, sama ada lesbian atau gay.

Penderma sperma mempunyai pilihan untuk menyembunyikan identiti mereka kepada kedua-dua pelanggan dan keturunan masa depan.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ramai kanak-kanak mengalami trauma apabila mereka mengetahui bahawa mereka telah dikandung menggunakan sperma yang didermakan.

Adakah Terdapat Perkara Yang Saya Perlu Tahu Sebelum Derma Sperma?

Berpuluh-puluh bank sperma di seluruh negara sedang merekrut lelaki untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat daripada wanita yang ingin memulakan keluarga.

Ia adalah perniagaan yang besar. Satu botol sperma boleh berharga hampir $1,000.

Walaupun begitu anda harus tahu beberapa perkara sebelum anda memulakan pendermaan sperma.

1. Kehidupan cinta anda mungkin akan terjejas

Mengekalkan bilangan sperma anda cukup tinggi untuk membuat gred bermakna sekurang-kurangnya dua lebih kerap tiga hari berpantang sebelum setiap pendermaan.

Penderma dijangka menghasilkan spesimen yang baik sekali atau dua kali seminggu, tidak meninggalkan banyak masa untuk hubungan seks antara lawatan.

2. Anda tidak boleh menunggu mood untuk menyerang anda

Menjadi penderma sperma bukanlah hobi hujung minggu. Derma biasanya perlu dibuat semasa waktu perniagaan di beberapa bank sperma.

Waktu perniagaan dipendekkan Isnin hingga Jumaat. Dan sudah tentu, anda perlu tinggal berhampiran salah satu pejabat bank sperma (3).

3. Anda tidak akan pernah tahu berapa ramai anak yang telah anda jadikan bapa

Bank sperma terbesar mempunyai dasar bahawa satu sperma penderma tidak akan dibenarkan mengasuh anak untuk lebih daripada 25 hingga 30 “unit keluarga”.

Tetapi sesetengah keluarga mungkin mempunyai dua atau tiga anak dengan sperma penderma, jadi mereka tidak akan dikira dalam had itu.

Pendermaan sperma bermakna mempunyai ramai anak

Beberapa lelaki terkejut dan terganggu apabila mendapati mereka mempunyai berpuluh-puluh anak. Jadi ya, bersiaplah untuk mempunyai banyak anak.

Bagaimana Prosedur Untuk Derma Sperma Berfungsi? 

Penderma yang berpotensi akan diminta untuk menghasilkan sampel air mani yang mana sperma boleh dikumpulkan dan dianalisis untuk kualiti dan kuantiti.

Kriteria boleh berbeza-beza di antara bank sperma. Salah satu pertimbangan utama ialah gen, yang boleh diturunkan kepada keturunan masa depan.

Oleh itu, sesetengah bank mempunyai keperluan khusus dalam hal ketinggian, berat dan ciri fizikal seperti warna mata atau bentuk hidung, antara lain.

Gaya hidup dan pendidikan juga mempunyai berat badan, dan semakin sihat dan lebih berpendidikan penderma itu, semakin berharga dan semakin mahal harga sperma.

Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi pemilihan lelaki sebagai penderma sperma adalah seperti berikut.

1. Pemeriksaan latar belakang

Lelaki juga perlu melakukan pemeriksaan latar belakang. Mereka akan diminta untuk mengisi soal selidik tentang diri mereka (4).

Lelaki yang ingin menderma sperma mesti mempunyai pemeriksaan latar belakang

Lelaki perlu menyemak sejarah kesihatan, ketinggian, berat badan, bangsa, dan gaya hidup untuk sejarah kerja.

Ia sangat diperlukan untuk menjadi penderma sperma. Seorang lelaki mesti memenuhi beberapa kriteria tertentu.

Kerana nanti penerima sperma tidak tahu identiti penderma. Oleh itu anda mesti yakin bahawa penderma adalah orang yang betul.

2. Pemeriksaan fizikal dan psikologi

Pemeriksaan fizikal ini adalah untuk menentukan sama ada layak atau tidak untuk menderma sperma. Pemeriksaan ini dilakukan dengan ujian darah dan kultur (5).

Bakal penderma sperma perlu melakukan pemeriksaan psikologi dan fizikal

Hasilnya adalah untuk memeriksa sama ada mereka mempunyai penyakit yang berpotensi untuk berjangkit kepada kanak-kanak.

Prosedur penderma sperma menetapkan bahawa lelaki yang mempunyai sejarah penyakit tertentu seperti HIV, herpes, dan hepatitis tidak boleh menderma sperma.

Sebabnya ialah beberapa penyakit ini boleh berjangkit terus kepada kanak-kanak yang dilahirkan.

Selain itu, bakal penderma juga perlu melakukan pemeriksaan psikologi. Peperiksaan ini dijalankan melalui beberapa siri ujian dan temuduga.

Akibatnya, bakal penderma tidak dibenarkan menghidap penyakit mental atau psikologi yang memberi kesan kepada masa depan.

3. Pemeriksaan genetik

Lelaki yang menderma sperma untuk IVF kemudiannya akan menjalankan pemeriksaan genetik, salah satu peringkat pendermaan sperma (6).

Pemeriksaan genetik penderma sperma dilakukan dengan mengambil darah dan air kencing

Kebanyakan bank sperma tidak berminat dengan yang tidak sekurang-kurangnya 5 kaki 9 inci, kerana kebanyakan pelanggan mereka tidak mahu mereka (7).

Pasukan perubatan khas akan memeriksanya untuk melihat sama ada terdapat gangguan genetik.

Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil darah dan air kencing untuk ujian kemudian di makmal khas.

Tambahan pula, kita akan tahu sama ada bakal penderma boleh memberi sperma atau tidak (8).

4. Pemeriksaan sperma

Pemeriksaan sperma juga penting sebagai salah satu proses penderma sperma. Sperma bakal penderma mestilah berkualiti dan boleh dilaksanakan.

Salah satu proses penderma sperma adalah pemeriksaan sperma

Nanti bakal penderma diminta untuk ejakulasi dalam masa 48 hingga 72 jam. Ejakulasi akan berlaku melalui persetubuhan atau onani.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Selepas sperma diperolehi, ujian analisis kebolehlaksanaan sperma akan dijalankan. Terdapat kesan pantang ejakulasi pada parameter analisis air mani (9).

Kemudian sperma akan membeku untuk menguji ketahanannya. Sekiranya sperma terbukti sihat dan memenuhi syarat, bakal penderma dibenarkan untuk menderma sperma.

5. Pengambilan sperma

Selepas sperma diisytiharkan sihat, bakal penderma diminta menandatangani surat kelulusan penderma sperma.

Bakal penderma diminta menandatangani surat kelulusan penderma sperma

Surat kebenaran bertulis ini akan menjadi bukti pada masa hadapan jika sesuatu berlaku mengenai penderma sperma.

Tambahan pula, lelaki yang akan menderma spermanya akan diminta untuk keluar air mani semula, sama seperti semasa peperiksaan.

Ejakulasi dilakukan selama lebih kurang 3 hari untuk memastikan sperma berada dalam keadaan terbaik.

Selepas itu, sperma akan ditampung dalam bekas khas dan dibekukan selama lebih kurang 6 bulan. Sperma juga akan diperiksa semula untuk meminimumkan risiko penyakit berjangkit melalui sperma.

Jika sperma dikatakan sihat dan selamat, ia akan diuji kualiti, kuantiti, dan pergerakannya. Matlamatnya adalah untuk mengelakkan kerosakan pada sel sperma semasa proses pembekuan.

Sudah tentu, sperma dijangka berada dalam keadaan baik untuk menyuburkan telur melalui program IVF.

Proses ini mengambil masa yang lama sehingga seorang wanita boleh menerima sperma yang memerlukannya. Kemudian sperma akan dimasukkan ke dalam rahim wanita melalui proses IVF.

Anda juga boleh melakukannya melalui proses inseminasi sehingga wanita tersebut akhirnya boleh hamil dan melahirkan anak.

Nah, itulah proses menderma sperma untuk membantu pasangan yang ingin mendapatkan zuriat dengan cara lain.

Adakah Terdapat Suplemen Semulajadi Yang Boleh Meningkatkan Kualitas Sperma?

Kami memperkenalkan NUVITON™, dengan senarai bahan semulajadi yang terdapat di dalamnya, boleh dianggap sebagai pendekatan tambahan untuk meningkatkan kualitas sperma lelaki.

Adakah terdapat suplemen untuk meningkatkan kualitas sperma lelaki?

Tongkat Ali, salah satu bahan dalam NUVITON™, dikenal dapat meningkatkan tahap testosteron, hormon yang penting dalam pembentukan sperma.

Tribulus Terrestris pula telah dikaji untuk potensinya dalam meningkatkan kualitas sperma, termasuk konsentrasi dan motiliti sperma.

Gabungan kedua-dua bahan ini membantu dalam meningkatkan jumlah dan kualitas sperma yang dihasilkan.

Kualitas sperma juga boleh dipengaruhi oleh kesihatan dan vitaliti umum. Ginseng dan Cordyceps dalam NUVITON™ boleh berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan stamina.

Ginseng boleh meningkatkan kualitas sperma lelaki

Ginseng terkenal dengan sifat adaptogennya, membantu tubuh menangani stres, yang boleh mempengaruhi kualitas sperma secara negatif. Cordyceps membantu dalam meningkatkan fungsi seksual dan kesihatan umum.

Maca Root dalam NUVITON™ boleh membantu dalam mengatur keseimbangan hormon dan mengurangkan stres, kedua faktor ini boleh berpengaruh pada kualitas sperma.

Penggunaan bahan semulajadi dan formula bebas dari bahan tambah berbahaya menjadikan NUVITON™ sebagai pilihan yang mungkin sesuai untuk mendukung kualitas sperma.


NUVITON™: Kekuatan Rahsia untuk Meningkatkan Kualitas Sperma!


Ringkasan

Derma sperma tidak selalunya selamat, salah satu risiko terbesar dalam pendermaan sperma adalah jangkitan terutamanya bagi mereka yang akan menggunakan sperma.

Ini biasanya berlaku apabila bank tidak mematuhi protokol atau sangat longgar dalam hal polisinya dalam mengumpul dan mengendalikan sperma.

Selain itu, pusat sperma tidak dapat menjamin 100% bahawa sperma tidak membawa sebarang penyakit genetik (10).


(MESTI BACA) Mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Adalah lebih baik untuk bermain selamat dengan meminta pasangan anda mengambil suplemen yang telah terbukti meningkatkan testosteron atau hormon kesuburan lelaki.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: