Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan! 

Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan! 

Table of Contents

Vitamin C untuk lelaki mempunyai banyak manfaat kesihatan. Contohnya, ia membantu menguatkan sistem imun kita dan boleh membantu menurunkan tekanan darah.

Vitamin C terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Vitamin C ialah vitamin penting, bermakna badan anda tidak dapat menghasilkannya.

Vitamin C telah menerima banyak perhatian, dan dengan alasan yang kukuh. Vitamin C adalah salah satu nutrien paling selamat dan paling berkesan, kata pakar.

Namun, ia mempunyai banyak peranan lain dan telah dikaitkan dengan faedah kesihatan yang mengagumkan.

Vitamin C adalah salah satu daripada banyak antioksidan yang boleh melindungi daripada kerosakan yang disebabkan oleh molekul berbahaya yang dipanggil radikal bebas.

Vitamin C juga melindungi daripada bahan kimia toksik dan bahan pencemar seperti asap rokok.

Radikal bebas boleh membina dan menyumbang kepada perkembangan keadaan kesihatan seperti kanser, penyakit jantung, dan arthritis.

Tahap vitamin C yang lebih tinggi mungkin merupakan penanda pemakanan yang ideal untuk kesihatan keseluruhan.

Pengambilan harian yang disyorkan untuk vitamin C ialah 90 mg untuk lelaki dan lazimnya dinasihatkan untuk mendapatkan pengambilan vitamin C anda daripada makanan (1).

6 Manfaat Vitamin C Untuk Lelaki

Juga dikenali sebagai asid l-askorbik, Vitamin C ialah nutrien larut air yang boleh membantu meningkatkan fungsi untuk banyak proses badan.

Berikut adalah 7 manfaat yang terbukti secara saintifik mengambil suplemen vitamin C.

1. Bantu mereka yang mengalami disfungsi erektil

Untuk pembentukan ereksi, darah perlu dialihkan dari pelbagai bahagian badan ke saluran darah, akhirnya membawa kepada tisu erektil (2). 

Rawatan vitamin C jangka panjang juga dipercaya meningkatkan tahap tetrahydrobiopterin vaskular dan aktiviti sintase nitrik oksida (3).

Produk tenusu, ayam itik dan ikan semuanya boleh menyumbang kepada pembebasan bahan kimia ini, sekali gus meningkatkan kesihatan kardiovaskular (4).

Terdapat suplemen bernama NUVITON™ yang menjadi pendekatan tambahan dalam membantu mengatasi masalah disfungsi ereksi lelaki.

Adakah terdapat suplemen yang boleh mengatasi masalah disfungsi erektil?

Disfungsi ereksi sering berkaitan dengan masalah aliran darah ke zakar. Ginseng, salah satu bahan dalam NUVITON™, telah dikaji untuk potensinya dalam meningkatkan sirkulasi darah.

Horny Goat Weed juga dikenal sebagai bahan yang mungkin membantu meningkatkan aliran darah, yang pada gilirannya mungkin membantu dalam mendukung ereksi yang sihat.

NUVITON™ boleh memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh lelaki

Tongkat Ali dalam NUVITON™ boleh membantu meningkatkan tahap testosteron, yang mungkin berkontribusi terhadap peningkatan libido dan fungsi ereksi.

Maca Root juga dikenali sebagai adaptogen yang mungkin membantu dalam mengatur keseimbangan hormon dan menambah tenaga seksual.


NUVITON™: Kekuatan Rahsia untuk Meningkatkan Kesuburan Anda!


2. Menyokong sistem imun

Anda perlu mendapatkan vitamin C apabila anda sakit, ia memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit

Vitamin C dipercaya boleh menyokong sistem imun tubuh

Itu kerana nutrien penting ini adalah tentang bermain pertahanan. Kekurangan vitamin C mengurangkan daya tahan tubuh terhadap patogen tertentu (5).

Menurut kajian, vitamin C merangsang sistem imun dengan meningkatkan kekuatan dan perlindungan organisma (6).


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga


Walaupun vitamin C membantu sistem imun anda dalam pelbagai cara, semuanya mengenai pencegahan penyakit, bukan rawatannya.

Asid askorbik bukan sahaja membantu mendorong badan anda untuk membuat lebih banyak sel darah putih tetapi juga membantu mereka berfungsi dengan lebih berkesan.

Sel darah putih ini, termasuk sel yang dipanggil limfosit dan fagosit, melindungi tubuh daripada ancaman jangkitan.

Vitamin larut air juga penting untuk organ terbesar badan anda, yaitu kulit anda. Vitamin C juga bertindak sebagai antioksidan dalam kulit, membantu ia membaik.

Vitamin C membantu mengekalkan dan melindungi penghalang kulit, jadi sumber jangkitan tidak dapat menembusi.

Walaupun vitamin C sememangnya membantu badan anda menguatkan pertahanannya, kami tidak tahu pasti ia boleh mencegah selesema biasa.

Walaupun penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen dengan vitamin C boleh memendekkan tempoh selesema anda.

Ia masih belum menunjukkan bahawa suplemen ini boleh menghalang anda daripada menangkapnya di tempat pertama (7).

3. Meningkatkan kesihatan mata

Bukti juga menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C boleh mengurangkan risiko katarak.

Vitamin C menghalang radikal bebas daripada menyebabkan kerosakan molekul pada tisu kanta di mata

Vitamin, apabila diambil bersama nutrien penting lain, boleh menghalang degenerasi makula berkaitan usia dan kehilangan ketajaman penglihatan.

Malah, orang yang mempunyai pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai 20% lebih rendah risiko katarak.

Ia juga melawan tekanan oksidatif dengan menghalang radikal bebas daripada menyebabkan kerosakan molekul pada tisu kanta di mata (8).

Vitamin C juga boleh memanjangkan fungsi sel retina anda mengikut kajian. Vitamin ini juga menyokong kesihatan saluran darah di mata anda.

Vitamin C juga mungkin membantu dalam penjanaan semula vitamin E dalam mata, yang meningkatkan lagi kesihatan mata.

Penyelidikan terdahulu mendapati pengambilan 500 mg sehari memperlahankan perkembangan penyakit di kalangan orang yang mempunyai AMD sederhana (9).

Pengambilan vitamin C secara tetap juga boleh membantu dalam rawatan uveitis atau keradangan lapisan tengah mata, juga dipanggil uvea.

4. Boleh mengurangkan risiko penyakit jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia (10).

Vitamin C boleh dengan ketara mengurangkan kolesterol LDL buruk

Banyak faktor meningkatkan risiko penyakit jantung, termasuk tekanan darah tinggi, trigliserida tinggi atau paras kolesterol LDL (buruk), dan paras kolesterol HDL (baik) yang rendah.

Vitamin C boleh membantu mengurangkan faktor risiko ini, yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.


(MESTI BACA) Panduan Tertinggi Kurangkan Kolesterol


Orang yang mengambil sekurang-kurangnya 700 mg vitamin C setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung 25% lebih rendah daripada mereka yang tidak mengambilnya (11).

Vitamin C boleh dengan ketara mengurangkan kolesterol LDL (buruk) sebanyak kira-kira 7.9 mg/dL dan trigliserida darah sebanyak 20.1 mg/dL (12).

5. Melindungi ingatan anda seiring dengan peningkatan usia

Demensia adalah istilah luas yang digunakan untuk menggambarkan gejala pemikiran dan ingatan yang lemah.

Vitamin C mempunyai kesan perlindungan terhadap pemikiran dan ingatan

Ia menjejaskan lebih 35 juta orang di seluruh dunia dan biasanya berlaku di kalangan orang dewasa yang lebih tua (13).

Kajian mencadangkan bahawa tekanan oksidatif dan keradangan berhampiran otak, tulang belakang dan saraf boleh meningkatkan risiko demensia.

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat. Tahap rendah vitamin ini telah dikaitkan dengan keupayaan terjejas untuk berfikir dan mengingat (14).

Selain itu, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa penghidap demensia mungkin mempunyai paras darah yang lebih rendah vitamin C.

Pengambilan vitamin C yang tinggi daripada makanan telah terbukti mempunyai kesan perlindungan terhadap pemikiran dan ingatan apabila anda meningkat usia.

Dengan bantuan vitamin C, orang dewasa yang semakin tua boleh menguruskan kesihatan sel otak dan meningkatkan daya ingatan mereka serta fungsi otak yang lain.

Vitamin C memainkan peranan dalam sintesis neurotransmitter dan fungsi kognitif.

Vitamin C juga diketahui mempunyai sifat perlindungan terhadap kehilangan kewaspadaan mental dan masalah ingatan yang lain.

6. Memperbaiki tekstur kulit

Badan bergantung kepada vitamin C untuk sintesis kolagen, yang terdapat dalam tisu penghubung di sekeliling badan (15).

Vitamin C meningkatkan penghasilan kolagen

Tahap vitamin C yang mencukupi adalah penting untuk penghasilan kolagen.

Kolagen adalah protein yang paling banyak dalam badan dan memainkan peranan penting dalam tisu penghubung seperti yang terdapat dalam organ kita.

Kolagen juga menyediakan struktur untuk saluran darah. Salur darah kecil di bawah kulit membawa oksigen dan nutrien yang menjaga kesihatan kulit.

Tanpa nutrien yang mencukupi, kulit akan menjadi kasar dan kering. Krim yang mengandungi Vitamin C memperbaiki penampilan dan tekstur kulit.

Vitamin C meningkatkan pembentukan elastin, yang menebal, melindungi, dan menyembuhkan sel-sel kulit.

Kesan penebalan membantu mengekalkan kelembapan, meningkatkan peredaran kulit, dan menggebukan permukaan kulit.

Anda mungkin tahu kolagen sebagai penyelamat anti-penuaan kulit seperti yang digambarkan oleh beberapa pakar kesihatan dan kecantikan (16).

Di samping itu, rawatan topikal dengan Vitamin C telah ditunjukkan dalam beberapa kajian untuk mengurangkan kedutan.

Ringkasan

Vitamin C untuk lelaki terbukti mempunyai banyak manfaat. Oleh itu, adalah penting untuk mengambil makanan kaya vitamin C dan mengikuti gaya hidup yang lebih sihat.

Nasib baik, terdapat banyak makanan yang mengandungi sejumlah besar vitamin C setiap hidangan, dan bukan hanya buah sitrus seperti oren dan limau gedang.

Jika anda mendapat cukup vitamin C melalui diet anda, anda mungkin tidak memerlukan nutrien ini dalam multivitamin anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: