Perut Pedih: Semua Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu

Perut Pedih: Semua Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu

Table of Contents

Perut pedih adalah gangguan yang sering dialami oleh ramai orang. Ramai orang sering merasakan perut terasa sakit dan pedih apabila menjalankan aktiviti harian (1).

Sudah tentu, apabila seseorang mengalami gangguan pada perut, sakit dan panas akan mengganggu aktiviti harian mereka.

Sakit perut dan rasa panas boleh memberi kesan yang lama. Oleh itu, anda harus bertindak dengan cepat supaya tidak memberi kesan buruk.


(MESTI BACA) Mengenai 14 Punca Kanser Usus Yang Penting Untuk Anda Ketahui!


Apa Yang Menyebabkan Perut Pedih?

Walaupun sering dialami oleh ramai orang, ternyata masih ada yang tidak mengetahui punca sakit perut.

Perut pedih sering dialami oleh ramai orang tapi tidak mengetahui puncanya

Umumnya masalah ini sering berlaku kerana perut kosong. Walau bagaimanapun, ramai orang juga mengalaminya apabila mereka makan.

Bukan sahaja menyakitkan, secara amnya terdapat juga gejala lain seperti panas, sakit, loya, memulas, atau kembung perut.

Fakta menarik ialah perut yang terasa pedih atau sakit boleh datang daripada tindak balas terhadap makanan atau minuman tertentu.

Bukan itu sahaja, keadaan seseorang, kesan sampingan dadah, dan penyakit juga boleh menjadi punca.

Terdapat beberapa punca lain yang menyebabkan perut terasa sakit atau sakit. Berikut adalah pelbagai punca sakit perut yang boleh anda ketahui.

1. Gangguan Penghadaman

Jika anda mengalami masalah perut yang terasa pedih, ia mungkin disebabkan oleh senak. Sakit perut biasanya disebabkan oleh senak disebabkan oleh kesilapan dalam makanan (2).

Jika anda mengalami sakit perut, ia mungkin disebabkan oleh makan yang salah, makan terlalu banyak, makan makanan yang tidak bersih, atau kerana tekanan.

Sudah tentu, masalah kesihatan ini boleh menyebabkan gejala perut yang menyakitkan, pedih ulu hati, kembung perut, kenyang, dan gemuruh.

Sakit perut juga boleh menyebabkan loya yang berlebihan. Malah, ia tidak biasa untuk berakhir dengan najis lama.

2. Kesan Sampingan Dadah

Punca sakit perut yang seterusnya ialah ia boleh berlaku akibat kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Memang sesetengah ubat akan ada kesan sampingan seperti senak perut, sakit perut selepas anda minum. Terdapat pelbagai jenis ubat yang boleh menyebabkan gangguan perut seperti ini.

Umumnya ubat-ubatan ini adalah daripada jenis anti-radang bukan steroid seperti Ibuprofen, aspirin, celecoxib, dan naproxen (3).

Jika selepas anda mengambil ubat-ubatan jenis ini dan anda mengalami perut yang terasa sakit, ini boleh berlaku kerana kesan sampingan ubat tersebut.

3. Reaksi Selepas Minum atau Makan

Umumnya, sesetengah orang juga mengalami gangguan perut selepas mengambil minuman atau makanan tertentu.

Terdapat makanan atau minuman tertentu yang boleh menyebabkan perut pedih

Terdapat makanan atau minuman tertentu yang boleh menyebabkan perut pedih atau sakit. Ini boleh berlaku kerana perut tidak kuat dengan makanan atau minuman tertentu.

Sebagai contoh, bagi orang yang mengalami intoleransi laktosa apabila minum susu, ia boleh menyebabkan perut mereka sakit (4).

Bagi orang yang alah kepada gluten apabila mereka minum atau makan makanan yang mengandungi gluten, sakit perut boleh berlaku (5).

Selain itu, terdapat juga makanan dan minuman lain yang boleh menyebabkan sakit perut, seperti tomato, terung, lada, alkohol, kopi, asid, dan makanan pedas (6).

4. Asid Perut Kronik

Punca sakit dan sakit perut yang seterusnya ialah ia boleh berlaku akibat asid perut yang kronik. Jika anda mempunyai asid perut kronik, yang sering berulang, ia boleh menjadi punca perut anda berasa sakit.

Bukan sahaja perlu berasa pedih dan pedih, asid perut kronik atau GERD juga menyebabkan sakit tekak, makanan atau jus gastrik naik ke mulut, menyebabkan rasa terbakar di dada (7).

Jika perut yang terasa sakit berlaku akibat asid perut kronik, rawat masalah tersebut dengan segera. Jika tidak, asid perut kronik boleh merosakkan lapisan esofagus dari semasa ke semasa.

5. Masalah Ulser Perut

Sakit perut dan pedih juga boleh berlaku akibat ulser perut. Ulser gastrik atau ulser peptik adalah kudis yang terbentuk pada lapisan perut.

Umumnya, penghidap ulser gastrik mengalami perut rasa tak selesa seperti kembung perut, loya, sakit di bahagian perut, kerap sendawa dan kembung perut.

Sekiranya anda mempunyai ulser perut, anda tidak boleh makan makanan secara rawak. Jika anda makan makanan rambang yang merengsakan perut, keadaan ini akan menjadi lebih teruk.

Anda perlu boleh memilih makanan yang betul dan bukan apabila anda mengalami masalah ulser gastrik.


(MESTI BACA) Mengenai 11 Tanda Usus Bermasalah Yang Perlu Anda Awasi!


Cara Mengatasi Sakit Perut Secara Semulajadi

Perut yang sakit atau sakit benar-benar mengganggu aktiviti harian. Jika anda tidak merawat masalah perut dengan segera, ia boleh memburukkan lagi keadaan.

Oleh itu, anda harus segera menangani gangguan perut yang menyakitkan ini. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menangani gangguan perut yang terasa menyakitkan.

Bukan selalu kena ubat, mengatasi perut yang terasa sakit juga boleh dilakukan secara semulajadi. Berikut adalah pelbagai cara semulajadi untuk menangani perut pedih.

1. Jus Buah Epal

Cara pertama untuk mengatasi perut pedih adalah dengan jus epal. Anda boleh minum jus epal untuk melegakan rasa panas dan pedih di dalam perut (8).

Perut pedih boleh diatasi dengan jus epal

Jus epal boleh meminimumkan pedih ulu hati dan sakit di perut kerana ia boleh meneutralkan asid dalam perut.

Bukan itu sahaja, epal juga mengandungi enzim khas dan boleh mengawal pengeluaran asid perut yang berlebihan dalam badan.

Anda boleh mengambil jus epal sejuk secara terus untuk melegakan rasa pedih dan dada akibat asid perut. Minum jus epal dengan kerap supaya masalah perut anda selesai segera.

2. Teh Hijau

Memang ramai yang sedia maklum bahawa teh hijau mempunyai pelbagai khasiat kesihatan untuk tubuh. Salah satu kebaikan teh hijau ialah ia dapat mengatasi sakit perut (9).

Teh hijau diketahui mempunyai khasiat yang boleh meneutralkan asid dalam perut. Selain itu, teh hijau juga boleh mengurangkan perut pedih.

Teh hijau juga mempunyai sifat anti-radang yang boleh meredakan rasa terbakar di esofagus dan perut.

Tidak perlu risau kerana anda boleh mendapatkan teh hijau di kedai yang menyediakannya. Supaya anda boleh segera menggunakannya untuk melegakan kesakitan dan pedih di perut.

3. Teh Chamomile

Teh chamomile boleh membantu melegakan sensasi panas dan menyakitkan di dalam perut. Itu kerana teh chamomile mempunyai sifat anti-radang (10).

Kami mengesyorkan untuk mengambil teh dengan kerap dan jangan lupa untuk mengambilnya.

Mengambil teh chamomile dengan kerap boleh melegakan otot saluran atas. Supaya rasa tidak selesa dalam perut anda dapat reda serta merta.

4. Ambil Makanan Rendah Lemak dan Tinggi Protein

Sekiranya anda mempunyai masalah perut, anda harus memberi perhatian kepada apa yang anda makan dan sentiasa makan makanan yang sihat.

Makanan tinggi protein boleh membantu dengan perut pedih

Anda boleh mengambil makanan rendah lemak dan tinggi protein untuk mengatasi sakit perut. Makanan ini boleh membantu melegakan sensasi terbakar yang merebak di dalam perut.

Selain itu, makanan ini juga boleh mengurangkan sakit perut anda. Pelbagai jenis makanan yang rendah lemak, banyak serat, dan tinggi protein juga lebih mudah dihadam.

Oleh itu, anda harus sentiasa mengambil makanan sihat yang rendah lemak, banyak serat, dan tinggi protein apabila anda mengalami masalah perut yang menyakitkan.

5. Pengambilan Pisang

Buah-buahan memang sudah diketahui mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan tubuh badan. Satu buah yang mempunyai banyak khasiat iaitu pisang.

Pisang juga boleh membantu anda mengatasi perut pedih. Itu kerana pisang mengandungi antasid semulajadi yang boleh melawaskan perut. Boleh rajin makan pisang supaya perut cepat sembuh.

6. Elakkan Makanan Pedas

Apabila anda mengalami sakit perut, anda harus mengelakkan makanan pedas. Makanan pedas boleh membuat perut lebih pedih dan sakit.

Anda harus mengelakkan makanan pedas apabila anda mengalami perut pedih

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengelakkan makanan dan minuman yang mencetuskan sakit perut dan panas, seperti minuman berkafein, bawang, dan makanan yang tinggi lemak.

Bukan itu sahaja, anda juga kena rajin makan dan jangan biarkan perut kosong. Jika anda membiarkan perut anda kosong, ia boleh menyebabkan perut anda berasa lebih sakit dan sakit.


(MESTI BACA) Mengenai Sakit Perut Mencucuk: Semua Perkara Yang Perlu Diketahui


7. Suplemen

GAXODUS® adalah suplemen yang dirumus khas untuk membantu mengatasi masalah pedih perut atau sakit perut. GAXODUS® mengandungi gabungan 14 bahan semulajadi yang bermanfaat.

Ternyata terdapat suplemen yang mengandungi gabungan 14 bahan semulajadi

GAXODUS® didatangkan dalam bentuk cecair jadi lebih mudah untuk mengambilnya dan ia mempunyai penyerapan yang lebih baik kerana ia dalam bentuk cecair.

GAXODUS® adalah suplemen yang bebas dari kesan sampingan dan telah diluluskan oleh FDA Malaysia tempatan iaitu KKM & MESTI.

Suplemen ini mengandungi lactobacillus acidophilus, strain probiotik yang diketahui menggalakkan keseimbangan bakteria usus yang sihat dan memperbaiki penghadaman.

Oleh itu, GAXODUS® terbukti berkesan dalam membantu mengurangkan gejala seperti pedih perut, kembung perut, dan sakit perut.

Ekstrak curcumin, yang berasal dari kunyit, mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam perut dan meredakan sakit perut.

GAXODUS® terbukti mengurangkan keradangan dalam perut

Aloe vera, juga terdapat dalam GAXODUS®, mempunyai kesan menenangkan pada sistem penghadaman dan boleh membantu mengurangkan keradangan dalam perut.

Aloe vera biasanya digunakan untuk mengurangkan simptom penyakit seperti sindrom usus besar (IBS) dan refluks asid.

GAXODUS® juga mengandungi bahan-bahan lain yang turut membantu memperbaiki masalah perut dan menyokong kesihatan penghadaman secara amnya menyeluruh.

Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk berunding dengan pakar kesihatan sebelum memulakan suplemen baharu.

Mereka boleh memberikan nasihat dan bimbingan yang disesuaikan berdasarkan keperluan dan sejarah kesihatan anda.


Temui keajaiban GAXODUS® untuk menghilangkan sakit perut yang menjengkelkan!


Ringkasan

Perut pedih biasanya berpunca daripada senak perut , jangkitan, atau asid perut kronik, tetapi jangan risau, kerana terdapat banyak cara untuk menangani sakit perut secara semulajadi.

Jika anda mengalami simptom perut yang terasa sakit seperti di atas, dapatkan rawatan secepat mungkin.

Jika tidak, ia boleh menyebabkan gejala menjadi lebih teruk. Mengatasi masalah perut yang menyakitkan tidak semestinya perlu dengan ubat.

Anda boleh menggunakan bahan semulajadi untuk mengatasinya atau anda juga boleh menggunakan suplemen yang dipanggil GAXODUS®.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: