Panduan Tertinggi Kurangkan Kolesterol dan Bahaya Kolesterol!

Panduan Tertinggi Kurangkan Kolesterol dan Bahaya Kolesterol

Table of Contents

Kurangkan kolesterol anda sekarang kerana ia sangat berbahaya untuk tubuh anda, terutamanya untuk lelaki (1).

Mengubah makanan yang anda makan boleh menurunkan kolesterol anda dan meningkatkan armada lemak yang terapung melalui aliran darah anda.

Ramai yang tidak sedar bahawa mereka mempunyai kolesterol tinggi sehingga mereka mengambil mudah.


(MESTI BACA) Mengenai Tanda Kolesterol Tinggi


Menambah makanan yang merendahkan LDL adalah cara terbaik untuk mencapai diet rendah kolesterol.

Artikel ini akan menerangkan cara kurangkan kolesterol dan mengapa kolesterol tinggi boleh membahayakan seorang lelaki.

Tetapi jangan risau, terdapat banyak cara untuk menjaganya dan terdapat suplemen yang hebat untuk membantu anda kekal cergas.

Adakah Cara Kurangkan Kolesterol ?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan kolesterol tanpa menggunakan ubat. Beberapa termasuk makanan yang menurunkan kolesterol (2).

Makanan yang berbeza menurunkan kolesterol dalam pelbagai cara.

Ada yang menghantar serat larut, yang mengikat kolesterol dan prekursornya dalam sistem pencernaan dan menyeretnya keluar dari badan sebelum ia masuk ke dalam peredaran.

Ada yang memberi anda lemak tak tepu, yang secara langsung menurunkan LDL dan sesetengahnya mengandungi sterol dan stanol tumbuhan, yang menghalang badan daripada menyerap kolesterol.

Mari cari tahu beberapa ide olahraga ringan dan ide lainnya yang dapat membantu menurunkan kolesterol.

1. Bersenam

Senaman bukan sahaja meningkatkan kecergasan fizikal dan membantu memerangi obesiti, tetapi ia juga mengurangkan LDL berbahaya dan meningkatkan HDL yang bermanfaat (3).

Ternyata bersenam boleh mengurangkan LDL berbahaya

Disyorkan bahawa orang dewasa melakukan sekurang-kurangnya 150 hingga 300 minit intensiti sederhana (4).

Boleh juga 75 hingga 150 minit aktiviti fizikal aerobik intensiti cergas seminggu untuk manfaat kesihatan yang besar. Seseorang boleh menyebarkan aktiviti ini sepanjang minggu.

Jika anda belum aktif, mulakan perlahan-lahan seperti kira-kira 10 minit.

Pilih senaman yang anda gemari dan berkawan dengan rakan kongsi senaman yang boleh membantu memastikan anda berada di landasan yang betul.

Walaupun senaman berintensiti rendah seperti berjalan kaki meningkatkan HDL, menjadikan senaman anda lebih lama dan lebih sengit meningkatkan faedah.

Sebaik-baiknya, aktiviti aerobik harus meningkatkan kadar denyutan jantung kepada kira-kira 75% daripada maksimumnya. Latihan rintangan hendaklah 50% daripada usaha maksimum.

Aktiviti yang meningkatkan kadar denyutan jantung kepada 85% daripada peningkatan maksimum HDL dan juga menurunkan LDL. Semakin lama tempoh, semakin besar.

Senaman rintangan boleh mengurangkan LDL walaupun pada intensiti sederhana. Pada usaha maksimum ia juga meningkatkan HDL. Menambah bilangan set atau ulangan meningkatkan faedah.

Penyelidik masih mengesyorkan senaman sederhana, terutamanya untuk individu yang tidak aktif, kerana ia boleh membantu menurunkan beberapa zarah LDL bersaiz khusus yang dipanggil subfraksi.

Selain itu, individu yang mempunyai keadaan kronik atau kurang upaya harus berunding dengan doktor untuk menentukan jenis aktiviti fizikal dan jumlah yang sesuai untuk mereka.

2. Tabiat tidur yang sihat

Mendapatkan tidur berkualiti yang cukup adalah penting untuk kesihatan.

Tabiat tidur yang sihat adalah salah satu cara untuk kurangkan kolesterol

Berapa lama tidur seseorang memerlukan perubahan mengikut usia, penyelidikan menunjukkan bahawa orang dewasa harus menyasarkan untuk tidur 7 jam atau lebih setiap malam (5).

Bukti lain menunjukkan bahawa terdapat perkaitan antara tempoh tidur yang singkat atau kualiti tidur yang lemah dengan tahap kolesterol yang lebih tinggi.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa paras HDL lebih rendah pada orang yang kurang tidur (6).

Secara keseluruhan, tempoh dan kualiti tidur yang lemah nampaknya memberi kesan negatif kepada kolesterol, tetapi tidak jelas mengapa atau bagaimana ia berlaku.

Oleh itu, ia mungkin bermanfaat untuk kesihatan umum dan pengurusan kolesterol bagi seseorang untuk membangunkan amalan kebersihan tidur yang baik.

3. Fokus pada lemak tak jenuh tunggal

Berbanding dengan lemak tepu, lemak tak tepu mempunyai sekurang-kurangnya satu ikatan kimia berganda yang mengubah cara badan anda menggunakannya.

lemak tak jenuh tunggal membantu mengurangkan tahap LDL berbahaya

Lemak tak jenuh tunggal hanya mempunyai satu ikatan rangkap.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa diet tinggi lemak tak tepu, membantu mengurangkan tahap LDL berbahaya dan meningkatkan tahap HDL yang sihat (7).

Lemak tak jenuh tunggal juga boleh mengurangkan pengoksidaan kolesterol, menurut penyelidikan.

Kolesterol teroksida boleh bertindak balas dengan radikal bebas dan menyumbang kepada arteri tersumbat. Ini boleh menyebabkan aterosklerosis atau penyakit jantung.

Secara keseluruhannya, lemak tak jenuh tunggal adalah sihat kerana ia mengurangkan kolesterol LDL yang berbahaya, meningkatkan kolesterol HDL yang baik dan mengurangkan pengoksidaan yang berbahaya.

4. Pertimbangkan sterol dan stanol tumbuhan

Stanol tumbuhan dan sterol adalah versi tumbuhan kolesterol. Kerana mereka menyerupai kolesterol, mereka diserap dari diet seperti kolesterol.

Sterol dan stanol tumbuhan mengurangkan tahap kolesterol

Walau bagaimanapun, kerana bahagian kimianya berbeza daripada kolesterol manusia, ia tidak menyumbang kepada arteri tersumbat.

Sebaliknya, mereka mengurangkan tahap kolesterol dengan bersaing dengan kolesterol manusia.

Apabila sterol tumbuhan diserap daripada diet, ini menggantikan penyerapan kolesterol.

Sebilangan kecil stanol dan sterol tumbuhan secara semula jadi ditemui dalam minyak sayuran dan ditambah kepada minyak dan pengganti mentega tertentu.

Kajian penyelidikan melaporkan bahawa kajian klinikal menunjukkan bahawa pengambilan 1.5–3 gram sterol/stanol tumbuhan setiap hari boleh mengurangkan kepekatan LDL sebanyak 7.5–12%.

Penyelidik berkata mengambilnya dengan hidangan utama dua kali sehari membolehkan penurunan kolesterol yang optimum.

Walaupun penyelidikan telah membuktikan faedah penurun kolesterol stanol dan sterol tumbuhan, ia masih belum membuktikan bahawa ia mengurangkan risiko penyakit jantung.

5. Elakkan lemak trans

Lemak trans ialah lemak tak tepu yang telah diubah suai melalui proses yang dipanggil penghidrogenan.

Lemak trans sangat berbahaya untuk tahap kolesterol dalam badan

Ini dilakukan untuk menjadikan lemak tak tepu dalam minyak sayuran lebih stabil. Lemak trans yang terhasil tidak tepu sepenuhnya dan dipanggil minyak terhidrogenasi separa.

Ia adalah pepejal pada suhu bilik, yang memberikan lebih banyak tekstur daripada minyak cecair tak tepu kepada produk seperti sapuan, pastri dan kuki.

Teksturnya yang meningkat, serta kestabilan rak, adalah yang menjadikan lemak trans begitu menarik kepada syarikat makanan.

Tetapi lemak trans terhidrogenasi sebahagiannya dikendalikan secara berbeza dalam badan berbanding lemak lain, dan bukan dengan cara yang baik.

Lemak trans meningkatkan jumlah kolesterol dan LDL tetapi mengurangkan HDL yang bermanfaat.

Untuk mengelak daripada ditipu, pastikan anda membaca senarai ramuan sebagai tambahan kepada label pemakanan.

Jika produk mengandungi minyak “separa terhidrogenasi”, ia mengandungi lemak trans dan harus dielakkan.

6. Makan serat larut

Serat larut ialah sekumpulan sebatian berbeza dalam tumbuhan yang larut dalam air dan yang tidak dapat dihadamkan oleh manusia.

Serat larut sangat baik untuk tahap kolesterol dalam badan

Walau bagaimanapun, bakteria berfaedah yang hidup di dalam usus anda boleh mencerna serat larut. Malah, mereka memerlukannya untuk pemakanan mereka sendiri.

Berita baiknya ialah bijirin penuh tidak ditunjukkan untuk mengurangkan tahap kolesterol HDL yang baik. Faedah serat larut meregangkan kepada banyak penyakit lain. 

Beberapa kajian mendapati pengambilan serat yang tinggi bagi kedua-dua serat larut dan tidak larut mengurangkan risiko kematian selama 17 tahun sebanyak hampir 15%.

Beberapa sumber terbaik serat larut termasuk bijirin oat, kekacang dan lentil, buah-buahan, kacang polong, dan biji rami.

7. Elakkan merokok

Merokok meningkatkan risiko penyakit jantung dalam beberapa cara (8).

Salah satunya ialah dengan mengubah cara badan mengendalikan kolesterol.

Merokok dipercayai menyebabkan paras kolesterol tinggi

Merokok boleh menyebabkan tahap kolesterol tinggi kerana ia boleh mengurangkan tahap peredaran HDL.

Sel imun dalam perokok tidak dapat mengembalikan kolesterol dari dinding saluran ke darah untuk diangkut ke hati. Kerosakan ini berkaitan dengan tar tembakau, bukannya nikotin.

Sel-sel imun yang tidak berfungsi ini boleh menyumbang kepada perkembangan arteri tersumbat yang lebih cepat dalam perokok.

Rokok mengandungi sebatian kimia toksik yang dipanggil akrolein yang boleh diserap ke dalam aliran darah melalui paru-paru.

Selain itu, bahan kimia yang terdapat dalam asap rokok boleh menyebabkan LDL menjadi lebih melekit dan juga merosakkan lapisan saluran darah, menjadikannya bengkak dan meradang.

Oleh itu, merokok boleh menyukarkan untuk mengawal paras kolesterol dan meningkatkan risiko kemungkinan tersumbat dalam arteri.

Dengan berhenti merokok, seseorang boleh menurunkan LDL mereka dan meningkatkan tahap kolesterol HDL mereka.

Ini boleh membantu untuk memperlahankan pengumpulan deposit lemak baru dalam arteri dan menyokong kesihatan keseluruhan.

Apa Yang Berlaku Jika Paras Kolesterol Tinggi Dalam Badan Lelaki?

Jantina biologi anda datang dengan set faktor risikonya sendiri untuk sejumlah besar penyakit dan keadaan, termasuk kolesterol tinggi.

Faktor risiko untuk penyakit tertentu mungkin lebih berat bagi lelaki, berdasarkan organ seks dan hormon yang mereka miliki sejak lahir.

HDL “Baik” untuk lelaki ialah 40 mg/dL atau lebih tinggi dan melebihi 60 mg/dL adalah ideal

Semakin tinggi paras LDL anda semakin besar kemungkinan untuk mengalami masalah ereksi dan kes yang teruk membawa kepada mati pucuk.

Juga, kolesterol tinggi boleh membuat badan lebih sukar untuk menghasilkan bahan kimia yang diperlukan untuk mewujudkan ereksi.

1. Disfungsi Erektil (ED)

Kajian telah menunjukkan bahawa terdapat kaitan antara kolesterol tinggi dan disfungsi erektil (ED) (9).

Kolesterol tinggi dan disfungsi erektil mempunyai hubungan yang tinggi

Disfungsi erektil adalah keadaan di mana seseorang yang mempunyai zakar tidak boleh mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang mencukupi untuk hubungan seksual.

Kolesterol tinggi adalah faktor risiko yang berkaitan dengan kebanyakan keadaan ini, dan, oleh itu, ia juga boleh meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami ED.

Ini kerana kolesterol boleh terkumpul di dalam dinding arteri yang lama kelamaan menyebabkan mereka menjadi lebih sempit.

Akibatnya, aliran darah melalui arteri menjadi terhad, dan ini boleh mempunyai implikasi yang serius untuk jantung, otak, dan zakar.

Ereksi berlaku apabila anda terangsang dan darah menyerbu ke dalam zakar untuk menjadikannya turgid (keras).

Memandangkan ereksi yang kuat bergantung kepada aliran darah yang baik, mungkin menjadi lebih sukar untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi jika saluran darah yang membekalkan zakar terhalang.

Inilah sebabnya mengapa ED kadangkala boleh menjadi tanda amaran awal penyakit kardiovaskular, kerana arteri tersumbat boleh menyebabkan keadaan serius.

Disfungsi erektil adalah keadaan di mana seseorang yang mempunyai zakar tidak boleh mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang mencukupi untuk hubungan seksual.

Lelaki menggunakan NUVITON™ sebagai suplemen mereka untuk melawan ED dan mereka melihat hasil yang menakjubkan!

Pada lelaki, kolesterol tinggi boleh merosakkan prestasi seksual dan mengurangkan libido.

2. Tahap testosteron rendah

Kolesterol tinggi menjejaskan pengeluaran testosteron. Testosteron adalah hormon yang bertanggungjawab untuk ciri seks sekunder lelaki (10).

Kolesterol tinggi menyebabkan pengeluaran testosteron berkurangan

Testosteron juga bertanggungjawab untuk menghantar mesej rangsangan seksual ke seluruh badan.

Testis menghasilkan testosteron yang memainkan peranan penting dalam mengawal dorongan seksual lelaki.

Kolesterol tinggi mengehadkan aliran darah ke buah zakar. Akibatnya, boleh merosakkan keupayaan mereka untuk menghasilkan testosteron.

Ubat penurun lipid juga boleh menyumbang kepada disfungsi erektil.

Walaupun ubat-ubatan ini boleh menurunkan paras kolesterol, ramai lelaki melaporkan kesan negatif terhadap fungsi ereksi mereka.

Walau bagaimanapun, sesetengah lelaki yang mengambil pil penurun lipid menghadapi kesukaran untuk mencapai ereksi buat sementara waktu. Akibatnya, masalah ereksi berlaku.

Ringkasan

Kurangkan kolesterol anda sebelum ia menjadi malignan dan menyebabkan penyakit lanjut, sebab kolesterol sangat mempengaruhi badan anda.

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan kolesterol, kaedah di atas telah terbukti secara klinikal dapat menurunkan kolesterol.

Kolesterol tinggi juga sangat mempengaruhi tubuh lelaki muda dan tua.

Dengan penjagaan yang betul, terdapat lebih banyak faedah daripada hanya membuat pasangan anda tersenyum. Kaedah ini juga bukan penyelesaian jangka pendek.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: