Baring Selepas Makan: Alasan Untuk Menjaganya!

Baring Selepas Makan: Alasan Untuk Menjaganya!

Table of Contents

Baring selepas makan sering dilakukan oleh orang ramai terutama orang yang mengalami hari yang memenatkan.

Jika anda pernah tidur sejurus selepas makan malam dan mengalami masalah tidur, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat kaitan antara masa makan dan tidur anda.

Apabila anda berbaring selepas makan, asid perut boleh naik dan menyebabkan ketidakselesaan. 

Ini lebih berkemungkinan jika anda mengalami refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

Ada kajian mengatakan pesakit GERD digalakkan menunggu 3 jam selepas makan sebelum baring (1).

Artikel ini akan membincangkan perkara yang perlu anda ketahui tentang tidur selepas makan. 

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang senak dan perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.


(MESTI BACA) Mengenai Jenis Suplemen Untuk Ubat Sembelit – Lega Pantas Dalam 7 Hari


Kenapa Saya Selalu Mahu Baring Selepas Makan?

Sebelum kita melihat risiko baring selepas makan dengan lebih terperinci, mari kita lihat mengapa kita tergoda untuk tidur selepas makan.

Kenapa saya sering mahu baring selepas makan?

Berbaring selepas makan boleh mendedahkan badan anda kepada beberapa akibat pencernaan dan risiko kesihatan secara umum.

Tapi kenapa kita nak baring lepas makan sekali? Menurut kajian, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan anda berasa letih selepas makan (2).

Apa yang anda makan mempunyai pengaruh yang besar seperti, makanan yang kaya dengan protein dan karbohidrat cenderung menyebabkan anda berasa letih selepas makan.

Sesetengah penyelidik mengaitkan ini dengan fakta bahawa badan menguatkan pengeluaran serotonin selepas makan jenis makanan ini (3).

Pengeluaran serotonin seterusnya, boleh membuat anda berasa mengantuk dan tidak bermotivasi.

Selain itu, makanan yang mengandung triptofan, seperti ayam belanda, bayam, telur, keju, susu dan makanan padat protein lain, juga boleh menyebabkan anda berasa lesu.

Berapa banyak yang anda makan juga mempunyai kesan. Apabila anda makan, gula darah anda meningkat, dan akibatnya, tahap tenaga anda boleh mula meningkat. 

Jika anda pernah menikmati makan tengah hari yang besar dan merasakan tahap produktiviti anda merosot sejurus selepas itu, ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh saiz hidangan anda.

Apakah Risiko Berbaring Selepas Makan?

Sama ada anda suka tidur sebentar selepas makan tengah hari yang besar atau gemar makan tengah malam, menjamah selepas makan boleh menggoda.

Tetapi adakah anda perlu berbaring selepas makan? Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia mungkin bukan idea yang baik (4).

Menurut kajian, berbaring selepas makan boleh menyumbang kepada beberapa masalah kesihatan.

1. Gejala refluks asid/GERD

Penyakit refluks gastroesophageal, atau dikenali sebagai GERD, adalah apa yang berlaku apabila asid perut anda mengalir balik (5).

Apabila anda berbaring selepas makan, anda berkemungkinan mengalami GERD

Ia adalah salah satu keadaan paling biasa yang disebabkan oleh berbaring sejurus selepas makan. 

Tubuh biasanya mengambil masa beberapa jam untuk mencerna makanan, dan ia melakukan tugasnya dengan baik apabila dalam kedudukan berdiri atau duduk.

Jika anda mengalami refluks asid semasa berdiri, graviti dan air liur secara semulajadi akan mengembalikan asid ke perut anda. 

Pulangan pantas ini secara amnya memendekkan gejala anda dan mengurangkan risiko kerosakan asid pada lapisan rapuh esofagus anda yang disebabkan oleh pendedahan asid. 

Walau bagaimanapun, apabila anda berbaring, gangguan graviti yang menghilangkan gejala refluks semasa anda tegak tidak lagi terpakai. 

Inilah sebabnya mengapa ramai individu melaporkan bahawa gejala refluks asid mereka bertambah teruk pada waktu malam.

Untuk mengurangkan gejala refluks asid, anda juga boleh mengambil suplemen seperti gaxodus, yang akan melindungi dan menguatkan sistem usus anda.

Menunggu beberapa jam sebelum berbaring selepas makan boleh menggalakkan penghadaman yang lebih baik dan mengurangkan kemungkinan anda mengalami gejala refluks asid.

2. Penambahan berat badan

Apabila anda makan lebih banyak kalori daripada yang anda hilang, badan anda bertambah berat. Ini sah tidak kira bila anda makan. 

Jika anda berbaring sejurus selepas makan, badan anda mungkin tidak berpeluang untuk membakar kalori tersebut. 

Makan makanan besar dan kemudian rebah di atas sofa boleh menjadi masalah yang sama.

Makan malam ringan sebelum tidur, atau merancang makanan anda sebelum tidur, membantu badan mengeluarkan kalori tambahan tersebut.

Anda tidak akan menambah berat badan hanya dengan tidur sejurus selepas anda makan, tetapi tabiat itu boleh menjadi faktor peningkatan berat badan.

Penyelidik telah melihat kaitan antara waktu makan kemudian dan penambahan berat badan tetapi mereka tidak pasti mengapa ada kaitan.

3. Risiko kanser esofagus dan esofagus Barrett

Esofagus Barrett adalah gangguan yang disebabkan oleh refluks asid kronik dan/atau tidak dirawat. 

Barrett’s esofagus boleh berlaku apabila sel-sel yang melapisi bahagian bawah esofagus beralih akibat pendedahan asid perut yang berpanjangan.

4. Kualiti tidur yang lemah

Sebagai tambahan kepada cabaran fisiologi yang serius yang mungkin timbul, baring selepas makan boleh menjadi sangat tidak selesa. 

Dan ketidakselesaan semasa anda tidur selalunya membawa kepada kualiti tidur yang lemah. 

Jika isu kualiti tidur tidak dirawat, ia boleh menjadi masalah kesihatan fizikal dan mental yang lain. Tidur adalah penting untuk mengekalkan kesejahteraan keseluruhan anda.


(MESTI BACA) Mengenai Panduan Lengkap Melegakan Sembelit Secara Semulajadi


Bila Tidur Selepas Makan?

Makan makanan yang terlalu hampir dengan waktu tidur sebenarnya boleh membahayakan tidur anda, terutamanya jika ia adalah jumlah makanan yang banyak.

Sebagai peraturan umum, pakar pemakanan akan memberitahu anda untuk menunggu kira-kira tiga jam untuk tidur selepas makan.

Bilakah masa terbaik untuk tidur selepas makan?

Ini membolehkan beberapa pencernaan berlaku dan memberi masa untuk kandungan perut anda bergerak ke dalam usus kecil anda.

Makan juga mendorong pelepasan insulin, hormon yang membantunya menggunakan makanan untuk tenaga (6).

Proses ini boleh mengubah kitaran tidur-bangun badan anda. Makanan boleh memberi isyarat terjaga dalam otak anda dan mengganggu keupayaan anda untuk tidur.

Petua Elakkan Kesan Negatif Berbaring Selepas Makan

Jika anda cenderung letih selepas makan tetapi tidak mahu berbaring kerana potensi risiko meniarap selepas makan, pertimbangkan 5 petua ini.

1. Meningkatkan tempoh dan kualiti tidur anda

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kekurangan tidur dan peningkatan selera makan mungkin berkait rapat

Terdapat hubungan rapat antara kurang tidur dan selera makan meningkat

Apabila anda tidak cukup tidur, pengeluaran hormon yang teratur boleh berubah. Dalam kes ini, ghrelin dan leptin adalah dua hormon yang paling terjejas oleh kekurangan tidur.

Ghrelin dikaitkan dengan kelaparan, manakala leptin dikaitkan dengan kenyang

Kajian telah menunjukkan bahawa kekurangan tidur membawa kepada peningkatan paras ghrelin dan penurunan paras leptin, mengakibatkan peningkatan rasa lapar dan selera makan. 

Makan berlebihan kemungkinan besar disebabkan oleh ini, terutamanya kerana lebih banyak masa terjaga bermakna lebih banyak peluang untuk makan.

Meningkatkan tempoh dan kualiti tidur anda boleh membantu memastikan badan anda mendapat jumlah rehat yang diperlukan antara 7 dan 9 jam untuk orang dewasa.


(MESTI BACA) Mengenai Cara Mengatasi Masalah Sembelit Terbaik dan Bahayanya


2. Rancang makanan lebih awal

Salah satu cara untuk mengelak daripada berbaring selepas makan adalah dengan merancang waktu makan anda dengan baik sebelum anda tidur. 

Kajian mengesyorkan penjadualan sekurang-kurangnya 3 jam antara makan malam dan waktu tidur anda (7).

3. Elakkan makanan pencetus refluks asid

Berbaring selepas makan boleh memburukkan lagi gejala refluks asid anda, tetapi ia bukan satu-satunya pesalah.

Makanan tertentu lebih cenderung untuk mencetuskan gejala refluks asid daripada yang lain (8).

Jika anda berurusan dengan pedih ulu hati secara berkala, anda mungkin ingin mengelak daripada mencetuskan makanan, terutamanya sebelum tidur.

Beberapa makanan yang perlu dielakkan ialah makanan berasaskan tomato, buah sitrus, makanan berlemak, bergoreng, makanan pedas dan alkohol.

4. Pilih snek sebelum tidur yang sihat

Jika anda mesti makan sebelum tidur, cuba pilih snek yang lebih sihat yang kurang berkemungkinan mengaktifkan gejala refluks asid anda (9).

Makanan ringan seimbang seperti beri biru, susu suam dan madu, dan yogurt rendah lemak dengan granola boleh menjadi pilihan yang lebih baik untuk dimakan sebelum tidur.

5. Laraskan postur tidur anda

Satu cara untuk mengurangkan simptom refluks asid semasa anda sedang tidur, adalah dengan melaraskan kedudukan anda tidur.

Tidur condong di sebelah kiri anda dianggap sebagai postur tidur terbaik untuk refluks asid

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa tidur condong di sebelah kiri anda boleh menghalang asid daripada refluks semasa anda tidur (10).

Apabila anda tidur telentang, perut atau sebelah kanan, asid perut boleh naik melebihi paras esofagus dan memasuki esofagus anda, menyebabkan pedih ulu hati dan gejala refluks asid yang lain.

Tidur secara condong di sebelah kiri anda, dianggap sebagai postur tidur terbaik untuk refluks asid.


(MESTI BACA) Mengenai Dulcolax Tablet vs Gaxodus: Siapa Lebih Baik?


6. Suplemen kesihatan

GAXODUS® mungkin membantu dalam mengatasi masalah rasa tidak selesa atau kembung yang sering dirasai selepas makan.

GAXODUS® boleh mengatasi masalah rasa tidak selesa yang sering dirasai selepas makan

Bahan yang terkandung dalam GAXODUS®, seperti Lactobacillus Acidophilus dan Guar Gum, memiliki potensi dalam mengendalikan kembung dan gas.

Oleh itu, ini mungkin membantu dalam mengurangkan keinginan untuk berbaring atau berehat selepas makan, yang seringkali disebabkan oleh ketidakselesaan atau rasa kembung.

Selain itu, GAXODUS® mengandungi bahan-bahan seperti Pektin Epal yang dapat membantu dalam proses pencernaan.

GAXODUS® mengandungi bahan-bahan seperti Pektin Epal

Dengan meningkatkan pergerakan usus dan membantu dalam penguraian makanan, GAXODUS® mungkin dapat mengurangkan rasa berat atau lenguh yang sering kali timbul selepas makan.

Minyak pudina dalam GAXODUS®, dikenali memiliki sifat menenangkan yang boleh membantu meredakan sistem penghadaman dan berguna dalam mengurangkan rasa tidak selesa.

Pendekatan GAXODUS® yang komprehensif terhadap kesihatan usus mungkin boleh membantu mengurangkan masalah seperti kembung, asiditi, dan ketidakselesaan lain yang mungkin mempengaruhi kualiti hidup seseorang.


Sayangi perutmu dengan GAXODUS® yang menakjubkan!


Ringkasan

Baring selepas makan bukanlah idea yang baik kerana ia menjadikan anda gemuk dan juga boleh menyumbang kepada beberapa masalah kesihatan.

Beri diri anda kira-kira tiga jam antara waktu makan terakhir anda dan waktu tidur. Mempunyai snek petang yang kecil biasanya tidak mengapa. 

Walau bagaimanapun, anda perlu mengelakkan kafein, yang boleh mencetuskan insomnia dan pedih ulu hati yang boleh membuatkan anda terjaga pada waktu malam.

Anda juga perlu mengelakkan alkohol, yang boleh mengganggu tidur anda dan memburukkan keadaan seperti apnea tidur.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: