H Pylori Test: Semua yang Anda Perlu Tahu

H Pylori Test: Semua yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

H pylori test boleh membantu doktor mendiagnosis jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Helicobacter pylori (H. pylori).

Pemeriksaan ini mungkin melibatkan ujian darah, ujian nafas (ujian nafas urea), ujian sampel ninja, atau endoskopi.

Helicobacter pylori ialah bakteria yang boleh merosakkan lapisan pelindung perut. Banyak pembawa tidak akan mengalami gejala jangkitan.

Tetapi bagi sesetengah yang lain, bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan pencernaan. Jika tidak dirawat, jangkitan H.pylori boleh membawa kepada komplikasi

Ini termasuk gastritis (keradangan perut), ulser peptik (luka dalam perut, usus kecil, atau esofagus), dan beberapa jenis kanser perut.

Mari ketahui lebih lanjut tentang apakah itu helicobacter pylori, kegunaan H pylori test.

Apakah Helicobacter Pylori?

Helicobacter pylori adalah sejenis bakteria biasa yang tumbuh dalam saluran penghadaman dan cenderung menyerang lapisan perut.

Helicobacter pylori adalah sejenis bakteria yang boleh membawa kepada penyakit

Sekitar 44 peratus orang di seluruh dunia mempunyai jangkitan H. pylori, menurut analisis meta dari 2018 (1).

Jangkitan H. pylori biasanya tidak berbahaya, tetapi ia bertanggungjawab untuk kebanyakan ulser dalam perut dan usus kecil.

Helicobacter pylori disesuaikan untuk hidup dalam persekitaran perut berasid yang keras. Helico bermaksud lingkaran, yang merujuk kepada bentuk bakteria.

Bakteria ini boleh mengubah persekitaran di sekelilingnya dan mengurangkan keasidan supaya ia dapat bertahan dengan lebih mudah (2).

Bentuk lingkaran H. pylori membolehkan Ia menembusi lapisan perut, di mana ia dilindungi oleh lendir dan sel imun badan tidak dapat mencapainya. Ini boleh menyebabkan masalah perut.

H. pylori sering menjangkiti perut seseorang semasa zaman kanak-kanak. Walaupun jangkitan dengan strain bakteria ini biasanya tidak menyebabkan gejala (3).

Tetapi ia boleh membawa kepada penyakit pada sesetengah orang, termasuk ulser peptik dan keadaan perut radang yang dikenali sebagai gastritis.


(MESTI BACA) Mengenai Baring Selepas Makan: Alasan Untuk Menjaganya!


Apakah H Pylori Test?

H pylori test adalah ujian yang dilakukan untuk menentukan sama ada seseorang itu mempunyai jangkitan Helicobacter pylori atau tidak.

Beberapa ujian dan prosedur digunakan untuk menentukan sama ada anda mempunyai jangkitan Helicobacter pylori.

Ujian adalah penting untuk pengesanan Helicobacter pylori (H. pylori). Ujian ulangan selepas rawatan adalah penting untuk memastikan H. pylori hilang. 

Ujian boleh dilakukan menggunakan sampel najis, melalui ujian nafas dan peperiksaan endoskopi atas.

1. Ujian najis

Ujian najis terbahagi kepada 2, iatu ujian antigen najis dan ujian PCR najis (4).

Ujian antigen najis adalah ujian najis yang paling biasa untuk mengesan H. pylori. Ujian ini mencari protein (antigen) yang dikaitkan dengan jangkitan H. pylori dalam najis.

Ujian najis mencari protein yang dikaitkan dengan jangkitan H. pylori dalam najis.

Ujian PCR najis. Ujian makmal yang dipanggil ujian tindak balas rantai polimerase najis (PCR) boleh mengesan jangkitan H. pylori dalam najis. 

Ujian ini juga boleh mengenal pasti mutasi yang mungkin tahan terhadap antibiotik yang digunakan untuk merawat H. pylori. 

Walau bagaimanapun, ujian ini lebih mahal daripada ujian antigen najis dan mungkin tidak tersedia di semua pusat perubatan.


(MESTI BACA) Mengenai Novolax Laxative: Adakah ia berkesan? dan alternatif lain!


2. Ujian nafas

Semasa ujian nafas (ujian nafas urea) anda menelan pil, cecair atau puding yang mengandungi molekul karbon yang ditandakan (5).

Ternyata ujian h pylori boleh dengan ujian nafas

Ujian nafas urea boleh memeriksa paras karbon dioksida yang tidak normal, yang boleh menjadi tanda jangkitan H. pylori.

Jika anda mempunyai jangkitan H. pylori, karbon dibebaskan apabila larutan bersentuhan dengan H. pylori dalam perut anda (6).

Kerana badan anda menyerap karbon, ia dilepaskan apabila anda menghembus nafas. Untuk mengukur pelepasan karbon, anda meniup ke dalam beg pengumpulan dua kali

Di antara menyediakan sampel nafas, anda akan mengambil pil atau cecair dengan bahan radioaktif yang tidak berbahaya

Seorang profesional penjagaan kesihatan kemudian boleh membandingkan kedua-dua sampel untuk melihat sama ada anda mungkin mempunyai H. pylori.

Peranti khas mengesan molekul karbon. Ujian ini boleh digunakan untuk orang dewasa dan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun yang dapat bekerjasama dengan ujian.


(MESTI BACA) Mengenai Cara Mengatasi Masalah Sembelit Terbaik dan Bahayanya


3. Skop ujian

Penyedia penjagaan kesihatan boleh menjalankan ujian skop, yang dikenali sebagai peperiksaan endoskopi atas (7).

Pembekal anda mungkin melakukan ujian ini untuk menyiasat simptom yang mungkin disebabkan oleh keadaan seperti ulser peptik atau gastritis yang mungkin disebabkan oleh H. pylori.

Untuk peperiksaan ini, anda akan diberi ubat untuk membantu anda berehat. Semasa peperiksaan, pembekal penjagaan kesihatan anda memasukkan tiub yang panjang.

Tiub ini juga fleksibel dan mempunyai kamera kecil (endoskop) yang dimasukkan ke dalam tekak dan esofagus anda dan ke dalam perut anda dan bahagian pertama usus (duodenum).

Instrumen ini membolehkan pembekal anda melihat sebarang masalah pada saluran penghadaman atas anda.

Pembekal anda juga boleh mengambil sampel tisu (biopsi). Sampel ini diperiksa untuk jangkitan H. pylori.

Oleh kerana ujian ini lebih invasif daripada ujian nafas atau najis, ia biasanya dilakukan untuk mendiagnosis masalah pencernaan yang lain bersama-sama dengan jangkitan H. pylori. 

Penyedia penjagaan kesihatan boleh menggunakan ujian ini untuk ujian tambahan dan untuk mencari keadaan pencernaan yang lain. 

Mereka juga mungkin menggunakan ujian ini untuk menentukan dengan tepat antibiotik mana yang terbaik untuk merawat jangkitan H. pylori.

Terutamanya jika antibiotik pertama yang dicuba tidak dapat menyingkirkan jangkitan.

Ujian ini mungkin diulang selepas rawatan, bergantung kepada apa yang ditemui pada endoskopi pertama atau jika gejala berterusan selepas rawatan jangkitan H. pylori.


(MESTI BACA) Mengenai Dulcolax Tablet vs Gaxodus: Siapa Lebih Baik?


Adakah Terdapat Sebarang Risiko Untuk H Pylori Test?

Tiada risiko yang diketahui untuk menjalani ujian nafas atau najis. Terdapat sedikit risiko untuk menjalani ujian darah

Terdapat sedikit risiko untuk menjalani ujian darah h pylori.

Anda mungkin mengalami sedikit kesakitan atau lebam di tempat jarum dimasukkan, tetapi kebanyakan gejala hilang dengan cepat (8).

Semasa endoskopi, anda mungkin berasa sedikit tidak selesa apabila endoskop dimasukkan, tetapi komplikasi serius jarang berlaku.

Terdapat risiko yang sangat kecil untuk mendapat koyakan dalam usus anda. Jika anda menjalani biopsi, terdapat risiko kecil pendarahan di tapak dan biasanya berhenti tanpa rawatan.

Apakah Rupa Keputusan H Pylori Test?

Selepas melakukan H pylori test, keputusan ujiannya boleh positif atau negatif

Berikut adalah penjelasannya:

1. Keputusan negatif

Keputusan negatif menunjukkan bahawa punca gangguan saluran penghadaman atas yang anda alami bukanlah akibat jangkitan H.pylori.

Doktor akan menasihati anda untuk menjalani pemeriksaan sokongan lain yang boleh menentukan punca dengan pasti.

2. Keputusan yang positif

Keputusan positif menunjukkan bahawa anda mempunyai jangkitan H.pylori. Jangkitan Helicobacter pylori boleh dirawat.

Jika keputusan h pylori test positif, jangan risau kerana ia boleh dirawat

Penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin akan menetapkan gabungan antibiotik dan ubat lain untuk merawat jangkitan dan melegakan kesakitan.

Pelan ubat boleh menjadi rumit, tetapi penting untuk mengambil semua ubat seperti yang ditetapkan, walaupun gejala anda hilang.

Jangan sekali-kali berhenti mengambilnya atau mengurangkan dos tanpa berunding dengan doktor. Menghentikan atau menukar dos antibiotik boleh menyebabkan rintangan antibiotik. 

Ini bermakna bahawa bakteria dalam badan anda akan tahan terhadap antibiotik, menjadikannya lebih sukar untuk dibasmi.

Jika mana-mana bakteria H. pylori kekal dalam sistem anda, keadaan anda boleh menjadi lebih teruk. Gastritis yang disebabkan oleh H. pylori boleh menyebabkan ulser peptik dan kadangkala kanser perut (9).

Sebaik sahaja rawatan dimulakan, anda harus mengharapkan untuk berjumpa doktor anda untuk temujanji susulan dalam masa kira-kira empat minggu.

Anda akan diuji sekali lagi untuk melihat sejauh mana anda bertindak balas terhadap rawatan dan jika jangkitan telah hilang (10).

Jika anda masih mempunyai jangkitan, satu pusingan antibiotik tambahan mungkin diperlukan.

Apakah Terdapat Cara Untuk Menjauhi H Pylori?

Kabar baik, terdapat satu suplemen yang bernama GAXODUS® yang terkenal berkesan menjaga kesihatan usus dan meningkat sistem imun usus.

Apakah terdapat cara untuk menjauhi H Pylori?

GAXODUS® mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti Lactobacillus Acidophilus, Ekstrak Curcumin, dan Aloe Vera yang telah dikaji untuk potensi anti-bakteria dan anti-radang mereka.

Ini mungkin membantu mengurangkan simptom yang berkaitan dengan jangkitan H. pylori dan memberi sokongan kepada rawatan konvensional.

Bahan semulajadi yang terkandung dalam GAXODUS® boleh meningkatkan kesihatan usus dan boleh membantu dalam menjaga flora usus yang sihat.

GAXODUS® boleh menjaga flora usus yang sihat

Dengan mengekalkan keseimbangan bakteria baik dalam sistem penghadaman, ini mungkin membantu dalam pencegahan pertumbuhan berlebihan H. pylori.

Walaupun GAXODUS® mungkin bukan penyelesaian mutlak untuk H. pylori, ia boleh menjadi sebahagian daripada pendekatan yang komprehensif terhadap rawatan dan pengurusan.

Komponen-komponen dalam produk ini boleh menyokong terapi antibiotik konvensional dan meningkatkan respons kepada rawatan.


Lawan H. pylori dengan keajaiban GAXODUS® yang mengagumkan!


Ringkasan

H pylori test adalah ujian untuk mendiagnosis jangkitan yang disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan bakteria Helicobacter pylori.

H pylori test juga boleh untuk melihat bahagian dalam perut anda secara langsung dan melihat sama ada anda mempunyai ulser perut.

Ia melibatkan memasukkan tiub nipis dan fleksibel (endoskop) dengan kamera melalui ke dalam perut anda dan bahagian pertama usus kecil (duodenum).

Anda mungkin diberi suntikan sedatif ringan sebelum prosedur dan tekak anda disembur dengan anestesia tempatan untuk menjadikannya lebih selesa untuk lulus endoskop.

Gastroskopi dijalankan di hospital dan biasanya pada hari yang sama, jadi anda tidak perlu bermalam di hospital.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn