9 Urutan Kaedah Penyelesaian Menangani Masalah Stress!

9 Urutan kaedah penyelesaian menangani masalah stress!

Table of Contents

Urutan kaedah penyelesaian menangani masalah stress dengan menggunakan beberapa cara yang boleh anda tetapkan dalam kehidupan harian anda untuk membantu anda.

Mungkin anda pernah mengalami masalah yang sebenarnya masalah biasa di dunia.

Tetapi walaupun ini adalah sesuatu yang sering berlaku di dunia, tekanan yang dibiarkan lama boleh membawa akibat yang berbahaya, oleh itu anda tidak boleh memandang rendah tekanan dan mesti merawatnya dengan segera (1).

Tekanan itu sendiri boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Mungkin bagi anak-anak kecil yang masih bersekolah, tekanan yang mereka alami adalah tekanan akibat di sekolah.

Namun, bagi mereka yang bekerja, mungkin tekanan yang mereka alami datangnya dari tempat kerja.

Tetapi bagi orang yang tidak bekerja atau pergi ke sekolah, mereka juga boleh mengalami tekanan. Tekanan yang mereka alami mungkin datang dari masalah keluarga.

Jadi oleh sebab itu, walaupun kaedah di bawah yang akan kami paparkan adalah penyelesaian untuk menyelesaikan tekanan yang anda alami.

Anda tetap perlu mengetahui terlebih dahulu masalah yang menyebabkan anda stress, dengan cara itu barulah anda dapat menyelesaikan masalah tersebut untuk akar.

9 penyelesaian berkesan untuk menangani tekanan!

1. Tidur yang cukup

Tidur yang cukup menjadi urutan kaedah penyelesaian menangani masalah stress

Mungkin kedengaran pelik kerana orang yang tertekan sukar untuk tidur kerana asyik memikirkan masalah yang mereka alami.

Namun, jika anda tidak memberi masa kepada otak anda untuk berehat, ia sebenarnya akan menjadi lebih teruk kerana ia menyebabkan kurang fokus untuk melakukan beberapa perkara.

Kekurangan tidur itu sendiri juga boleh menyebabkan tekanan. Oleh itu, pastikan kita mempunyai pola tidur yang baik supaya kita dapat kekal fokus pada kerja dan tidak mudah emosi (2).

Elakkan alkohol dan kafein sebelum tidur untuk mendapatkan tidur yang nyenyak. Atau anda boleh mandi dengan air suam sebelum tidur supaya badan anda berehat dan tidur dengan tenang.


Baca Juga: “Tekanan Perasaan Membawa kepada Kerosakan Otak!”


2. Kekal berhubung dengan keluarga atau rakan

Anda boleh menggunakan telefon pintar anda untuk berhubung dengan keluarga atau rakan walaupun anda berada jauh atau dipisahkan oleh bandar (3).

Ia dengan telefon pintar yang anda boleh berbual, berkongsi cerita dengan keluarga atau rakan-rakan supaya anda tidak bosan dan bosan supaya anda mengelakkan tekanan.

Jika tekanan anda berlaku disebabkan masalah keluarga, anda mungkin boleh mencari rakan rapat anda untuk berkongsi cerita.

Walau bagaimanapun, jika masalah tekanan anda disebabkan oleh rakan anda, maka anda boleh mencari keluarga untuk berkongsi aduan anda dengan anda.

Ada kemungkinan bahawa bercakap dengan keluarga dan rakan sebenarnya akan membawa anda penyelesaian yang boleh menjadi jalan keluar.

3. Sentiasa berfikiran positif

Fikir positif untuk mengelakkan tekanan.

Tenaga dan fikiran positif boleh menjauhkan anda daripada tekanan yang berlebihan. Berfikiran positif bukan sahaja mengurangkan tekanan, tetapi juga boleh meningkatkan prestasi (4).

Berfikir dan berkata serta berfikir tentang perkara yang positif boleh membuat badan dan otak bertindak balas dengan cara yang baik juga.

Kita sering mendengar orang kata jangan fikir negatif, fikir positif untuk tenangkan fikiran. Nah, itulah satu penyelesaian berkesan yang boleh anda cuba terapkan dalam hidup anda.

Jika anda tertekan dengan sesuatu masalah, cuba tenangkan fikiran anda dahulu sebelum anda bertindak.

Seboleh-bolehnya buka minda anda untuk berfikiran positif, dengan cara itu anda akan menemui jalan penyelesaian yang baik.

4. Relaksasi dan menenangkan fikiran

Anda perlu meluangkan sedikit masa lapang untuk mencuba aktiviti santai. Aktiviti yang boleh membuat anda berehat termasuk meditasi, yoga, dan banyak lagi (5).

Tenangkan fikiran anda dan jangan fikirkan perkara buruk yang akan berlaku dan telah berlaku supaya anda tidak terlalu tertekan.

Mengapa ini cadangan yang baik?

Sebab stress mungkin berpunca kerana terlalu penat bekerja sehingga tidak sempat berehat. Oleh itu, kami menasihati anda untuk berehat.

Selain contoh di atas, kaedah relaksasi yang boleh anda cuba ialah berendam dalam air suam.

Dalam Jurnal Pengurusan Stress Antarabangsa menyatakan bahawa terapung di dalam air mencetuskan tindak balas relaksasi badan yang boleh membantu menekan hormon tekanan.

Penyelidikan membuktikan bahawa berenang mengurangkan ketegangan dan tekanan pada kanak-kanak berumur 11-13 tahun.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk ke kolam renang, anda boleh berendam dalam tab mandi di dalam rumah dengan diiringi muzik lembut dan aromaterapi.

Atau anda juga boleh merendam kaki anda dalam air suam yang dicucuk dengan aromaterapi. Penggunaan aromaterapi boleh menjadi cara untuk menghilangkan tekanan.


Mesti Baca: “Apa Yang Menyebabkan Awak Stress Bekerja?”


5. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan

Lakukan hobi anda untuk menghilangkan tekanan.

Aktiviti yang menyeronokkan dikaitkan dengan jumlah kortisol dan tekanan darah yang lebih rendah, serta persepsi fungsi fizikal yang lebih baik.

Orang yang menghabiskan masa untuk aktiviti kreatif, mempunyai mood yang lebih positif.

Jika anda jenis yang mempunyai semangat petualang, mungkin anda melakukan aktiviti seperti mendaki gunung untuk menghilangkan tekanan anda.

Atau mungkin anda seorang yang mempunyai hobi masakan, jadi anda boleh melawat beberapa tempat pelancongan yang kaya dengan makanan istimewa mereka.

Lukisan atau tulisan pada sekeping kertas boleh menjadi cara yang unik dan mudah untuk menghilangkan tekanan (6).

Istilah mencoret atau melukis di atas kertas dikenali sebagai coretan. Aktiviti mencoret boleh berkesan untuk menenangkan fikiran yang letih apabila berada dalam tekanan atau dalam kesusahan.

Menari dengan gembira mengikut lagu kegemaran anda boleh menjadi cara untuk melegakan tekanan atau penyelamat daripada mood yang tidak baik (7).

Dengan menggerakkan badan sambil menyanyi mengikut irama, fikiran akan terganggu dari segala masalah dan hati akan mula tenang.

Kemudian otak akan lebih fokus dan mampu berfikir dengan jelas untuk mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi.

Anda mengatakan bahawa anda boleh menyesuaikannya dengan keperluan dan keutamaan setiap orang yang sudah tentu setiap orang adalah berbeza.

Jadikan hobi anda sebagai penyelesaian untuk menghilangkan tekanan yang mengganggu anda.

6. Mendekatkan diri kepada Tuhan

Ibadah adalah salah satu cara untuk menguruskan tekanan.

Sesuai dengan kepercayaan yang anda percayai, anda boleh memberitahu dan berdoa kepada Tuhan untuk apa sahaja tanpa takut dihakimi.

Sekiranya anda takut atau bimbang untuk memberitahu rakan atau saudara mara, anda boleh mengadu kepada Tuhan supaya fikiran anda lebih tenang.

Mungkin selepas mencurahkan isi hati, anda boleh melepaskan sesuatu yang menghalang hati anda dan mengurangkan beban anda.

7. Gula-gula getah

Tahukah anda mengunyah gula-gula getah boleh menghilangkan tekanan?

Mengunyah gula-gula getah bukan sahaja menyegarkan nafas anda, ia juga boleh menyekat makanan ringan dan mengurangkan perasaan cemas dan kemurungan (8).

Penyelidikan yang dijalankan oleh Andrew Scholey, Ph.D menyatakan, orang yang kerap mengunyah gula-gula getah menunjukkan penurunan tahap kebimbangan, peningkatan kewaspadaan, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan kebolehan multitasking.

Jadi mungkin anda boleh mencuba penyelesaian ini wahai pembaca, tetapi jangan terlalu banyak makan gula-gula getah, kerana ia boleh menyebabkan kencing manis kerana gula dalam gula-gula getah.


Baca Juga: “Gula Untuk Kencing Manis Yang Paling Disyorkan!”


8. Memenuhi keperluan nutrisi dan cecair badan

Makan makanan sihat adalah salah satu cara untuk menguruskan tekanan (9). 

Makanan yang sihat dan berkhasiat boleh memaksimumkan kerja otak dan mengekalkan kesihatan mental.

Kita sering mendengar orang berkata jika anda emosi maka isi perut anda, mungkin punca stress anda adalah kelaparan.

Dikatakan, tidak salah sama sekali, jika anda mengalami tekanan, cuba makan sesuatu supaya otak anda kembali segar.

Begitu juga dengan keperluan cecair anda. Semua organ badan memerlukan air untuk berfungsi dengan baik.

Apabila anda mengalami dehidrasi, tekanan akan mudah menyerang anda. Penyelidikan membuktikan, hanya dengan setengah liter dehidrasi boleh meningkatkan tahap kortisol.

Kortisol adalah hormon tekanan. Kita cenderung mengalami dehidrasi apabila kita tertekan kerana degupan jantung kita meningkat dan kita bernafas lebih berat sehingga kita kehilangan cecair.

Oleh itu, walaupun anda letih, anda banyak berfikir, jangan biarkan badan anda menjadi dehidrasi.

9. Bantuan Psikologi

Sekiranya tekanan yang dialami adalah akut, maka carilah pakar psikologi.

Sekiranya tekanan yang anda alami telah mencapai tahap akut, tidak salah untuk mengambil bantuan psikologi (10).

Mereka akan membantu menguruskan tekanan yang anda alami. Kaedah ini sering digunakan untuk pengurusan tekanan bagi mangsa bencana seperti tekanan akibat trauma daripada masalah lampau yang mungkin belum selesai.

Mungkin penggunaan mencari pakar profesional adalah lebih digalakkan jika anda telah mencapai tahap tekanan akut yang anda tidak dapat menangani diri sendiri lagi.


Harus Baca: “Mengenali Tanda Tanda Stress: Rawat Segera!”


Jadi, itulah antara penyelesaian yang kami tawarkan untuk menangani punca tekanan anda. 

Jika anda menemui cara yang lebih berkesan untuk membantu menangani tekanan, sila komen di bawah untuk berkongsi penyelesaian anda. 

Tetapi jika tekanan anda telah menjadi akut, maka kami mengesyorkan agar anda segera mencari pakar profesional untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Semoga artikel ini membantu, dan jumpa lagi dalam artikel kami yang lain.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: