Semua Tentang Ujian Kesuburan Lelaki Yang Anda Perlu Tahu!

Semua Tentang Ujian Kesuburan Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

Ujian kesuburan lelaki selalunya berlaku apabila pasangan sukar melahirkan bayi, terdapat kira-kira 50-50 kemungkinan lelaki itu mempunyai masalah menyumbang kepada kehamilan.

Jika anda merancang untuk menjadi bapa kepada seorang anak, ketahui bahawa kesuburan adalah 50-50 daripada separuh telur, separuh sperma.

Jadi mungkin bukan kebetulan bahawa kesuburan lelaki adalah faktor dalam 50 peratus cabaran ketidaksuburan.

Jika anda seorang lelaki dan pasangan anda tidak hamil walaupun ia adalah sesuatu yang anda berdua inginkan, ambil inisiatif untuk mendapatkan hasil yang anda inginkan.

Mari kita lihat ujian kesuburan lelaki dan perkara yang boleh menyumbang kepada keputusan ujian kesuburan lelaki.

Terdapat Berapa Banyak Jenis Ujian Kesuburan Lelaki?

Mempunyai kiraan sperma yang rendah boleh menjadikannya lebih sukar untuk hamil secara semulajadi, walaupun kehamilan yang berjaya masih boleh berlaku (1).

Masalah dengan sperma, termasuk jumlah sperma yang rendah dan masalah kualiti sperma, adalah perkara biasa. Mereka adalah faktor sekitar 1 dalam 3 pasangan yang bergelut untuk hamil.

Terdapat banyak jenis ujian kesuburan lelaki yang tersedia yang boleh membantu anda mengetahui apa yang menyebabkan anda mempunyai bilangan sperma yang rendah (2).

1. Analisis air mani

Analisis air mani adalah prosedur yang paling biasa apabila ia datang kepada ujian kesuburan lelaki dan mencari untuk menentukan sama ada terdapat faktor ketidaksuburan (3).

Sampel air mani diberikan dalam dua cara yang berbeza. Anda boleh memberikan sampel dengan melancap dan memancut ke dalam bekas khas di pejabat doktor (4).

Analisis air mani boleh dilakukan tanpa menggunakan cawan

Jika ini bukan pilihan kerana kepercayaan agama atau budaya anda, anda boleh menggunakan kondom khas semasa persetubuhan, kaedah alternatif pengumpulan air mani.

Apabila anda telah melakukan bahagian anda dengan menyediakan sampel. Kini terpulang kepada doktor untuk menganalisisnya.

Doktor akan memeriksa bentuk sperma anda, pergerakan dan ciri-ciri lain.

Secara umum, jika anda mempunyai bilangan sperma berbentuk normal yang lebih tinggi, ini bermakna anda mempunyai kesuburan yang lebih tinggi

Menurut kajian 2015 yang dilakukan di India, sebanyak 2 peratus daripada semua lelaki mempunyai ukuran sperma yang tidak optimum (5).

Doktor juga akan memeriksa kepekatan sperma. Kajian mengklasifikasikan kiraan sperma pada atau melebihi 15 juta sperma setiap mililiter air mani sebagai purata (6).

Kiraan sperma yang rendah, juga dipanggil oligozoospermia, adalah di mana seorang lelaki mempunyai kurang daripada 15 juta sperma setiap mililiter air mani (7).

Sampel air mani dengan kepekatan sperma yang berkurangan selalunya menunjukkan keabnormalan dalam motilitas dan morfologi sperma.

Jika analisis air mani pertama adalah normal, doktor anda mungkin mengarahkan ujian kedua untuk mengesahkan keputusan.

Dua ujian biasa biasanya bermakna anda tidak mempunyai sebarang masalah kemandulan yang ketara.

Peratusan sperma dengan morfologi normal mungkin merupakan penunjuk terbaik air mani yang sihat.

2. Urinalisis

Kadangkala, sel sperma melepasi semua ujian perubatan standard untuk kesuburan, tetapi anda masih menghadapi masalah untuk membesarkan keluarga anda.

Jika sel sperma telah melepasi ujian standard tetapi anda masih menghadapi masalah, anda memerlukan urinalisis!

Itu boleh menunjukkan keadaan yang dipanggil ketidaksuburan normozoospermic, bermakna sel sperma itu sendiri tidak subur (8). Di sinilah urinalisis masuk.

Doktor di kemudahan ujian, akan memberi anda cawan plastik dan diminta untuk menyediakan sampel air kencing yang kecil dan bersih.

Gunakan lap pembersih yang telah diberikan kepada anda untuk mengelap di sekeliling uretra anda untuk mengelakkan bakteria pada zakar anda daripada memasuki cawan.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa doktor kini boleh menguji ketidaksuburan normozoospermic dengan menjejaki tahap lima biomarker (molekul kecil) dalam air kencing.

Penyelidik mencadangkan bahawa tahap varian biomarker ini mungkin menunjukkan masalah fisiologi sebagai punca ketidaksuburan normozoospermic.

Urinalisis boleh digunakan untuk mencari sel darah putih atau penunjuk kemungkinan jangkitan.

Urinalisis juga akan menunjukkan kemungkinan kehadiran sperma dalam air kencing atau penunjuk kemungkinan masalah dengan ejakulasi yang dikenali sebagai ejakulasi retrograde.

Membuat sperma adalah proses intensif tenaga dan sebarang jejari dalam roda pengeluaran boleh mengganggu pengeluaran sperma yang betul.

Lebih banyak kita belajar tentang biomarker, lebih mudah untuk menyelesaikan sebarang masalah fisiologi.

3. Ujian hormon kesuburan lelaki

Bahan kimia penting dalam badan anda dipanggil hormon, mengawal pengeluaran sperma dan minat anda terhadap seks dan keupayaan anda untuk melakukan hubungan seks.

Ujian hormon adalah salah satu ujian terpenting dalam ujian kesuburan lelaki.

Terlalu banyak atau terlalu sedikit hormon ini boleh menyebabkan masalah dengan pengeluaran sperma atau masalah untuk melakukan hubungan seks.

Hormon penting untuk pembiakan ialah hormon perangsang folikel (FSH), hormon luteinizing (LH), dan testosteron (9).

Hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH) bertindak bersama testosteron, yang dihasilkan dalam buah zakar terlibat dalam proses tersebut.

Hormon perangsang folikel (FSH) menyumbang kepada pengeluaran sperma.

Tahap yang tinggi mungkin menunjukkan bahawa buah zakar anda tidak berfungsi dengan baik atau telah rosak akibat penyakit, sinar-X atau kemoterapi.

Tahap rendah mungkin menunjukkan bahawa anda tidak menghasilkan sperma.

Hormon luteinizing (LH) dihasilkan dalam kelenjar pituitari. Dalam testis, LT mengikat reseptor dalam sel Leydig untuk melepaskan testosteron, yang diperlukan untuk menghasilkan sperma.

Tahap LH juga boleh diukur selepas memberi suntikan hormon pelepas gonadotropin (GnRH).

Kelebihan untuk mengukur LH dengan cara ini ialah doktor anda kemudiannya boleh menentukan sama ada masalahnya dengan kelenjar pituitari anda atau bahagian lain badan anda.

Tahap testosteron yang sihat untuk lelaki berkisar antara 300 hingga 1,000 nanogram setiap desiliter (ng/dL).


(MESTI BACA) Mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Perlu diingat bahawa selepas umur 40 tahun, tahap testosteron menurun secara purata sekitar 1 peratus setiap tahun (10).

Keabnormalan dalam sistem hormon atau organ lain mungkin juga menyumbang kepada ketidaksuburan. Ujian darah mengukur tahap testosteron dan hormon lain.

Kelenjar pituitari, hipotalamus, dan buah zakar berfungsi bersama-sama apabila ia berkaitan dengan pengeluaran sperma.

4. Ujian kesuburan lelaki melalui antibodi anti-sperma

Sesetengah lelaki membuat antibodi yang tidak normal yang menyerang sperma dalam perjalanan ke telur, yang menghalang pasangan anda daripada hamil.

Sesetengah lelaki membuat antibodi yang tidak normal yang boleh menyerang sperma

Bagi lelaki lain, membuat sperma bukanlah masalah, ia mendapatkan sperma ke tempat yang mereka perlukan.

Lelaki dengan keadaan ini mempunyai sperma normal dalam buah zakar mereka, tetapi sperma dalam air mani sama ada hilang, dalam jumlah yang rendah, atau tidak normal.

Biasanya, sperma tidak bersentuhan dengan seluruh badan dan sistem imun anda.

Walau bagaimanapun, kecederaan, pembedahan, atau jangkitan kelenjar prostat boleh mengganggu sistem perlindungan ini.

Apabila sperma bersentuhan dengan sistem imun anda, badan mungkin menghasilkan antibodi anti-sperma.

Doktor anda mungkin meminta ujian antibodi anti-sperma jika punca ketidaksuburan masih hilang.

Anda akan diminta untuk memberikan sampel air mani. Ujian ini memeriksa air mani anda untuk antibodi yang melawan sperma anda.

Semakin tinggi tahap sperma yang terjejas oleh antibodi, semakin rendah peluang sperma menyuburkan telur.

Adakah Faktor Yang Menyumbang Kepada Keputusan Ujian Kesuburan Lelaki?

Selalunya, kita ambil mudah tentang kesuburan sehingga terfikir untuk mendirikan rumah tangga.

Tetapi seperti yang diketahui ramai orang, mempunyai bayi tidak selalunya semudah itu, dan kesuburan bukanlah sesuatu yang diberikan.

Kemandulan lelaki boleh disebabkan oleh pengeluaran sperma yang rendah, fungsi sperma yang tidak normal atau penyumbatan yang menghalang penghantaran sperma.

Faktor yang disenaraikan di bawah mungkin menyumbang kepada kesuburan lelaki.

✔️ Gaya hidup

Gaya hidup boleh memberi kesan yang ketara ke atas kesuburan lelaki di beberapa kawasan yang berbeza.

Ternyata gaya hidup boleh memberi kesan yang ketara ke atas kesuburan

Berita baiknya ialah, jika anda memperbaiki gaya hidup anda, anda mungkin akan dapat meningkatkan kesuburan anda juga.

Badan anda menggunakan nutrien dan tenaga untuk menghasilkan sperma, yang dihasilkan secara berterusan. Oleh itu, apa yang anda makan boleh menjejaskan kualiti sperma. 


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Hormon Testosteron


Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan asid lemak omega-3 anti-radang boleh meningkatkan kesihatan, kualiti dan motilitas sperma.

Diet tinggi lemak tepu mungkin mempunyai kesan sebaliknya, dan dikaitkan dengan kualiti sperma yang lebih buruk.

Anda memerlukan vitamin dan mineral penting seperti selenium, zink, dan folat untuk spermatogenesis (pengeluaran dan perkembangan sperma).

Jadi memastikan diet anda termasuk makanan yang tinggi dalam nutrien ini adalah penting untuk kesuburan.

Anda juga mungkin perlu melihat apa yang anda minum, pengambilan alkohol yang kerap dan minum berlebihan boleh menurunkan parameter air mani anda.

Alkohol juga mengganggu keseimbangan hormon pembiakan lelaki dan boleh menyebabkan masalah lain seperti disfungsi erektil.

✔️ Genetik

Kemandulan genetik atau kongenital adalah disebabkan oleh keadaan yang wujud semasa lahir, disebabkan oleh DNA khusus anda.

Kemandulan lelaki kadangkala disebabkan oleh DNA

Sesetengah pakar menganggarkan bahawa 10-15% kes ketidaksuburan lelaki disebabkan oleh genetik, yang lain mengira ia lebih seperti 60%.

Walaupun faktor kesuburan lelaki lain seperti umur, diet, gaya hidup dan hormon mungkin biasa, genetik kadangkala menjadi faktor malah punca tunggal ketidaksuburan faktor lelaki.

Beberapa keadaan genetik yang jarang berlaku boleh menyebabkan ketidaksuburan lelaki, termasuk:

🔴 Sistik Fibrosis.                                    🔴 Sindrom 46 XX.

🔴 Sindrom Klinefelter.                            🔴 Sindrom Kallmann.

🔴 Pemadaman mikro kromosom Y.       🔴 Sindrom Kartagener.

Mempunyai keadaan genetik tidak semestinya bermakna anda tidak boleh mempunyai anak, tetapi ini mungkin bermakna anda perlu meneroka pilihan rawatan kesuburan.

Jika anda sedang mempunyai salah satu daripada keadaan genetik ini, bercakap dengan pakar kesuburan untuk mendapatkan nasihat dan sokongan.

Adakah Terdapat Suplemen Semulajadi Yang Boleh Meningkatkan Tahap Kesuburan?

Di bawah ini, ternyata kami juga mempunyai cadangan untuk ubat atau suplemen yang khusus untuk lelaki kerana ia mempunyai fungsi meningkatkan hormon testosteron.

Kami memperkenalkan NUVITON™, produk ini mempunyai bahan yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa sebarang campuran bahan pengawet dan pewarna.

Adakah terdapat suplemen yang boleh meningkatkan testosteron?

Bahan semulajadi yang digunakan untuk membuat produk ini juga menggunakan bahan yang premium dan rare.

Bahan-bahan yang disebutkan di atas boleh jadi seperti Tongkat Ali Physta, ginseng, horny goat weed, cordyceps, maca root, devil’s thorn, dan lain-lain.

Selain itu, kerana bahan semulajadinya, NUVITON™ juga dapat memberikan manfaat lain yang baik untuk kesihatan tubuh.

NUVITON™ boleh memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh

Faedah lain yang boleh disediakan termasuk meningkatkan stamina lelaki, melancarkan peredaran darah, menggalakkan fungsi vital yang lebih baik, dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk ini, anda boleh pergi terus ke laman web rasmi mereka untuk mengetahui maklumat penting yang lain.


NUVITON™: Kekuatan Rahsia untuk Meningkatkan Kesuburan Anda!


Ringkasan

Ujian kesuburan lelaki benar-benar membantu lelaki untuk mengetahui masalah yang dia hadapi dan dapat mengurusnya.

Masalah kehamilan wanita sangat bergantung kepada kesuburan lelaki. Oleh itu, adalah penting bagi seorang lelaki untuk meningkatkan tahap kesuburannya seoptimum mungkin.

Lelaki boleh meningkatkan hormon kesuburan mereka secara semulajadi atau dengan suplemen yang boleh meningkatkan hormon testosteron.

Tidak malu untuk lelaki mempunyai hormon kesuburan yang tidak baik, kerana kadang-kadang lelaki mempunyai gen yang tidak baik dalam masalah kesuburan.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: