Tekak Rasa Tak Selesa: Kenali Punca dan Petua Mengatasi

Tekak Rasa Tak Selesa: Kenali Punca dan Petua Mengatasi

Table of Contents

Tekak rasa tak selesa sering berlaku. Apabila tekak sakit, ia akan menyebabkan ketidakselesaan pada badan. Badan pun tak boleh buat beberapa perkara penting seperti biasa.

Tekak adalah bahagian yang berada di sekitar leher. Tidak jarang bahagian ini terdedah kepada gejala sakit tekak (1).

Salah satu ciri sakit tekak ialah ketidakselesaan yang muncul. Sudah tentu terdapat banyak sebab untuk ini berlaku.

Apabila anda merasakan bahawa tekak anda mula berasa tidak selesa dan seperti ada sesuatu yang menghalangnya, itu bermakna ia perlu ditangani segera.


(MESTI BACA) Mengenai Ubat Sakit Ulu Hati Bahan Semulajadi Yang Gampang Ditemukan


Apakah Tekak Rasa Tak Selesa?

Tekak ialah saluran atau tiub yang panjangnya kira-kira 12 sentimeter. Bahagian badan ini memanjang dari belakang hidung hingga ke tekak.

Tekak ialah saluran atau tiub yang panjangnya kira-kira 12 sentimeter

Tonsil, belakang lidah, dan lelangit lembut sebenarnya adalah sebahagian daripada tekak. Kerana ia bersambung terus dengan organ luar mulut, tekak sering terdedah kepada pelbagai jangkitan virus (2).

Sakit di bahagian ini akan memberikan anda rasa tidak selesa. Beberapa ketidakselesaan ini adalah sakit, gatal-gatal, atau kekeringan di tekak.

Keadaan ini adalah gejala penyakit yang baru muncul. Semua orang pasti pernah merasai simptom sakit tekak yang tidak selesa.

Apabila ini berlaku, anda akan menjadi sukar untuk melakukan pelbagai aktiviti biasa tekak, dari kesukaran bercakap, menelan makanan, malah minum air akan menyakitkan (3).

Kerana impak ini, akhirnya tekak berasa tidak selesa untuk menjadi momok yang dahsyat dan sangat mengganggu keyakinan diri.

Lebih-lebih lagi sejak pandemik Covid-19 melanda dengan simptom yang sama, setiap bahagian ini berasa tidak selesa, perasaan bimbang akan sentiasa timbul.

Sebenarnya gangguan di kawasan ini boleh berlaku atas pelbagai sebab. Ketidakselesaan di tekak boleh berlaku disebabkan oleh virus, bakteria, atau kecederaan pada kawasan tersebut.

Apakah Yang Menyebabkan Tekak Rasa Tak Selesa?

Apabila terdapat ketidakselesaan pada tekak, sudah pasti ia adalah simptom sakit tekak. Keadaan tidak selesa ini sebenarnya berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ketidakselesaan pada organ ini. Berikut adalah beberapa contoh puncanya (4).

1. Jangkitan virus

Pertama terdapat punca yang paling biasa, iaitu jangkitan daripada virus. Terdapat pelbagai jenis virus yang boleh memasuki kerongkong dan menjangkitinya (5).

Jangkitan virus boleh menyebabkan tekak rasa tak selesa

Beberapa jenis virus yang paling biasa yang menyerang tekak menyebabkan ketidakselesaan ialah virus influenza, virus Epstein Barr atau paramyxovirus.

Apabila jangkitan virus berlaku, tekak berasa sangat tidak selesa. Kesakitan yang muncul akan membuatkan anda tidak dapat menggunakan tekak sepenuhnya.


(MESTI BACA) Mengenai Punca Pedih Ulu Hati Waktu Malam dan Petua Mengatasinya


2. Jangkitan bakteria

Bukan sahaja virus, bakteria juga boleh masuk dan menjangkiti kerongkong. Jangkitan bakteria pada tekak ini juga boleh menyebabkan ketidakselesaan (6).

Kumpulan bakteria yang paling kerap menyerang tekak dan menyebabkan keadaan ini ialah Streptococcus (7).

Ini juga merupakan kumpulan bakteria yang menyebabkan sakit tekak. Ketidakselesaan tekak akibat jangkitan bakteria dan virus boleh menyebabkan gejala yang sama

Cuma, secara amnya, jangkitan daripada virus mempunyai masa yang lebih lama untuk sembuh.

Kerana, sehingga kini tiada ubat yang boleh membunuh sepenuhnya virus tersebut. Sementara itu, bakteria lebih mudah dikeluarkan dari badan.

3. Akibat alahan

Terdapat ramai orang yang mempunyai alahan. Apabila alahan menyerang, terdapat banyak simptom yang boleh dirasai, salah satunya adalah timbulnya ketidakselesaan pada tekak.

Apabila alahan menyerang boleh timbul ketidakselesaan pada tekak

Apabila alahan anda berulang, gejala yang paling ketara ialah gatal-gatal yang teruk pada kulit dan tekak, yang sangat menjengkelkan dan menyebabkan ketidakselesaan.

Selain itu, semakin lama tekak juga akan terasa sakit. Tekak berasa tidak selesa sebagai tindak balas alahan.

Ini boleh berlaku pada bila-bila masa apabila seseorang terdedah kepada alergen, seperti habuk, rambut haiwan atau beberapa jenis makanan.

Apabila timbul ketidakselesaan akibat alahan, maka anda boleh mengambil ubat alahan yang biasa dimakan. Jangan sesekali biarkan ini berlaku kerana ia boleh membawa maut.


(MESTI BACA) Mengenai Pelbagai Gerd Simptom Berbahaya Yang Anda Perlu Tahu!


4. Kerengsaan berlaku

Rasa ketulan di tekak yang kemudiannya menyebabkan ketidakselesaan sebenarnya boleh berlaku kerana kerengsaan.

Keadaan ini boleh berlaku apabila anda mengambil makanan dan minuman tertentu. Sebagai contoh, anda makan terlalu banyak makanan pedas dan juga minum alkohol.

Lama kelamaan, tekak boleh menjadi jengkel. Kerengsaan ini boleh berlaku apabila tekak tercedera.

5. Kecederaan tekak

Selain daripada perkara di atas, kecederaan juga boleh menyebabkan ketidakselesaan tekak.

Ketidakselesaan tekak boleh timbul daripada nyanyian dalam nada yang terlalu kuat

Terdapat banyak punca kecederaan tekak ini, yang paling biasa ialah tertelan duri ikan secara tidak sengaja.

Selain itu, kecederaan tekak juga boleh berlaku akibat kesan fizikal yang kuat akibat kemalangan. Keadaan tekak yang cedera akan menyebabkan ketidakselesaan seperti ketulan hingga sakit.

Ketidakselesaan ini juga boleh timbul kerana tabiat bercakap dalam nada yang terlalu kuat. Apabila ini berlaku lama, tekak boleh cedera dan membuat anda terganggu.

6. Menjadi petunjuk kepada simptom penyakit

Tekak yang tidak selesa juga boleh menjadi petunjuk kepada gejala penyakit tertentu dan adalah penting untuk tidak mengabaikan pemeriksaan dan rawatan. 

Keadaan ini biasanya merupakan petanda kehadiran tumor atau kanser di rongga tekak, penyakit asid perut, hingga jangkitan HIV/AIDS.

Selain itu, rasa sakit tekak juga boleh berlaku akibat jangkitan resdung kepada orang yang aktif merokok.

Bagaimana Cara Melegakan Tekak Rasa Tak Selesa?

Apabila anda merasakan bahawa tekak anda mengganggu dan tidak selesa, anda harus merawatnya secepat mungkin

Jangan tunggu keadaan menjadi lebih teruk sebelum anda mengambil langkah untuk rawatan.

Terdapat pelbagai cara untuk merawat keadaan tekak yang tidak selesa ini. Berikut ialah penjelasan yang boleh anda ikuti juga.

1. Mengambil Air

Apabila ketidakselesaan timbul, anda harus segera mengambil air. Kerana, air adalah salah satu ubat semulajadi untuk mengatasi masalah ini.

Kemungkinan besar ketidakselesaan yang muncul di tekak kerana kekurangan air. Adalah lebih baik untuk mengambil air dengan suhu hangat supaya tekak berasa selesa.


(MESTI BACA) Mengenai Ubat Sakit Perut Yang Paling Berkuasa dan Terbaik


2. Ambil Air Garam

Selain air kosong, anda juga boleh menambah garam. Air masin ini telah terbukti berkesan dalam menangani ketidakselesaan di tekak.

Selain diyakini berkesan, cara membuat ubat yang satu ini juga agak mudah. Untuk membuat ramuan ini, hanya campurkan satu sudu teh garam dalam segelas air suam.

Seterusnya, gunakan air garam untuk membilas mulut anda dengan kepala anda mendongak, kemudian meludahkan air garam.

3. Penyedutan wap

Mungkin masih sedikit orang yang mengetahui kaedah ini, tetapi menyedut wap adalah kaedah yang sangat berkesan untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan di tekak (8).

Menyedut wap boleh melegakan masalah sakit tekak. Anda boleh menyedut wap dari air panas di dalam rumah.

Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak menyedut wap terlalu dekat dengan sumber air panas, kerana sentuhan dengan kulit anda akan mengakibatkan risiko terbakar.


(MESTI BACA) Mengenai Enam Cadangan Ubat Gastrik Terbaik dan Alternatifnya!


4. Ambil Madu

Madu adalah sejenis ubat semulajadi yang telah lama dikenali oleh ramai orang. Anda juga boleh menjadikan madu sebagai ubat tekak untuk ketidakselesaan.

Madu adalah sejenis ubat semulajadi untuk ketidakselesaan tekak

Kandungan sebatian aktif dalam madu akan mempercepatkan pemulihan sakit tekak. Madu adalah ubat semulajadi untuk melegakan ketidakselesaan tekak akibat keradangan dan kerengsaan (9).

Terdapat pelbagai cara pengambilan madu yang boleh anda sesuaikan dengan citarasa anda.

Anda boleh mengambil satu sudu madu terus atau campurkan dengan air suam. Amalkan madu dengan kerap sehingga tekak rasa lebih selesa.

5. Likuoris

Mungkin ada di antara anda yang masih agak tidak kenal dengan ramuan yang satu ini. Likuoris adalah satu lagi ubat semulajadi yang hebat untuk gejala tekak (10).

Dengan rasa yang manis, likuoris berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan juga membantu menipiskan lendir. Akibatnya, saluran pernafasan anda akan berasa lebih lega dan selesa.

Kerana rasa manisnya, anda harus mengambil likuoris dengan mencampurkannya dalam teh hangat.

Agar hasilnya dapat dilihat, anda perlu mengambil likuoris ini dengan kerap setiap hari selagi ketidakselesaan di tekak masih ada.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Ubat Gerd di Farmasi Yang Berkesan dan Terlaris di Pasaran


Ringkasan

Tekak rasa tak selesa sangat mudah dirawat dan bukanlah sesuatu yang kronik, tetapi jika dibiarkan lama ia boleh mengganggu aktiviti harian dan boleh menjadi teruk.

Apabila anda merasakan tekak anda tidak seperti biasa, maka anda harus segera merawatnya dengan beberapa pilihan bahan di atas. 

Terdapat banyak sebab untuk tekak yang tidak selesa, serta langkah rawatan. Anda juga boleh pergi ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: