Apa Yang Menyebabkan Awak Stress Bekerja?

Apa Yang Menyebabkan Awak Stress Bekerja?

Table of Contents

Stress bekerja ialah stress bekerja yang merujuk kepada penyelewengan fizikal atau psikologi dari keadaan normal manusia yang disebabkan oleh rangsangan dalam persekitaran kerja (1).

Hello readers, pernahkah anda melihat rakan sepejabat atau anda sendiri mungkin mengalami stress bekerja?

Lebih kurang bermakna tekanan akibat kerja juga akan mempengaruhi emosi, proses pemikiran dan keadaan fizikal seseorang, di mana tekanan datang dari persekitaran kerja di mana individu itu berada.

Adakah anda tahu punca dan cara menyelesaikan tekanan? Baca artikel ini hingga habis untuk mencari jawapannya!

Apa itu stress bekerja?

Stress bekerja disebabkan oleh rangsangan dalam persekitaran kerja

Istilah “stress” merujuk kepada tuntutan, atau “punca stress”, serta asal-usul, kesan, dan penyederhana tindak balas tekanan, fenomena psikologi (2).

Stress bekerja sering digunakan dalam sektor perniagaan profesional untuk menggambarkan ketegangan yang berterusan atau meningkat yang dialami oleh pekerja disebabkan oleh tugas, keadaan, persekitaran atau tekanan lain di tempat kerja.

Ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, bergantung pada pekerja individu, peranan pekerjaan, budaya syarikat dan faktor lain. 

Kedua-dua syarikat dan pekerja sangat mengambil berat tentang stress bekerja.

40% daripada perubahan tempat kerja dan 80% daripada semua kecederaan yang berkaitan dengan kerja di Amerika Syarikat berkaitan secara langsung dengan stress bekerja.

Timbulnya stress bekerja biasanya disebabkan oleh pihak atasan yang tidak mampu memberikan sokongan, beban kerja atau masa yang berlebihan, rakan sekerja yang tidak menyokong atau suka membuli (bully) (3).

Setiap orang boleh mengalami tekanan di tempat kerja, yang jika tidak dirawat boleh memberi kesan besar kepada kesihatan fizikal dan emosi.

Kadangkala tekanan di tempat kerja boleh menyebabkan stress bekerja. Perkara ini agak membimbangkan kerana boleh menjejaskan keadaan fizikal dan mental.

Tidak jarang stress bekerja sebenarnya boleh membawa seseorang itu ke dalam kehidupan yang tidak sihat.

Bermula daripada makan banyak atau snek, ponteng makan, kurang tidur, malah lebih kerap merokok.

Lebih teruk lagi, tekanan yang tidak terkawal boleh menyebabkan sakit kepala, sakit perut, gangguan tidur, cepat marah, sukar fokus, kebimbangan, tekanan darah tinggi, imuniti menurun, kemurungan, obesiti, insomnia, penyakit jantung.


Mesti Baca: “Ingin Disayangi? Ini Tanggungjawab Isteri Kepada Suami!”


3 peringkat stress bekerja terdiri daripada

Kerja berlebihan adalah satu sebab stress bekerja

Memandangkan sejarah masalah yang panjang, stress bekerja harus dikategorikan sebagai faktor risiko. 

Ia adalah penyakit kronik yang tidak boleh dirawat, dan juga bukan keadaan berbahaya atau akut.

Sebaliknya, ia adalah penyakit kronik yang memerlukan pemahaman epidemiologi atau sejarah hidup masalah sebelum melihat kaedah alternatif perlindungan, pencegahan dan campur tangan (4). 

Tiga peringkat boleh difikirkan semasa menganalisis epidemiologi stress bekerja:

⚫ Peringkat 1 adalah mengenai punca tekanan yang dikenali sebagai faktor risiko utama mengapa ia boleh berlaku. 

Sekiranya kita ingin merawat dan mengetahui masalah stress bekerja yang kita alami, maka kita perlu mengetahui terlebih dahulu faktor penyebabnya, mungkin dalam bentuk persekitaran kerja yang tidak sihat, atau kerja yang bertimbun.

⚫ Peringkat 2 ialah tindak balas tekanan, tindak balas normal dan semula jadi terhadap permintaan luaran atau tekanan dalaman. 

Pada peringkat ini anda akan merasakan reaksi daripada punca tekanan yang anda alami.

⚫ Peringkat 3 adalah mengenai kesan sejarah hidup, yang boleh menjadi tekanan (perubatan, psikologi, atau tingkah laku) atau eustress (tekanan sihat). 

Pada peringkat ini kadang-kadang orang yang tidak dapat menangani tindak balas daripada stress bekerja, maka orang itu mungkin mencari penyelesaian dengan meletakkan jawatan daripada syarikat dan mencari kerja lain yang difikirkannya lebih sesuai.

Tindak balas tekanan mempamerkan pelbagai perbezaan individu sebagai tambahan kepada komponen utama sejarah kehidupan stress bekerja, yang boleh beroperasi sebagai faktor perlindungan untuk individu atau meningkatkan kerentanan (5). 

Tekanan cenderung melanda titik lemah, kadangkala digambarkan sebagai kelemahan seseorang, kerana ia bukan keadaan tertentu. Ini juga dikenali sebagai “teori organ lemah.”


Mesti Baca: “Turun 11 kg dalam masa 2 minggu? Cuba diet telur rebus!”


Beberapa punca stress bekerja:

Ketahuilah bahawa beberapa punca tekanan berfungsi untuk menghentikan tekanan.

Faktor penyebab stress bekerja menurut (Robbin, 2003, hlm. 794-798) terdapat 3 faktor yang menyebabkan stres iaitu:

1. Faktor Persekitaran

Terdapat beberapa faktor yang menyokong faktor persekitaran. Itu dia:

Perubahan dalam situasi perniagaan yang mewujudkan ketidaktentuan ekonomi. Apabila ekonomi merosot, orang ramai menjadi semakin bimbang tentang kesejahteraan mereka (6).

Ketidakpastian politik. Keadaan politik yang tidak menentu seperti yang berlaku di Indonesia, terdapat banyak demonstrasi daripada pelbagai kumpulan yang tidak berpuas hati dengan keadaan mereka. 

Kejadian sebegini boleh membuatkan orang berasa tidak selesa. Seperti penutupan jalan kerana berlaku demonstrasi atau mogok pengangkutan awam dan menyebabkan pekerja lambat ke tempat kerja.

Kemajuan teknologi. Dengan kemajuan teknologi yang pesat, hotel juga menambah peralatan baharu atau mencipta sistem baharu. 

Yang membuatkan pekerja perlu belajar dari awal dan menyesuaikan diri dengannya.

Keganasan adalah punca tekanan alam sekitar yang semakin meningkat pada abad ke-21, seperti dalam kemalangan bangunan WTC oleh pengganas, menyebabkan rakyat Amerika berasa terancam dengan keselamatan mereka dan berasa tertekan.

2. Faktor Organisasi

Terdapat banyak faktor dalam sesebuah organisasi yang boleh menyebabkan tekanan.

Tekanan untuk mengelakkan kesilapan atau menyelesaikan tugas dalam masa yang terhad, beban kerja yang berlebihan, bos yang menuntut dan tidak sensitif, dan rakan sekerja yang tidak menyenangkan (7). 

Daripada beberapa contoh di atas, penulis mengkategorikannya kepada beberapa faktor di mana contoh tersebut terkandung. Itu dia:

Tuntutan tugas adalah faktor yang berkaitan dengan tuntutan atau tekanan untuk menjalankan tugasnya dengan baik dan betul.

Tuntutan peranan berkaitan dengan tekanan yang dikenakan ke atas seseorang sebagai fungsi peranan tertentu yang dimainkan dalam organisasi tersebut.

Konflik peranan mewujudkan jangkaan yang mungkin sukar untuk didamaikan atau dipenuhi. 

Beban peranan berlaku apabila pekerja dijangka melakukan lebih daripada masa yang dibenarkan. 

Kekaburan peranan diwujudkan apabila jangkaan peranan tidak difahami dengan jelas dan pekerja tidak pasti tentang perkara yang perlu dilakukan.

Tuntutan interpersonal ialah tekanan yang dicipta oleh pekerja lain.

Kekurangan sokongan sosial daripada rakan sekerja dan hubungan interpersonal yang lemah boleh menyebabkan tekanan yang besar, terutamanya di kalangan pekerja yang mempunyai keperluan sosial yang tinggi.

✅ Struktur Organisasi menentukan tahap pembezaan dalam organisasi, tahap peraturan dan peraturan dan di mana keputusan diambil. 

Peraturan yang berlebihan dan kekurangan penyertaan dalam membuat keputusan yang memberi kesan kepada pekerja adalah sumber tekanan yang berpotensi.


Info Penting: “Ulasan NUVITON™: Penggalak Testosteron atau Pembaziran Wang?”


3. Faktor Individu

Faktor ini merangkumi kehidupan peribadi pekerja terutamanya faktor masalah keluarga, masalah ekonomi peribadi dan ciri personaliti semula jadi (8).

Faktor masalah keluarga. Tinjauan nasional secara konsisten menunjukkan bahawa orang menghargai hubungan peribadi dan keluarga sebagai sangat dihargai. 

Kesukaran rumah tangga. perhubungan yang rosak dan mendisiplinkan anak-anak adalah semua contoh masalah perhubungan yang menimbulkan tekanan kepada pekerja dan berlanjutan ke tempat kerja.

Masalah ekonomi. Dicipta oleh individu yang tidak dapat mengurus sumber kewangan mereka adalah satu contoh kesukaran peribadi yang boleh menimbulkan tekanan kepada pekerja dan mengalihkan perhatian mereka daripada bekerja.

Ciri keperibadian semula jadi. Faktor individu penting yang mempengaruhi tekanan ialah sifat kecenderungan asas seseorang. 

Ini bermakna bahawa gejala tekanan yang dinyatakan di tempat kerja sebenarnya datang dari dalam personaliti seseorang itu.

Cara mengatasi stress bekerja

Ingin bekerja dengan gembira? Ini adalah cara untuk menangani tekanan

Supaya tekanan tidak wujud sepanjang masa dan membuatkan anda lupa untuk bergembira, pertimbangkan beberapa petua untuk menghilangkan stress bekerja di bawah:

1. Ketahui had anda

Menyedari had keupayaan anda untuk menanggung beban kerja adalah penting untuk mengurangkan tekanan di tempat kerja (9).

Dengan cara itu, anda juga boleh mengambil kira berapa lama masa yang anda perlukan untuk menyelesaikan beban kerja anda. 

Di samping itu, anda boleh mengelakkan keletihan yang berlebihan.

2. Bercakap dengan bos anda

Bagi sesetengah orang, bercakap dengan bos mereka atau mengadakan sesi pelepasan kecil kadangkala agak janggal. 

Tetapi, cuba ceritakan tentang tekanan yang anda alami kepada bos anda.

Anda juga berhak untuk menolak atau berkata tidak kepada bos anda, jika anda merasakan beban yang diberikan melebihi kemampuan anda, malah beban kerja yang diberikan di luar tanggungjawab kerja.

Tujuannya bukan untuk merungut, tetapi untuk mencipta rancangan yang berkesan untuk menguruskan stress bekerja.


Mesti Baca: “Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?”


3. Lupakan kerja sekejap

Beban kerja atau sasaran sering membuat seseorang tertekan. Malah, tidak jarang perkara ini memberi kesan dan menimbulkan masalah lain dalam kehidupan peribadi. 

Jika anda merasakan diri anda berada pada tahap ini, cuba berehat seketika. Lupakan kerja sebentar dan cari hiburan yang boleh membuat anda ketawa. 

Ketawa boleh memberi kesan positif pada tubuh dan jiwa anda. Jangan lupa percutian adalah hak anda. 

Jika perlu, anda boleh mengambil sedikit masa untuk bertenang dan menjauhi stress bekerja (10).

4. Cuba renungkan

Mungkin anda merasakan bahawa meditasi atau yoga bukanlah gaya anda. Tetapi tidak salah untuk melakukan aktiviti ini. 

Meditasi boleh memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan fizikal anda dengan memupuk rasa keseimbangan, ketenangan dan kedamaian.

Semasa sesi meditasi, anda boleh menumpukan perhatian anda dengan lebih baik dan menenangkan aliran fikiran yang membuat kepala anda berasa penuh dan tertekan.

Jangan paksa diri anda jika anda berasa tertekan!

Tangani stress bekerja sebelum ia merosakkan hidup anda. Jika perlu, rujuk tentang kesihatan mental anda dengan pakar psikologi untuk mendapatkan bantuan mengikut keadaan anda.

Jika anda rasa terlalu tertekan untuk bekerja, cuba sebatikan dengan masalah yang anda hadapi.

Namun, jika anda tidak dapat menahannya lagi, maka anda boleh mencari alternatif lain dengan mencari tempat lain.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: