Fakta Tentang Men Health Clinic: Panduan Terperinci

Fakta Tentang Men Health Clinic: Panduan Terperinci

Table of Contents

Men health clinic menyediakan penjagaan yang setara dengan penjagaan yang disediakan oleh pakar sakit puan untuk wanita.

Lelaki secara sejarah bergantung kepada penyedia penjagaan utama mereka untuk mendapatkan bantuan dengan kebimbangan kesihatan khusus lelaki.

Walau bagaimanapun, pakar ini biasanya tidak dilatih untuk menangani isu kesihatan lelaki sebagaimana pakar sakit puan dilatih untuk menangani keperluan kesihatan seksual wanita.

Untuk memenuhi keperluan yang tidak dipenuhi ini, klinik kesihatan lelaki menggabungkan perkhidmatan ramai pakar untuk memenuhi keperluan pelanggan lelaki.

Sesetengah klinik kesihatan lelaki adalah amalan bata-dan-mortar yang mengehadkan amalan mereka kepada lelaki.

Sesetengah klinik yang lain dalam talian. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Mengunjungi klinik kesihatan lelaki adalah langkah pertama yang sangat baik untuk meningkatkan kesihatan seksual dan keseluruhan anda.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menetapkan jangkaan untuk klinik untuk memastikan ia adalah klinik yang sah yang menyediakan perkhidmatan yang anda cari.

Mereka mungkin memberikan nasihat gaya hidup dan kesejahteraan seperti panduan tentang pemakanan untuk menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan lelaki.

Apakah Perkhidmatan Yang Ditawarkan Oleh Men Health Clinic?

Men health clinic menawarkan pelbagai perkhidmatan dan rawatan yang direka untuk menggalakkan dan mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan optimum pada lelaki.

Antara perkhidmatan dan rawatan yang paling biasa ditawarkan oleh klinik kesihatan lelaki termasuk:

1. Peperiksaan fizikal rutin

Peperiksaan fizikal rutin adalah bahagian penting dalam penjagaan kesihatan pencegahan (1).

Peperiksaan fizikal adalah bahagian penting dalam penjagaan kesihatan

Digalakkan makan makanan sihat sebelum melakukan ujian supaya badan anda cergas dan mudah untuk mengetahui masalahnya.

Peperiksaan ini juga memastikan anda kekal dalam keadaan sihat. Fizikal juga boleh menjadi langkah pencegahan (2).

Peperiksaan ini membolehkan anda mengikuti vaksinasi atau mengesan keadaan serius, seperti kanser atau diabetes, sebelum ia menyebabkan masalah.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Derma Sperma: Semua Yang Anda Perlu Tahu


Semasa fizikal rutin, doktor anda juga boleh memeriksa vital, termasuk berat badan, kadar denyutan jantung, dan tekanan darah.

Apabila saringan tambahan atau ujian pengimejan disyorkan, ia mungkin diselesaikan di pusat pengimejan atau hospital.

Pengambilan darah boleh dilakukan di pejabat doktor sebelum sampel dihantar ke makmal untuk dianalisis.

2. Pemeriksaan kanser prostat 

Kanser prostat adalah salah satu jenis kanser yang paling biasa di kalangan lelaki. Pemeriksaan kanser bermaksud mencari kanser sebelum ia menyebabkan gejala (3).

Kanser prostat adalah salah satu jenis kanser yang paling biasa di kalangan lelaki

Matlamat pemeriksaan untuk kanser prostat adalah untuk mencari kanser yang mungkin berisiko tinggi untuk merebak jika tidak dirawat, dan untuk mencarinya lebih awal sebelum merebak.

Jika anda berfikir tentang pemeriksaan, ketahui tentang kemungkinan manfaat dan kemudaratan pemeriksaan, diagnosis dan rawatan, dan berbincang dengan doktor anda.

Tiada ujian standard untuk menyaring kanser prostat. Terdapat dua ujian yang biasa digunakan untuk menyaring kanser prostat (4).


(MESTI BACA) Mengenai Sakit Testis: Fakta Yang Sedikit Diketahui


Ujian darah yang dipanggil ujian antigen khusus prostat (PSA) mengukur tahap PSA dalam darah. PSA adalah bahan yang dibuat oleh prostat (5).

Tahap PSA dalam darah boleh lebih tinggi pada lelaki yang mempunyai kanser prostat. Tahap PSA juga mungkin dinaikkan dalam keadaan lain yang menjejaskan prostat.

Sebagai peraturan, semakin tinggi tahap PSA dalam darah, semakin besar kemungkinan masalah prostat hadir.

Tetapi banyak faktor, seperti umur dan bangsa, boleh mempengaruhi tahap PSA. Sesetengah kelenjar prostat menghasilkan lebih banyak PSA daripada yang lain.

Yang kedua ialah pemeriksaan rektum digital (DRE), ialah pembekal penjagaan kesihatan memeriksa bahagian dalam dubur lelaki untuk merasakan prostat untuk apa-apa yang tidak normal (6).

3. Perkhidmatan kesihatan seksual

Klinik kesihatan lelaki menawarkan pelbagai perkhidmatan kesihatan seksual, termasuk ujian dan rawatan untuk jangkitan seksual (STI), serta rawatan mati pucuk.

Dengan melakukan peperiksaan ini, anda akan mengetahui dengan lebih cepat masalah kesihatan yang anda hadapi. Kamu boleh ngecheck monkeypox juga semasa disini (7).

Monkeypox adalah penyakit berjangkit virus yang jarang berlaku. Terdapat beberapa kes di dunia pada masa ini. Ia biasanya merupakan penyakit ringan yang boleh sembuh sendiri.

Monkeypox biasanya merebak melalui hubungan rapat dengan seseorang yang menghidap cacar monyet dan kebanyakan orang pulih dalam masa beberapa minggu.

Walau bagaimanapun, kes baru-baru ini kebanyakannya di kalangan gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Apabila virus itu merebak melalui hubungan rapat, kami menasihatkan kumpulan ini supaya berwaspada terhadap sebarang ruam atau luka luar biasa pada mana-mana bahagian badan mereka.

4. Terapi penggantian hormon

Terapi penggantian hormon ialah rawatan yang melibatkan penggunaan hormon untuk menggantikan testosteron yang hilang apabila usia lelaki.

Men health clinic boleh membantu meningkatkan tahap tenaga

Terapi hormon testosteron ini boleh membantu meningkatkan tahap tenaga, dorongan seks dan kesejahteraan keseluruhan pada lelaki yang mempunyai tahap testosteron rendah.

Terapi penggantian hormon (HRT) boleh membuat perbezaan besar dalam mengatasi gejala ini dengan menggantikan hormon yang berkurangan secara semulajadi.

Tetapi HRT bukan tanpa risiko. Beberapa bentuk HRT telah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok.

Anda harus mempertimbangkan dengan teliti risiko sebelum memutuskan sama ada HRT adalah pilihan rawatan terbaik untuk gejala anda.

Pada tahun-tahun awal HRT, doktor paling kerap menetapkannya dalam bentuk ubat preskripsi sintetik.

Ubat-ubatan ini dibuat daripada campuran hormon yang diasingkan daripada air kencing kuda bunting.

Beberapa risiko telah dikenal pasti dalam ujian klinikal yang menyebabkan ramai orang mencari bentuk alternatif HRT yang dipanggil HRT bioidentik.

Hormon bioidentikal biasanya diekstrak daripada unsur-unsur yang terdapat dalam semulajadi. Beberapa contoh HRT bioidentik yang tersedia secara komersial termasuk Estrace dan Vagifem.

Pesakit mungkin memerlukan kompaun tersuai HRT apabila kekuatan yang ditetapkan mereka tidak tersedia secara komersial atau bentuk dos lain diperlukan.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Dalam HRT bioidentik terkompaun, seorang ahli farmasi mencampurkan campuran hormon khas yang bertujuan untuk menggantikan hormon yang berkurangan dalam badan anda.

Matlamat HRT adalah untuk menguruskan gejala menopaus, tidak semestinya untuk mengembalikan tahap hormon kembali ke julat “normal”.

Memandangkan setiap dos berbeza dari orang ke orang, hormon bioidentik terkompaun sukar untuk diuji untuk keselamatan dan keberkesanan secara keseluruhan (8).

FDA telah meluluskan beberapa suplemen hormon bioidentik, tetapi ia tidak mengawal HRT terkompaun (9).

Walaupun tiada jawapan yang pasti, kebanyakan pakar percaya HRT bioidentik melibatkan risiko yang sama seperti HRT sintetik. Kedua-dua jenis HRT tidak dianggap lebih selamat daripada yang lain.

5. Penilaian dan rawatan kesuburan

Klinik kesihatan lelaki dalam kesuburan menawarkan pelbagai perkhidmatan, termasuk analisis air mani, ujian hormon dan rawatan kesuburan seperti persenyawaan in vitro (IVF).

Jika anda pergi ke men health clinic, anda boleh mendapatkan penilaian dan rawatan kesuburan

Kemandulan ditakrifkan sebagai ketidakupayaan untuk mencapai kehamilan selepas satu tahun melakukan hubungan seksual yang kerap tanpa perlindungan (10).

Penilaian boleh dimulakan lebih awal pada pesakit yang mempunyai faktor risiko ketidaksuburan atau jika pasangan wanita lebih tua daripada 35 tahun.

Punca ketidaksuburan termasuk faktor lelaki, disfungsi ovulasi, keabnormalan rahim, halangan tiub, faktor peritoneal, atau faktor serviks.

Sejarah dan pemeriksaan fizikal boleh membantu mengarahkan penilaian. Lelaki harus menjalani penilaian dengan analisis air mani.

Keabnormalan sperma boleh dirawat dengan terapi gonadotropin, inseminasi intrauterin, atau persenyawaan in vitro.

Kemandulan yang tidak dapat dijelaskan pada wanita atau lelaki boleh diuruskan dengan satu lagi tahun persetubuhan tanpa perlindungan, atau boleh meneruskan kepada teknologi pembiakan yang dibantu, seperti inseminasi intrauterin atau persenyawaan in vitro.

Kepentingan Mendapatkan Penjagaan daripada Men Health Clinic

Klinik kesihatan lelaki memainkan peranan penting dalam mempromosikan dan mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan optimum pada lelaki.

Dengan mendapatkan rawatan daripada klinik ini, lelaki boleh mendapat beberapa manfaat.

✔️ Pengesanan awal dan rawatan isu kesihatan

Lawatan kerap ke klinik kesihatan lelaki boleh membantu mengesan masalah kesihatan lebih awal, apabila ia lebih mudah dirawat.

Pencegahan seperti pemeriksaan biasa, pemeriksaan kanser dan vaksinasi. Ini boleh membantu mengesan dan mencegah masalah kesihatan sebelum ia menjadi lebih serius.

✔️ Penjagaan kesihatan mental

Klinik kesihatan lelaki juga menawarkan perkhidmatan kesihatan mental yang menjurus kepada keperluan lelaki.

Kesihatan mental harus dijaga kerana ia adalah keperluan lelaki.

Klinik kesihatan lelaki boleh menyediakan persekitaran yang selamat dan sulit di mana mereka boleh menerima penjagaan yang mereka perlukan.

✔️ Pendidikan

Klinik boleh mendidik lelaki tentang kesihatan mereka dan menyediakan mereka dengan alat dan sumber yang mereka perlukan untuk mengekalkan kesihatan yang baik

Ini boleh termasuk maklumat tentang pemakanan sihat, senaman dan pengurusan tekanan.

✔️ Sokongan 

Klinik kesihatan lelaki juga boleh memberikan sokongan untuk lelaki yang mengalami masalah atau keadaan kesihatan tertentu. 

Ini boleh termasuk kumpulan sokongan, kaunseling dan sumber untuk menguruskan keadaan kronik.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: