Berak Tidak Lawas: Kenali Punca dan Cara Mengatasinya

Berak Tidak Lawas: Kenali Punca dan Cara Mengatasinya

Table of Contents

Berak tidak lawas menjadi salah satu masalah yang mungkin pernah dialami oleh semua orang. Berak tidak lawas iaitu keadaan seseorang sukar membuang air besar (1).

Istilah ini merujuk kepada keadaan najis yang keras dan kering yang sukar dikeluarkan dari usus. Sehingga akhirnya ia akan menyebabkan ketidakselesaan dan sakit perut (2).

Sudah tentu terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah pencernaan ini. 

Adalah penting untuk anda sentiasa memberi perhatian kepada keadaan kesihatan pencernaan. Selain itu, ambil langkah yang sewajarnya untuk mengelakkan masalah pencernaan tersebut.

Apakah Punca Berak Tidak Lawas?

Salah satu daripada gangguan pencernaan ini sebenarnya agak biasa bagi semua orang dan boleh dikatakan masalah yang mudah dirawat.

Apakah punca berak tidak lawas?

Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh penurunan aktiviti usus. Biasanya gejala sembelit bermula dengan aduan sukar membuang air besar.

Keadaan yang termasuk dalam kategori sembelit ialah apabila seseorang itu membuang air besar kurang daripada 3 kali seminggu.

Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi untuk anda membuat diagnosis. Kerana, kekerapan membuang air besar pada setiap orang secara amnya berbeza.

Walaupun kebanyakan orang membuang air besar setiap hari, malah ada yang mempunyai beberapa kali sehari. Namun, ada juga yang membuang air besar sekali atau dua kali seminggu.

Sekiranya anda mengalami penurunan dalam kerja usus ia akan menyebabkan najis melalui usus bergerak lebih perlahan daripada biasa, akibatnya najis menjadi keras.

Anda perlu tahu, jika punca berak tidak lawas atau sembelit bagi setiap orang akan berbeza. Berikut adalah beberapa punca.


(MESTI BACA) Mengenai Ketahui 6 Punca Sakit Perut Yang Jarang Diketahui Orang


1. Jarang Bergerak

Salah satu punca gangguan pencernaan adalah malas bergerak. Kerana, pergerakan badan juga akan mempengaruhi pergerakan usus (3).

Apabila seseorang itu malas untuk bergerak dalam jangka masa yang lama, pergerakan usus juga mengalami kelembapan.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk melancarkan pembuangan air besar adalah dengan bersenam secara teratur.

Apabila anda bergerak, usus juga bergerak dan kotoran boleh bergerak melalui usus dengan lancar.

2. Diet yang tidak menguntungkan

Selain jarang bersenam, punca lain yang mungkin menyebabkan senak disebabkan pemakanan yang tidak betul.

Pola pemakanan boleh menyebabkan kesukaran membuang air besar

Sebagai contoh, jika anda jarang mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan yang mempunyai banyak serat. Pola pemakanan ini menyebabkan kesukaran membuang air besar.

Terdapat 2 jenis serat dalam makanan iaitu serat larut dan serat tidak larut. Serat larut berfungsi melambatkan proses penghadaman bagi membantu penyerapan makanan (4).

Sementara itu, serat tidak larut berfungsi dengan menarik air ke dalam saluran pencernaan. Kehadiran serat tidak larut ini boleh menolak najis dengan mudah melalui usus dan kemudiannya akan dibuang melalui dubur.


Baca Juga: Makanan Yang Berangin dan Masih Jarang Dikenali Orang


3. Tempoh Kehamilan

Najis lama atau sembelit adalah salah satu masalah penghadaman yang sering dialami oleh ibu hamil. Kebanyakan wanita hamil juga mengalami sembelit (5).

Ini kerana badan akan menghasilkan lebih banyak hormon progesteron yang memberi kesan merehatkan otot.

Jika pengeluaran hormon progesteron terlalu banyak, ia akan menyukarkan otot kolon untuk mengecut. Keadaan ini akan menyebabkan masalah pencernaan.

Penyelesaian yang boleh anda lakukan semasa hamil adalah dengan mengambil lebih banyak sayur-sayuran kaya serat, probiotik, untuk mengehadkan pengambilan kalsium.

4. Sering Bertangguh Buang Air Besar

Jika anda sudah biasa melewatkan pembuangan air besar, ia juga antara punca sembelit (6). 

Sering bertangguh buang air besar boleh menjadi punca berak tidak lawas

Oleh itu, jika anda mengalami tanda-tanda ingin membuang air besar, lebih baik pergi ke bilik air. Kotoran dari saluran penghadaman tidak baik jika anda memegangnya.

Selain itu, beberapa jenis makanan juga boleh menyebabkan sembelit yang menyukarkan anda untuk membuang air besar.

5. Kesan Sampingan Dadah

Salah satu punca senak dengan najis lama adalah kesan sampingan pengambilan ubat. 

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh mencetuskan sembelit jika anda mengambilnya. Contohnya, seperti antidepresan, anti-sawan, antasid, penahan sakit dan suplemen zat besi (7). 

Untuk mengelakkan kesan sampingan daripada mengambil ubat-ubatan ini, adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor atau pegawai perubatan sebelum mengambilnya.

6. Kekurangan Air Minum

Minum air yang mencukupi secara kerap boleh membantu anda mengurangkan risiko gangguan pencernaan (8).

Minum air yang mencukupi secara kerap boleh membantu mengurangkan risiko gangguan pencernaan

Jenis minuman lain yang sesuai untuk anda ambil selain air ialah jus buah-buahan dan sayur-sayuran.

Adalah lebih baik untuk mengelak daripada mengambil soda, kopi dan alkohol. Kerana, minuman ini akan meningkatkan risiko dehidrasi yang boleh memburukkan lagi masalah pencernaan.

7. Terlalu banyak menggunakan julap

Sekiranya anda mengalami pergerakan usus yang tidak lancar, lebih baik anda tidak mengambil julap dengan segera.

Pengambilan julap biasanya akan membantu memudahkan proses pembuangan air besar. Walau bagaimanapun, jika anda sering mengambil ubat-ubatan ini juga boleh mencetuskan pergantungan.

Pergantunganang ini akhirnya memberi kesan buruk kepada tubuh. Malah, ia boleh meningkatkan risiko masalah sembelit.

8. Perubahan Rutin

Ternyata perubahan dalam aktiviti harian juga boleh menyebabkan seseorang mengalami najis yang berterusan atau sukar membuang air besar.

Perubahan dalam aktiviti harian boleh menyebabkan seseorang sukar membuang air besar

Ini boleh berlaku apabila anda melakukan perjalanan yang jauh. Aktiviti ini menyebabkan masa menjalani rutin mengalami kelainan daripada biasa.

Kedua-dua waktu makan dan tidur yang berbeza dari biasa juga boleh meningkatkan masalah pencernaan.


Mesti Baca: Punca Dari Sakit Perut Sebelah Kiri dan Cara Mengatasinya!


9. Tekanan Berat

Keadaan yang tertekan boleh meningkatkan kebolehtelapan usus yang membolehkan sebatian radang masuk ke dalam usus (9).

Ini akan mengakibatkan perut terasa kenyang. Apabila mengalami tekanan, badan juga mengeluarkan lebih banyak faktor pelepas kortikotropin atau hormon tekanan.

Faktor-faktor ini akan melambatkan kerja usus dan menyebabkan masalah keradangan. Di samping itu, apabila mengalami keadaan tekanan, kelenjar adrenal boleh mengeluarkan hormon epinefrin.

Hormon ini menjadikan badan mengutamakan pengaliran darah dari usus ke organ penting, seperti jantung atau otak. Ini mengakibatkan pergerakan usus yang perlahan dan sembelit.


(MESTI BACA) Mengenai Perut Masuk Angin: Terangkan Fakta Yang Tiada Siapa Tahu!


Adakah Cara Untuk Mengatasi Berak Tidak Lawas?

Nampak remeh, tetapi masalah penghadaman ini boleh mengurangkan kualiti hidup penghidapnya.

Terdapat beberapa cara untuk menangani sembelit dengan langkah mudah. Anda juga boleh melakukannya sendiri dari rumah. Berikut adalah beberapa langkah.

✔️ Ambil Lebih Banyak Air

Jika kurang minum air, ia boleh mengeraskan kotoran dalam saluran penghadaman. Keadaan ini menyebabkan najis sukar untuk dikeluarkan.

Untuk dapat mengatasi masalah ini, lebih baik minum air atau air mineral sekitar 8 gelas sehari. Bukan sahaja mengatasi kesukaran membuang air besar, minum air yang mencukupi akan mengelakkan dehidrasi.

Anda boleh mengukur keperluan air dalam badan anda dengan mengetahui warna air kencing anda. Jika air kencing mempunyai warna kuning gelap, ini bermakna anda masih kekurangan cecair.

Anda perlu minum lebih banyak air apabila anda masih kekurangan cecair atau mengalami kesukaran untuk membuang air besar.


Baca Juga: Ubat Sakit Perut Yang Paling Berkuasa dan Terbaik


✔️ Pengambilan Makanan Tinggi Serat

Anda boleh melakukan cara seterusnya untuk menangani masalah sembelit dengan memilih untuk mengambil makanan yang kaya dengan serat (10).

Serat boleh meningkatkan jumlah dan konsistensi najis dalam menyerap air daripada makanan. Selain itu, serat juga akan membantu melembutkan tekstur najis untuk memudahkan pembuangan najis.

Najis lama atau sukar membuang air besar boleh diatasi dengan mengambil serat larut yang tidak ditapai.

Beberapa pilihan makanan kaya serat yang perlu anda ambil ialah buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan bijirin penuh.

✔️ Tingkatkan Aktiviti Fizikal atau Sukan

Sukan atau senaman fizikal juga boleh meningkatkan pergerakan otot di dalam usus. Untuk itu, anda boleh melakukan senaman secara berkala.

Contohnya, dengan berjalan di sekitar halaman rumah selama kira-kira 15 hingga 30 minit setiap hari. Kaedah ini akan meningkatkan penghadaman dan mengatasi aduan sukar membuang air besar.

✔️ Pengambilan Makanan atau Suplemen Probiotik

Cara berak tidak lawas atau sukar membuang air besar boleh dilakukan dengan mengambil makanan atau suplemen probiotik.

Probiotik ialah bakteria hidup berfaedah yang terdapat secara semulajadi di dalam usus. Bakteria ini akan membantu mengatasi masalah pencernaan dengan meningkatkan kekerapan dan konsistensi najis.

Bakteria ini juga akan membantu mengatasi kesukaran membuang air besar dengan menghasilkan asid lemak rantai pendek.

Kandungannya dianggap dapat meningkatkan pergerakan usus, jadi ia akan memudahkan untuk membuang air besar. Makanan dengan probiotik yang boleh dimakan seperti yogurt atau kimchi.

Terdapat satu suplemen yang terkenal di pasaran kerana keberkesanannya dalam mengatasi masalah berak tidak lawas atau sukar membuang air besar. Suplemen tersebut dipanggil GAXODUS®.

GAXODUS® terkenal di pasaran kerana keberkesanannya dalam mengatasi masalah berak tidak lawas

GAXODUS® mengandungi probiotik seperti lactobacillus acidophilus yang bermanfaat untuk mengekalkan keseimbangan mikrobiota usus.

GAXODUS® adalah suplemen yang boleh memberi bantuan dalam mengatasi masalah berak tidak lawas atau sembelit. Berak tidak lawas adalah keadaan di mana najis menjadi sukar, keras atau jarang.

GAXODUS® mengandungi serat pemakanan yang tinggi seperti pektin epal dan guar gum. Serat ini membantu melancarkan pergerakan usus dan mengelakkan sembelit.

Pektin epal terbukti berkesan dalam membantu melancarkan pergerakan usus

Dengan mengambil GAXODUS® secara kerap, serat dalam suplemen ini membantu melembutkan najis dan memudahkan pembuangan najis.

Selain itu, GAXODUS® juga mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti aloe vera yang mempunyai ciri-ciri pelembab dan menenangkan.

Ini membantu mengekalkan usus lembap dan menghalang najis daripada menjadi terlalu keras, yang sering menyebabkan sembelit.


Nikmati keselesaan sekali lagi dengan GAXODUS® untuk penghadaman yang lancar!


Ringkasan

Berak tidak lawas atau sukar untuk membuang air besar jika tidak dirawat dengan segera ia boleh mengganggu aktiviti.

Untuk itu, adalah lebih baik untuk sentiasa mengambil makanan kaya serat setiap hari dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Untuk mengatasi masalah sembelit, anda boleh mengambil suplemen kesihatan seperti GAXODUS® yang diketahui berkesan untuk menanganinya.

Tetapi jika tidak sembuh, anda boleh segera berjumpa doktor untuk mengambil langkah rawatan seterusnya.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: