Multivitamin Terbaik Malaysia Untuk Lelaki dan Perempuan!

Multivitamin Terbaik Malaysia Untuk Lelaki dan Perempuan

Table of Contents

Multivitamin terbaik Malaysia boleh dibahagikan kepada banyak jenis seperti ada untuk lelaki, wanita, wanita hamil, kanak-kanak dan juga warga tua.

Multivitamin terkenal boleh dimakan setiap hari yang boleh menambah pemakanan yang kurang daripada makanan yang kita ambil. (1)

Jadi sebelum kita membincangkan beberapa produk multivitamin ini, mari kita bincangkan dahulu beberapa kelebihan pengambilan multivitamin untuk tubuh.

Kelebihan Multivitamin

Apabila anda mula-mula masuk ke farmasi, mata anda pasti akan menangkap rak-rak yang dipenuhi dengan pelbagai jenis multivitamin yang mempunyai faedah uniknya sendiri.

Jadi apakah sebenarnya suplemen multivitamin ini? 

Multivitamin ialah formulasi tablet, kapsul atau serbuk yang mengandungi beberapa jenis vitamin (contoh : Vitamin C + Zink). (2)

Secara umumnya, gabungan nutrien daripada multivitamin berfungsi untuk meningkatkan fungsi satu nutrien berbanding nutrien yang lain. (3)

Atau ia boleh memberi manfaat kepada nutrien lain supaya anda tidak perlu mengambil pil secara berasingan.

Kini, setelah mengetahui kelebihan multivitamin, berikut adalah beberapa multivitamin terbaik di Malaysia yang boleh dimakan tanpa mengira jantina.

Beberapa Multivitamin Terbaik Malaysia 

1. Pharmaton

Pharmaton Capsules With Selenium ialah suplemen pemakanan yang merupakan gabungan ekstrak ginseng G115 dengan vitamin dan mineral.

Ekstrak Ginseng G115 dianggap sebagai tumbuhan yang paling bernilai antara tumbuhan lain kerana ia mengandungi biotin yang diketahui baik untuk kesihatan tubuh badan.

Anda sering berasa letih? Cuba vitamin yang mengandungi ekstrak ginseng!

Pelbagai simptom keletihan seperti lemah dan kepekatan menurun akibat tekanan atau tekanan harian boleh diatasi dengan pengambilan multivitamin ini. (4)

Selain itu, multivitamin ini juga dapat membantu mempercepatkan tempoh pemulihan selepas menjalani pembedahan.

Faedah : Kesan Sampingan : 

✅ Menguatkan kuasa badan. ❌ Menyebabkan sakit kepala.

✅ Menambah sistem imun badan. ❌ Menyebabkan pening.

✅ Mengurangkan keradangan. ❌ Reaksi alergi gatal (jarang berlaku).

2. Centrum Energy

Centrum Multivitamin adalah suplemen kesihatan yang dirumus dengan lebih daripada 25 nutrien yang membantu mengekalkan beberapa kesihatan badan seperti mata dan tulang.

Ramuan lutein dalam suplemen juga boleh berfungsi untuk melindungi daripada radikal bebas dan tekanan oksidatif.

Bukan itu sahaja, ia juga boleh meningkatkan ketajaman penglihatan dan kepekaan kontras visual serta boleh mengurangkan kerosakan silau.

Nutrien baik lain seperti likopena juga mengandungi banyak manfaat untuk kesihatan badan.

Seperti melindungi tubuh daripada cahaya matahari, meningkatkan kesihatan jantung, dan mengurangkan jenis kanser tertentu.

Faedah :  

✅ Meningkatkan kesihatan jantung.

✅ Menajamkan penglihatan.

✅ Mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

Kesan Sampingan : 

❌ Kelebihan vitamin bisa menyebabkan keracunan.

3.Blackmores Multivitamin and Mineral

Blackmores adalah jenama terkenal di Malaysia yang menyediakan pelbagai pilihan multivitamin untuk kesihatan badan. (5)

Multivitamin ini mengandungi vitamin dan mineral penting yang menjadikan anda pembeli yang bijak jika anda memilih vitamin ini kerana ia membantu mengekalkan kesihatan harian badan anda.

Vitamin apa yang perlu dipilih untuk dapat menjadikan anda pembeli yang bijak?

Bukan itu sahaja, multivitamin ini juga tidak mengandungi yis, gluten, gandum, derivatif tenusu, pengawet, perisa tiruan atau pemanis yang boleh membantu menambah diet tidak seimbang.

Dos yang disyorkan untuk orang dewasa adalah mengambil 1 tablet sehari dengan makanan dan anda akan melihat tahap kesihatan, tumpuan dan tenaga anda bertambah baik secara beransur-ansur.

Keuntungan :       Kesan Sampingan : 

✅ Meningkatkan sistem imun.       ❌ Cirit-birit

✅ Meningkatkan kesihatan keseluruhan.       ❌ Loya

✅ Meningkatkan pemakanan keseluruhan.       ❌ Kulit menjadi merah

4. Flavettes Daily Plus

Flavettes Daily Plus adalah supplement halal yang berfungsi untuk menyihatkan badan dan bertenaga sepanjang hari dan sesuai untuk orang dewasa. (6)

Flavettes mengandungi asid folik yang digunakan untuk mencegah dan merawat paras folat darah rendah dan paras homosistein darah tinggi.

Bukan itu sahaja, supplement ini juga mengandungi Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B1, B2 dan B6 dan juga Vitamin C yang menjadikan badan pembaca sihat dan cergas.

Pengambilan vitamin tambahan boleh menambahkan pemakanan kepada badan!

Dos yang disyorkan ialah 1 biji setiap hari untuk diambil pada waktu pagi atau mengikut arahan doktor.

Keuntungan :

✅ Meningkatkan tenaga badan.

✅ Meningkatkan sistem imun.

Kesan Sampingan : 

❌ Penggunaan jangka panjang menyebabkan gout dan pemendapan sistin dalam saluran kencing.

❌ Dos yang berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit.

5. Biolife Multivitamin with Mineral

Biolife mempunyai 18 jenis kombinasi vitamin unik yang boleh mengekalkan kesihatan dan boleh membantu melaksanakan diet. (7)

Kelebihan suplemen ini dapat meningkatkan tenaga dan kesihatan pada  tulang, mata dan gigi.

Bukan itu sahaja, supplement ini juga membantu pembentukan sel darah merah dan sel pelindung badan.

Untuk yang mengalami masalah malabsorption disarankan untuk mengambil suplemen ini 1x sehari kerana dapat meningkatkan imuniti, memulihkan kecergasan dan tenaga.

Selalunya produk multivitamin yang mengandungi banyak jenis vitamin akan mengenakan harga yang lebih mahal. 

Tetapi tenang, harga untuk produk yang satu ini sangat mampu milik dan boleh dibeli oleh  pembaca sekalian.

Keuntungan:

✅ Meningkatkan metabolisme.

✅ Membantu melegakan tekanan.

✅ Membantu membentuk sel darah merah.

Kesan sampingan : 

❌ Pengambilan suplemen tanpa melalui pemeriksaan doktor dikhuatiri akan menyebabkan risiko menghidap penyakit hati dan buah pinggang.


(BACA JUGA) Beberapa buah yang harus diperhatikan oleh pesakit kencing manis.


Jadi, di atas adalah beberapa multivitamin yang boleh diambil oleh mana-mana orang dewasa. Seterusnya, kita akan membincangkan suplemen khusus yang boleh diambil oleh lelaki.

Multivitamin Terbaik Untuk Lelaki di Malaysia

1. Centrum Men Multivitamin

Supplemen ini sangat jelas untuk lelaki, kerana ia telah menyatakan dengan jelas perkataan “men” pada bungkusan yang bermaksud lelaki.

Produk ini juga mengandungi lebih daripada 12 vitamin penting, campuran 13 mineral dan beberapa nutrien penting untuk menyokong kesihatan lelaki seperti kesihatan otot dan jantung.

Adakah terdapat suplemen yang mengandungi 12 vitamin penting dan boleh membantu kesihatan otot?

Kelimpahan Vitamin D dan Magnesium dalam suplemen membantu menyokong otot yang sihat dan asid folik untuk membantu menjaga kesihatan jantung.

Suplemen ini boleh dimakan sekali sehari kerana bahan yang digunakan telah disahkan non-transgenik (non-GMO) dan juga bebas gluten.

2. Blackmores Conceive Well Men

Suplemen lelaki yang ini dirumus secara saintifik untuk memberikan gabungan nutrien terbaik untuk menyokong kesihatan dan kesuburan lelaki.

Beberapa bahan yang terdapat dalam produk seperti Coenzyme Q10 telah terbukti memainkan peranan penting dalam menghasilkan sel sperma yang bertenaga. 

Kemudian terdapat juga Zink dan Selenium yang merupakan pati asas untuk penghasilan sperma normal.

Ia juga disyorkan untuk mengambil 1 kapsul setiap hari selepas makan dan tidak berlebihan. Bukan itu sahaja dapatkan juga nasihat doktor sebelum digunakan.

Tetapi perlu juga diperhatikan bahawa terdapat beberapa gejala yang boleh dihasilkan dengan menggunakan produk ini, seperti ulser ringan.


Klik di sini untuk mencari vitamin untuk meningkatkan testosteron.


Selepas ini, untuk anda wanita, terdapat juga beberapa suplemen yang boleh membantu memberikan tubuh yang sihat. Jom tengok!

Multivitamin Terbaik Untuk Perempuan di Malaysia

1. Himalaya Women’s Wellness

Bagi anda wanita yang baru bersalin, boleh cuba amalkan supplement ini untuk mengelakkan pelbagai simptom selepas bersalin. (8)

Baru bersalin? Cuba suplemen ini!

Ini kerana bahan-bahan yang digunakan dalam supplement ini diperbuat daripada ubat-ubatan tradisional dan dapat membantu proses laktasi (breastfeeding).

Selain itu, suplemen ini juga dipercayai dapat membantu meningkatkan tenaga dan mengawal kitaran haid sebelum dan selepas bersalin.

Wanita yang baru memasuki usia 40 tahun amat sesuai untuk mengambil suplemen ini. 

Cara pengambilan supplement ini juga sangat mudah iaitu hanya ambil 1 atau 2 kapsul sehari selepas makan.

✅ :

Sesuai untuk wanita lepas bersalin.

Boleh mengurangkan gejala menopaus.

❌ :

Tidak sesuai untuk wanita yang sedang mengandung.

2. Total Image Hydra Glow

Suplemen yang satu ini pasti digemari para wanita kerana dirumus khas untuk membantu, membaiki dan mengekalkan kelembapan kulit dalam masa 28 hari.

Produk ini boleh mengurangkan kekasaran kulit sambil meningkatkan kehalusan kulit. Bukan itu sahaja, suplemen ini juga boleh membantu mengurangkan bilangan kedutan sehingga 26%.

Pengambilan suplemen ini juga boleh meningkatkan penghidratan kulit sehingga 40% dan meningkatkan kandungan air dalam stratum korneum sehingga 51%.

Jangan risau, suplemen ini tidak mengandungi gula tambahan dan mempunyai kalori yang rendah jadi anda tidak perlu risau tentang paras gula dalam darah anda meningkat.

Cara meminumnya juga sangat mudah. Hanya dengan 1 pek setiap hari sebelum sarapan pagi atau sebelum tidur. Boleh terus dituang ke dalam mulut atau dicampur dengan 50 ml air. 

Untuk kesan yang lebih cepat, dicadangkan untuk mengambil 2 pek sehari.

✅ :

Pastikan kulit sentiasa lembap.

Tiada gula tambahan.

❌ :

Perlu dibancuh.

3. Nature’s Way Adult Women’s Vita Gummies

Bagi pembaca yang tidak menggemari supplement dalam bentuk kapsul atau tablet, boleh cuba amalkan Nature’s Way Adult Women’s Vita Gummies kerana ubatnya seperti gula-gula.

Selain tekstur seperti gula-gula, suplemen ini juga diperkaya dengan 14 jenis vitamin dan mineral penting yang dapat membantu menyokong kesihatan luaran dan dalaman wanita.

Adakah multivitamin terbaik Malaysia dalam bentuk gummies?

Suplemen ini dipercayai mengandungi nutrien anti-penuaan iaitu Vitamin B9, C, D3, E, biotin dan zat besi yang menjadikan kulit, rambut dan kuku lebih sihat serta otot lebih kuat. (9)

Bukan itu sahaja, bahan lain yang bagus juga dapat menyokong kesihatan reproduktif wanita dan meningkatkan imuniti dalaman badan.

Apa yang menarik tentang suplemen ini ialah ia mempunyai rasa buah beri yang enak dan manis tanpa gula tambahan. (10)

Cara meminumnya mudah sahaja iaitu hanya kunyah 1 atau 2 biji gula-gula setiap hari.

✅ :      

Melambatkan kadar penuaan.      

Meningkatkan kesihatan reproduktif wanita.

❌ : 

TIDAK sesuai untuk kanak-kanak.

Itulah antara multivitamin terbaik Malaysia yang boleh kami cadangkan. Beberapa multivitamin ini juga sangat mudah untuk dimiliki.

Tetapi anda tetap perlu ingat, seeloknya anda minta cadangan doktor atau ahli farmasi terlebih dahulu untuk memastikan multivitamin mana yang sesuai dengan keadaan badan anda.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: