Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya

Table of Contents

Vitamin untuk tenaga, anda mungkin pernah mendengar banyak tentang dan peranannya dalam banyak fungsi penting badan (1).

Mereka bertindak pada tahap selular dan menyumbang kepada fungsi seperti pengurangan tekanan oksidatif, pembentukan kolagen, dan pembaikan membran (2).

Vitamin Untuk Tenaga

Adakah anda telah bekerja keras di gim dalam usaha untuk mencapai penambahan otot?

Itu adalah langkah pertama yang hebat dalam perjalanan kecergasan anda.

Tetapi anda juga perlu memberi tumpuan kepada pemulihan otot dan memberi makanan tambahan yang diperlukan oleh badan anda untuk terus bertambah baik.

Bersenam-dan melakukannya dengan betul-tidak syak lagi akan menyumbang kepada kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan anda (3).

Tidak kira sama ada anda baru dalam bidang mengangkat atau pengangkat lanjutan, satu perkara yang perlu anda ketahui ialah kunci kepada badan kurus yang kuat dan sihat ialah pemakanan.

Semua ahli bina badan yang paling terkenal di dunia bersetuju bahawa bina badan tidak berlaku hanya di gim, ia juga berlaku di dapur.

Terdapat dua sebab untuk ini, iaitu:

🟢 Badan anda memerlukan makanan tambahan untuk berfungsi pada tahap terbaik.

🟢 Bahkan pelan senaman terbaik dunia tidak dapat membetulkan kerosakan yang disebabkan oleh diet yang tidak baik dan pemakanan yang tidak baik.

Sebaik-baiknya, kita boleh mendapatkan semua nutrien yang kita perlukan daripada makanan yang kita makan, tetapi malangnya, itu tidak berlaku untuk kebanyakan kita.

Kebanyakan orang mempunyai kekurangan vitamin B6, zat besi, dan vitamin D (4).

Jika anda seorang atlet dan/atau peminat gim yang bekerja keras untuk mencapai matlamat kecergasan, anda mempunyai keperluan pemakanan dan pemakanan yang istimewa (5).

Di dalam dan di luar gim, badan memerlukan protein, lemak dan karbohidrat dalam jumlah yang banyak dan makronutrien ini membantu badan untuk pulih dan membaiki dengan betul serta menggalakkan pertumbuhan otot tanpa lemak.

Selain makronutrien, badan juga memerlukan mikronutrien dalam bentuk vitamin, mineral dan antioksidan untuk berfungsi pada prestasi puncaknya (6).

Mari ketahui lebih lanjut tentang peranan vitamin bina badan, mengapa vitamin untuk otot penting, dan vitamin apa yang penting untuk otot.

Peranan Vitamin Bina Badan

Pembina badan dan atlet lain menghabiskan berjam-jam dalam latihan gim, dan mereka yang bersaing mengikuti diet yang ketat untuk menjadi lebih kurus dan lebih jelas.

Adalah penting untuk tidak mengambil terlalu rendah pada pengambilan kalori, sebab ia sebenarnya boleh menghalang anda daripada membina otot.

Pemakanan sukan boleh membantu dalam bidang ini, membolehkan anda mendapatkan jumlah protein yang tinggi, yang meningkatkan jisim otot tanpa lemak dan menyokong penurunan berat badan (7).

Malah, kajian mendapati ahli bina badan mengambil 20 gram protein sebelum atau selepas mereka pergi ke gim meningkatkan tahap asid amino mereka, yang diperlukan untuk meletakkan otot (8).

Bukan itu sahaja, walaupun vitamin dan mineral harus menjadi sebahagian daripada rejimen pembinaan otot anda juga.

Kekurangan boleh memberi kesan kepada badan anda melalui beberapa cara, yang tidak membantu apabila ia datang untuk mendapatkan keuntungan yang anda perlukan.

Pendek kata, protein sahaja tidak mencukupi (9).

Banyak vitamin melawan keradangan, menyokong tahap tekanan, dan menggalakkan kesihatan imun.

Mereka juga boleh membantu menyokong hipertrofi atau dikenali sebagai peningkatan saiz otot.

Semua ini penting dalam perjalanan anda ke arah pertumbuhan dan pembaikan otot.

Tetapi sekarang, mari kita lihat tentang vitamin yang menggalakkan pertumbuhan dan pembaikan otot.


>>Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron Terbaik Yang Terbukti Secara Klinikal<<


Vitamin Manakah Yang Baik Untuk Kesihatan Otot?

Bagi yang belum tahu, beberapa vitamin juga memainkan peranan penting dalam pertumbuhan otot dan pemulihan otot juga.

Semasa anda memandu pulang dari gim, pertumbuhan dan pembaikan otot berlaku di peringkat selular.

Sintesis selular dan pembaikan tisu bergantung kepada pelbagai vitamin dan mineral.

Mereka juga membantu dalam meningkatkan jisim otot dan memberikan kekuatan struktur.

Walaupun vitamin ini biasanya boleh didapati dalam diet seimbang, pengangkat yang kerap mungkin mendapati bahawa kekurangan tertentu menghalang pertumbuhan dan pemulihan otot mereka. 

Mari kita lihat vitamin yang paling penting untuk kesihatan otot.

1. Vitamin D

Vitamin D telah diberi nama panggilan “vitamin sinar matahari,” dan itu sebab kita mendapatnya daripada cahaya matahari.

vitamin-d

Vitamin D adalah unik sebab tubuh memerlukan pendedahan kepada cahaya matahari langsung untuk merangsang pengeluarannya.

Walaupun sukar untuk mendapatkan vitamin D yang mencukupi daripada diet sahaja, makan banyak ikan berlemak, susu soya, hati lembu, kuning telur dan keju membantu mengekalkan tahap vitamin penting ini tinggi.

Vitamin D boleh dikatakan vitamin yang paling penting apabila ia berkaitan dengan pertumbuhan dan pemulihan otot.

Pasti, kita semua tahu bahawa vitamin D adalah penting untuk menjauhkan penyakit, dan kita tahu bahawa populasi yang besar adalah kekurangan, tetapi bagaimana ia boleh menyokong pertumbuhan dan pemulihan otot?

Nah, vitamin D adalah yang paling penting daripada semua vitamin apabila ia datang kepada pengeluaran testosteron!


Cara Meningkatkan Hormon Testosteron? 5 Formula Rahsia Terbongkar!!


Kajian penyelidikan malah menunjukkan bahawa suplemen vitamin D boleh meningkatkan dengan ketara kuasa letupan pada orang dewasa, di samping program latihan kekuatan.

Vitamin D juga memainkan peranan penting dalam sintesis protein, yang sebahagiannya disebabkan oleh kesannya terhadap pengeluaran testosteron.

Kajian mendapati bahawa lelaki dengan testosteron rendah yang mengambil suplemen dengan vitamin D membawa kepada peningkatan 20% dalam testosteron percuma.

Selain kesannya terhadap testosteron dan pertumbuhan otot, vitamin D boleh meningkatkan kesihatan tulang.

Vitamin D berfungsi bersama kalsium dan magnesium, yang merupakan mineral penting untuk perkembangan tulang.

Vitamin D membolehkan anda menyerap kalsium, yang kemudiannya diarahkan oleh vitamin K untuk membina tulang.

Perlu diingat bahawa tanpa vitamin K, kalsium boleh terkumpul dalam arteri dan bukannya tulang dan menyumbang kepada penyakit jantung.

Vitamin D juga membantu menggalakkan penyerapan nutrien, keseimbangan mood, dan insulin. Dan apabila kita lebih tua, ia boleh menjejaskan kita terutamanya.

2. Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang paling banyak diperkatakan di planet ini.

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang

Kita semua pernah mengalami selesema biasa dan diberi nasihat seperti, “Pastikan anda meningkatkan pengambilan vitamin C anda.”

Tetapi bagaimana pula dengan faedah untuk pertumbuhan dan pemulihan otot?

Pertama sekali, vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang berfungsi untuk melindungi sel-sel otot daripada merosakkan radikal bebas.

Di samping itu, ia berfungsi untuk membantu dalam pembentukan testosteron dan hormon anabolik lain. Faedah untuk otot tidak berhenti di situ.

Vitamin C juga membantu dalam pembentukan kolagen. 

Memandangkan kolagen adalah konstituen utama tisu penghubung, vitamin C menjadi komponen penting dalam memastikan tulang dan otot bebas daripada kecederaan.

Dengan mengukuhkan kolagen, sendi lebih mampu mengendalikan rintangan berat yang lebih berat, dengan lebih sedikit peluang kecederaan.

Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa suplemen dengan vitamin C sebelum dan selepas latihan mengurangkan kesakitan otot dan menghalang pengoksidaan glutation.

Ini sangat penting untuk diperhatikan sebab kelewatan-permulaan-sakit-otot (DOMS) bukanlah perasaan yang paling menyenangkan.

Vitamin C telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan, sambil berfungsi sebagai antioksidan pada peringkat sel.


>>Testosteron Boosters Terbaik: Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki<<


3. Vitamin E

Vitamin E mempunyai banyak aplikasi praktikal. Ramai orang tahu ia sebagai ubat untuk tanda regangan dan masalah kulit, tetapi tidak tahu banyak tentangnya di luar ini.

Vitamin E mempunyai banyak

Berita baik untuk atlet dan pembina badan!

Vitamin E adalah antioksidan yang sangat kuat yang berfungsi untuk melindungi integriti sel dalam badan.

Senaman dan latihan yang sengit menghasilkan radikal bebas dalam badan, yang merupakan hasil sampingan toksik daripada pernafasan selular.

Apabila radikal bebas ini terkumpul, badan menjadi lebih toksik, membawa kepada prestasi terjejas, pertumbuhan otot, pemulihan dan kesihatan imun.

Vitamin E berfungsi untuk menyerang radikal bebas ini dan membuangnya keluar dari badan.

Hasil akhirnya adalah kurang tekanan oksidatif dan penurunan kerosakan otot.

Sebagai tambahan, vitamin E telah dikaji sebagai pencegahan dan rawatan semulajadi aterosklerosis karotid, yang merupakan penyempitan arteri karotid akibat tekanan oksidatif.

Oleh itu, Vitamin E mampu menyokong lagi pertumbuhan otot dan mempercepatkan pemulihan melalui kesan positifnya terhadap tekanan darah.

Vitamin E membolehkan lebih banyak darah kaya nutrien mencapai otot yang bekerja.

Kuman gandum, produk bijirin penuh, biji (terutamanya biji bunga matahari), kacang (terutamanya hazelnut dan badam), bayam, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap yang lain.


9 Petua Semulajadi Menaikkan Nafsu Lelaki


4. Vitamin B12

Vitamin B12 membantu badan anda menghasilkan sel darah merah, yang bertanggungjawab untuk menghantar oksigen ke otot.

Tindakan ini menjadikan B12 pemain utama dalam pertumbuhan otot.

vitamin b12 menghasilkan sel darah merah terbaik!

Anda boleh menemui yang ini dalam kebanyakan makanan yang anda makan, seperti ikan, tenusu dan ayam.

Vegetarian mempunyai risiko kekurangan yang lebih tinggi, jadi pastikan anda makan susu tumbuhan, soya dan kacang soya, dan beberapa bijirin yang diperkaya.

Selain itu, anda perlu mempertimbangkan untuk mengambil suplemen vitamin B12.

5. Vitamin B3

Vitamin B3 (juga dipanggil Niacin) menyokong pertumbuhan otot dan memberikan anda pam yang lebih baik.

Itulah sebabnya begitu banyak pembina badan dan model kecergasan memuatkan nutrien ini sebelum penggambaran foto.

vitamin b3 menyokong pertumbuhan otot!

Ia juga boleh menggalakkan metabolisme glukosa, meningkatkan kolesterol baik (sambil mengehadkan kolesterol jahat anda) dan menyokong pengeluaran hormon yang sihat.

Anda boleh mendapatkan makanan ini dengan mudah, sebab ia terdapat dalam pisang, telur, biji, daging dan ikan.

6. Vitamin B6

Perhatikan trend di sini? Keluarga vitamin B adalah pemain yang berkuasa apabila ia berkaitan dengan bina badan dan pembaikan otot.

Anda pasti ingin mendapatkan cukup vitamin ini, sebab ia boleh menggalakkan pengeluaran sel darah merah dan tahap oksida nitrik yang sihat (yang dihasilkan secara semulajadi dalam badan dan boleh menyokong prestasi dan daya tahan).

kegunaan vitamin b6

Untuk memasukkan ini ke dalam diet anda, anda perlu menambah ikan (terutamanya ikan berlemak, seperti tuna albacore dan salmon), kacang ayam dan pisang.

Jika anda tidak menyukai hati lembu atau ikan berlemak, atau jika anda tidak makan daging, kacang ayam dan pisang adalah rakan anda.

Sebagai contoh, satu tin kacang ayam memberikan lebih 55 peratus daripada jumlah B6 yang disyorkan setiap hari. Fikirkan tentang menambah vitamin B6 juga.


Hormon Testosteron – Semua Yang Anda Perlu Tahu


7. Vitamin A

Vitamin A nampaknya salah satu vitamin yang terlupa. Ia terkenal dengan kesan positifnya terhadap kesihatan mata, tetapi banyak faedahnya yang lain sering diabaikan.

vitamin a

Untuk atlet dan pembina badan, vitamin A berguna sebab ia menyokong sintesis protein, yang penting untuk pertumbuhan otot.

Tahap vitamin A berkurangan apabila sintesis protein meningkat. Ini berkaitan dengan fakta bahawa vitamin A diperlukan untuk pemecahan protein semasa proses pembaikan otot.

Jika peranannya dalam pertumbuhan dan pembaikan otot tidak mencukupi, vitamin A juga mempunyai kesan langsung pada testosteron, hormon pembinaan otot badan yang paling berkuasa.

Dalam kajian ke atas 102 remaja lelaki dengan kelewatan akil baligh, suplemen vitamin A dan zat besi menghasilkan kematangan yang serupa dengan kumpulan yang menerima testosteron eksogen (10).

Ini menunjukkan bahawa kekurangan vitamin A boleh memberi kesan yang besar terhadap pengeluaran testosteron yang sihat pada lelaki dari semua peringkat umur.

Akhir sekali, vitamin A memainkan peranan penting dalam menyediakan lebih banyak kekuatan struktur kepada otot dengan menggalakkan perkembangan tulang dan merangsang sel muda untuk matang pada kadar yang lebih cepat.

8. Magnesium

Atlet dan pembina badan yang melakukan senaman yang lama dan sengit kehilangan cecair melalui peluh, tetapi mereka juga kehilangan mineral penting seperti magnesium.

Magnesium memainkan peranan dalam mengekalkan tulang yang sihat dan jantung yang sihat.

Rata-rata orang memerlukan kira-kira 400 miligram magnesium sehari, tetapi kebanyakan orang mengambil lebih daripada 300 miligram.

Kekurangan boleh membawa kepada pelbagai masalah, termasuk peningkatan risiko diabetes dan kanser kolon.

Pembina badan yang mengambil berat tentang mengoptimumkan keputusan dan prestasi mereka di gim dan mereka yang melakukan senaman yang sengit.

Disyorkan mempertimbangkan untuk menambah magnesium atau memberi tumpuan kepada mendapatkan makanan yang kaya dengan mineral penting ini.

Roti bijirin penuh, bijirin, pasta dan kekacang, kacang (badam dan gajus), bayam, susu soya, alpukat dan beras perang yang telah dimasak kaya magnesium.

Jumlah terbesar magnesium terdapat dalam makanan yang tidak diproses.

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar juga menyediakan jumlah magnesium yang sederhana.

8. Zink

Zink ialah mineral penting untuk membantu badan anda mengekalkan bekalan darah yang sihat, tetapi bagaimana ia boleh menyokong pertumbuhan dan pemulihan otot?

Zink mengawal pertumbuhan sel, membantu menyembuhkan luka, dan menggalakkan sistem imun yang sihat.

Ia juga membantu badan anda menggunakan karbohidrat, protein dan lemak untuk bahan api serta meningkatkan deria rasa dan bau anda.

Zink juga dianggap bermanfaat untuk pemulihan daripada senaman tekanan seperti latihan bebanan.

Walau bagaimanapun, kekurangan zink sederhana dikaitkan dengan hipogonadisme atau kekurangan testosteron.

Testosteron memainkan peranan penting dalam membina dan mendapatkan otot, adalah penting untuk mengekalkan tahap zink dalam badan anda.

Pengambilan harian yang disyorkan untuk zink ialah 11 miligram untuk lelaki dan 8 miligram untuk wanita. 

Jumlah ini boleh dicapai dengan mudah dengan mengambil pelan pemakanan yang sihat dan seimbang.

Pembina badan mungkin perlu bergantung pada suplemen zink untuk mendapatkan jumlah yang mereka perlukan berdasarkan peningkatan permintaan mereka. 

Berhati-hati dengan dos walaupun, zink adalah keseimbangan rapat dengan tembaga, dan pengambilan berlebihan boleh menyebabkan badan anda kehilangan tembaga.

Sumber zink yang baik termasuk makanan yang berasal dari haiwan seperti daging dan makanan laut.

Telur, dan susu membekalkan zink dalam jumlah yang lebih kecil.

Produk bijirin penuh, kuman gandum, kacang bermata hitam dan pes kacang soya (miso) yang ditapai juga mengandungi zink, tetapi dalam bentuk yang kurang boleh diakses oleh badan.

9. Elektrolit

Elektrolit ialah zarah bercas yang melakukan banyak fungsi dalam badan, salah satu yang paling penting untuk mengawal kemasukan dan aliran keluar nutrien dan cecair dalam sel dan tisu badan.

apa yg terjadi jika badan kekurangan elektrolit?

Elektrolit ini sebenarnya berfungsi sedikit seperti peralatan elektrik kecil; apabila badan anda kekurangan elektrolit, ia tidak lagi berfungsi dengan cekap.

Apabila anda bersenam, badan anda mengeluarkan peluh untuk menyejukkan badan, badan anda kehilangan elektrolit penting seperti garam dan kalium apabila berpeluh.

Penambahan elektrolit dalam bentuk minuman sukan seperti Gatorade atau Powerade boleh membantu menghalang badan anda daripada mengalami defisit elektrolit.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ramai orang mengambil terlalu banyak natrium (garam) sementara tidak mendapat kalium yang mencukupi.

Anda pernah mendengar bahawa diet yang diproses atau makanan segera mengandungi garam yang sangat tinggi.

Mempunyai terlalu banyak natrium dalam diet anda boleh menyebabkan pengekalan air dalam otot anda dan menunjukkan rupa kembung.

Ambil makanan yang tinggi kalium, atau pertimbangkan untuk menambahnya untuk hasil yang terbaik.

Sumber kalium yang baik termasuk produk tomato, jus oren, sayur-sayuran ubi bit, kacang putih, kurma, kismis, kentang panggang, kacang soya, dan kacang lima.

Pisang, yang terkenal dengan kandungan kaliumnya, hanyalah sumber kalium yang baik.

Satu pisang mengandungi kira-kira 400 miligram, berbanding 170mL jus oren 100%, yang mempunyai lebih 1,400 miligram kalium.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Meningkatkan Tenaga?

NUVITON™ bukan sekadar suplemen biasa, ia adalah kunci untuk menembusi batasan tenaga yang selama ini menghalangi anda!

Suplemen yang menyuntik semangat baru

Bayangkan berlari tanpa letih, bekerja tanpa kepenatan, dan bangkit setiap pagi dengan semangat yang menyala-nyala.

Ginseng akan menyuntik semangat baru ke dalam hari anda, sementara Cordyceps membawa tenaga alami yang akan membantu anda melewati hari yang paling sibuk sekalipun.

NUVITON™ bukan hanya tentang meningkatkan tenaga, tetapi ia juga mengubah seluruh kehidupan anda. Maca Root adalah jawapan untuk stres yang menindas, membantu menyeimbangkan emosi anda dan memberi kejernihan pikiran.

NUVITON™ adalah perpaduan rahasia dari alam

Tongkat Ali dalam NUVITON™ membangkitkan vitaliti, menjadikan setiap momen lebih hidup. Anda tidak hanya akan merasa lebih bertenaga, tetapi juga lebih seimbang dan harmonis dalam setiap aspek kehidupan.

NUVITON™ adalah perpaduan rahasia dari alam, dengan bahan seperti Tribulus Terrestris dan Horny Goat Weed yang telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional.

Ini bukan sekadar suplemen, ini adalah warisan, pengetahuan yang disalurkan dari generasi ke generasi, dan kini hadir dalam bentuk yang mudah dikonsumsi.


Bina Hari Anda dan Menuai Tenaga Luar Biasa dengan NUVITON™


Pemikiran Akhir

Penurunan tahap testosteron mungkin menawarkan satu penjelasan, tetapi tekanan, trauma, dan isu perhubungan juga boleh menjadi faktor.

Walau bagaimanapun, jika perubahan diet terbukti tidak mencukupi, suplemen boleh membantu membuat perbezaan.

Suplemen testosteron mempunyai beberapa manfaat untuk meningkatkan pengeluaran testosteron, yang boleh membantu meningkatkan dorongan seks anda.

Bersedia untuk meningkatkan tahap testosteron anda?

Ambil NUVITON™ , ia adalah suplemen pemakanan yang sangat dipercayai, disokong secara meluas dan berkesan.

NUVITON™ boleh meningkatkan pengeluaran testosteron dan menawarkan pelbagai manfaat kesihatan.

Vincent Stanley

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: