Sakit Perut Angin: Penjelasan, Punca, dan Cara Mengatasinya

Sakit Perut Angin: Penjelasan, Punca, dan Cara Mengatasinya

Table of Contents

Sakit perut angin adalah masalah kesihatan biasa. Bagi sesetengah orang, masalah kesihatan ini sering dipandang remeh.

Sakit perut angin selalunya dipanggil kembung perut. Malah, jika dibiarkan boleh menyebabkan ketidakselesaan dan mengganggu aktiviti.

Walau bagaimanapun, ia juga boleh berbahaya jika dibiarkan lama. Ketahui lebih lanjut tentang sakit perut angin.

Apakah Sakit Perut Angin?

Sakit perut angin adalah keadaan yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang menghasilkan gas atau udara yang berlebihan (1).

Apakah sakit perut angin?

Selain rasa tidak selesa di dalam perut, masalah kesihatan ini boleh disertai dengan aduan lain. Aduan yang boleh ditimbulkan apabila perut penuh dengan gas biasanya akan mengalami banyak sendawa (2).

Selain itu, kerap kentut disebabkan oleh perut masuk angin yang berlebihan di bahagian bawah saluran penghadaman.

Tidak jarang penghidap merasa tidak selesa di dalam perut. Setiap orang mempunyai simptom yang berbeza apabila mereka mengalaminya.

Sesiapa sahaja boleh mengalami masalah kesihatan ini. Untuk tidak mendapat penyakit ini, adalah idea yang baik untuk memberi perhatian kepada apakah faktor penyebabnya.


(MESTI BACA) Mengenai Ketahui Tanda Tanda Gastrik Yang Boleh Mengancam Nyawa


Apa Yang Menyebabkan Sakit Perut Angin?

Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan masalah kesihatan ini. Rasa sakit perut mungkin datang dari organ lain dalam perut anda, atau dari luar sistem pencernaan anda (3).

Apa yang menyebabkan sakit perut angin?

Kebanyakan punca adalah sementara dan tidak serius (4). Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

🟡 Aktiviti yang terlalu padat.

🟡 Kurang tidur.

🟡 Tidak mengekalkan pengambilan makanan.

Kalau tak ambil perhatian tiga perkara ni, macam-macam penyakit boleh menyerang. Isu kesihatan ini tidak terkecuali.


(MESTI BACA) Mengenai Makanan Yang Berangin dan Masih Jarang Dikenali Orang


Bagaimana Cara Mengatasi Sakit Perut Angin?

Pada asasnya, saluran pencernaan secara semulajadi akan menghasilkan gas untuk mempercepatkan proses pencernaan.

Walau bagaimanapun, angin atau gas berlebihan dalam perut sebenarnya boleh menyebabkan masalah.

Anda tidak perlu risau, sebenarnya masalah kesihatan ini tidak terlalu berisiko. Selain itu, cara membuang angin dalam perut juga agak mudah.

Malah, anda tidak perlu mengambil ubat sama sekali. Ia cukup untuk menggunakan kaedah semula jadi dan mudah, supaya saluran pencernaan dapat kembali normal. Berikut adalah penjelasan.

1. Mengambil air

Cara pertama yang boleh anda lakukan ialah dengan mengambil air. Umumnya, orang yang mengalami masalah perut kembung cenderung mengehadkan penggunaan air mereka (5).

Sebabnya, boleh memburukkan atau lebih teruk kembung perut. Membuang angin dalam perut boleh dilakukan dengan mengambil air kosong atau air mineral.

Apabila pengekalan air berlaku, badan secara amnya mengekalkan cecair. Dengan cara itu, badan tidak akan mengalami dehidrasi yang boleh menyebabkan kembung perut.

Kemudian, adalah baik untuk memenuhi keperluan cecair badan dengan betul. Oleh itu, badan tidak perlu lagi menahan air yang kemudian menyebabkan kembung perut.

2. Mandi dengan air suam

Merawat atau mengatasi sakit perut angin boleh dilakukan dengan mandi air suam. Dengan mandi air suam, angin atau gas yang terkandung dalam perut boleh keluar (6).

Merawat atau mengatasi sakit perut angin boleh dilakukan dengan mandi air suam

Selain itu, kaedah ini juga dapat melegakan kembung perut. Mandi air suam boleh membuatkan badan berasa lebih relaks, seterusnya mengurangkan tahap tekanan.

Ini boleh membolehkan saluran penghadaman anda berfungsi dengan lebih baik. Jadi, tiada lagi sakit perut akibat gas berlebihan.

3. Mengurut perut

Satu cara mudah yang anda boleh cuba untuk mengatasi masalah kesihatan ini ialah dengan mengurut perut anda sendiri. Kaedah mengeluarkan angin dalam perut ini agak selamat (7).

Pertama, anda boleh meletakkan tangan anda tepat di atas tulang pinggul kanan. Kemudian, pukul perut dalam gerakan membulat menggunakan tekanan ringan ke arah sebelah kanan rusuk.

Selepas itu, leret terus ke bahagian atas perut ke arah rusuk kiri. Bergerak perlahan ke bawah ke arah tulang pinggul kiri. Anda boleh mengulangi pergerakan ini mengikut keperluan.

4. Pengambilan yogurt

Cara seterusnya untuk buang angin dalam perut ialah dengan makan yogurt. Ini berkat kandungan probiotik dalam yogurt (8).

Tidak seperti susu, yogurt lebih mudah dihadam oleh badan. Selain itu, kandungan probiotik juga dapat merangsang perkembangan bakteria baik

Khasiat yogurt bukan sahaja mampu mengatasi perut kembung, malah mengurangkan angin dalam badan.

Untuk merasai lebih banyak manfaat, anda boleh memakannya bersama-sama dengan buah-buahan lain, seperti betik atau pisang.

5. Mengambil teh

Mengubati sakit perut juga boleh dilakukan dengan mengambil teh. Satu jenis teh yang boleh anda ambil iaitu teh hijau dan teh hitam yang mempunyai sifat diuretik.

Teh hijau dan teh hitam mempunyai sifat diuretik yang boleh membantu masalah sakit perut angin

Teh ini boleh mengatasi pengekalan cecair dalam badan. Selain itu, dengan pengambilan teh, ia juga boleh membantu mengurangkan dehidrasi yang mencetuskan angin dalam badan.

Selain daripada mengeluarkan angin dari perut, kaedah ini juga membantu mengeluarkan cecair berlebihan dari sistem badan.

Pada asasnya, teh mengandungi thearubigin yang berfungsi mengurangkan untuk mengatasi gangguan pencernaan.

Manakala kandungan theaflavin yang terkandung dalam teh boleh berfungsi sebagai antioksidan yang memainkan peranan penting dalam melindungi penghadaman daripada ulser perut.

6. Mengambil halia

Makan halia adalah cara lain yang anda boleh cuba. Halia mempunyai ciri anti-radang yang sangat baik untuk mengekalkan kesihatan pencernaan (9).

Dengan pengambilan halia, selain dapat mengatasi perut kembung ia juga mengurangkan pengeluaran gas yang berlebihan. Halia mengandungi enzim pencernaan yang dikenali sebagai zingibain.


(MESTI BACA) Mengenai Halia Hitam: Semua Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu


Enzim ini berfungsi untuk membantu tubuh memecahkan protein. Selain berkesan mengurangkan gas berlebihan dalam perut, kaedah ini juga boleh memberi kesan santai pada badan.

Selepas mengambil halia, usus boleh menjadi lebih tenang, mengurangkan keradangan dalam usus besar, kepada proses penghadaman.

7. Pengambilan Beri

Seperti yang diterangkan sebelum ini, salah satu pencetus kembung perut adalah kurang mengekalkan pengambilan makanan. Untuk mengatasi dan mencegah masalah kesihatan ini, anda boleh mengambil buah beri.

Anda boleh mengambil buah beri untuk mengatasi dan mencegah masalah sakit perut angin

Beri adalah buah-buahan yang kaya dengan mineral, vitamin dan serat. Supaya ia dapat mengekalkan kesihatan penghadaman dan mengurangkan pengeluaran gas yang berlebihan (10).

Dengan mengambil buah beri, anda juga akan berasa kenyang lebih lama. Sebenarnya, terdapat banyak jenis buah beri yang boleh anda temui. Berikut adalah jenis-jenisnya.

🟢 Strawberi

Strawberi adalah sejenis buah beri yang kaya dengan kandungan nutrisi dan mudah didapati

Dalam 100 gram strawberi, ia mengandungi 1.8 gram serat, 12 mg kalsium, 89 mg kalium, 56 mg vitamin C, sehingga 0.28 mg zat besi.

Bukan sahaja menyihatkan sistem pencernaan, strawberi juga mengandungi sebatian anthocyanin yang berfungsi sebagai antioksidan.

Kerana kandungan khasiatnya, strawberi sangat sesuai untuk dimakan bagi anda yang sedang berdiet.

🟢 Beri biru

Beri biru bukan sahaja mencegah perut kembung, tetapi juga merupakan sejenis beri yang terkenal dengan kandungan antioksidan yang tinggi.

Beri biru juga berkhasiat untuk melindungi sel-sel badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Apabila anda membandingkannya dengan jenis beri lain, beri biru mempunyai kandungan gula yang lebih rendah. 

Manakala dalam 100 gram beri biru terdapat 2.4 gram serat, 6 mg kalsium, 9.7 mg vitamin C, 6 mcg folat, 3 mcg vitamin A, sehingga 19.3 mcg vitamin K.

🟢 Beri hitam

Seperti jenis beri lain, beri hitam juga kaya dengan pelbagai jenis nutrien. Dalam 100 gram beri hitam terdapat 5.3 g serat, 162 mg kalium, 21 mg vitamin C, 11 mcg Vitamin A, 128 mg beta karotena, sehingga 19.8 mcg vitamin K.

Beri hitam mempunyai kandungan serat yang tinggi sehingga dapat membantu sistem pencernaan berfungsi untuk memecahkan gula dengan baik. 

Selain itu, ia juga menghalang sistem penghadaman daripada menghasilkan gas yang berlebihan.

Bukan itu sahaja, kandungan serat yang terkandung dalam beri hitam juga membantu melancarkan pergerakan usus atau pembuangan air besar anda.  

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pengambilan beri hitam secara berkala dipercayai dapat mengekalkan kesihatan pencernaan.

🟢 Raspberi

Satu lagi jenis beri yang sangat baik untuk sistem penghadaman anda iaitu raspberi. Dalam 100 gram raspberi, terdapat 6.5 g serat, 25 mg kalsium, 29 mg fosforus, 151 mg kalium, 26.2 mg vitamin C, 12 mcg beta karotena, sehingga 29 mg fosforus.

Raspberi mempunyai kandungan tannin yang cukup tinggi. Kompaun ini kemudiannya boleh menghalang pemecahan enzim amilase. 

Dengan cara itu, karbohidrat tidak akan segera ditukar oleh badan kepada gula dalam darah.

Beri jenis ini juga bagus untuk mereka yang mengalami masalah perut kembung. Jadi, tidak salah untuk mengambil raspberi sebagai langkah rawatan.

Terdapat suplemen bernama GAXODUS®, suplemen unik yang mengandungi 14 bahan semulajadi. Salah satunya adalah beri campuran, yang boleh membantu mengurangkan masalah sakit perut angin.

Adakah terdapat suplemen untuk mengatasi masalah sakit perut angin

Beri campuran yang terkandung dalam GAXODUS® mempunyai beberapa manfaat yang berpotensi untuk kesihatan pencernaan.

Beri campuran dalam GAXODUS® juga boleh menyediakan nutrisi penting untuk sel-sel usus dan menggalakkan pertumbuhan bakteria usus yang baik.

Serat sudah terkenal membantu mengatasi masalah sakit perut angin

Ini membantu mengekalkan keseimbangan mikrob dalam usus yang penting untuk kesihatan penghadaman yang baik.

Vitamin dan mineral penting adalah faktor penting dalam mengekalkan kesihatan usus dan mengurangkan masalah sakit perut angin.


Putuskan belenggu perut kembung dengan GAXODUS® yang ajaib!


Ringkasan

Sakit perut angin sama ada dengan sendawa atau mengeluarkan gas adalah perkara biasa. Sakit gas mungkin berlaku jika gas terperangkap atau tidak bergerak dengan baik melalui sistem pencernaan anda.

Peningkatan dalam gas atau sakit gas mungkin disebabkan oleh makan makanan yang lebih berkemungkinan menghasilkan gas. 

Selalunya, perubahan yang agak mudah dalam tabiat makan boleh mengurangkan gas yang mengganggu.

Gangguan sistem penghadaman tertentu, seperti sindrom usus rengsa atau penyakit seliak, boleh menyebabkan peningkatan dalam sakit gas atau gas

Tapi jangan risau sebab ada 7 langkah mudah untuk kurangkan angin dan angin berlebihan dalam badan.

Melalui maklumat kesihatan ini, diharap anda dapat mengekalkan kesihatan tubuh badan dengan lebih baik lagi. Jika masalah kesihatan masih tidak hilang, anda boleh segera berjumpa doktor.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: