5 Petua Menyembuhkan Sakit Belakang Kepala

5 Petua Menyembuhkan Sakit Belakang Kepala

Table of Contents

Sakit belakang kepala adalah masalah kesihatan biasa yang boleh disebabkan oleh banyak perkara, daripada pergerakan tersentak kepada keadaan perubatan.

Disebabkan sakitnya selalunya perit, sakit belakang kepala perlu dirawat dengan sewajarnya. Adakah anda pasti sakit belakang kepala hanya dialami oleh warga emas? (1)

Bagaimana pula ramai yang berada pada usia produktif atau pun kanak-kanak yang terpaksa berhadapan dengan sakit belakang kepala. 

Macam mana boleh jadi?!

Sakit belakang kepala adalah sakit atau kekakuan yang boleh berlaku di sepanjang tulang belakang kepala, dari bahagian bawah leher hingga tulang ekor (2).

Sakit belakang kepala adalah simptom keadaan atau penyakit yang berkaitan dengan tulang belakang kepala.

Sakit belakang kepala biasanya disebabkan oleh gangguan pada vertebra atau tisu sekeliling, seperti otot, saluran darah, atau saraf.

Selain itu, keadaan ini juga boleh menjadi tanda gangguan pada organ lain di sekeliling tulang belakang kepala, seperti buah pinggang.

Puncanya berbeza-beza, dari kecederaan hingga pergerakan yang salah. Jadi, berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit belakang kepala menyebabkan pelbagai gejala terutamanya sakit belakang kepala.

Punca dan gejala sakit belakang kepala

Ketahui punca sakit belakang!

Sekurang-kurangnya sakit belakang kepala dialami oleh ramai orang, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. 

Sakit yang menyerang bahagian belakang kepala boleh berlaku di mana-mana bahagian belakang kepala. 

Walau bagaimanapun, kawasan yang paling kerap terjejas adalah bahagian bawah punggung. Sebabnya, bahagian bawah punggung menyokong sebahagian besar berat badan kita.

Kemudian, bagaimana pula dengan punca sakit belakang kepala?

Penyebab biasa sakit belakang kepala ialah saraf tunjang yang terseliuh atau tegang. Kesakitan seperti ini biasanya berlaku kerana mengangkat objek berat atau bersenam secara berlebihan (3). 

Selain itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kecederaan tulang belakang kepala atau kelainan struktur tulang belakang kepala.

Selain menyebabkan sakit yang tajam dan menikam, sakit belakang kepala juga boleh menyebabkan sakit yang merebak ke bawah kaki, terutamanya apabila pesakit mengangkat beban berat atau melakukan aktiviti tertentu.

Punggung manusia terdiri daripada struktur kompleks termasuk otot, ligamen, tendon, kusyen, dan tulang, yang bekerjasama untuk menyokong badan dan membolehkannya bergerak. 

Masalah dengan salah satu daripada komponen ini boleh berlaku disebabkan oleh:

1. Kekejangan otot

Kekejangan otot atau lebih dikenali sebagai kekejangan otot berlaku apabila otot secara tidak sengaja dan secara paksa mengecut secara tidak terkawal dan tidak boleh berehat (4). 

Sebenarnya, keadaan ini agak biasa dan boleh menjejaskan beberapa atau semua otot, atau beberapa kumpulan otot dalam satu.Aktiviti yang boleh menyebabkan kekejangan otot termasuk:

✅ Mengangkat sesuatu yang salah atau terlalu berat.

✅ Membuat pergerakan memusing badan secara tiba-tiba.

✅ Regangan berlebihan semasa bersenam.

✅ Membongkok atau duduk untuk jangka masa yang lama.

✅ Menolak, menarik, mengangkat, atau membawa sesuatu sambil berdiri.

✅ Bengkokkan leher ke hadapan, seperti ketika menggunakan telefon bimbit.

✅ Tidur di atas tilam yang tidak menyokong badan dengan betul.


Mesti Baca: “Siapa Sangka Sakit Kepala Bahagian Belakang Ternyata Bahaya!”


2. Masalah Struktur

Kekurangan nutrisi juga antara punca sakit belakang!

Mengalami gangguan tulang sudah tentu akan mengganggu aktiviti dan kesihatan badan. 

Ini kerana tulang merupakan organ penting dalam badan yang mempunyai banyak fungsi, daripada menyokong bentuk dan postur badan, menyokong pergerakan badan, menyimpan mineral, menghasilkan sel darah, sehinggalah melindungi organ dalam badan.

Kerana ia mempunyai banyak fungsi penting untuk kehidupan, menjaga kesihatan tulang adalah sesuatu yang harus dilakukan. 

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan gangguan tulang, daripada gaya hidup yang tidak sihat, kekurangan nutrisi, terutamanya kalsium dan vitamin D, kecederaan atau patah tulang, kepada gangguan genetik (5).

Beberapa masalah dengan struktur tulang belakang kepala boleh menyebabkan sakit belakang kepala, termasuk:

✅ Galas yang menonjol. 

Setiap sendi vertebra berlapik. Jika pad terkeluar atau pecah ia boleh menyebabkan tekanan pada saraf mengakibatkan sakit belakang kepala. Inilah yang sering dipanggil saraf terjepit.

✅ Pertumbuhan tulang yang tidak normal boleh menyebabkan ruang di sekeliling saraf tunjang menjadi sempit. Ini dikenali sebagai stenosis tulang belakang.

✅ Keradangan sendi tulang belakang.

✅ Tulang belakang yang membengkok ke tepi.

✅ Tulang belakang berliang memudahkan patah tulang atau patah tulang berlaku.

✅ Tulang belakang rosak akibat kanser atau jangkitan, biasanya tuberkulosis.

3. Masalah lain yang menyebabkan sakit belakang kepala 

Masalah lain yang boleh menyebabkan sakit kepala belakang selain kekejangan otot dan masalah struktur tulang adalah organ yang mungkin berada di sekitar belakang kepala. 

Contoh organ yang terletak di sekeliling belakang kepala ialah buah pinggang. Berikut adalah beberapa punca yang mungkin menjadi punca sakit belakang:

✅ Aneurisma aorta abdomen yang bocor (6).

✅ Jangkitan buah pinggang atau batu karang.

✅ Masalah berkaitan kehamilan.

✅ Keadaan perubatan yang menjejaskan organ pembiakan wanita, termasuk endometriosis, sista ovari, kanser ovari atau fibroid rahim.

✅ Sakit di sekitar pinggul atau sendi sacroiliac.


Harus Baca: “Bahaya Sakit Kepala Sebelah Kiri Belakang!”


Tips untuk menangani sakit belakang kepala

Sekurang-kurangnya ada beberapa usaha yang boleh kita lakukan untuk menangani sakit belakang kepala. Nah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

1. Ambil Ubat Penghilang Sakit

Cuba gunakan paracetamol untuk mengurangkan kesakitan

Sama seperti penyakit secara umum yang berkaitan dengan sakit atau sakit belakang kepala, kadangkala ubat penahan sakit boleh menjadi penyelesaiannya. 

Contohnya paracetamol yang boleh melegakan kesakitan dan dijual bebas (7).

Selain itu, anda juga boleh mengambil ubat penahan sakit yang ditetapkan oleh doktor. Perkara yang perlu diingat, perhatikan kesan sampingan ubat yang anda ambil. Contohnya, ulser perut, fungsi buah pinggang terjejas, kepada alahan.

Bukan sahaja kesan sampingan daripada penyakit yang mungkin timbul, perkara yang perlu anda perhatikan ialah adakah terdapat tahap kemajuan selepas anda mengambil ubat tersebut.

Adakah anda berasa lebih baik selepas mengambil ubat yang anda beli di farmasi atau yang ditetapkan oleh doktor?

Jika anda tidak mengalami peningkatan dalam sakit belakang kepala anda dan telah mengambil ubat yang ditetapkan untuk masa yang lama, anda mungkin boleh mencari penyelesaian lain untuk menyembuhkan masalah sakit belakang kepala anda.

Jika pilihan ubat lain tidak berkesan, steroid boleh disuntik ke dalam ruang epidural, di sekitar saraf tunjang.

Steroid adalah ubat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan di sekitar akar saraf. 

Suntikan juga boleh digunakan untuk kebas kawasan yang dianggap menyebabkan kesakitan.

Pengambilan ubat secara berlebihan dalam jangka masa yang lama adalah tidak baik untuk kesihatan tubuh badan terutamanya untuk buah pinggang.

2. Pertimbangkan Terapi Fizikal

Terapi ultrabunyi atau rangsangan elektrik boleh digunakan sebagai petua penyembuhan

Cara menangani sakit belakang kepala juga boleh melalui terapi fizikal. Di sini, ahli terapi fizikal akan mengajar anda regangan untuk merawat sakit belakang kepala. 

Selain itu, mereka juga akan mengajar kita beberapa senaman yang boleh meningkatkan keseimbangan badan yang mungkin menjadi punca sakit belakang kepala.

Adalah penting untuk diingat bahawa ahli terapi fizikal juga boleh mengiringi teknik rawatan lain, seperti terapi ultrasound atau rangsangan elektrik (8). 

Walau bagaimanapun, terapi ini dijalankan bergantung kepada punca dan keterukan sakit belakang kepala yang anda alami.

Terapi fizikal seperti menggunakan ultrasound dan rangsangan elektrik seperti TENS, serta beberapa teknik untuk mengendurkan otot dan tisu lembut boleh membantu mengurangkan kesakitan. 

Apabila kesakitan bertambah baik, ahli terapi fizikal boleh memperkenalkan beberapa latihan fleksibiliti dan kekuatan untuk otot belakang dan perut. 

Teknik untuk memperbaiki postur juga boleh membantu. Pesakit akan digalakkan untuk mengamalkan teknik ini dengan kerap, walaupun selepas kesakitan telah hilang, untuk mengelakkan sakit belakang kepala berulang.

3. Tindakan Pembedahan

Pembedahan untuk sakit belakang kepala adalah pilihan yang mesti dibuat, terutamanya jika terdapat ancaman kerosakan saraf atau masalah dengan struktur tulang belakang yang memerlukan pembetulan pembedahan (9). 

Pembedahan boleh menggunakan implan atau tidak bergantung kepada keadaan setiap pesakit. Contoh prosedur pembedahan termasuk:

✅ Gabungan dua kolum tulang belakang

Penyambungan dua vertebra bersebelahan ini dilakukan dengan memasukkan cantuman tulang di antara mereka. 

Kemudian fiksasi dijalankan menggunakan implan dalam bentuk plat logam untuk membolehkan cantuman tulang atau gabungan berlaku.

✅ Kusyen tiruan untuk menggantikan kusyen antara dua vertebra.

✅ Discectomy, sebahagian daripada pad boleh ditanggalkan jika menekan pada akar saraf.

✅ Mengeluarkan sebahagian daripada tulang belakang, bahagian kecil tulang boleh dikeluarkan jika sesuatu menekan pada saraf tunjang atau akar saraf.


Baca Juga: “6 Jenis Sakit Kepala Yang Perlu Anda Tahu”


4. Kekal Bergerak Aktif

Kebanyakan orang yang mengalami sakit belakang kepala ingin berbaring atau berehat sehingga sakitnya berkurangan. 

Malah, kekal aktif, atau melakukan aktiviti ringan boleh mempercepatkan masa penyembuhan. 

Contohnya, senaman ringan seperti berjalan sebenarnya boleh membantu pemulihan sakit belakang kepala. 

Perkara yang perlu diingat, elakkan aktiviti lasak terutama yang boleh membebankan punggung.

5. Perhatikan posisi tidur

Posisi tidur juga boleh membantu kita untuk mengatasi sakit belakang kepala. Posisi tidur tertentu boleh mengurangkan tekanan pada bahagian belakang. 

Contohnya, jika seseorang yang sakit belakang kepala sudah biasa tidur telentang, cuba letakkan bantal di bawah lutut.

Ini boleh membantu membetulkan postur semasa tidur. Anda juga boleh menyemak apakah postur tidur yang baik supaya boleh dijadikan rujukan untuk merawat sakit belakang kepala anda.

Lakukan ini untuk pencegahan sakit belakang kepala

Elakkan mengangkat beban berat untuk mengelakkan sakit belakang kepala

Langkah mengurangkan risiko sakit belakang kepala terutamanya berkaitan dengan cara menangani beberapa faktor risiko, iaitu:

🟢 Senaman yang kerap membantu mengekalkan stamina dan mengawal berat badan. 

Aerobik boleh meningkatkan kesihatan jantung tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada belakang anda. 

Senaman lanjut untuk meningkatkan fleksibiliti badan termasuk tulang belakang, pinggul dan bahagian atas kaki.

🟢 Pastikan diet mengandungi kalsium dan vitamin D yang mencukupi, kerana ini diperlukan untuk kesihatan tulang. Diet yang sihat juga membantu mengawal berat badan (10).

🟢 Berhenti merokok. Perokok mempunyai risiko sakit belakang kepala  yang lebih tinggi.

🟢 Mengekalkan berat badan yang optimum. Berat badan yang berlebihan, terutamanya obesiti meningkatkan risiko sakit belakang kepala.

🟢 Pastikan postur badan anda berada dalam kedudukan yang betul semasa berdiri jika anda perlu berdiri lama, contohnya ketika menunggu dalam barisan. 

Berdiri tegak, kepala menghadap ke hadapan, dan seimbangkan berat badan anda secara sama rata pada kedua-dua kaki.

🟢 Kedudukan duduk yang baik di tempat kerja harus mempunyai sokongan belakang yang baik, tempat letak tangan dan tikar pusing. 

Apabila duduk, cuba pastikan lutut dan pinggul anda selari dan pastikan kaki anda rata di atas lantai, atau gunakan bangku kaki. 

Sebaik-baiknya anda boleh duduk tegak dengan sokongan di bahagian bawah punggung. Jika menggunakan papan kekunci, pastikan siku anda berada pada sudut tepat dan lengan bawah anda mendatar.

🟢 Apabila mengangkat sesuatu, gunakan kaki anda sebagai tumpu untuk melakukan pengangkatan, bukan belakang anda. 

🟢 Memakai kasut rata boleh mengurangkan beban di belakang. Gunakan bantal yang tidak terlalu tinggi supaya kedudukan leher juga tidak bengkok.


Info Penting: “Multivitamin Terbaik Malaysia Untuk Lelaki dan Perempuan!”


Garisan Bawah

Jadi itulah beberapa perkara tentang sakit kepala belakang. Perlu diingat jika keadaan badan anda tidak sama dengan beberapa contoh yang kami nyatakan di atas, maka lawati doktor untuk mendapatkan rawatan profesional. 

Dan perlu diingat bahawa tidak semua badan akan serasi dengan rawatan yang kami nyatakan di atas. 

Sekiranya tindak balas alahan berlaku, sangat disyorkan untuk menghentikan kaedah rawatan ini dan berunding dengan doktor.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: