Hormon Dopamin: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Hormon Dopamin: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

Hormon dopamin adalah sebatian kimia dalam otak yang berperanan menyampaikan rangsangan ke seluruh badan.

Dopamin terlibat dalam ganjaran, motivasi, ingatan, perhatian, dan juga peraturan pergerakan badan. Dopamin juga dikenali sebagai hormon yang mengawal emosi (1).

Apabila dopamin dibebaskan dalam jumlah yang banyak, ia mewujudkan perasaan keseronokan dan ganjaran, yang mendorong anda untuk mengulangi tingkah laku tertentu.

Sebaliknya, tahap dopamin yang rendah dikaitkan dengan penurunan motivasi dan penurunan semangat untuk perkara yang akan menggembirakan kebanyakan orang (2).

Dalam 30 tahun terakhir dopamin telah dianggap memainkan peranan dalam patogenesis migrain, seperti sakit kepala bahagian belakang.

Kesusasteraan menunjukkan bahawa migrain hipersensitif kepada agonis dopamin berkenaan dengan beberapa simptom premonitori migrain seperti loya dan menguap.

Jom baca lebih lanjut tentang hormon dopamin supaya anda lebih memahaminya.

Apakah Hormon Dopamin?

Dopamin terutamanya terlibat dalam membantu kita berasa keseronokan sebagai sebahagian daripada sistem ganjaran otak.

Hormon dopamin terutamanya terlibat dalam membantu kita berasa keseronokan

Badan secara semulajadi menghasilkan dopamin, yang merupakan hormon dan neurotransmitter.

Sebagai neurotransmitter, ia bertindak sebagai penghantar kimia antara sel-sel saraf di otak dan seluruh badan.


(MESTI BACA) Mengenai Tekanan Perasaan Membawa kepada Kerosakan Otak


Dopamin sering dirujuk sebagai “kimia keseronokan” kerana peranannya dalam sistem dan fungsi ganjaran otak (3).

Malah, setiap kali kita melakukan aktiviti yang menyeronokkan atau hubungan seksual, otak mengeluarkan sejumlah kecil dopamin yang menguatkan jenis tingkah laku ini (4).

Dalam erti kata lain, ia membolehkan otak mengetahui bahawa badan menikmati aktiviti itu kerana ia menyeronokkan.

Ini boleh memberi kesan positif apabila aktiviti itu adalah tingkah laku yang sihat, tetapi boleh memberi kesan negatif apabila aktiviti itu tidak sihat.

Ramai orang merasakan ia lebih baik dilakukan dengan memanggilnya sebagai bahan kimia ganjaran atau motivasi, daripada kimia keseronokan.

Dopamin dianggap sebagai salah satu daripada empat “hormon rasa baik” kerana ia dilepaskan ke dalam aliran darah untuk mengawal pelbagai fungsi seperti mood, tidur, dan motivasi, antara lain.

Sisi gelap dopamin ialah perasaan ganjaran yang sengit yang dirasakan orang apabila mereka mengambil dadah, seperti heroin atau kokain, yang boleh menyebabkan ketagihan.

Apa Yang Berlaku Jika Mempunyai Terlalu Banyak Atau Sedikit Dopamin?

Neuron di kawasan di pangkal otak menghasilkan dopamin dalam proses dua langkah.

Neuron di kawasan di pangkal otak menghasilkan dopamin dalam proses dua langkah

Pertama, asid amino tirosin ditukar kepada asid amino lain, dipanggil L-dopa. Kemudian L-dopa mengalami perubahan lain, kerana enzim mengubahnya menjadi dopamin.

Mempunyai tahap dopamin yang rendah boleh membuat anda kurang bermotivasi dan teruja tentang perkara termasuk kemurungan, skizofrenia dan psikosis (5).

Dopamin yang terlalu sedikit juga menyebabkan pergerakan kaku yang merupakan ciri penyakit Parkinson.

Dalam penyakit Parkinson, sel saraf yang menghasilkan dopamin secara beransur-ansur mati.

Kerana dopamin membantu mengawal otot, ini membawa kepada masalah dengan kekejangan dan pergerakan otot.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


Walaupun kemurungan lebih kerap dikaitkan dengan kekurangan serotonin, kajian mendapati bahawa kekurangan dopamin juga menyumbang kepada mood down.

Khususnya, orang yang mengalami kemurungan sering mengalami kekurangan motivasi dan tumpuan.

Kerana dopamin diperbuat daripada tirosin, mendapatkan lebih banyak asid amino ini daripada makanan berpotensi meningkatkan tahap dopamin dalam otak anda.

Terdapat bukti bahawa diet yang kaya dengan tirosin juga boleh meningkatkan daya ingatan dan prestasi mental.

Mempunyai terlalu banyak dopamin dan tidak mencukupi di bahagian lain dikaitkan dengan menjadi lebih berdaya saing, agresif dan mempunyai kawalan impuls yang lemah (6).

Ia boleh membawa kepada keadaan yang termasuk ADHD, makan berlebihan, ketagihan dan perjudian.

Adakah Terdapat Cara Untuk Meningkatkan Tahap Dopamin?

Makan makanan tertentu dan melakukan amalan sihat seperti senaman dan mendapatkan jumlah tidur yang disyorkan boleh meningkatkan tahap dopamin badan anda tanpa ubat.

Adalah penting untuk meningkatkan dopamin secara semulajadi melalui aktiviti sihat dan pilihan gaya hidup positif yang terus menghasilkan bahan kimia “rasa baik“.

Ia juga membantu memperbaiki masalah seperti tekanan, kebimbangan, kemurungan fungsi, tidur dan banyak lagi.

Di bawah ialah beberapa cara anda boleh cuba meningkatkan tahap dopamin anda.

1. Makan banyak protein

Dopamin diperbuat daripada asid amino dan boleh didapati dalam makanan yang kaya dengan protein (7).

Dopamin diperbuat daripada asid amino dan boleh didapati dalam makanan yang kaya dengan protein

Protein terdiri daripada blok binaan yang lebih kecil yang dipanggil asid amino. Kira-kira 20 asid amino berbeza diperlukan untuk membuat semua protein dalam badan anda.

Badan anda boleh membuat sebahagian daripada asid amino ini, dan anda mesti mendapatkan yang lain daripada makanan.

Menggunakan protein juga akan menjadi cara yang lebih semulajadi untuk merawat Parkinson.

Protein juga mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk memberi kesan yang lebih besar dari semasa ke semasa.

Satu asid amino yang dipanggil Tirosin memainkan peranan penting dalam penghasilan dopamin.

Enzim dalam badan anda boleh menukar tirosin kepada dopamin, jadi mempunyai tahap tirosin yang mencukupi adalah penting untuk pengeluaran dopamin.

Tirosin juga boleh dibuat daripada asid amino lain yang dipanggil fenilalanin.

Kedua-dua tirosin dan fenilalanin secara semula jadi ditemui dalam makanan kaya protein seperti ayam belanda, daging lembu, telur, tenusu, soya dan kekacang (8).

Walau bagaimanapun, tidak diketahui pengambilan protein akan memberi kesan yang besar. Tetapi protein bagus untuk membina tahap tenaga seseorang.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


2. Makan probiotik

Probiotik ialah mikroorganisma hidup yang melapisi saluran pencernaan anda. Mereka membantu badan anda berfungsi dengan baik.

Saintis telah menemui bahawa usus dan otak berkait rapat

Juga dikenali sebagai bakteria usus yang baik, probiotik bukan sahaja memberi manfaat kepada kesihatan usus tetapi juga boleh mencegah atau merawat pelbagai masalah kesihatan, termasuk gangguan mood (9).

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saintis telah menemui bahawa usus dan otak berkait rapat.

Malah, walaupun bakteria usus berbahaya telah ditunjukkan mengurangkan pengeluaran dopamin, probiotik mempunyai keupayaan untuk meningkatkannya.

Usus kadang-kadang dipanggil “otak kedua” kerana ia mengandungi sejumlah besar sel saraf yang menghasilkan banyak molekul isyarat neurotransmitter, termasuk dopamin (10).

Kini jelas bahawa spesies bakteria tertentu yang hidup dalam usus anda juga mampu menghasilkan dopamin, yang mungkin memberi kesan kepada mood dan tingkah laku.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa apabila diambil dalam kuantiti yang cukup besar, strain bakteria tertentu boleh mengurangkan gejala kebimbangan.

Walaupun terdapat kaitan yang jelas antara mood, probiotik dan kesihatan usus, ia masih belum difahami dengan baik.

Pengeluaran dopamin berkemungkinan memainkan peranan dalam cara probiotik meningkatkan mood.

Anda boleh menambah probiotik pada diet anda dengan mengambil produk makanan yang ditapai, seperti yogurt atau kefir, atau mengambil makanan tambahan.

3. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba adalah tumbuhan asli China yang telah digunakan selama ratusan tahun sebagai ubat untuk pelbagai keadaan kesihatan.

Suplemen ginkgo boleh meningkatkan fungsi otak dan mood

Walaupun penyelidikan tidak konsisten, suplemen ginkgo boleh meningkatkan prestasi mental, fungsi otak dan mood pada orang tertentu.

Sesetengah kajian mendapati bahawa ginkgo biloba dalam jangka panjang meningkatkan tahap dopamin yang membantu meningkatkan fungsi kognitif, ingatan dan motivasi.

Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa ekstrak ginkgo biloba nampaknya meningkatkan rembesan dopamin dengan mengurangkan tekanan oksidatif.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan sebelum saintis dapat menentukan sama ada ginkgo biloba juga meningkatkan tahap dopamin pada manusia.

4. Pertimbangkan suplemen

Badan anda memerlukan beberapa vitamin dan mineral untuk menghasilkan dopamin, termasuk zat besi, niasin, folat, dan vitamin B6.

Hubungan seksual dipercayai boleh membuatkan otak mengeluarkan sejumlah kecil dopamin

Jika mengalami kekurangan dalam satu nutrien ini, anda mungkin menghadapi masalah untuk menghasilkan dopamin yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan anda.

Hubungan seksual, dipercayai boleh membuatkan otak mengeluarkan sejumlah kecil dopamin. Oleh itu, suplemen penambah testosteron juga boleh membantu.


(MESTI BACA) Mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Kerja darah boleh menentukan sama ada anda mengalami kekurangan mana-mana nutrien ini. Jika ya, anda boleh menambah seperti yang diperlukan untuk menaikkan semula tahap anda.

Sebagai tambahan kepada pemakanan yang betul, beberapa suplemen telah dikaitkan dengan peningkatan tahap dopamin.

Ringkasan

Hormon dopamin sangat penting untuk badan, boleh dikatakan ia membuatkan hidup anda bersemangat atau tidak. Oleh itu adalah penting untuk mengekalkannya.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan hormon dopamin, dan jangan risau kerana ia adalah cara semulajadi.

Jangan biarkan hormon dopamin anda rendah kerana ia boleh menyebabkan masalah serius kepada badan anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: