11 Tanda Usus Bermasalah Yang Perlu Anda Awasi!

11 Tanda Usus Bermasalah Yang Perlu Anda Awasi!

Table of Contents

Tanda usus bermasalah boleh dilihat jika anda sering sakit. Usus adalah salah satu organ terpenting untuk badan kita (1).

Tanpa usus dalam saluran penghadaman, kita akan sukar untuk menyerap nutrien makanan.

Biasanya masalah ini berpunca daripada gaya hidup yang tidak sihat dan kerana masalah ini, keadaan kesihatan usus boleh menurun.

Keadaan kesihatan Ini sudah tentu akan menjejaskan keadaan badan kita secara keseluruhan. Tanda usus bermasalah sering diabaikan, malah boleh dikatakan bahawa usus adalah otak kedua untuk badan.

Apabila usus anda bermasalah ia boleh memberi kesan buruk kepada seluruh badan anda. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda usus bermasalah ini (2).

Saluran pencernaan anda bermula di mulut dan berakhir di dubur. Tugasnya adalah mengambil makanan, mencernanya, menyerap nutrien, dan membuang sisa buangan. 


(MESTI BACA) Mengenai Usus Tersumbat: Semua Fakta Menarik Yang Anda Patut Tahu


Apakah Tanda Usus Bermasalah?

Pakar kesihatan merujuk kepada usus sebagai organ yang boleh mempunyai pengaruh besar terhadap rembesan beberapa jenis hormon dan sistem imun.

Apakah tanda usus bermasalah?

Berikut adalah beberapa gejala kesihatan yang akan muncul jika organ ini mengalami masalah.

1. Ketidakselesaan perut

Tanda pertama usus yang bermasalah ialah ketidakselesaan pada perut. Kebanyakan ketidakselesaan perut bukanlah sesuatu yang serius dan akan hilang selepas beberapa hari.

Jika perut anda sering terganggu oleh gejala seperti gas, kembung perut, cirit-birit, sembelit, dan sakit perut, ini boleh menjadi tanda sindrom usus besar (IBS) (3). 

Kajian berpendapat bahawa ketidakseimbangan dalam bakteria usus, yang dipanggil dysbiosis, mungkin memainkan peranan dalam perkembangan IBS pada sesetengah orang (4).

Terdapat juga suplemen yang terbukti berkesan dalam mengatasi masalah ketidakselesaan perut, suplemen tersebut terkenal dengan nama GAXODUS®.

Ketidakselesaan perut boleh diatasi dengan suplemen semulajadi

GAXODUS® adalah suplemen unik yang mengandungi beberapa bahan penting yang diketahui dapat membantu menyokong kesihatan penghadaman dan meringankan masalah ketidakselesaan perut.

GAXODUS® mengandungi bahan bahan yang telah terbukti berkesan untuk mengatasi ketidakselesaan perut dan meningkatkan sistem imun usus. Beberapa bahan penting akan dijelasin dibawah ini.

Lactobacillus acidophilus membantu mengekalkan keseimbangan bakteria usus yang sihat. Ia membantu meningkatkan penghadaman, penyerapan nutrien, dan menguatkan sistem imun.

Probiotik telah terbukti mengekal keseimbangan bakteria usus

Ekstrak curcumin ditemui dalam kunyit dan mempunyai sifat anti-radang. Ia boleh mengurangkan keradangan dalam usus dan mengurangkan gejala yang berkaitan dengan gangguan pencernaan.

Aloe vera mempunyai kesan menenangkan pada sistem pencernaan dan membantu mengurangkan keradangan dalam usus. Ia sering digunakan untuk melegakan simptom seperti sindrom usus besar.

Guar gum ialah serat larut yang membantu melancarkan pergerakan usus dan melegakan sembelit. Ia juga boleh menyokong pertumbuhan bakteria usus yang baik.

Bahan-bahan lain dalam GAXODUS® juga boleh memberikan manfaat tambahan untuk kesihatan usus. Setiap bahan ini mempunyai khasiat yang berpotensi untuk mengurangkan ketidakselesaan perut.


Cipta keseimbangan dan keselesaan dalam perut anda dengan GAXODUS®!


2. Mudah terluka

Di dalam usus terdapat bakteria yang berperanan dalam menyerap makanan sekaligus mengekalkan kekuatan sistem imun (5).

Jika usus mula mengalami masalah, maka keseimbangan bakteria atau mikrobiom juga akan terganggu.

Kesannya ialah sistem imun akan menurun dan akhirnya membuatkan kita mudah dijangkiti atau jatuh sakit.

Jika kita cenderung terdedah kepada masalah kesihatan seperti selsema, batuk atau demam tanpa sebab yang jelas, jangan teragak-agak untuk memeriksa keadaan usus anda untuk menentukan punca sebenar.

3. Keletihan

Jika anda sering letih hanya kerana melakukan sesuatu yang mudah atau anda tanpa melakukan apa-apa yang anda rasa letih, itu juga boleh menjadi petanda.

Jika anda sering letih boleh menjadi tanda usus bermasalah

Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengalami sindrom keletihan kronik mungkin mempunyai ketidakseimbangan dalam mikrobiom usus.

Mikrobiom usus terdiri daripada bakteria, mikroorganisma, kulat, dan virus yang terdapat dalam saluran pencernaan.

Para penyelidik juga mendapati bahawa hampir separuh daripada orang yang letih juga mempunyai IBS.

4. Mengalami gangguan mood

Terdapat hubungan yang didokumentasikan dengan baik antara usus dan otak, dan pengaruh usus juga boleh berlanjutan ke mood (6).

Kajian mendapati bahawa gangguan usus dan keradangan sistem saraf pusat mungkin menjadi punca kebimbangan dan kemurungan.

Bukan sahaja sistem imun, kesihatan mental juga akan berkurangan. Ini disebabkan oleh 70 peratus pengeluaran hormon serotonin berasal dari usus.

Untuk makluman, hormon ini dikenali sebagai hormon gembira yang boleh menjejaskan kesihatan mental atau mood kita.

Jika penghasilan hormon ini terganggu, lebih mudah untuk kita mengalami tekanan, kemurungan, dan kebimbangan. Probiotik dianggap boleh membantu merawat keadaan ini.

5. Masalah kesihatan kulit

Selain dari malas menjaga kebersihan kulit, penyelidikan juga telah menunjukkan hubungan antara usus yang tidak sihat dan masalah kulit seperti jerawat, psoriasis dan ekzema (7).

Ini disebabkan oleh keradangan dalam badan akibat penyerapan nutrien makanan yang tidak sempurna.

Kajian menyatakan bahawa mikrobiom usus mempengaruhi kulit melalui mekanisme imun yang kompleks.

Probiotik dan prebiotik boleh membantu mengimbangi usus dengan itu menghalang atau merawat masalah kulit radang ini.

6. Nafas berbau

Jangan silap, bau mulut tidak selalu disebabkan oleh tabiat malas membersihkan gigi. Boleh jadi ini berkaitan dengan keadaan kesihatan yang lebih serius seperti masalah usus.

Punca bau mulut boleh jadi dari usus yang bermasalah

Halitosis (nafas berbau) berasal daripada mikrob penyebab bau yang berada di antara gigi, gusi dan lidah anda (8).

Jika senak berlaku di dalam perut, ia akan menghasilkan aroma yang tidak menyenangkan yang boleh keluar melalui mulut.

Walaupun kita telah berusaha untuk membersihkan mulut dengan lebih baik, biasanya masalah bau mulut ini akan terus timbul sehingga menimbulkan rasa tidak selesa.

Pada asasnya nisbah bakteria baik dan berbahaya adalah penunjuk kesihatan anda secara keseluruhan.  Bakteria dalam mulut adalah cerminan kesihatan usus anda sebagai organ sistem penghadaman.

Nafas berbau boleh menjadi petanda bahawa usus tidak sihat kerana ketidakseimbangan flora dalam organ pencernaan.

7. Demam

Demam adalah tanda bahawa tubuh sedang melawan jangkitan, termasuk kolitis. Gejala ini muncul kerana otak menyangka ada sesuatu yang berbahaya dalam badan dan ia mesti dimatikan (9). 

Otak juga bertindak balas dengan meningkatkan suhu badan. Menurut kajian, kira-kira 40% penghidap kolitis mengalami gejala demam. 

Walaupun demam biasanya hanya berlangsung beberapa hari dan tidak terlalu tinggi, ia boleh menjadi petanda bahawa anda mempunyai masalah usus.


(MESTI BACA) Mengenai Sakit Perut Angin: Penjelasan, Punca, dan Cara Mengatasinya


8. Terus mengidam manisan

Makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan banyak bakteria “buruk” dalam usus dan dysbiosis. 

Penyelidikan mencadangkan bahawa satu cara untuk mengubah tabiat makan anda ialah mengubah apa yang ada dalam mikrobiom.

Ketidakseimbangan dalam bakteria usus akan menyebabkan kita cenderung untuk mengidam makanan manis atau tinggi gula.

Masalahnya ia tidak berhenti setakat itu sahaja tetapi ia boleh menyebabkan penambahan berat badan atau risiko diabetes.

9. Mengalami peningkatan paras gula dalam darah

Peningkatan paras gula dalam darah sering dikaitkan dengan masalah ketahanan insulin yang berkaitan dengan tabiat mengambil makanan yang tinggi kandungan gula atau gangguan pankreas.

Tetapi pakar kesihatan mengatakan paras gula dalam darah tinggi juga mungkin berkaitan dengan gangguan usus.

Keadaan ini akan mengganggu keseimbangan bakteria dan akhirnya menjejaskan proses metabolisme gula menjadi tenaga.

Ini sudah tentu akan menjadikan gula tidak digunakan dan jumlahnya akan terus meningkat dalam badan.

10. Perubahan berat badan

Pertambahan atau penurunan berat badan tanpa mengubah diet dan senaman boleh menjadi tanda usus yang tidak sihat.

Pertambahan dan penurunan berat badan secara tiba tiba boleh menjadi tanda usus yang tidak sihat

Usus yang tidak seimbang boleh mengganggu keupayaan tubuh untuk menyerap nutrien, mengawal gula dalam darah, dan menyimpan lemak.

Penurunan berat badan boleh disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan bakteria usus kecil atau SIBO (10).

Pertumbuhan berlebihan bakteria usus kecil (SIBO) berlaku apabila terdapat peningkatan yang tidak normal dalam populasi keseluruhan bakteria dalam usus kecil.

Terutamanya jenis bakteria yang tidak biasa ditemui di bahagian saluran pencernaan itu. Keadaan ini kadang-kadang dipanggil sindrom bulatan buta.

Manakala penambahan berat badan boleh disebabkan oleh rintangan insulin atau keinginan untuk makan berlebihan akibat penyerapan nutrien yang terjejas.

11. Gangguan tidur 

Gangguan tidur yang anda alami boleh menjadi petanda bahawa usus anda tidak sihat kerana ketidakseimbangan dalam bilangan mikrobiom hidup.

Mikrobiom boleh menjejaskan tabiat tidur anda, seperti menukar hormon yang mengawal tidur dan terjaga.

Mikrobiom mengganggu interaksi kompleks antara hormon dan neurotransmitter seperti melatonin, kortisol, serotonin dan dopamin.

Bilakah Saya Perlu Berjumpa Doktor?

Apabila anda mengalami simptom keradangan usus, sebaiknya berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan puncanya.

Jangan berlengah pergi ke doktor jika anda mengalami gejala usus bermasalah

Dengan perundingan, anda juga akan mengetahui betapa teruk penyakit itu telah berkembang. Walau bagaimanapun, jangan berlengah pergi ke doktor jika anda mengalami perkara berikut.

🔴 Perubahan dalam tabiat buang air besar.

🔴 Demam tinggi melebihi 38.3 darjah Celsius atau lebih daripada dua hari.

🔴 Episod pendarahan yang tidak bertambah baik.

🔴 Cirit-birit yang tidak bertambah baik dengan ubat untuk penyakit radang usus.

🔴 Cirit-birit yang membangunkan anda pada waktu malam.

Kolitis adalah keradangan yang boleh menyebabkan ulser di dalam usus. Penyakit ini biasanya tidak membawa maut, tetapi gejala yang disebabkan oleh keradangan usus boleh menjadi sangat mengganggu.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk memeriksa diri anda dengan doktor apabila mengalami gejala.


(MESTI BACA) Mengenai Ubat Sakit Perut Yang Paling Berkuasa dan Terbaik


Ringkasan

Tanda usus bermasalah adalah banyak dan mudah dikesan dan jika tidak dirawat dengan betul, ia boleh membawa kepada komplikasi yang boleh membawa maut.

Komplikasi yang dimaksudkan boleh termasuk pendarahan teruk, penembusan usus (perforasi usus), usus hipertropik (peregangan usus), hingga keradangan lapisan perut.

Komplikasi ini juga meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser kolon.

Jika anda mengalami simptom seperti yang dinyatakan di atas, jangan teragak-agak untuk segera memaklumkannya kepada pakar atau anda boleh mencuba suplemen GAXODUS®.

GAXODUS® adalah suplemen yang dicipta untuk membantu anda yang mengalami masalah usus dan pada masa yang sama meningkatkan sistem imun usus anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: