Petua Hilangkan Migrain: Alasan Yang Meyakinkan

Petua Hilangkan Migrain: Alasan Yang Meyakinkan

Table of Contents

Petua hilangkan migrain mesti sangat di cari orang, sebab migrain adalah perkara yang sangat mengganggu aktiviti harian.

Migrain adalah lebih daripada sekadar sakit kepala. Ia adalah keadaan neurologi yang kompleks yang boleh menyebabkan pelbagai gejala.

Jika anda menghidap migrain, anda tahu betapa sakitnya keadaan itu dan betapa sukarnya untuk menghilangkan sakit kepala migrain.

Ubat rumah boleh membantu memberikan kelegaan daripada gejala dan membantu mencegah episod.

Pencegahan dan tindakan awal apabila migrain menyerang adalah kunci untuk memastikan keadaan ini terkawal.


(MESTI BACA) Mengenai Bahaya Sakit Kepala Sebelah Kiri Belakang!


Apakah Petua Yang Boleh Membantu Menghilangkan Migrain?

Perubatan adalah cara yang terbukti untuk merawat dan mencegah migrain. Tetapi ubat hanyalah sebahagian daripada cerita.

Ia juga penting untuk menjaga diri anda dengan baik dan memahami cara mengatasi sakit migrain apabila ia menyerang.

Pilihan gaya hidup yang sama yang menggalakkan kesihatan yang baik secara keseluruhan juga boleh mengurangkan bilangan migrain yang anda alami.

Menggabungkan ubat dengan langkah tingkah laku dan gaya hidup selalunya boleh menjadi cara paling berkesan untuk menangani migrain.

1. Sapukan kompres sejuk

Jika anda pernah meletakkan pek ais pada kecederaan atau pad pemanas pada bahagian belakang yang sakit, anda tahu kuasa terapi suhu.

Terapi sejuk telah digunakan untuk merawat migrain selama lebih daripada 100 tahun

Ini juga boleh membantu apabila anda mengalami migrain. Terapi sejuk telah digunakan untuk merawat migrain selama lebih daripada 100 tahun (1).

Terdapat beberapa kajian saintifik untuk mencadangkan mengapa ia boleh membantu melegakan kesakitan bagi sesetengah orang.

Kajian telah mencadangkan bahawa terapi sejuk boleh membantu menyempitkan saluran darah atau memperlahankan isyarat saraf yang terlibat dengan sakit migrain (2).

Sesetengah orang mendapati bahawa pek ais yang digunakan pada kepala memberikan kelegaan yang menenangkan dan kebas.

Ini amat membantu jika matahari atau haba membawa kepada migrain anda. Anda mungkin perlu mencuba untuk memutuskan perkara yang paling sesuai untuk anda. 

Kajian mendapati bahawa menggunakan balut leher beku pada permulaan migrain dapat mengurangkan kesakitan dengan ketara pada peserta yang mengalami sakit kepala migrain (3).

2. Minyak pati

Minyak pati lavender boleh membantu melegakan tekanan, kebimbangan dan sakit kepala. Beberapa ujian klinikal kelihatan mengesahkan kesimpulan ini.

Minyak pati boleh membantu melegakan tekanan, kebimbangan dan sakit kepala

Kajian mendapati terdapat 10 jenis minyak pati yang mengandungi komponen yang boleh membantu meredakan gejala migrain. Ini termasuk lavender, pudina, chamomile, dan basil (4).

Aroma lavender mungkin mempunyai kesan menenangkan, yang juga boleh membantu melegakan tekanan.

Minyak pati lavender membantu mengurangkan tekanan dan kebimbangan dan memperbaiki gejala kemurungan.

Walau bagaimanapun, lebih banyak ujian klinikal diperlukan untuk lebih memahami minyak pati yang paling berkesan, dan cara menggunakannya.

Sila dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakannya sebab, sesetengah minyak pati boleh memudaratkan kanak-kanak atau orang yang menghidap asma (5).

Orang ramai hanya perlu menyedut minyak pati melalui peresap. Jika digunakan secara topikal, sentiasa cairkan dengan minyak pembawa pada kepekatan yang selamat.

Adalah penting untuk diingat bahawa FDA tidak memantau atau mengawal ketulenan atau kualiti ini.

Seseorang harus berbincang dengan doktor sebelum menggunakan minyak pati, dan mereka harus memastikan untuk menyelidik kualiti produk jenama.

Seseorang harus sentiasa melakukan ujian tampalan sebelum mencuba minyak pati baharu.

3. Vitamin

Vitamin B boleh mengurangkan kekerapan dan keterukan migrain. Mereka memainkan peranan dalam mengawal neurotransmitter dalam otak.

Vitamin boleh mengurangkan kekerapan dan keterukan migrain

Vitamin juga sangat bagus untuk badan mengekalkan tahap tenaga supaya anda bersemangat dan kurang stress.

Kajian mendapati bahawa vitamin B2 mempunyai kesan yang ketara ke atas bilangan hari, tempoh, kekerapan, dan skor kesakitan episod migrain.

Vitamin D juga mungkin memainkan peranan dalam kekerapan episod migrain.

Kajian mendapati bahawa orang yang mengalami migrain dan kekurangan vitamin D mengalami lebih banyak hari dengan sakit migrain berbanding mereka yang tidak mengalami kekurangan vitamin (6).

Vitamin B adalah larut air, jadi apa-apa lebihan akan keluar dalam air kencing. Atas sebab ini, tidak mungkin seseorang boleh mengambil terlalu banyak (7).

Namun, sebaiknya berbincang dengan doktor sebelum mengambil suplemen vitamin baharu.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


4. Cuba urut atau akupresur

Urut boleh melegakan otot dan mengurangkan tekanan, yang merupakan salah satu sebab ia telah dikaji untuk pengurusan kesakitan untuk beberapa keadaan, termasuk sakit kepala (8).

Urut atau akupresur boleh melegakan otot dan mengurangkan tekanan

Jika anda sangat sensitif terhadap sentuhan semasa serangan migrain, urutan boleh membuat anda berasa lebih teruk.

Ini terutama berlaku untuk orang yang mengalami allodynia, simptom migrain yang agak biasa yang menyebabkan kepekaan terhadap sentuhan dan rangsangan lain yang biasanya tidak menyakitkan.

Jika urutan tidak mencukupi untuk mengurangkan tekanan, anda boleh mencuba akupresur.

Akupresur melibatkan penggunaan tekanan pada bahagian tertentu badan. Matlamat merangsang titik ini adalah untuk mengurangkan kesakitan.

Profesional boleh mentadbir akupresur, atau orang ramai boleh mencubanya sendiri di rumah.

Walau bagaimanapun, adalah berguna untuk mengikuti arahan daripada profesional sebelum memulakan.

Titik akupresur yang berguna untuk sakit kepala adalah titik yang terletak di ruang antara pangkal ibu jari kiri dan jari telunjuk.

Menerapkan tekanan bulat yang tegas, tetapi tidak menyakitkan, ke titik itu menggunakan tangan bertentangan selama 5 minit boleh melegakan sakit kepala.

Satu kajian 2017 melihat menggunakan akupresur dalam 98 peserta dengan migrain kronik dengan aura.

Para peserta menerima sama ada ubat standard atau ubat dengan akupresur selama 8 minggu.

Para penyelidik mendapati bahawa akupresur mengurangkan loya yang berkaitan dengan migrain, tetapi tidak melegakan kesakitan atau meningkatkan kualiti hidup.


(MESTI BACA) Mengenai 6 Jenis Sakit Kepala Yang Perlu Anda Tahu


5. Cuba bermeditasi

Sebanyak 8 dalam 10 orang yang mengalami migrain melaporkan tekanan sebagai pencetus.

Meditasi kesedaran boleh membantu mengurangkan tekanan

Meditasi kesedaran boleh membantu mengurangkan tekanan, kerana ia memerlukan anda memberi tumpuan kepada apa yang berlaku pada masa ini.

Satu contoh yang tersedia untuk semua orang adalah memberi tumpuan kepada sensasi, seperti nafas.

Ia adalah semulajadi untuk masih mempunyai pemikiran dan perasaan semasa mengamalkan meditasi kesedaran, jadi perhatikan itu, tetapi kemudian kembalikan perhatian anda kepada nafas anda.

Penyelidik cuba menentukan sama ada mengamalkan jenis kesedaran ini boleh mengubah keupayaan seseorang untuk bertindak balas terhadap tekanan dan membantu menguruskan migrain.

6. Meningkatkan tahap testosteron

Kajian mencadangkan mungkin terdapat kaitan antara T rendah dan sakit kepala pada lelaki (9).

Petua hilangkan migrain yang paling terkenal adalah meningkatkan hormon testosteron

Paras estrogen dan progesteron (rakan wanita testosteron) berubah-ubah semasa haid, kehamilan dan menopaus.

Walau bagaimanapun, walaupun mewakili ciri jantina yang bertentangan, testosteron dan estrogen terdapat pada lelaki dan wanita.

Ketidakseimbangan estrogen testosteron inilah yang boleh menyumbang kepada migrain pada lelaki yang mempunyai tahap testosteron rendah (10).

Terdapat juga beberapa bukti untuk menyokong penggunaan terapi penggantian testosteron untuk merawat sakit kepala.

Banyak kajian terdahulu telah menemui hubungan yang berpotensi antara sakit kepala kelompok dan T rendah pada lelaki.

Para penyelidik juga mendapati bahawa menanam pelet testosteron kecil di bawah kulit membantu melegakan migrain dalam kedua-dua kumpulan wanita.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menguji penemuan ini untuk mengetahui sebab terapi testosteron adalah rawatan yang tidak begitu selamat dan berkesan.


(MESTI BACA) Mengenai Terapi Hormon Testosteron dan Alternatifnya!


Daripada melakukan terapi hormon testosteron, lebih baik mengambil suplemen untuk meningkatkan tahap testosteron.

Terdapat juga satu bahan semulajadi yang dipercayai sangat berkesan untuk meningkatkan hormon testosteron, iaitu Tongkat Ali.

Jadi anda tidak perlu takut kekurangan testosteron dan tidak tahu bagaimana untuk meningkatkannya.

Bila Hendak Mendapatkan Bantuan?

Jika seseorang individu mengalami gejala migrain lebih daripada beberapa kali sebulan, adalah penting untuk berjumpa doktor.

Seorang doktor boleh menolak penyakit serius dan memberikan nasihat tentang mengurus dan merawat gejala.

Jika seseorang mengalami kesukaran mendapatkan diagnosis daripada doktor utama mereka, mereka mungkin boleh mendapatkan pendapat kedua dengan pakar sakit kepala.

Pakar sakit kepala ialah doktor yang telah menamatkan latihan tambahan dalam mendiagnosis dan merawat migrain dan gangguan sakit kepala yang lain.

Ringkasan

Petua hilangkan migrain boleh membantu melegakan gejala. Mempelajari perkara yang mencetuskan episod migrain juga boleh membantu seseorang mencegahnya.

Walaupun ubat-ubatan boleh membantu meringankan gejala, sesetengah orang juga mungkin mendapat kelegaan daripada perubahan gaya hidup dan remedi rumah.

Jika migrain kerap atau teruk, adalah penting untuk berjumpa doktor. Pakar sakit kepala boleh memberikan nasihat tentang pilihan rawatan dan membantu menguruskan gejala.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: