Penyakit Kelamin Lelaki: Panduan Muktamad

Penyakit Kelamin Lelaki: Panduan Muktamad

Table of Contents

Penyakit kelamin lelaki adalah penting untuk diketahui bagi orang yang mempunyai zakar dan aktif secara seksual.

Penyakit kelamin biasanya berlaku akibat daripada mempunyai banyak pasangan dan melakukan hubungan seks dengan jantina yang sama.

Ramai orang yang mempunyai zakar cepat menganggap bahawa mereka mempunyai penyakit atau jangkitan seksual (STD atau STI).

Walaupun kebanyakan STD dan STI menyebabkan simptom, ramai yang mudah disalah anggap sebagai keadaan lain. Dalam sesetengah kes, tiada gejala sama sekali.

Anda juga boleh hidup selama bertahun-tahun tanpa pernah menyedari bahawa anda telah dijangkiti penyakit kelamin lelaki ini.

Oleh itu, anda harus lebih mengambil tahu tentang kesihatan alat kelamin anda sendiri.

Apakah Penyakit Kelamin Lelaki?

Istilah STI dan STD mungkin sering didengari oleh orang ramai. Walaupun begitu, tidak jarang orang yang masih tidak dapat membezakan antara keduanya.

Apakah penyakitk kelamin lelaki?

Perbezaan pertama antara STD dan STI adalah pada nama. 

STD bermaksud Sexually Transmitted Disease atau penyakit menular seksual (1). Manakala STI bermaksud Sexually Transmitted Infections atau jangkitan seksual (2).

STD adalah penyakit yang berpunca daripada STI kerana semua STD bermula daripada jangkitan. 

Patogen, iaitu organisma penyebab penyakit seperti virus dan bakteria, memasuki badan dan mula membiak. Ini boleh berlaku selepas melakukan hubungan seks faraj, mulut atau dubur.

Kemudian, apabila patogen ini mengganggu fungsi badan normal, mereka menghasilkan penyakit.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa sesetengah STI mungkin tidak berkembang menjadi penyakit atau STD.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


Apakah Penyakit Kelamin Yang Biasa Pada Lelaki?

Seperti yang anda ketahui, pada dasarnya sukar untuk mendiagnosis penyakit kelamin lelaki secara langsung.

Walaupun begitu, beberapa keadaan boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai penyakit kelamin.

Untuk mengetahui secara terperinci, di sini kami telah meringkaskan 8 penyakit kelamin yang sering menyerang lelaki.

1. Chlamydia

Chlamydia adalah STI yang disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis yang dihantar semasa hubungan seks dengan seseorang yang dijangkiti chlamydia (3).

Chlamydia adalah STI yang dihantar semasa hubungan seks

Menurut penyelidikan ia adalah salah satu STI yang paling biasa di dunia dan biasa berlaku pada orang dewasa muda yang aktif secara seksual.

Ramai orang yang mendapat chlamydia tidak pernah menunjukkan gejala. Yang lain hanya mula menunjukkan gejala beberapa minggu selepas penghantaran.

Apabila ia menyebabkan gejala, uretritis adalah yang paling biasa. Ia juga boleh menyebabkan jangkitan pada epididimis dan testis (4).

Jangkitan chlamydia boleh disembuhkan dengan antibiotik seperti azitromisin.

Walau bagaimanapun, jangkitan semula boleh berlaku, terutamanya apabila pasangan seks orang yang dijangkiti tidak dirawat.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron Terbaik


2. Gonorrhea 

Gonorrhea adalah salah satu penyakit kelamin. Penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik lelaki mahupun perempuan, biasanya dialami oleh lelaki (5).

Gonorrhea tidak selalu menyebabkan tanda dan gejala

Seperti chlamydia, gonorrhea adalah jangkitan bakteria yang mungkin tidak selalu menyebabkan tanda dan gejala dan boleh kekal tidak didiagnosis.

Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat dengan betul, gonorrhea boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti epididimitis pada lelaki.

Gonorrhea disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae dan apabila gejala berlaku, ia berkembang kira-kira 4-8 hari selepas jangkitan.

Gonorrhea biasanya berlaku di bahagian badan yang hangat dan lembap, seperti alat kelamin, dubur, atau tekak.

Juga sama dengan chlamydia, gonorrhea boleh menyebabkan uretritis pada lelaki, yang membawa kepada rasa terbakar atau sakit semasa membuang air kecil.

Gonorrhea juga boleh menyebabkan jangkitan pada rektum dan tekak. Gonorrhea juga berkemungkinan menunjukkan gejala seperti ruam dan sakit sendi.

Oleh itu, rawatan gonorrhea mesti dilakukan dengan betul dan segera. Antibiotik, seperti cefixime biasanya digunakan untuk merawat gonorrhea, walaupun antibiotik lain juga telah digunakan.

Rawatan sering diberikan yang juga merupakan kuratif untuk jangkitan chlamydia, kerana kedua-dua jangkitan ini kerap berlaku bersama-sama.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


3. Hepatitis A

Hepatitis A adalah sejenis hepatitis yang disebabkan oleh virus hepatitis A (HAV). Ia boleh diperoleh melalui hubungan seksual tanpa kondom atau kaedah penghalang lain (6).

Jangkitan yang mengganggu kerja hati ini juga boleh berjangkit dengan mudah melalui makanan atau minuman yang tercemar dengan virus tersebut.

Hepatitis A jarang membawa maut, tetapi dalam kes yang jarang berlaku ia boleh menyebabkan kegagalan hati.

Hepatitis A biasanya tidak memerlukan rawatan dan hilang dengan sendirinya, tetapi ia sangat menular.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ramai orang mendapat hepatitis A setiap tahun (7).

Rawatan untuk hepatitis A biasanya tertumpu kepada mengurangkan sebarang gejala kerana tiada rawatan rasmi.

Orang ramai boleh mengelak daripada dijangkiti hepatitis A dengan menggunakan kondom atau kaedah penghalang lain untuk sebarang hubungan seksual.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan!


4. Hepatitis B

Hepatitis B adalah sejenis hepatitis yang disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). Virus ini boleh disebarkan melalui hubungan seksual atau berkongsi jarum (8).

Hepatitis B boleh disebarkan melalui hubungan seksual atau berkongsi jarum

Anda juga boleh dijangkiti hepatitis B dengan bersentuhan dengan darah atau cecair badan seseorang yang telah dijangkiti virus itu.

Tidak seperti STI biasa lain yang boleh menghasilkan simptom yang lebih jelas tertumpu di sekitar alat kelamin, hepatitis B menyebabkan keradangan berbahaya pada hati.

Jangkitan Hepatitis B secara amnya tidak bertahan lama di dalam badan pesakit dan boleh sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan.

Keadaan ini dipanggil jangkitan hepatitis akut atau hepatitis B akut. Walau bagaimanapun, jangkitan hepatitis B juga boleh berterusan dan bertahan di dalam badan seseorang.

Ramai orang yang telah menularkan hepatitis B tidak akan menunjukkan gejala sama sekali.

Mereka yang berbuat demikian, sering tersalah anggap simptom sebagai selsema atau selesema.

Walaupun seseorang itu tidak mempunyai simptom, virus itu boleh terus merosakkan hati jika ia tidak dirawat.

Itulah sebabnya penting untuk berjumpa pembekal penjagaan kesihatan secara tetap (seperti lawatan kesihatan tahunan) untuk memeriksa tanda-tanda dan mendapatkan ujian.


(MESTI BACA) Mengenai Semua Tentang Ujian Kesuburan Lelaki Yang Anda Perlu Tahu!


5. Sipilis

Sipilis ialah STD lain yang disebabkan oleh bakteria Treponema pallidum & hanya merebak melalui sentuhan dengan kudis sipilis. Insiden STD ini pada lelaki semakin meningkat.

Penyakit purba ini masih agak berleluasa hari ini dan semakin meningkat dalam kelaziman. Sipilis dianggap sebagai STD yang lebih serius pada orang yang mempunyai zakar.

Itu kerana ia berkait rapat dengan HIV dan peningkatan risiko mendapat HIV selepas dijangkiti sipilis (9).

Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini akan berkembang melalui tiga fasa dan juga boleh berterusan dalam keadaan terpendam.

Manifestasi awal STD ini adalah ulser tanpa rasa sakit yang dipanggil chancre. Ini juga mungkin terdapat pada bahagian lain seperti rongga mulut, tapak tangan atau tapak kaki.

Chancres biasanya berkembang 10-90 hari selepas jangkitan dan boleh sembuh sendiri dalam masa 6 minggu tanpa rawatan.

Nasib baik, sipilis boleh disembuhkan dengan rawatan antibiotik yang betul. Tetapi jika peringkat pertama ini tidak dirawat, sipilis sekunder boleh berkembang.

Dalam sipilis sekunder, terdapat penyebaran penyakit ke organ lain, menyebabkan pelbagai gejala yang boleh termasuk ruam kulit, nodus limfa bengkak atau masalah hati.

Selepas peringkat ini, sesetengah orang akan mengalami jangkitan terpendam selama bertahun-tahun, selepas itu sipilis tertier berkembang.

Sipilis tertier boleh menyebabkan keadaan yang berbeza termasuk jangkitan otak, aneurisma aorta, kehilangan penglihatan, dan pekak.


(MESTI BACA) Mengenai Sipilis lelaki? Ketahui Jawapannya Di Sini!


6. Human papillomavirus (HPV)

HPV adalah salah satu penyakit menular seksual yang paling biasa hari ini. Jenis HPV yang berbeza wujud dan menyebabkan keadaan yang berbeza (10).

HPV adalah salah satu penyakit menular seksual yang paling biasa hari ini

HPV ialah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada sekumpulan virus yang terdiri daripada lebih daripada 150 strain.

Walaupun kebanyakan strain ini agak tidak berbahaya, 40 dianggap berpotensi berbahaya. Ini diklasifikasikan sebagai sama ada strain berisiko rendah atau berisiko tinggi.

Sesetengah HPV menyebabkan ketuat biasa yang bukan STD, dan jenis lain merebak semasa aktiviti seksual dan menyebabkan ketuat alat kelamin.

Kebanyakan orang yang dijangkiti HPV tidak mengalami ketuat atau barah alat kelamin, dan badan selalunya dapat membersihkan jangkitan itu sendiri.

Pada masa ini dipercayai bahawa lebih 75% orang yang aktif secara seksual telah dijangkiti pada satu ketika dalam hidup.

Apabila HPV menyebabkan ketuat alat kelamin pada lelaki, lesi kelihatan sebagai benjolan lembut, berisi, timbul pada zakar atau kawasan dubur. 

HPV boleh berjangkit melalui sentuhan kulit ke kulit dengan seseorang yang telah dijangkiti virus tersebut dan paling kerap berjangkit melalui seks dubur, mulut atau faraj.

Tiada ubat untuk jangkitan HPV, tetapi ia sering sembuh dengan sendirinya. Rawatan untuk memusnahkan atau menghilangkan ketuat alat kelamin juga disediakan.

Vaksin tersedia untuk kanak-kanak lelaki yang memberikan imuniti kepada jenis HPV yang paling biasa.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Mengekalkan Tahap Kesuburan?

Kesuburan lelaki boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuk hormon, aliran darah, dan penyakit kelamin. Suplemen yang dipanggil NUVITON™ boleh menyumbang tahap kesuburan.

Penyakit kelamin boleh menjejaskan tahap kesuburan

Memperkenalkan NUVITON™, produk yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa sebarang campuran pengawet dan pewarna.

Bahan semulajadi yang digunakan untuk menghasilkan produk ini juga merupakan bahan premium dan jarang ditemui.

Tongkat Ali telah dikaitkan dengan peningkatan tahap testosteron, hormon yang penting dalam kesuburan lelaki.

Suplemen yang telah dikaitkan dengan peningkatan tahap testosteron

Maca Root, sebaliknya, diketahui menjaga keseimbangan hormon pada lelaki, yang boleh menjejaskan kesuburan.

Bahan-bahan lain yang terkandung dalam NUVITON™ seperti Ginseng dan Horny Goat Weed mungkin memainkan peranan dalam meningkatkan aliran darah.


Sinarkan Kemesraan Anda dengan NUVITON™ yang Luar Biasa!


Ringkasan

Penyakit kelamin lelaki boleh dijangkiti oleh ramai orang tanpa mengalami sebarang gejala yang boleh dilihat.

Ini bermakna mengamalkan seks yang lebih selamat adalah penting jika anda ingin mengelakkan penularan.

Satu-satunya cara untuk mencegah STI sepenuhnya adalah dengan menahan diri daripada sebarang jenis hubungan seksual yang berbahaya.

Kondom semasa persetubuhan dan empangan atau penghalang pergigian semasa seks oral terbukti berkesan apabila digunakan dengan betul.

Menjauhkan diri daripada hubungan seks dengan pasangan dan sebaliknya memilih seks monogami juga boleh membantu mencegah STI.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn