Halia Hitam: Semua Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu

Halia Hitam: Semua Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu

Table of Contents

Halia hitam sering disalah anggap sebagai kunyit hitam, kerana bentuknya hampir sama. Kesihatan seksual berkorelasi positif dengan kesejahteraan keseluruhan.

Terapeutik sedia ada untuk meningkatkan kesihatan seksual lelaki dihadkan oleh faktor yang termasuk responsif, pematuhan dan kesan buruk (1).

Apabila populasi semakin meningkat, campur tangan yang selamat dan berkesan yang memelihara fungsi seksual lelaki diperlukan.

Kajian mencadangkan bahawa pelbagai persediaan Kaempferia parviflora, menyokong kesihatan kardiovaskular dan boleh memperbaiki fungsi erektil (2).

Mari ketahui lebih lanjut tentang halia hitam dan apa yang boleh digunakan untuknya.

Apa Itu Halia Hitam?

Rimpang tumbuhan berbunga, halia hitam kelihatan seperti halia biasa, sehingga anda memotongnya.

Apa itu halia hitam?

Di dalam, akar pedas ini berwarna ungu tua, hampir hitam. Apabila kering, ia mengambil warna arang yang lebih gelap. Di sinilah ia mendapat namanya.

Ia mempunyai komponen pemakanan yang kuat dan manfaat kesihatan juga. Nama botani halia hitam ialah Kaempferia parviflora, yang berasal dari Thailand dan ahli keluarga Zingiberaceae atau halia.

Kaempferia parviflora rhizome telah digunakan lebih dari seribu tahun dalam perubatan tradisional Thai (3).

Ramuan unik ini mempunyai beberapa kegunaan sejarah dan perubatan untuk merawat penyakit metabolik dan meningkatkan kecergasan di Thailand.

Ia juga dilaporkan sebagai sebatian afrodisiak dan penambah fizikal. Pada masa ini, penyelidikan berada pada tahap sederhana dan mula mendapat ujian manusia.

Ia nampaknya ‘sihat’ dan merupakan sumber kelas sebatian bioflavonoid yang baik dengan kumpulan metoksi yang ditambah kepada mereka, dikenali sebagai metoksiflavon (4).

Ia nampaknya meningkatkan testosteron dalam dan nampaknya mempunyai pelbagai mekanisme untuk pro-erektil, ini belum diuji untuk potensi dalam sistem hidup.

Mekanisme pro-erektil adalah agak unik dan menarik, tetapi satu kajian untuk menyiasat sama ada ia boleh menghalang PDE5 atau tidak, gagal untuk menentukan sama ada ia selektif. 

Perencat PDE5 terpilih adalah pro-erektil yang baik tanpa banyak kesan sampingan, tetapi ketidakselektivitian (pada masa ini tidak ditubuhkan) boleh membawa kepada kesan sampingan gastrousus.

Pada masa ini, Ginseng Thai nampaknya lemah menjanjikan proereksi dengan dakwaan lain tidak benar-benar lebih baik daripada pilihan tambahan lain yang mungkin.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya? 


Apakah Dos Selamat Halia Hitam?

Mengikut penggunaan tradisional Kaempferia Parviflora, 0.5 – 1 sudu teh kuasa tanah dijadikan teh dan diminum kira-kira 1-2 jam sebelum persembahan fizikal.

Halia hitam diminum kira-kira 1-2 jam sebelum prestasi fizikal

Ini adalah serupa dengan dos harian yang disyorkan kajian yaitu sebanyak 1.2g setiap hari, dan satu kajian manusia mengenai perkara itu menggunakan 1.35g.

Kesan perlindungan kesihatan umum telah dicatatkan pada dos yang lebih rendah, walaupun tidak cukup bukti wujud untuk mencadangkan dos yang optimum.

Apakah Kebaikan Halia Hitam Untuk Tubuh?

Halia Hitam kaya dengan asid amino, selenium, dan antioksidan. Kehadiran bahan-bahan ini membuktikan sebahagian besar manfaatnya terhadap kesihatan manusia. 

Tetapi faedah sebenar digariskan di bawah. Tetapi bagaimana halia hitam merangsang kesan ini dalam badan? Jom ketahui lebih lanjut…

1. Meningkatkan kesihatan seksual

Halia hitam juga lebih biasa dan diketahui secara meluas untuk meningkatkan aktiviti seksual mana-mana jantina. 

Halia hitam diketahui secara meluas untuk meningkatkan aktiviti seksual

Lelaki mendapat manfaat yang lebih kuat dan tahan lama malah wanita boleh meningkatkan keseluruhan libido mereka.

Berabad-abad yang lalu, lelaki dengan ED menggunakan halia hitam untuk meningkatkan keupayaan ahli mereka dan meningkatkan prestasi seksual untuk bertahan lebih lama.

Sama seperti pil sintetik biru ajaib, halia hitam mengandungi perencat PDE yang tinggi. 

Kajian klinikal menunjukkan bahawa ini mengakibatkan kelonggaran otot licin, vasodilatasi dan peningkatan aliran darah ke tisu tanpa kesan sampingan yang diketahui (5).

Dimethoxyflavone, komponen utama dalam Ekstrak Halia Hitam, adalah flavon paling mujarab dalam perencatan PDE5. 

Kehadiran perencat ini meningkatkan ketersediaan nitrik oksida kepada “bahagian penting”, yang menyebabkan tahan lebih lama.

Dalam sejarah kuno Thai, lelaki yang mengalami disfungsi erektil menelan halia hitam sebagai ubat cerita rakyat kepada masalah itu.

Dari segi sejarah, ia juga telah digemari oleh wanita kerana penggunaannya yang dikatakan dalam meningkatkan libido.

Sains di sebalik penggunaan halia hitam di dalam bilik tidur adalah kesan perencatannya pada Phosphodiesterase5 (PDE5). 

Oleh itu, ia berfungsi sebagai perencat PDE semulajadi yang membolehkannya memenuhi reputasinya untuk meningkatkan kesihatan seksual lelaki

Ia menggalakkan penghasilan nitrik oksida, yang membantu dalam ereksi zakar dengan membantu otot berehat.

Terdapat juga kajian ke atas lelaki yang terbukti signifikan secara statistik dalam meningkatkan fungsi erektil dan meningkatkan kepuasan seksual.


(MESTI BACA) Mengenai Testosteron Boosters Terbaik: Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


2. Prestasi fizikal meningkatkan

Jika anda seorang atlet atau fanatik kecergasan, ekstrak halia hitam mungkin menarik minat anda untuk meningkatkan keupayaan latihan anda.

Atlet dan peminat kecergasan dijamin mendapat manfaat yang besar daripada menggunakan halia hitam.

Ekstrak Kaempferia parviflora (KPE) ini meningkatkan keberkesanan prestasi fizikal, daya tahan otot dan kekuatan cengkaman (6).

Kajian menjelaskan bahawa KPE mengandungi flavon poli metoksi (PMF) yang mengaktifkan penyumbang penting kepada metabolisme sel yang dipanggil AMP-activated protein kinase (AMPK).

Sesetengah mendakwa AMPK meningkatkan metabolisme lemak, daya tahan otot dan prestasi fizikal.

Selain itu, terdapat kajian yang menunjukkan peningkatan ketara dalam kekuatan cengkaman tangan kanan berbanding kumpulan terkawal plasebo.

3. Meningkatkan tenaga

Pernahkah anda memikirkan untuk membakar lebih banyak kalori daripada yang biasa anda lakukan? Nah, itulah salah satu kelebihan menggunakan halia hitam sebagai makanan tambahan.

Salah satu kelebihan menggunakan halia hitam ialah ia membakar lebih banyak kalori

Halia hitam telah dikaitkan dengan peningkatan tenaga dan mengurangkan keletihan. Enzim yang terdapat dalam makanan super (AMPK) ini meningkatkan metabolisme glukosa.

Penemuan membuktikan bahawa halia hitam mengaktifkan tisu adiposa perang dalam tubuh manusia, yang penting untuk pembebasan tenaga dalam badan.

Sebatian dalam halia hitam juga boleh membantu menurunkan berat badan kerana keupayaannya untuk merangsang metabolisme dan membakar lemak berlebihan di sekeliling pinggang.

Untuk mendapatkan sedikit lebih teknikal, Ia meningkatkan kinase protein diaktifkan AMP (AMPK) dalam otot rangka, dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh kafein.

Ini adalah enzim yang meningkatkan kadar pembakaran kalori dalam sel-sel otot dan merangsang tisu adiposa perang (BAT), sejenis jisim yang baik yang juga meningkatkan pengeluaran tenaga.

4. Anti-mikrob dan anti-radang

Anda mungkin bergelut dengan jerawat pada satu ketika dalam hidup anda. Jika anda belum melakukannya, maka anda adalah salah seorang yang bertuah. 

Halia hitam adalah antibakteria, dan kerana jerawat biasanya disebabkan oleh bakteria, bahan tersebut mampu mengawal keradangan yang disebabkan oleh bakteria ini (7).

Bakteria adalah penyebab di sebalik jerawat, yang termasuk strain seperti Propionibacterium acnes dan Staphylococcus aureus (8).

Jerawat vulgaris menjejaskan ramai orang hari ini di seluruh dunia. Dalam kajian, pelbagai kepekatan KPE telah diuji ke atas bakteria pro-radang ini.

Semakin tinggi kepekatan KPE berkorelasi dengan daya maju yang berkurangan kedua-dua strain bakteria. Ini dikaitkan dengan mengurangkan bakteria dan keradangan yang disebabkannya.

5. Pembinaan badan & nitrik oksida

Halia hitam bukan sahaja membantu meningkatkan prestasi melalui perbelanjaan tenaga dan mengurangkan keradangan.

Halia hitam bukan sahaja membantu meningkatkan prestasi terapeutik tetapi juga mengurangkan keradangan.

Kajian melaporkan bahawa ia meningkatkan pengeluaran nitrik oksida dalam sel endothelial vena manusia (9).

Gas asli ini melebarkan saluran darah dan menggalakkan penghantaran nutrien dan aliran darah ke sel otot.

Semasa senaman, keluaran jantung dan aliran darah meningkat. Oleh kerana kekurangan oksigen, badan anda mula mengeluarkan asid laktik yang membawa kepada keletihan otot.

Menggalakkan pengeluaran nitrik oksida akan mengakibatkan peningkatan oksigen dan nutrien dalam otot dan pengurangan asid laktik.

Nitrik oksida juga dikenali untuk meningkatkan pengambilan glukosa sel dan mengeluarkan ammonia yang dihasilkan oleh senaman (10).


(MESTI BACA) Mengenai Terapi Hormon Testosteron dan Alternatifnya!


Adakah Terdapat Suplemen Yang Berkesan Seperti Halia Hitam?

NUVITON™ dan Halia hitam mungkin mempunyai keistimewaan dan kegunaan masing-masing dalam dunia kesihatan. Mereka berdua berfungsi dengan cara yang berbeza.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Berkesan Seperti Halia Hitam?

NUVITON™, dengan bahan-bahannya seperti Tongkat Ali, Ginseng, Maca Root, Cordyceps, Horny Goat Weed, dan Tribulus Terrestris, menawarkan pendekatan yang komprehensif untuk meningkatkan kesihatan dan vitaliti.

Komposisi ini direka untuk mendukung kesihatan seksual, meningkatkan tenaga, dan mengimbangkan hormon. Keistimewaan utama NUVITON™ adalah potensinya dalam mendukung kesihatan seksual.

Suplemen yang berkesan dalam mengatasi masalah vital

Tongkat Ali dan Tribulus Terrestris telah lama dikaitkan dengan peningkatan fungsi seksual dan kualitas sperma.

NUVITON™, dengan bahan seperti Ginseng dan Cordyceps, mungkin lebih berfokus pada peningkatan vitalitas umum dan keseimbangan hormon.


Tingkatkan Hormon Testosteron Anda Dengan NUVITON™


Ringkasan

Halia hitam atau kaempferia parviflora mempunyai beberapa kegunaan sejarah dan perubatan untuk merawat penyakit metabolik dan meningkatkan kecergasan.

Hormon testosteron adalah salah satu hormon terpenting dalam lelaki yang membantu prestasi sistem pembiakan.

Hormon ini juga berfungsi dalam pembentukan ketumpatan tulang, dan kekuatan otot. Hormon testosteron akan meningkat apabila lelaki memasuki usia remaja.

Ekstrak halia hitam (Kaempferia parviflora) yang diekstrak daripada KP, ahli keluarga halia yang tumbuh di Thailand mempunyai banyak khasiat.

KPE mempunyai kesan promosi yang baik pada metabolisme tenaga selular dan oleh itu telah digunakan untuk meningkatkan prestasi senaman dan rawatan obesiti sebelum ini. 

Walau bagaimanapun, kesan pentadbiran dos tunggal KPE terhadap kapasiti daya tahan belum dikaji secara menyeluruh.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: