5 Konsep Pemakanan Untuk Pesakit Tiroid dan Mengapa Ia Perlu

5 Konsep Pemakanan Untuk Pesakit Tiroid dan Mengapa Ia Perlu

Table of Contents

Pemakanan untuk pesakit tiroid sangat pelbagai dan sangat mudah didapati. Namun, banyak juga makanan yang perlu dielakkan.

Makanan yang optimum untuk kesihatan tiroid bergantung kepada sama ada anda mempunyai keadaan yang menjejaskan fungsi tiroid anda.

Dengan hipotiroidisme, anda mungkin mendapat manfaat daripada menghapuskan gluten, makanan yang diproses dan makanan lain yang boleh mencetuskan sistem imun anda.

Hipotiroidisme adalah keadaan kesihatan di mana badan tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi dan adalah penyakit biasa (1).

Hipotiroidisme menjejaskan sehingga 5% daripada populasi umum, dengan anggaran 5% lagi tidak didiagnosis (2).

Hormon tiroid membantu mengawal beberapa fungsi badan, termasuk pertumbuhan, pembaikan sel, dan metabolisme.

Akibatnya, penghidap hipotiroidisme boleh mengalami simptom seperti keletihan, keguguran rambut, penambahan berat badan, intoleransi sejuk, perubahan mood dan sembelit.

Ubat adalah barisan pertama rawatan untuk hipotiroidisme, tetapi mengikuti diet dan gaya hidup yang sihat boleh membantu meningkatkan fungsi dan gejala tiroid juga.

Artikel ini menggariskan diet terbaik untuk hipotiroidisme dan termasuk makanan yang perlu dimakan.


(MESTI BACA) Mengenai Cara Meningkatkan Metabolisma: 5 Cara Mudah


Adakah Terdapat Makanan Berkesan Untuk Melawan Tiroid?

Walaupun makanan dan suplemen tertentu tidak boleh merawat atau membalikkan penyakit tiroid, pemakanan yang sihat dan mesra tiroid boleh menyokong fungsi tiroid anda.

Ia juga membantu anda mengekalkan atau menurunkan berat badan, malah mungkin membantu mengurangkan beberapa gejala anda seperti metabolisme perlahan.

1. Vitamin D

Vitamin D membantu mengawal pengeluaran kalsium dan fosfat dan diperlukan untuk tulang, gigi dan otot yang sihat.

Vitamin D membantu mengekalkan otot yang sihat

Orang yang mengalami hipotiroidisme berkemungkinan kekurangan vitamin D, dan kerana vitamin D tidak tertumpu dalam banyak makanan, suplemen sering diperlukan.

Mempunyai tahap vitamin D yang rendah boleh memberi kesan negatif kepada fungsi tiroid dan memburukkan lagi gejala hipotiroid. 

Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai tahap rendah vitamin D mungkin juga mengalami gangguan tiroid (3).

Memandangkan kebanyakan orang mungkin kekurangan vitamin D, terutamanya pada bulan-bulan musim hujan apabila cahaya matahari tidak kuat.

Kajian menasihatkan bahawa semua orang dewasa dan kanak-kanak berumur lima tahun ke atas mengambil suplemen sebanyak 10mcg setiap hari (4).

Ini terpakai semasa musim luruh dan musim sejuk untuk kebanyakan orang tetapi sepanjang tahun jika anda bimbang anda mungkin tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

Anda tidak kerap berada di luar atau anda cenderung untuk menutup diri anda dengan pakaian apabila anda berada di luar.

Jika anda mempunyai kulit gelap, anda juga berisiko tidak mendapat vitamin D yang mencukupi daripada cahaya matahari dan harus mempertimbangkan untuk mengambil suplemen 10mcg sepanjang tahun.


(MESTI BACA) Mengenai Kebaikan Delima: 7 Sebab Meyakinkan Anda Memerlukannya


2. Iodin

Iodin adalah mineral penting yang diperlukan untuk membuat hormon tiroid dan kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan hipotiroidisme (5).

Iodin adalah salah satu pemakanan untuk pesakit tiroid

Malah, pengambilan iodin yang tidak mencukupi adalah punca hipotiroidisme yang paling biasa di seluruh dunia.

Walaupun kekurangan iodin adalah perkara biasa di banyak kawasan di dunia, ia kurang biasa di negara maju. 

Kecukupan iodin dapat dilihat daripada status iodin iaitu paras iodin urin (UIE) dan paras tiroglobulin

Status iodin sangat mempengaruhi peraturan hormon tiroid di mana paras TSH dan FT4 memainkan peranan penting dalam mekanisme fungsi tiroid.

Walau bagaimanapun, orang yang tidak menggunakan garam beryodium, wanita hamil dan orang yang mengikuti diet vegan lebih berisiko untuk mengalami tahap iodin yang rendah.

Jika anda mempunyai hipotiroidisme, anda tidak boleh menambah dengan iodin melainkan ia disyorkan oleh pembekal penjagaan kesihatan anda. 

Mengambil jumlah iodin yang berlebihan berbahaya untuk tiroid malah boleh menyebabkan hipertiroidisme pada orang yang tinggal di kawasan yang banyak iodin (6).

Jika anda bimbang anda tidak mengambil cukup iodin, hubungi penjagaan kesihatan anda untuk menilai tahap iodin anda dan tentukan pelan pengambilan iodin terbaik untuk anda.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Khasiat Epal Hijau Yang Kurang Diketahui!


3. Selenium

Selenium adalah penting untuk kesihatan tiroid, terutamanya kerana tiroid mengandungi paling banyak selenium dalam badan.

Ternyata selenium penting untuk kesihatan tiroid

Ia diperlukan untuk pengeluaran hormon tiroid dan juga membantu melindungi tiroid daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif (7).

Menambah makanan kaya selenium pada diet anda ialah cara terbaik untuk meningkatkan tahap selenium anda. Ini termasuk kacang Brazil, tuna, sardin, telur dan kekacang.

Semua ini adalah makanan yang disyorkan sebagai sebahagian daripada diet seimbang yang sihat.

Selain itu, suplemen selenium boleh membantu orang tertentu yang mengalami hipotiroidisme. 

Menambah dengan 200 mcg selenium setiap hari telah ditunjukkan untuk mengurangkan antibodi tiroid dan memperbaiki gejala tertentu seperti mood rendah (8).

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa suplemen selenium diperlukan untuk semua orang yang mengalami hipotiroidisme. 

Kajian telah mengenal pasti 400 mcg selenium sebagai had atas harian untuk orang dewasa

Pengambilan selenium yang tinggi secara kronik boleh menyebabkan gejala seperti keguguran rambut dan kuku, cirit-birit, loya dan ruam kulit.

Ketoksikan selenium akut boleh menyebabkan kesan serius seperti kegagalan buah pinggang, serangan jantung, masalah pernafasan dan kadangkala kematian.


(MESTI BACA) Mengenai Allergic Kacang: Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu


4. Zink

Tidak mendapat zink yang mencukupi boleh memberi kesan negatif kepada fungsi tiroid anda dan banyak aspek kesihatan yang lain.

Tidak mendapat zink yang mencukupi boleh memberi kesan negatif

Zink terdapat dalam kerang, daging lembu, ayam dan kekacang (cth. kekacang, kacang ayam, lentil) dan dianggap membantu dengan fungsi tiroid

Semua ini adalah makanan yang disyorkan sebagai sebahagian daripada diet seimbang yang sihat. Zink diperlukan untuk pengeluaran hormon tiroid dan fungsi tiroid.

Tambahkan kacang pada salad atau makan ini sebagai snek untuk menambah badan anda dengan zink.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa suplemen zink boleh membantu mereka yang mempunyai hipotiroidisme

Apabila digunakan secara bersendirian atau apabila digabungkan dengan nutrien lain seperti selenium dan vitamin A, suplemen zink boleh membantu meningkatkan fungsi tiroid (9).

Jika anda berminat untuk mengambil suplemen zink, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. 


(MESTI BACA) Mengenai Makanan Ringan Untuk Diet Yang Selamat Untuk Tubuh


5. Zat besi dan Ferritin 

Ferritin ialah protein yang menyimpan zat besi badan anda dan membebaskannya apabila anda memerlukannya.

Zat besi dan Feritin diperlukan oleh badan dan harus pandai membahagikannya

Jika paras feritin anda rendah, paras zat besi anda juga berkurangan, yang boleh mengakibatkan keletihan dan mungkin anemia.

Tahap zat besi yang rendah atau anemia kekurangan zat besi boleh menjejaskan fungsi tiroid. Malangnya, kekurangan zat besi adalah perkara biasa. 

Paras hormon tiroid rendah hipotiroidisme menyekat aktiviti sumsum tulang, tisu yang membuat sel darah merah. Itu merendahkan pengeluaran sel darah merah dan mencetuskan anemia (10).

Penyelidikan menunjukkan sebanyak 43% orang dengan hipotiroidisme bergejala mempunyai IDA. Itu dibandingkan dengan 29% dalam populasi umum.

Hubungan antara zat besi, sel darah merah dan TSH boleh menyebabkan hipotiroidisme dengan mengganggu fungsi normal kelenjar tiroid.

Penyelidikan mencadangkan antara 30% dan 50% orang yang menggunakan levothyroxine (ubat pengganti hormon tiroid) mengalami keletihan kronik tanpa bukti anemia.

Selepas menolak keadaan lain yang menyebabkan keletihan, saintis mendapati bahawa kekurangan zat besi adalah yang harus dipersalahkan, bukan IDA.

Dalam kebanyakan kes, kekurangan itu disebabkan oleh diet kurang zat besi yang wujud sebelum diagnosis tiroid.

Suplemen zat besi selalunya diperlukan untuk mencapai dan mengekalkan tahap zat besi yang sihat


(MESTI BACA) Mengenai 7 Makanan Rendah Kalori Yang Mudah Didapati


Ringkasan

Pemakanan untuk pesakit tiroid sangat murah dan mudah diaplikasikan. Namun, masih ramai yang tidak mengetahuinya.

Adalah sangat penting untuk mengetahui bahawa jika anda tidak mempunyai program diet yang baik dalam jangka masa panjang akan berbahaya.

Tidak selalu mudah untuk mengekalkan diet yang pelbagai dan sihat, dan atas sebab ini sesetengah orang mungkin ingin mengambil vitamin dan suplemen tambahan.

Jika anda memutuskan untuk mengambil vitamin dan suplemen, anda harus mengelak daripada mengambilnya dalam jumlah yang berlebihan.

Ini kerana sesetengahnya boleh mengganggu fungsi tiroid anda atau keputusan ujian darah tiroid anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: