Duphalac vs Gaxodus : Siapa Lebih Baik & Lebih Berkesan?

Duphalac vs Gaxodus

Table of Contents

Duphalac dan Gaxodus adalah ubat dengan matlamat yang sama iaitu untuk melegakan sembelit tetapi menggunakan bahan asas yang berbeza. (1)

Tetapi tahukah anda bahawa gaxodus adalah ubat yang sangat bagus walaupun anda mengambilnya dalam jangka masa yang lama?

Korang mesti penat kan? Setiap kali bangun pagi, anda tidak teruja sebab sampah yang terkumpul di dalam perut dan mengganggu anda sehingga sakit perut.

Duphalac

Jadi di sini kami akan membantu anda membandingkan secara langsung produk duphalac dan gaxodus!

Untuk membantu pelanggan memahami produk serta membuat keputusan terbaik untuk keperluan anda dan akhirnya mengelakkan penyesalan pembeli.

Mengetahui Lebih Lanjut Tentang Duphalac

Duphalac adalah julap yang mungkin membantu untuk meningkatkan bilangan pergerakan usus setiap hari dan bilangan hari anda mempunyai pergerakan usus.

Duphalac mengandungi laktulosa. Laktulosa ialah pengasid kolon yang berfungsi dengan meningkatkan kandungan air najis dan melembutkan najis. (2)

Laktulosa adalah gula sintetik yang digunakan untuk merawat sembelit. Ia dipecahkan dalam kolon kepada produk yang menarik air keluar dari badan dan ke dalam kolon. (3)

Duphalac juga boleh digunakan untuk merawat ensefalopati sistemik portal (PSE), juga dikenali sebagai ensefalopati. (4)

Ensefalopati ialah hepatik penyakit otak yang berlaku apabila hati tidak berfungsi dengan baik. Gejala disebabkan oleh terlalu banyak ammonia dalam darah. (5)

Duphalac berfungsi dengan menarik ammonia dari darah ke dalam kolon di mana ia dikeluarkan dari badan.

Ia biasanya diambil sekali sehari untuk rawatan sembelit dan tiga atau empat kali sehari untuk penyakit hati. 

Label preskripsi anda memberitahu anda berapa banyak ubat yang perlu diambil pada setiap dos. Ikuti arahan pada label preskripsi anda dengan berhati-hati.

Jangan mengambil lebih atau kurang daripadanya atau mengambilnya lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Minta doktor atau ahli farmasi anda menerangkan mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil duphalac betul betul seperti yang diarahkan. 

Langkah Berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Duphalac

Dalam membuat keputusan untuk menggunakan ubat, risiko pengambilan ubat mesti ditimbang dengan kebaikan yang akan dilakukannya. 

Jika anda mempunyai alahan tertentu dan mengambil ubat yang salah atau sebab anda tidak mengikut prosedur ubat boleh menyebabkan kematian.

salah makan

Ini adalah keputusan yang anda dan doktor anda akan buat. Untuk ubat ini, perkara berikut harus dipertimbangkan:

Alahan

Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami sebarang tindak balas yang luar biasa atau alahan terhadap ubat ini atau sebarang ubat lain. 

Juga beritahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai apa-apa jenis alahan lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet atau haiwan. 

Untuk produk bukan preskripsi, baca label atau ramuan bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur dengan kesan laktulosa dalam populasi kanak-kanak. Keselamatan dan keberkesanan belum ditetapkan.

Geriatrik

Tiada maklumat tersedia mengenai hubungan umur dengan kesan laktulosa dalam pesakit geriatrik. (6)

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai hubungan dalam penyakit geriatrik.

Menyusu

Tiada kajian yang mencukupi pada wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa penyusuan. (7)

Timbang potensi manfaat berbanding potensi risiko sebelum mengambil ubat ini semasa menyusu.

Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu. Jika anda hamil semasa mengambil laktulosa, hubungi doktor anda.

Interaksi Dadah

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama sama sekali, dalam kes lain dua ubat berbeza boleh digunakan bersama walaupun interaksi mungkin berlaku. (8)

Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga lain mungkin diperlukan. 

Apabila anda mengambil ubat ini, amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda mengetahui jika anda mengambil mana-mana ubat yang disenaraikan di bawah.

Interaksi berikut telah dipilih berdasarkan potensi kepentingannya dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat berikut biasanya tidak disyorkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. 

Jika kedua-dua ubat dipreskripsi bersama, doktor anda mungkin menukar dos atau kekerapan anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat tersebut.

⚫ Droperidol

⚫ Levomethadil

⚫ Likuoris

Menggunakan ubat ini dengan mana mana ubat berikut boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu, tetapi menggunakannya mungkin merupakan rawatan terbaik.

Jika kedua-dua ubat dipreskripsi bersama, doktor anda mungkin menukar dos atau kekerapan anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat tersebut.

⚫ Acenocoumarol

⚫ Dicumarol

⚫ Litium

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda tentang ubat preskripsi dan bukan preskripsi yang anda ambil, terutamanya antasid, antibiotik termasuk neomycin (Mycifradin) dan julap lain. (9)

Interaksi Lain

Ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan jenis makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. 

Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. 

Bincangkan dengan profesional penjagaan kesihatan anda tentang penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

Masalah Perubatan Lain

Kehadiran masalah perubatan lain mungkin menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah perubatan lain.

Masalah perubatan yang dimaksudkan adalah seperti berikut :

⚫ Menghidap diabetes, sebab laktulosa boleh menjejaskan paras gula darah anda jika anda perlu mengambil dos yang tinggi untuk masa yang lama.

⚫ Mempunyai sindrom usus besar (IBS), sebab laktulosa meningkatkan gas dan kembung perut, yang boleh memburukkan IBS.

⚫ Mempunyai masalah kesihatan yang jarang berlaku di mana badan tidak dapat memproses gula yang dipanggil galaktosa (galaktosaemia).

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai mana mana perkara ini sebab duphalac boleh memburukkan lagi perkara ini.

Maklumat Lain

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis semua ubat preskripsi dan bukan preskripsi (over-the-counter) yang anda ambil.

OTC yang dimaksud ialah sebarang produk seperti vitamin, mineral atau makanan tambahan lain. 

Anda harus membawa senarai ini bersama anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. 

Ia juga merupakan maklumat penting untuk dibawa bersama anda sekiranya berlaku kecemasan.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. 

Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda ada tentang mengisi semula preskripsi anda dan jangan lupa pastikan simpan semua janji temu dengan doktor anda.

Ubat yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara khas untuk memastikan haiwan peliharaan, kanak-kanak dan orang lain tidak boleh memakannya. 

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh membuang ubat ini ke dalam tandas. Cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui program pengambilan semula ubat. 

Bercakap dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah/kitar semula tempatan anda untuk mengetahui tentang program pengambilan semula dalam komuniti anda.

Kesan Sampingan Duphalac

Bersama-sama dengan kesan yang diperlukan, laktulosa (bahan aktif yang terkandung dalam duphalac) boleh menyebabkan beberapa kesan yang tidak diingini.

Beberapa kesan sampingan laktulosa mungkin berlaku yang biasanya tidak memerlukan perhatian perubatan. 

Selain itu, profesional penjagaan kesihatan anda mungkin boleh memberitahu anda tentang cara untuk mencegah atau mengurangkan beberapa kesan sampingan ini.

Gastrointestinal

Cirit-birit adalah petunjuk dos berlebihan. Cirit-birit yang teruk boleh menyebabkan hipovolemia, hipokalemia, dan hipernatremia. (10)

Cirit-birit yang teruk boleh terjadi terutamanya pada pesakit tua atau sakit akut. Sekiranya cirit-birit berkembang, dos perlu dikurangkan.

Pneumatosis cystoides intestinalis mungkin berlaku dengan terapi laktulosa (bahan aktif yang terkandung dalam Duphalac) akibat daripada peningkatan tekanan intrakolon.

Tekanan tersebut disebabkan oleh penyerapan ammonia dalam usus, dan terutamanya apabila terdapat pelanggaran integriti mukosa usus secara serentak.

Kesan sampingan gastrousus termasuk kekejangan perut, kembung gas, kembung perut, sendawa, kembung perut, kekejangan, loya dan muntah, dan cirit-birit. 

Pelebaran kolon telah dilaporkan pada pesakit tua. Kes-kes jarang pneumatosis cystoides intestinalis telah dilaporkan.

Metabolik

Kesan sampingan metabolik termasuk hipernatremia, hipokalemia dan asidosis metabolik hiperkloremik. Kes terpencil asidosis laktik yang teruk dan sukar dikawal telah dilaporkan.

Gangguan cecair dan elektrolit, termasuk hipokalemia teruk, hipernatremia dan asidosis metabolik hiperkloremik, biasanya berlaku akibat cirit-birit yang teruk dan kehilangan cecair seterusnya. Satu kes asidosis laktulosa yang disebabkan oleh laktulosa yang membawa maut jika tiada cirit-birit juga telah dilaporkan. Pesakit tua dan/atau sakit akut mungkin berisiko tinggi untuk kesan metabolik buruk dengan laktulosa.

Hubungi doktor atau hubungi 999 dengan segera jika anda mengalami cirit-birit atau muntah yang teruk selama lebih daripada beberapa hari.

Mengetahui Lebih Lanjut Tentang Gaxodus

Sakit perut secara tiba-tiba sangat menjengkelkan, gaxodus menyediakan penyelesaian yang tepat untuk sakit perut, yang boleh melegakan sakit perut anda dengan cepat!

Gaxodus dihasilkan dengan hanya menggunakan 100% bahan semulajadi berkualiti tinggi yang diimport dan bebas daripada kebanyakan makanan yang menyebabkan alahan.

buah buahan

Gaxodus tidak mengandungi bahan kimia, semua bahan berasaskan bahan semulajadi, jadi ia tidak mempunyai kesan sampingan.

Gaxodus digunakan untuk melegakan kesan kembung perut, IBS (Sindrom usus besar), najis longgar, Sembelit Kronik, masalah kulit, sembelit, masalah gas, pedih ulu hati.

Gaxodus mendapat kelulusan FDA tempatan Malaysia iaitu KKM & MESTI untuk memastikan produk tersebut selamat dan berkesan untuk digunakan.

Gaxodus datang dalam bentuk cecair jadi lebih mudah untuk memakannya dan ia mempunyai penyerapan yang lebih baik sebab ia dalam bentuk cecair.

Bentuk cecair ini membantu orang yang sukar untuk menelan pil.

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Gaxodus?

Gaxodus mempunyai banyak komponen untuk mengawal semua gejala gastritis tetapi juga meningkatkan proses penghadaman dan meningkatkan imuniti usus anda.

Herbal Gaxodus Pain Free

Gaxodus mengandungi probiotik dan tugas utama probiotik, atau bakteria baik, adalah untuk mengekalkan keseimbangan yang sihat dalam badan anda. 

Fikirkan ia sebagai mengekalkan badan anda dalam keadaan neutral. Apabila anda sakit, bakteria jahat memasuki badan anda dan bertambah bilangannya. 

Ini menyebabkan badan anda tidak seimbang. Bakteria baik berfungsi untuk melawan bakteria jahat dan memulihkan keseimbangan dalam badan anda. 

Bakteria yang baik menjadikan anda sihat dengan menyokong fungsi imun anda dan mengawal keradangan.

Gaxodus yang mempunyai kandungan pektin epal dapat mengikat karbohidrat dalam perut dan usus. Ini membantu mengelakkan karbohidrat daripada dipecahkan kepada gula, iaitu:

⚫ Glukosa

⚫ Fruktosa

⚫ Galaktosa

Pektin epal juga boleh membantu penurunan berat badan sebab pektin, dalam bentuk semula jadi, tidak dicerna oleh badan. 

Oleh itu, ia bertindak secara pukal pada makanan anda tanpa menambah kalori. Apabila digabungkan dengan air, pektin membentuk bahan gelatin.

Selain itu, pektin epal boleh menyebabkan penurunan berat badan dengan mengurangkan kadar kolesterol diserap daripada makanan.

Selain mengurangkan pengambilan makanan, pektin epal mengikat karbohidrat dan lipid dalam perut dan usus anda, memperlahankan penyerapan. 

Akibatnya, ia boleh mengekalkan paras gula dalam darah anda dan menghalangnya daripada meningkat selepas makan. 

Gaxodus dianggap sebagai suplemen yang baik untuk penghidap diabetes sebab bahan bahan yang terkandung di dalamnya.

Gaxodus juga mengandungi beri campuran. Beri mengandungi antioksidan, yang membantu mengekalkan radikal bebas di bawah kawalan. 

Radikal bebas ialah molekul tidak stabil yang bermanfaat dalam jumlah yang kecil tetapi boleh merosakkan sel apabila bilangannya terlalu tinggi, menyebabkan tekanan oksidatif.

Beri juga boleh membantu meningkatkan gula darah dan tindak balas insulin. Beri boleh meningkatkan gula darah dan tahap insulin anda. 

Beri membantu meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan gula darah dan tindak balas insulin terhadap makanan berkarbohidrat tinggi.

Beri juga ialah buah dengan serat yang tinggi. Beri adalah sumber serat yang baik, termasuk serat larut. 

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan serat larut melambatkan pergerakan makanan melalui saluran penghadaman anda.

Beri dengan serat yang tinggi membawa kepada pengurangan rasa lapar dan peningkatan rasa kenyang.

Bilakah Saya Perlu Menggunakan Gaxodus?

Jika anda mengalami cirit-birit, sembelit, penyakit radang usus (IBD), dan sindrom usus besar (IBS) segera ambil gaxodus.

gaxodus

Seperti yang anda tahu jika penyakit itu dibiarkan lama akan menyebabkan sesuatu yang lebih berbahaya.

Anda tahu sendiri bahawa gaxodus bukan sahaja menyembuhkan penyakit tetapi juga mengekalkan sistem imuniti anda.

Adalah penting untuk mengekalkan imuniti badan anda supaya anda dijauhkan daripada penyakit lain yang dapat berlaku terhadap badan anda.

Dos & Cara Penggunaan Gaxodus

Sebagai suplemen kesihatan/pemakanan, ambil 1 sachet setiap hari semasa perut kosong atau antara waktu makan. 

Ia didatangkan dalam sachet 15 ml dan cara penggunaannya hanya goncang, koyak, dan minum terus dari sachet.

Mereka yang mempunyai kebimbangan sensitiviti lain mungkin lebih baik mengambilnya dengan sedikit hidangan.

Untuk hasil terbaik tuangkan kandungan ke dalam segelas penuh air (suhu bilik), kacau dan Minum segera.

Ambil 1 sachet setiap hari selama 3 bulan disyorkan untuk mencapai hasil yang optimum.

Pemikiran Akhir

Duphalac mungkin membantu tetapi ia tidak selamat untuk memakannya dalam tempoh yang lama, manakala gaxodus boleh membantu anda meningkatkan imuniti badan anda.

Untuk mengambil duphalac terdapat pelbagai perkara yang perlu diberi perhatian sebaliknya gaxodus tiada perkara yang perlu diberi perhatian.

Seperti yang saya jelaskan bahawa gaxodus adalah gabungan antara formula selamat dan manfaat tanpa sebarang kesan sampingan manakala duphalac boleh ada kesan samping.

Gaxodus ialah suplemen herba cecair sedia untuk diminum jadi mudah dibawa kemana mana. Jadi saat sakit perut anda boleh menjalani hari anda dengan lebih tenang.

Fakta menarik ialah jika sampah tersebut terus terkumpul di dalam perut anda dan tidak dikeluarkan, ia akan menyebabkan nafas anda berbau.

Bau nafas

Jadi tunggu apa lagi? Bila lagi nak dapat produk bagus macam ni! pergi dapatkan Gaxodus anda sekarang dan jalani hidup anda tanpa kesakitan!

Vincent Stanley

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: