Faedah Maca Root Untuk Lelaki, Adakah Ia Berfungsi?

Maca root acar maca

Table of Contents

Selama berabad-abad, pahlawan Inca di Peru menggunakan akar maca sebelum dan selepas pertempuran untuk memberikan mereka kekuatan, stamina dan ketahanan tambahan untuk mengalahkan pesaing mereka.

Kehidupan pada 4,000m di atas paras laut dan memiliki kelebihan dari segi kekuatan kerana mengamalkan Maca, hal ini boleh menjadi perbezaan antara menang atau kalah dalam pertempuran.

Oleh itu, maca ini dilihat sebagai suci bagi lelaki kerana ia memberi mereka kesuburan yang lebih baik, kehebatan seksual dan meningkatkan libido yang dihormati pada zaman itu.

Dalam budaya mereka kesuburan untuk lelaki adalah berkaitan dengan kuasa dan kejayaan.

Jadi, bolehkah lelaki zaman moden mendapat manfaat daripada maca dan apakah bukti untuk menyokong penggunaan tradisional?

Apakah itu akar maca?

Akar Maca tumbuh terutamanya di Amerika Selatan dan mempunyai sejarah yang panjang sebagai tonik untuk kesihatan hormon, libido dan tenaga.

Ada beberapa faedah maca untuk lelaki dan wanita termasuk, berfungsi sebagai antioksidan dan rangsangan nutrisi serta meningkatkan stamina.

Kajian moden mencadangkan ia mungkin mempunyai beberapa manfaat kepada kesihatan.

Maca (Lepidium meyenii), tumbuh di pegunungan Andes, Peru. Ia adalah tumbuhan herba dalam keluarga kubis dan makanan ruji dalam budaya tradisional Peru.

Orang Peru telah menanam akar maca selama beribu-ribu tahun sebagai makanan dan ubat tradisional untuk meningkatkan stamina dan fungsi seksual.

Maca mempunyai akar ubi yang berbeza warna dari ungu, merah, coklat, dan kuning.

Akarnya berbau seperti karamel, dan penduduk Peru tempatan sering menambahkannya pada jem, puding, yogurt dan minuman untuk rasa yang lebih enak.

Mereka merebus akar segar dan sering memakannya setiap hari, atau mereka mengeringkan dan menyimpannya untuk digunakan kemudian.

Maca kering dikisar menjadi tepung dan digunakan dalam biskut dan roti.


>>Klik di sini untuk membaca ulasan NUVITON kami<<


1) Maca boleh meningkatkan libido lelaki dan fungsi seksual

Kelaziman lelaki yang mengalami libido rendah dan disfungsi erektil telah meningkat secara drastik sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan juga dikaitkan dengan usia.(1).

Dianggarkan bahawa 50% lelaki antara 30-80 tahun akan mengalami masalah dengan fungsi ereksi dan libido, dan mereka yang menggunakan antidepresan lebih terjejas.

Maca-Root-ED

Nasib baik, akar Maca terkenal sebagai afrodisiak semulajadi yang mempunyai keupayaan untuk meningkatkan keinginan dan fungsi seksual.

Bagi lelaki kajian klinikal telah menunjukkan bahawa Maca boleh meningkatkan fungsi seksual dan prestasi seksual termasuk kekuatan ereksi dan masa pemulihan yang lebih cepat.

Penyelidikan tambahan telah menunjukkan pengambilan Maca secara berkala boleh meningkatkan libido dan keinginan seksual lelaki dengan ketara.

Ini bermaksud anda BOLEH meningkatkan libido dan prestasi seksual apabila mengambil serbuk maca secara konsisten. (2).

Maca merupakan sesuatu yang anda dan pasangan anda akan benar-benar menghargainya.

2) Maca ialah antidepresan semulajadi yang boleh membantu kesihatan mental

Kemurungan dan kebimbangan pada lelaki adalah masalah yang semakin meningkat dengan lebih banyak insiden masalah kesihatan mental berbanding sebelum ini.

Ramai lelaki juga mendapati bahawa kesihatan mental boleh memberi impak yang besar kepada fungsi seksual dan libido mereka.

Akar Maca secara tradisinya dirujuk sebagai “makanan otak” dan telah digunakan sebagai antidepresan semulajadi untuk meningkatkan kesihatan mental dan kesejahteraan selama berabad-abad. (3).

Kesemua 3 warna maca memainkan peranan dalam mengembalikan keseimbangan kepada fungsi otak, dengan masing-masing fungsi:
Maca Kuning untuk keseimbangan mental jangka panjang dan daya tahan terhadap tekanan;

Maca Merah untuk kebimbangan;

dan Maca Hitam untuk kemurungan dan kabus otak.

Penyelidikan klinikal telah menunjukkan bahawa Maca memberi manfaat kepada gejala psikologi yang dikaitkan dengan ketidakseimbangan kesihatan mental, termasuk kebimbangan dan kemurungan dan bertindak bebas daripada pengeluaran hormon.

Ini bermakna ia secara semula jadi menjadi ubat  untuk otak kita untuk memerangi dan mencegah gangguan kesihatan mental.

Kajian tambahan menunjukkan kesemua 3 warna maca menunjukkan aktiviti antidepresan yang serupa, dan kesemua 3 warna itu mungkin penting dalam meningkatkan kesihatan mental. (4).

Bagi mereka yang sedang bergelut dengan kesihatan mental Serbuk Maca boleh membantu dengan pengurusan berterusan dan menawarkan banyak manfaat kepada kesihatan mental untuk jangka panjang.

Maca juga 100% semulajadi, selamat untuk dimakan dan tidak berkontraindikasi dengan ubat antidepresan.

3) Maca meningkatkan tenaga, kecergasan dan mencegah keletihan pada lelaki

Di Peru, akar Maca terkenal untuk meningkatkan tahap tenaga, tetapi juga digunakan untuk mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan serta melindungi daripada keletihan kelenjar adrenal.

Suplemen yang mengandungi akar Maca

Maca dipercayai boleh membina daya tahan terhadap tekanan dan menguatkan sistem saraf untuk berfungsi secara optimum.

Sains telah menunjukkan bahawa banyak faedah Maca boleh dikaitkan dengan keupayaannya untuk mengaktifkan sistem endokannabinoid (ECS). (5).

Tekanan dalam badan ini memainkan peranan dalam semua tindak balas sistem saraf teras kita terhadap tekanan luaran.

Oleh itu, pengambilan serbuk Maca boleh meningkatkan reaksi kita terhadap tekanan, meningkatkan tahap tenaga, fungsi imun dan kecergasan.

Suplemen akar Maca telah memberikan rasa senang terhadap ramai lelaki

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkannya dalam salah satu suplemen terbaik di Malaysia yang dipanggil NUVITON™.

Maca juga menawarkan perlindungan kelenjar adrenal kita dan membantu mencegah keletihan adrenal atau kelelahan apabila tekanan melanda.

Mengambil serbuk Maca setiap hari boleh membantu dalam meningkatkan tenaga umum, kesihatan dan kesejahteraan jangka panjang. (6).

Produk terbaik Maca untuk digunakan untuk pengurusan tenaga, kecergasan dan tekanan pada lelaki: NUVITON™.


>>Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai NUVITON<<


4) Maca boleh meningkatkan kesuburan lelaki

Dikenali selama berabad-abad di Peru sebagai makanan semulajadi yang meningkatkan kesuburan kepada pihak lelaki dan memudahkan isteri untuk HAMIL.(7).

Bagi lelaki, kombinasi Maca kuning dan hitam boleh diambil setiap hari dan dos Maca hitam tambahan yang lebih tinggi pada hari-hari menjelang ovulasi wanita untuk meningkatkan kesuburan dan fungsi sperma.

Kajian penyelidikan klinikal telah menunjukkan bahawa dalam model haiwan Maca boleh meningkatkan bilangan anak yang dihasilkan dan kadar kemandirian mereka.

Dalam kajian lain menunjukkan bahawa Maca hitam pekat mampu meningkatkan bukan hanya kiraan sperma, tetapi juga fungsi sperma.

Kajian lanjut telah menunjukkan peningkatan dalam kiraan sperma dalam masa 1 hari selepas mengambil akar Maca.

Bagi mereka yang ingin hamil, serbuk Maca harus menjadi bahagian penting dalam rutin harian dan merupakan penambah kesuburan semula jadi pada lelaki dan wanita.

Warna Maca terbaik untuk digunakan untuk merawat kesuburan lelaki: Maca untuk Lelaki setiap hari dan Maca Hitam Pekat untuk perempuan setiap hari kepada ovulasinya (1-2 minggu).

5) Maca boleh memberi manfaat kepada fungsi prostat pada lelaki

Bagi lelaki fungsi prostat adalah penting untuk menghasilkan air mani, hormon, ereksi, aliran air kencing dan keseronokan seksual yang mendalam.

Setelah berumur 40 tahun ke atas, fungsi prostat lelaki mula merosot dan prostat perlahan-lahan boleh membengkak akibat proses keradangan.

Pembesaran ini, yang dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH) boleh menyebabkan pelbagai gejala yang berkaitan dengan kencing, atau masalah pundi kencing dan buah pinggang yang lebih serius dalam jangka panjang. (8).

Dalam kajian klinikal Maca merah ditunjukkan untuk mengurangkan saiz prostat dan bengkak bergantung kepada dos.

Kajian lanjut menunjukkan bahawa Maca merah adalah lebih berkesan daripada finasteride untuk BPH.

Maca menawarkan faedah tambahan untuk tidak mengganggu pengeluaran testosteron dan DHT, bermakna, ia beroperasi semata-mata bertindak pada saiz dan fungsi prostat, bebas daripada hormon.

Dalam kajian, peserta mengalami peningkatan dalam saiz dan fungsi prostat serta peningkatan libido – tidak seperti mereka pada finasteride yang mendapati kehilangan libido.

Kajian ini menunjukkan bahawa semua lelaki boleh mendapat manfaat daripada serbuk Maca.

Tambahan pula, ia menunjukkan bahawa tiada gangguan terhadap akar maca dan pengeluaran DHT atau libido.

Bagi lelaki dari semua peringkat umur menambahkan dos biasa Maca ke dalam diet anda boleh membantu anda mengekalkan prostat yang sihat seiring dengan peningkatan usia anda.

Pertimbangan

Suplemen Maca berkemungkinan selamat untuk dimakan.

Kami mengesyorkan untuk mempertimbangkan NUVITON™ kerana ia adalah suplemen selamat yang diluluskan oleh KKM.

Kesimpulannya ialah bahawa banyaknya kajian yang membuktikan khasiat akar Maca.

Tambahan pula, terdapat permintaan yang tinggi untuk Maca disebabkan oleh cara pertanian dan pemprosesan yang terlibat dalam menghasilkan Maca yang berkualiti

Makan akar maca padat nutrien mungkin bermanfaat untuk kesihatan anda, tetapi sementara suplemen maca mungkin mempunyai beberapa potensi.

Jika anda berfikir tentang mengambil maca root, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Nur Syuhada Johari

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: