Kesuburan Lelaki: Apa dan Bagaimana Untuk Mengekalkannya

Kesuburan Lelaki: Apa dan Bagaimana Untuk Mengekalkannya

Table of Contents

Kesuburan lelaki adalah perkara paling penting dalam masalah perhubungan. Jika anda dan pasangan anda mengalami masalah kesuburan, ketahui bahawa anda tidak bersendirian.

Kemandulan lelaki adalah lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Ia memberi kesan kepada kira-kira satu daripada setiap enam pasangan (1).

Penyelidik menganggarkan kira-kira satu daripada setiap tiga kes disebabkan oleh masalah kesuburan pada pasangan lelaki sahaja.

Artikel ini menyenaraikan semua tentang kesuburan lelaki atau ketidaksuburan, dan beberapa faktor yang dikaitkan dengan peningkatan kesuburan pada lelaki.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Kesuburan Lelaki?

Kesuburan merujuk kepada keupayaan manusia untuk membiak tanpa bantuan perubatan. Kesuburan lelaki dewasa juga bergantung kepada sel stem spermatogonial (SSC).

Kesuburan lelaki boleh diukur melalui beberapa titik

Sel stem spermatogonial (SSC) memperbaharui diri dan menjana sel anak yang membezakan untuk menyokong pengeluaran gamet yang berterusan.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Anehnya, tempoh berpantang yang lama boleh menurunkan kualiti sperma. Pasangan hendaklah melakukan persetubuhan semasa tempoh subur (2).

Sepasang suami isteri mempunyai lebih banyak peluang untuk hamil jika mereka melakukan persetubuhan setiap satu hingga dua hari semasa tempoh subur

Kehamilan juga berkemungkinan besar jika pasangan melakukan persetubuhan dalam tempoh enam hari yang berakhir pada hari telur dikeluarkan (ovulasi).

Di bawah adalah beberapa faktor yang boleh dijadikan titik untuk melihat betapa suburnya seorang lelaki.

1. Kuantiti

Kesuburan berkemungkinan besar jika air mani yang dilepaskan dalam satu ejakulasi (pancutan) mengandungi sekurang-kurangnya 15 juta sperma setiap mililiter (3).

Kiraan sperma yang sangat rendah, juga dipanggil oligospermia, adalah apabila seorang lelaki mempunyai kurang daripada 15 juta sperma setiap mililiter air mani.

Terlalu sedikit sperma dalam ejakulasi mungkin menyukarkan untuk hamil kerana terdapat lebih sedikit calon yang tersedia untuk menyuburkan telur.

2. Pergerakan

Untuk mencapai dan menyuburkan telur, sperma mesti bergerak atau menggeliat dan berenang melalui serviks wanita, rahim dan tiub fallopio.

Pergerakan sperma sangat berpengaruh dalam kehamilan, ini dikenali sebagai motilitas

Ini dikenali sebagai motilitas. Kehamilan adalah mungkin dengan kurang daripada 40% sperma dalam ejakulasi bergerak, tetapi 40% dianggap sebagai ambang.

3. Struktur (morfologi)

Sperma biasa mempunyai kepala bujur dan ekor panjang, yang berfungsi bersama untuk mendorong mereka. Ini bukan faktor penting seperti kuantiti atau pergerakan sperma.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Kemandulan Lelaki?

Kemandulan lelaki adalah apabila seorang lelaki mempunyai peluang yang buruk untuk membuat pasangan wanitanya hamil. 

Ia biasanya bergantung kepada kualiti sel spermanya.

Kadangkala ketidaksuburan dikaitkan dengan fungsi seksual, dan pada masa lain ia boleh dikaitkan dengan kualiti air mani.

Kemandulan boleh mempunyai pelbagai punca dan mungkin bergantung pada, termasuk masalah pada hipotalamus, penyakit testis, atau gangguan pengangkutan sperma.

Umur juga boleh memainkan peranan. Keupayaan sperma untuk bergerak dan bilangan sperma biasa cenderung berkurangan dengan usia, selepas umur 50 tahun (4).

Berikut adalah 7 cara yang disokong sains untuk meningkatkan kesuburan pada lelaki.

Apakah Cara Terbaik Untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki?

Gaya hidup sihat dan pemakanan adalah penting. Sesetengah makanan dan nutrien dikaitkan dengan faedah kesuburan yang lebih besar daripada yang lain.

Ia mungkin kedengaran membosankan dan membosankan, tetapi makan makanan seimbang dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar, adalah perkara terbaik.

1. Pastikan perkara sejuk

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa suhu tinggi boleh merosakkan sperma (5). 

Organ pembiakan lelaki berada di luar badan kerana ia perlu disimpan pada suhu yang lebih rendah daripada 98.6 darjah F (suhu normal badan kita).

Ternyata suhu tinggi boleh merosakkan sperma

Pada tahun 2013, penyelidik menerbitkan ulasan penyelidikan yang mengenal pasti beberapa sumber tekanan berkaitan haba yang paling biasa pada kesihatan sperma.

Elakkan tab mandi panas, sebab air panas yang lama boleh meningkatkan suhu skrotum. Adalah lebih baik untuk mengelakkan kedua-dua aktiviti ini semasa cuba hamil.

Kajian juga telah menunjukkan bahawa pemanas tempat duduk boleh menyebabkan suhu skrotum lebih tinggi daripada biasa (6).

Elakkan juga duduk dengan komputer riba anda di atas ribaan anda, sebab boleh membawa kepada suhu skrotum yang lebih tinggi daripada biasa.

2. Asid D-aspartik

Asid D-aspartik (D-AA) ialah sejenis asid aspartik, sejenis asid amino yang dijual sebagai makanan tambahan.

Ia tidak boleh dikelirukan dengan asid L-aspartik, yang membentuk struktur banyak protein dan jauh lebih biasa daripada D-AA.

D-AA terutamanya terdapat dalam kelenjar tertentu, seperti testis, serta dalam air mani dan sel sperma.

Penyelidik percaya bahawa D-AA terlibat dalam kesuburan lelaki. Malah, tahap D-AA adalah jauh lebih rendah pada lelaki yang tidak subur berbanding lelaki yang subur (7).

Tahap D-AA adalah jauh lebih rendah pada lelaki yang tidak subur

Ini disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa suplemen D-AA boleh meningkatkan tahap testosteron, yang memainkan peranan penting dalam kesuburan lelaki.

Kajian mencadangkan bahawa mengambil 2.7 gram D-AA selama 3 bulan meningkatkan tahap testosteron.

Tahap testosteron mereka meningkat sebanyak 30-60% dan kiraan dan motilitas sperma sebanyak 60-100%. Bilangan kehamilan juga meningkat di kalangan pasangan mereka.

Walau bagaimanapun, bukti tidak konsisten. Kajian susulan selama tiga bulan menggunakan 6 gram sehari menunjukkan tiada perubahan dalam testosteron (8).

Bukti semasa menunjukkan bahawa suplemen D-AA boleh meningkatkan kesuburan pada lelaki dengan tahap testosteron rendah.

Sementara mereka tidak memberikan manfaat tambahan secara konsisten pada lelaki dengan tahap normal hingga tinggi.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyiasat potensi risiko dan faedah jangka panjang suplemen D-AA pada manusia.

3. Dapatkan vitamin C yang mencukupi

Anda mungkin biasa dengan keupayaan vitamin C untuk meningkatkan sistem imun.

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa mengambil suplemen antioksidan, seperti vitamin C, boleh meningkatkan kesuburan.

Vitamin C dipercayai boleh meningkatkan kesuburan lelaki

Tekanan oksidatif ialah apabila tahap spesies oksigen reaktif (ROS) mencapai tahap berbahaya dalam badan.

Ia berlaku apabila pertahanan antioksida badan sendiri tertekan kerana penyakit, usia tua, gaya hidup tidak sihat, atau pencemaran alam sekitar (9).

ROS sentiasa dihasilkan dalam badan, tetapi tahapnya dikawal dalam orang yang sihat.

Tahap ROS yang tinggi boleh menggalakkan kecederaan dan keradangan tisu, meningkatkan risiko penyakit kronik.

Terdapat juga beberapa bukti bahawa tekanan oksidatif dan tahap ROS yang terlalu tinggi boleh menyebabkan ketidaksuburan pada lelaki.

Mengambil antioksidan yang mencukupi, seperti vitamin C, boleh membantu mengatasi beberapa kesan berbahaya ini.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga


Terdapat juga beberapa bukti bahawa suplemen vitamin C boleh meningkatkan kualiti air mani.

Satu kajian pada lelaki tidak subur menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C amat berkesan dalam meningkatkan motilitas dan bilangan sperma.

Mengambil 1,000-mg suplemen vitamin C dua kali sehari sehingga 2 bulan meningkatkan motilitas sperma sebanyak 92% dan bilangan sperma sebanyak lebih daripada 100% (10).

Satu lagi kajian mencadangkan bahawa mengambil vitamin C boleh melindungi daripada kerosakan DNA yang disebabkan oleh ROS dalam sel sperma.

Suplemen vitamin C juga meningkatkan bilangan dan pergerakan sperma dengan ketara, sambil mengurangkan bilangan sel sperma yang cacat.

Secara keseluruhan, penemuan ini mencadangkan bahawa vitamin C boleh membantu meningkatkan kesuburan pada lelaki tidak subur dengan tekanan oksidatif.

Walau bagaimanapun, kajian terkawal diperlukan sebelum sebarang tuntutan pasti boleh dibuat.

4. Pertimbangkan ashwagandha untuk kesuburan lelaki

Ashwagandha (Withania somnifera) adalah herba perubatan yang telah digunakan di India sejak zaman purba.

Ashwagandha meningkatkan tahap testosteron yang merupakan hormon lelaki yang penting

Kajian mencadangkan bahawa ashwagandha boleh meningkatkan kesuburan lelaki dengan meningkatkan tahap testosteron.

Satu kajian menunjukkan bahawa mengambil 675 mg ekstrak akar ashwagandha setiap hari selama 3 bulan meningkatkan kesuburan dengan ketara.


(MESTI BACA) Mengenai Ashwagandha Malaysia: Semua Yang Anda Perlu Tahu


Secara khusus, ia meningkatkan kiraan sperma sebanyak 167%, jumlah air mani sebanyak 53%, dan motilitas sperma sebanyak 57%, berbanding dengan tahap pada permulaan kajian (11).

Peningkatan tahap testosteron mungkin sebahagiannya bertanggungjawab untuk faedah ini.

Pengambilan 600 mg ekstrak akar ashwagandha setiap hari dipercayai dapat meningkatkan tahap testosteron, jisim otot dan kekuatan dengan ketara.

5. Cuba akar maca untuk kesuburan lelaki

Mengambil suplemen akar maca boleh meningkatkan libido, serta kesuburan dan prestasi seksual.

Akar maca terbukti boleh meningkatkan libido dan kesuburan lelaki

Akar maca ialah makanan tumbuhan popular yang berasal dari Peru tengah. Ia telah digunakan untuk keupayaannya untuk meningkatkan libido dan kesuburan.

Beberapa kajian pada lelaki menunjukkan bahawa mengambil 1.5-3 gram akar maca kering untuk tempoh sehingga 3 bulan meningkatkan keinginan seksual atau libido (12).

Mengambil suplemen maca boleh membantu meningkatkan prestasi seksual dan meningkatkan aspek kesuburan tertentu.

Pengambilan 1.75 gram serbuk akar maca setiap hari selama 3 bulan juga meningkatkan bilangan sperma dan motilitas lelaki yang sihat (13).

Akar maca juga dipercaya boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dan meningkatkan mood dalam sesetengah populasi.

Adakah Terdapat Suplemen Semulajadi Yang Boleh Meningkatkan Kesuburan Lelaki?

Kami memperkenalkan NUVITON™, produk ini mempunyai bahan yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa sebarang campuran bahan pengawet dan pewarna.

Adakah terdapat suplemen yang boleh meningkatkan kesuburan lelaki?

Bahan semulajadi yang digunakan untuk membuat produk ini juga menggunakan bahan yang premium dan rare.

Bahan-bahan yang disebutkan di atas boleh jadi seperti Tongkat Ali Physta, ginseng, horny goat weed, cordyceps, maca root, devil’s thorn, dan lain-lain.

Selain itu, kerana bahan semulajadinya, NUVITON™ juga dapat memberikan manfaat lain yang baik untuk kesihatan tubuh.

NUVITON™ boleh memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh lelaki

Faedah lain yang boleh disediakan termasuk meningkatkan stamina lelaki, melancarkan peredaran darah, menggalakkan fungsi vital yang lebih baik, dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk ini, anda boleh pergi terus ke laman web rasmi mereka untuk mengetahui maklumat penting yang lain.


NUVITON™: Kekuatan Rahsia untuk Meningkatkan Kesuburan Anda!


Ringkasan

Kesuburan lelaki boleh ditingkatkan dengan sangat mudah, terdapat pelbagai cara dan suplemen untuk meningkatkan testosteron atau hormon kesuburan lelaki.

Ashwagandha dan akarnya dipercayai mempunyai pengaruh paling besar dalam meningkatkan kesuburan lelaki.

Sebenarnya semua kaedah dan makanan di atas telah diuji secara klinikal untuk membantu, jadi jangan takut kaedah di atas tidak berkesan.

Semoga artikel ini membantu menyelesaikan masalah kesuburan anda, Kekal sihat ~~

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: