Siapa Sangka Sakit Kepala Bahagian Belakang Ternyata Bahaya!

Siapa Sangka Sakit Kepala Bahagian Belakang Ternyata Bahaya!

Table of Contents

Sakit kepala bahagian belakang biasanya disebabkan oleh rasa tegang di leher akibat masalah kesihatan yang lain.

Sakit kepala disebabkan oleh saraf sakit yang aktif di kepala, sama ada akibat gangguan di kepala atau disebabkan oleh penyakit atau keadaan tertentu (1).

Saraf sakit yang aktif boleh dicetuskan oleh aktiviti bahan kimia dalam otak, gangguan otot di kepala dan leher, atau gangguan saluran darah di kepala.

Wahai readers, anda tahu bahawa sakit kepala bahagian belakang akan menjadi sangat berbahaya jika anda tidak merawatnya dengan segera.

Kenapa begitu? Jadi, lihat perbincangan lanjut di bawah supaya anda dapat dididik dan tahu cara merawatnya.

Bagaimana saya boleh mengalami sakit kepala bahagian belakang?

Sakit kepala bahagian belakang berlaku dalam keadaan ringan atau teruk.

Sakit kepala bahagian belakang boleh berlaku dalam keadaan ringan atau teruk. Sekiranya keadaannya ringan, sakit kepala boleh mereda dengan sendirinya (2). 

Walau bagaimanapun, untuk keadaan yang lebih teruk, sakit kepala biasanya tidak hilang dan diikuti oleh gejala lain.

Sekiranya sakit kepala yang anda alami tidak reda dan bahan-bahannya diikuti dengan gejala lain yang mengganggu aktiviti, segera dapatkan nasihat doktor untuk mengetahui puncanya.

Secara umumnya, berikut adalah beberapa punca sakit kepala bahagian belakang yang perlu anda ketahui iaitu:


Info Penting: “6 Jenis Sakit Kepala Yang Perlu Anda Tahu”


1. Sakit Kepala Bersenam

Sakit kepala jenis ini timbul kerana ia dicetuskan oleh pelbagai aktiviti fizikal (3). 

Kesakitan menjadi lebih teruk jika jenis aktiviti yang anda lakukan agak berat, seperti berlari, melakukan hubungan seks, batuk, atau meneran semasa membuang air besar.

Kesakitan biasanya berlaku di bahagian bahagian belakang kepala, tepatnya dibahagian belakang mata atau di seluruh kepala.

Keadaan ini biasanya berlangsung hanya kira-kira 20 minit dan tidak menunjukkan penyakit yang serius.

Walau bagaimanapun, sakit kepala yang berlebihan boleh menjadi tanda gangguan pada saluran darah di otak, walaupun ini tidak mungkin.

Segera berbincang dengan doktor anda jika anda sering mengalami sakit kepala bahagian belakang dengan ciri-ciri ini.

2. Sakit kepala tegang

Sakit kepala tegang juga boleh menjadi punca sakit kepala bahagian belakang. Pencetusnya berbeza-beza, iaitu kurang tidur, tekanan, ketegangan, atau kelaparan.

Kesakitan yang disebabkan oleh sakit kepala tegang biasanya tidak terlalu teruk jadi ia tidak akan mengganggu aktiviti.

Gejala termasuk rasa sesak atau tekanan di dahi atau bahagian belakang kepala dan leher selama kira-kira 30 minit hingga beberapa hari.

Walaupun ia tidak menghalang aktiviti, sakit kepala tegang boleh menyebabkan sakit kepala bahagian belakang yang mengganggu aktiviti.

Sebabnya, penyakit ini kerap datang dan pergi lebih kurang 15 hari sebulan. Sekiranya keadaannya kronik, sakit kepala tegang boleh menyerang lebih daripada 15 hari sebulan.

3. Sakit Kepala Harian Kronik

Seperti namanya, sakit kepala harian kronik berlaku setiap hari selama tiga bulan dan lebih kerap berlaku pada wanita (4).

Mengalami kecederaan pada leher atau keletihan adalah pencetus kepada jenis sakit kepala ini.

Apabila ia berulang, anda akan berasa tidak selesa di bahagian leher dan belakang kepala akibat otot leher yang tegang.

Fisioterapi adalah kaedah rawatan yang disyorkan untuk orang yang mengalami sakit kepala harian kronik.

4. Migrain basilar

Migrain basilar ia juga boleh menyebabkan sakit kepala bahagian belakang.

Jika migrain biasanya berlaku pada sebelah kepala sahaja, migrain basilar akan menyebabkan sakit di bahagian belakang kepala (5). 

Menurut Yayasan Migrain Amerika, pada peringkat awalnya, migrain basilar menyebabkan gejala, seperti penglihatan kabur, buta sementara, pening, telinga berdengung, dan kesukaran bercakap atau mendengar.

Walaupun simptomnya agak mengganggu, punca sakit kepala bahagian belakang secara amnya tidak menjadikan penghidapnya lemah. 

Walau bagaimanapun, migrain basilar tidak boleh dipandang remeh kerana dalam kes tertentu, penyakit ini dikaitkan dengan strok.


Mesti Baca: “Bahaya Sakit Kepala Sebelah Kiri Belakang!”


5. Neuralgia Occipital

Neuralgia occipital juga merupakan salah satu punca sakit kepala bahagian belakang (6). 

Sakit kepala ini boleh berlaku apabila saraf oksipital yang berada di sekeliling saraf tunjang dari pangkal leher hingga ke kepala terganggu.

Setelah mengalami kecederaan, keradangan, atau saraf terjepit boleh menyebabkan saraf oksipital tertekan atau jengkel yang mengakibatkan neuralgia oksipital.

Sakit kepala ini sering disalah anggap sebagai migrain kerana simptomnya memang serupa. 

Walau bagaimanapun, kesakitan apabila neuralgia occipital berlaku akan menyebabkan sensasi, seperti renjatan elektrik yang tajam dan menusuk ke kepala dan leher.

6. Postur yang lemah

Postur yang lemah juga boleh menjadi punca sakit kepala bahagian belakang. 

Sebagai contoh, kerana anda sering membongkok semasa melakukan aktiviti harian, ia boleh menyebabkan ketegangan di bahagian belakang dan leher, mengakibatkan sakit kepala bahagian belakang.

Orang yang paling kerap mengalami sakit kepala akibat postur yang lemah adalah pekerja pejabat yang duduk sepanjang hari di hadapan meja pejabat dan merenung skrin komputer.

Oleh itu, selalu ada yang mengatakan bahawa jika kita duduk sepanjang hari tanpa menggerakkan badan untuk berehat sekali-sekala, maka seluruh badan kita akan berasa kaku dan sukar untuk bergerak. 

Begitu juga dengan kepala kita yang digunakan terlalu lama untuk menatap skrin komputer riba atau komputer tanpa mengalihkannya ke arah lain, ia boleh menyebabkan ketegangan otot yang akhirnya menyebabkan sakit kepala di bahagian belakang.

7. Tumor Otak

Berhati-hati jika mengalami sakit kepala bahagian belakang, kemungkinan tumor otak

Jangan memandang rendah keadaan sakit bahagian belakang. Menurut Persatuan Tumor Otak Amerika, sakit kepala yang disebabkan oleh tumor otak adalah lebih menyakitkan daripada sakit kepala yang disebabkan oleh migrain (7).

Sakit kepala akibat tumor otak akan mengganggu apabila anda baru bangun tidur dan semakin teruk setiap kali. 

Kadang-kadang sakit kepala bahagian belakang yang disebabkan oleh tumor otak disertai dengan muntah. Tumor dalam otak boleh menyebabkan disfungsi otak dan tisu saraf

Di samping itu, tumor otak juga memberi kesan kepada penglihatan, pendengaran, kehilangan sensasi sentuhan pada tangan dan kaki, dan sakit kepala yang disertai dengan tekanan berlebihan pada bahagian belakang tengkorak.

8. Arteritis temporal

Arteritis temporal berlaku apabila arteri temporal, yang membekalkan darah ke kepala dan otak, menjadi radang dan kehilangan fungsi yang disebabkan oleh imuniti yang lemah akibat penggunaan antibiotik (8).

Arteritis temporal adalah keradangan granulomatous yang berlaku di arteri temporal. Keradangan boleh berlaku pada saluran darah sederhana atau besar. 

Penyakit ini juga sering dirujuk sebagai arteritis sel gergasi, kerana gambar mikroskopik menunjukkan pembesaran sel saluran darah.

Arteritis temporal adalah perkara biasa pada pesakit yang berumur lebih dari 50 tahun. Penyakit ini menyebabkan sakit kepala di bahagian temporal, sakit kepala ketika mengunyah, dan sakit apabila bahagian temporal kulit kepala disentuh. 

Gejala termasuk sakit kepala menikam di bahagian belakang kepala dan leher, gangguan penglihatan, berpeluh berlebihan pada kulit kepala, selera makan berkurangan, dan sakit otot.


Info Penting: “Multivitamin Terbaik Malaysia Untuk Lelaki dan Perempuan!”


Cara mengatasi sakit kepala bahagian belakang

Cara menangani sakit kepala bahagian belakang mesti disesuaikan dengan punca yang mendasari. 

Sekiranya keadaan ini tidak disertai gejala lain, anda boleh merawatnya dengan mengambil ubat penahan sakit termasuk paracetamol yang dijual bebas di farmasi.

Selain daripada mengambil ubat, anda boleh menggunakan kaedah semula jadi untuk menangani sakit kepala bahagian belakang, seperti:

1. Tempoh rehat yang mencukupi

Tidur yang cukup boleh merawat sakit kepala.

Kurang tidur adalah salah satu punca sakit kepala bahagian belakang. Oleh itu, rehat yang mencukupi boleh menjadi penyelesaian untuk meredakan keadaan ini. 

Paling baik, orang yang berumur 18–64 harus mendapat rehat 7–9 jam setiap malam (9).

2. Kerap bersenam

Cara seterusnya untuk menangani sakit kepala bahagian belakang adalah dengan kerap bersenam. 

Adalah disyorkan agar anda bersenam secara teratur 5 kali seminggu selama kira-kira 30 minit untuk mencegah dan merawat keadaan ini. 

Antara sukan yang boleh dipilih ialah berjalan kaki, berbasikal dan berenang.

3. Memenuhi keperluan cecair badan

Sakit kepala bahagian belakang boleh menjadi tanda bahawa badan mengalami dehidrasi

Oleh itu, sentiasa memenuhi keperluan cecair badan supaya sakit kepala di bahagian belakang berkurangan dan tidak berulang.

Selain daripada meminum air, anda juga boleh memenuhi keperluan cecair anda dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, seperti:

✅ Buah tembikai.

✅ Jingga.

✅ Timun.

✅ Saderi.

✅ Zucchini.

✅ Buah tomato.


Baca Lebih Lanjut: “Apakah Makanan Sihat Selamat Yang Sebenarnya?”


4. Makan tepat pada masanya

Dalam sesetengah orang, makan berlebihan bukan sahaja menyebabkan rasa lapar dan sakit perut, tetapi juga menyebabkan sakit di bahagian belakang kepala. 

Oleh itu, cuba untuk sentiasa makan pada masa yang sesuai untuk mengelakkan kemunculan pelbagai keadaan ini (10).

Selain mengelakkan sakit kepala, makan mengikut masa juga membuatkan kita terhindar dari penyakit gastrik seperti sakit perut.

5. Menguruskan tekanan

Hilangkan sakit kepala dengan berehat seketika.

Cara menangani sakit kepala bahagian belakang yang disebabkan oleh tekanan boleh diatasi dengan menguruskan tekanan itu sendiri. 

Terdapat beberapa cara untuk menguruskan tekanan yang boleh anda lakukan, seperti:

✅ Senaman.

✅ Mandi air suam.

✅ Lakukan urutan santai.

✅ Makan makanan berkhasiat yang seimbang.

✅ Meditasi.

✅ Dengar muzik.

✅ Baca buku kegemaran.

Jika kaedah di atas tidak cukup berkesan untuk meredakan tekanan yang anda alami, cuba dapatkan nasihat pakar psikologi. 

Pakar psikologi akan membantu mengenal pasti punca tekanan yang anda alami, dan memberikan penyelesaian untuk mengatasinya.


Harus Baca: “Apa Yang Menyebabkan Awak Stress Bekerja?”


Words from us:

Jika pelbagai kaedah di atas tidak dapat meredakan sakit kepala bahagian belakang anda, disarankan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Anda juga boleh mengambil ubat yang dijual di farmasi untuk menghilangkan sakit kepala ini. 

Namun sekiranya ia telah digunakan mengikut sukatan yang diberikan dan masih tidak mengurangkan rasa sakit, amat digalakkan untuk berjumpa doktor. Kerana tidak semua sakit belakang boleh dirawat dengan ubat. 

Sakit kepala di bahagian belakang yang tidak boleh dirawat dengan ubat komersil yang boleh dibeli di farmasi dan memerlukan siasatan lanjut oleh doktor adalah sakit kepala yang disebabkan oleh tumor otak. 

Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda yang dipercayai jika sakit belakang tidak beransur pulih.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn