Tongkat Ali Supplement Terbaik: Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Tongkat Ali

Tongkat Ali Supplement

Table of Contents

Tongkat Ali supplement telah terbukti membawa pelbagai jenis kebaikan melalui beberapa penyiasatan dan kajian (1).

Berjuta-juta orang telah mengambil Tongkat Ali tetapi tanpa mengetahui manfaat kesihatan sepenuhnya.

Tongkat Ali Supplement Terbaik

Ada yang menggunakan Tongkat Ali sebagai tenaga semula jadi, pencergasan semula, perkembangan otot dan sebagai penghilang tekanan.

Kajian menunjukkan bahawa Tongkat Ali boleh meningkatkan kesuburan lelaki, melegakan tekanan, dan memperbaiki komposisi badan.

Tetapi kebaikan Tongkat Ali bukan sekadar itu, malah banyak lagi!

Baiklah, mari kita baca lebih lanjut tentang apa itu tongkat ali, kegunaannya untuk lelaki, dan adakah suplemen yang mengandungi tongkat ali.

(Jika anda ingin membaca secara langsung tentang suplemen yang mengandungi Tongkat Ali, sila scroll ke halaman bawah!)

Apa Itu Tongkat Ali?

Tongkat ali, atau longjack, adalah suplemen herba yang berasal dari akar pokok renek hijau Eurycoma longifolia, yang berasal dari Asia Tenggara (2).

Tongkat Ali Supplement Terbaik

Ia digunakan dalam perubatan tradisional di Malaysia, Indonesia, Vietnam dan negara Asia yang lain.

Faedah kesihatan Tongkat Ali mungkin berpunca daripada pelbagai sebatian yang terdapat dalam tumbuhan.

Tongkat ali biasanya dimakan dalam pil yang mengandungi ekstrak herba atau sebagai sebahagian daripada minuman herba (2).

Adakah Tongkat Ali Baik untuk Kesihatan Lelaki?

Faedah paling penting Tongkat Ali adalah mengatasi disfungsi erektil, kemandulan lelaki, meningkatkan keinginan seksual, dan meningkatkan prestasi sukan (3).

Ini kerana dalam tumbuhan Tongkat Ali, terdapat sebatian seperti flavonoid, alkaloid, dan sebatian lain yang bertindak sebagai antioksidan (4).

Antioksidan adalah sebatian yang melawan kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul yang dipanggil radikal bebas (5).

Jadi, apakah kebaikan Tongkat Ali untuk kesihatan terutamanya untuk lelaki? Berikut ulasannya:

1. Meningkatkan Tahap Testosteron

Tahap testosteron yang rendah boleh disebabkan oleh banyak perkara.

Meningkatkan Tahap Testosteron

Seperti penuaan, kemoterapi, rawatan sinaran, beberapa ubat, kecederaan atau jangkitan pada buah zakar, dan penyakit tertentu, seperti alkoholisme kronik dan apnea tidur.

Tahap testosteron yang tidak mencukupi boleh menyebabkan libido rendah, disfungsi erektil, dan dalam beberapa kes ketidaksuburan lelaki (6).

Sebatian dalam tongkat ali boleh meningkatkan testosteron rendah, jadi ia boleh membantu mengatasi masalah ini.

Potensi tongkat ali untuk meningkatkan testosteron pada lelaki dengan tahap rendah hormon seks utama ini diketahui dan didokumenkan dengan baik (7).

Tongkat Ali adalah salah satu herba semulajadi yang telah berjaya dibuktikan oleh saintis untuk mengawal hormon testosteron pada lelaki.

Terdapat bukti saintifik dan ujian klinikal yang mencukupi mengenai kajian berkaitan testosteron daripada kesan pengambilan Tongkat Ali dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Kesan mekanisme tindakan Tongkat Ali membebaskan lebih banyak testosteron bebas melalui kelenjar adrenal, kelenjar pituitari, dan testis.

Apabila dimakan bersama multivitamin, Tongkat Ali mungkin menghasilkan peningkatan ketara testosteron bebas (8).

Percubaan klinikal ke atas Tongkat Ali dengan 47 peserta ujian melaporkan peningkatan testosteron percuma antara sehingga 600% dalam 24 minggu.

Kajian terhadap lelaki yang lebih tua mendapati bahawa mengambil 200 mg ekstrak tongkat ali setiap hari secara signifikan meningkatkan tahap hormon ini kepada nilai normal.


Apa Itu Mati pucuk? Punca Utama, Faktor Risiko, Umur & Ubat


2. Meningkatkan Kesihatan Seksual & Libido

Tongkat Ali telah disebut-sebut sebagai penawar libido semulajadi yang terbaik. Tongkat Ali telah merekodkan bukti saintifik yang mencukupi mengenai libido selama ini.

Meningkatkan Kesihatan Seksual & Libido

Ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan lelaki dengan menyokong fungsi pembiakan dan kesuburan lelaki yang sihat termasuk motilitas sperma, pengeluaran air mani, dan fungsi erektil.

Kebanyakan manfaat ini dikaitkan dengan pengeluaran testosteron yang lebih tinggi selepas mengambil Tongkat Ali.

Mekanisme ini berfungsi dengan mengawal selia hormon testosteron yang bertanggungjawab untuk fungsi organ seksual dan libido.

Bilangan disfungsi erektil (ED) yang semakin meningkat di dunia telah menjadikan Tongkat Ali pilihan yang lebih selamat bagi mereka yang mencari ubat semulajadi.

Fakta bahawa Tongkat Ali semakin popular sebagai alternatif pilihan kepada suplemen lain yang tidak mengandunginya, adalah kerana manfaat kesihatan jangka panjangnya.

Bagi lelaki yang mencari manfaat Tongkat Ali untuk meningkatkan libido, manfaat yang terbukti secara saintifik akan meyakinkan anda untuk mencubanya tanpa perlu hidup dengan kesan sampingan (9).

Di bawah juga ada supplement yang terbukti di pasaran kerana bahan utamanya adalah Tongkat Ali dan tiada kesan sampingan.


Pil Hormon Lelaki: 3 Terbaik Yang Boleh Berfungsi!


3. Meningkatkan Kekuatan, Otot & Aktiviti Fizikal

Tongkat ali juga dipasarkan kepada atlet sebagai suplemen ergogenik yang meningkatkan jisim dan kekuatan otot, dan meningkatkan daya tahan.

Meningkatkan Kekuatan, Otot & Aktiviti Fizikal

Tongkat Ali digunakan secara meluas sebagai minuman pra-latihan oleh atlet dan profesional sukan sebagai pengganti yang selamat berbanding steroid.

Faedah kesihatan Tongkat Ali di kalangan komuniti sukan dan kecergasan membolehkan peningkatan yang luar biasa dalam aktiviti berkaitan prestasi.

Tongkat ali dikatakan dapat meningkatkan jisim otot.

Ini kerana Tongkat Ali mengandungi sebatian yang dipanggil quassinoids, termasuk eurycomaoside, eurycolactone, dan eurycomanone, yang mempunyai pelbagai manfaat.

Sebatian ini boleh membantu badan menggunakan tenaga dengan lebih cekap, mengurangkan keletihan, dan meningkatkan daya tahan.


Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron Terbaik Yang Terbukti Secara Klinikal


4. Merangsang Penurunan Berat Badan dan Lemak Badan

Tongkat Ali mempunyai manfaat penurunan berat badan secara langsung.

Merangsang Penurunan Berat Badan dan Lemak Badan

Apabila ditambah dengan senaman biasa seperti latihan bebanan, Tongkat Ali mempunyai impak yang ketara dalam menggalakkan jisim otot belajar.

Tongkat Ali dikategorikan oleh saintis sebagai tumbuhan adaptogen dan anabolik.

Proses anabolik yang berlaku dalam badan kita membolehkan pertumbuhan dan mineralisasi tulang dan peningkatan jisim otot.

Tongkat Ali sangat anabolik dan mengandungi tahap protein yang tinggi.

Penemuan awal oleh saintis menunjukkan bagaimana penggunaan Tongkat Ali telah berjaya menghasilkan peningkatan jisim otot pada orang dewasa yang sihat yang aktif.

Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk mencapai penurunan berat badan yang ketara adalah melalui gabungan senaman yang dirancang dan pemakanan yang betul.


Ulasan Pelanggan: Kebaikan Kapsul Tongkat Ali


5. Kurangkan Tekanan, Kemarahan dan Perbaiki Mood

Tongkat ali boleh mengurangkan hormon tekanan dalam badan sehingga akan mengurangkan kebimbangan dan meningkatkan mood.

Berhubung dengan kecergasan dan aktiviti seksual, tekanan dan kebimbangan sebenarnya boleh mengganggu keinginan seksual.

Boleh jadi Tongkat Ali yang mampu mengurangkan tahap tekanan juga berperanan membangkitkan keinginan seksual lelaki.

Tongkat Ali ditunjukkan untuk meningkatkan dopamin (iaitu hormon rasa baik). Dopamine bertindak sebagai neurotransmitter yang mengawal tindak balas emosi.

Tongkat Ali ditunjukkan untuk mengurangkan kortisol (iaitu hormon tekanan). Kortisol dalam badan kita akan meningkat apabila kita tertekan, marah, atau tertekan.

Terdapat kajian yang menunjukkan peningkatan ketara dalam mood pada peserta ujian yang mengambil Tongkat Ali selama 4 minggu.

Ini menjelaskan mengapa Tongkat Ali adalah suplemen semulajadi terbaik untuk meningkatkan mood dan menguruskan tekanan atau kemurungan sederhana.

Tongkat Ali adalah suplemen semulajadi yang terbukti jika anda berfikir untuk menjauhi ubat-ubatan tradisional.

6. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Tongkat ali juga digunakan untuk meningkatkan kesihatan tulang dan melindungi daripada osteoporosis.

Osteoporosis ialah penyakit tulang yang berlaku apabila badan “kehilangan terlalu banyak tulang” dan apabila tulang menjadi lemah, ia mungkin mudah patah/retak.

Tongkat ali boleh melindungi kesihatan tulang pada lelaki dengan meningkatkan tahap testosteron.

Dalam istilah yang lebih mudah, osteoporosis bermaksud tulang berliang. Apabila dilihat di bawah mikroskop, tulang yang sihat kelihatan seperti sarang lebah.

Apabila osteoporosis berlaku, lubang dan ruang dalam sarang lebah adalah lebih besar daripada tulang yang sihat.

Penyelidikan terkini mengenai Tongkat Ali menunjukkan ciri-ciri yang positif untuk perkembangan tulang, dengan itu berpotensi boleh digunakan untuk merawat osteoporosis.

Tongkat ali boleh melindungi kesihatan tulang pada lelaki dengan meningkatkan tahap testosteron.

Adakah Terdapat Sebarang Suplemen Yang Mengandungi Tongkat Ali?

Mari kita sambut penggalak testosteron paling popular di pasaran ~ NUVITON™.

Tongkat ali supplement terbaik

NUVITON™ adalah halal kerana ia adalah 100% bahan berasaskan tumbuh-tumbuhan.

NUVITON™ terbukti meningkatkan pengeluaran testosteron 44% sehingga menghasilkan keseimbangan hormon yang lebih baik.

NUVITON™ bukan sahaja menggabungkan Tongkat Ali, tetapi ia menggunakan teknologi dipatenkan yang kurang dikenali, Physta®

Physta® ialah ekstrak Tongkat Ali pakar dipatenkan pertama di dunia yang dirumus bersama oleh Massachusetts Institute of Technology (MIT) pada 2003 menggunakan air panas dan teknologi beku-kering.

Physta® memberikan potensi tertinggi berbanding kaedah pengekstrakan konvensional melalui protokol pengekstrakan piawai.


>>Klik di sini untuk mendapatkan tawaran terbaik untuk NUVITON™! Tawaran masa terhad!<<

Ingredients-NUVITON

Ini meningkatkan ketegaran molekul dan meminimumkan tindak balas degradasi.

NUVITON™ dengan pakar ekstrak Physta® Tongkat Ali menyediakan bahan bioaktif tertinggi.

Pengguna yang telah menggunakan NUVITON™ telah melihat peningkatan otot dan kehilangan lemak yang serius.

6 ekstrak unik dalam produk ini mempercepatkan proses pembakaran lemak sambil meningkatkan pembinaan otot.

Dapatkan diri anda NUVITON™ sekarang untuk membuat anda yakin di hadapan orang ramai.

Dengan faedah tambahan seperti membina sistem imun yang lebih kuat, ia menjadikan Tongkat Ali sebagai sandaran nilai yang hebat untuk sesiapa yang mencari pil ajaib.

Vincent Stanley

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn