Usus Tersumbat: Semua Fakta Menarik Yang Anda Patut Tahu

Usus Tersumbat: Semua Fakta Menarik Yang Anda Patut Tahu

Table of Contents

Usus tersumbat boleh berlaku pada usus kecil dan usus besar anda yang akan mengganggu proses penghadaman makanan sehingga menjadi najis.

Penyumbatan dalam usus yang juga dikenali sebagai halangan usus boleh berlaku secara separa dan keseluruhan. Halangan usus separa cenderung menjadi lebih baik tanpa pembedahan (1).

Sementara itu, usus yang tersumbat sepenuhnya lebih berkemungkinan memerlukan pembedahan untuk memulihkan keadaan. 

Halangan usus mempunyai banyak sebab, yang selalunya tidak dapat dicegah. Mari ketahui lebih lanjut tentang usus tersumbat.

Apakah Usus Tersumbat?

Usus tersumbat ialah masalah serius yang berlaku apabila sesuatu menghalang usus anda, sama ada usus besar atau kecil anda (2).

Usus tersumbat ialah masalah serius yang berlaku apabila sesuatu menghalang usus anda

Jika sistem penghadaman anda terhenti, anda tidak boleh membuang air besar atau mengeluarkan gas. Anda juga mungkin melihat sakit gastrik dan perut bengkak.

Jenis penyumbatan biasa dipanggil impakan najis. Ini adalah apabila jisim najis yang besar dan keras tersangkut dalam saluran penghadaman anda dan tidak boleh ditolak keluar seperti biasa (3).

Tetapi apabila usus anda disekat oleh sesuatu selain daripada najis yang keras, doktor memanggilnya sebagai halangan usus.


(MESTI BACA) Mengenai Baring Selepas Makan: Alasan Untuk Menjaganya!


Apakah Punca-punca Biasa Yang Menyebabkan Usus Tersumbat?

Apabila usus anda berfungsi dengan normal, makanan yang dicerna bergerak dari perut anda ke rektum anda (4).

Apakah punca-punca yang biasanya menyebabkan usus tersumbat?

Sepanjang perjalanan, badan anda memecahkan makanan kepada bahagian yang boleh digunakan dan mengubah selebihnya menjadi najis. 

Anda akhirnya menghapuskannya melalui pergerakan usus. Halangan usus boleh menghalang sebahagian atau sepenuhnya proses semula jadi ini. 

Di antara banyak sebab yang mungkin untuk halangan usus ialah:

🟡 Perekatan perut. Ini adalah pertumbuhan tisu dalam jalur yang mungkin memaksa usus anda keluar dari tempatnya.

🟡 Hernia. Hernia adalah perpecahan pada dinding otot perut anda. Hernia boleh menyebabkan bonjolan dan poket. Ini mungkin menyekat usus anda.

🟡 Volvulus. Volvulus berlaku apabila sebahagian daripada usus anda berpusing di sekelilingnya. Ini mewujudkan sekatan.

🟡 Intususepsi. Keadaan ini bermakna bahawa segmen usus anda meluncur ke segmen lain. Ini menyempit tetapi mungkin tidak menyekat usus anda.

🟡 Penyakit radang usus. Penyakit Crohn dan kolitis ulseratif adalah 2 contoh.

🟡 Diverticulitis. Kantung kecil (diverticulae) boleh tumbuh dari lapisan usus besar. Ini mungkin meradang.

🟡 Diverticulum Meckel. Kira-kira 2 dalam 100 orang dilahirkan dengan kantung kecil tambahan ini di dalam usus.

Parut juga boleh menjadi punca anda mendapat usus tersumbat. Apabila badan anda menyembuhkan luka kecil (luka), parut terbentuk. Ini boleh berlaku dalam usus anda juga (5).

Parut ini boleh membina dan mewujudkan penyumbatan separa atau keseluruhan usus. Parut boleh disebabkan oleh koyakan di dinding usus anda, pembedahan perut atau pelvis.

Objek bukan makanan yang anda telan dengan sengaja atau tidak sengaja juga boleh menyebabkan halangan usus separa atau lengkap (6).


(MESTI BACA) Mengenai Ubat Sakit Perut Yang Paling Berkuasa dan Terbaik


Apakah Simptom Usus Tersumbat?

Orang dari semua peringkat umur dan jantina boleh mendapat halangan usus. Simptom usus tersumbat bergantung pada tempat tersumbat dan puncanya (7).

Ternyata orang dari semua peringkat umur dan jantina boleh mendapat usus tersumbat

Gejala usus tersumbat juga terbahagi kepada 2 bahagian dan di bawah adalah bahagian dan gejala.

1. Halangan usus kecil

Simptom halangan usus kecil datang dengan cepat. Anda mungkin mengalami beberapa simptom di bawah.

🔴 Kekejangan atau sakit perut.

🔴 Ketidakupayaan untuk mengeluarkan gas atau pergerakan usus.

🔴 Muntah-muntah.

🔴 Cirit-birit.

Jika kesakitan anda teruk dan berterusan, ini mungkin bermakna penyumbatan itu menjejaskan bekalan darah ke usus anda.

2. Halangan usus besar

Gejala halangan usus besar datang secara beransur-ansur dan biasanya kurang teruk. Anda mungkin mengalami beberapa simptom di bawah.

🔴 Sembelit yang menjadi lebih teruk sehingga anda tidak boleh membuang sebarang pergerakan usus atau gas.

🔴 Kembung perut.

🔴 Kekejangan di bahagian bawah perut anda.

🔴 Hilang selera makan.

🔴 Pening dan muntah.

Dalam sesetengah kes, halangan usus besar boleh menyebabkan kesakitan berterusan secara tiba-tiba. Ia bergantung kepada apa yang menyebabkan halangan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk pergi ke jabatan kecemasan hospital tempatan anda dengan segera jika anda mengalami gejala halangan usus.

Sesetengah jenis halangan usus boleh membawa kepada komplikasi yang sangat serius dan juga kematian.


(MESTI BACA) Mengenai Enam Cadangan Ubat Gastrik Terbaik dan Alternatifnya!


Apakah Rawatan Terbaik Untuk Usus Tersumbat?

Seperti yang anda tahu bahawa usus tersumbat adalah penyumbatan yang boleh menghalang makanan atau cecair dari usus kecil atau kolon.

Masalah ini perlu diselesaikan secepat mungkin. Tanpa rawatan, bahagian usus yang tersumbat boleh mati dan menyebabkan masalah yang serius.

Rawatan untuk halangan usus bergantung kepada punca. Anda biasanya perlu pergi ke hospital untuk rawatan dan pemantauan.

1. Rawatan Pemakanan

Jika usus anda normal, serat adalah baik untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda tahu bahawa bahagian usus anda menyempit, anda harus mengikuti diet rendah serat tidak larut. 

Serat tidak larut ialah bahagian tumbuhan yang keras dan kasar yang kita makan, serat jenis ini boleh tersangkut di bahagian usus yang sempit.

Anda boleh mengelakkan serat tidak larut dengan mengupas, memasak atau memotong halus buah-buahan dan sayur-sayuran dan mengeluarkan bijinya.

Jenis diet ini boleh meningkatkan risiko sembelit anda. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda minum banyak air dan bersenam. 

Bercakap dengan doktor anda sama ada anda mungkin memerlukan ubat julap. Juga, adalah penting untuk memasak makanan anda dengan baik dan mengunyah dengan baik sebelum menelan.

2. Ubat anti-radang

Ubat anti-radang adalah ubat yang digunakan untuk mengurangkan keradangan dalam usus kecil dan besar. 

5-ASA adalah ubat anti-radang yang paling berkesan yang digunakan untuk merawat halangan usus. 

Jadi, jika anda mengalami halangan usus, anda boleh mengambil ubat anti-radang untuk mengurangkan keradangan dalam usus kecil dan besar.

3. Terapi biologi

Terapi biologi ialah terapi yang dihasilkan menggunakan organisma hidup seperti sel tumbuhan, mikroorganisma, sel haiwan dan lain-lain.Ia digunakan untuk rawatan halangan usus.

Mereka merawat halangan usus dengan menyasarkan protein yang menyebabkan keradangan. Contoh terapi biologi ialah stelara, humira, skyrizi, remicade, simponi dll.

4. Akupunktur

Akupunktur adalah satu lagi rawatan yang digunakan untuk merawat halangan usus. Akupunktur membantu dalam mengurangkan sakit perut.

Dalam akupunktur, pertama penyumbatan didiagnosis. Selepas diagnosis, rawatan diberikan mengikut acupoints yang dipilih. 

Akupunktur mengurangkan halangan dengan merangsang peristalsis dan mengaktifkan kuasa penyembuhan badan sendiri yang seterusnya menjadikan pergerakan usus lebih baik.

5. Pembedahan

Rawatan pembedahan adalah salah satu rawatan terbaik yang digunakan untuk halangan usus. Apabila tiada apa yang dapat melalui usus, maka pembedahan diperlukan (8).

Rawatan pembedahan adalah salah satu rawatan terbaik yang digunakan untuk halangan usus

Dalam rawatan pembedahan, lokasi penyumbatan dalam usus dikesan terlebih dahulu. Selepas mengesan penyumbatan, luka yang lebih kecil juga dikenali sebagai laparoskop dibuat.

Dalam pembedahan ini, bahagian usus yang rosak diperbaiki. Bahagian usus yang mati dikeluarkan dalam pembedahan ini.

Dua jenis pembedahan biasa ialah pembedahan penyakit crohn dan pembedahan kolitis ulseratif.

6. Penekan sistem imun

Penekan sistem imun adalah satu lagi ubat yang digunakan untuk rawatan halangan usus. Penekan ini berfungsi dengan cara yang berbeza yang menekan sistem imun yang melepaskan keradangan.

Jika keradangan ini dikeluarkan dalam badan, maka ia boleh merosakkan sistem penghadaman termasuk usus.

Penekan sistem imun ini membantu dalam mengurangkan keradangan dalam usus kecil dan besar. Contoh imunosupresan ialah azathioprine, methotrexate, mercaptopurine dll.

7. Suplemen

Terdapat banyak suplemen lain yang membantu dalam rawatan halangan usus. Doktor mungkin mencadangkan suplemen yang berbeza selepas memeriksa betapa seriusnya halangan usus. 

Doktor mungkin mencadangkan ubat anti cirit-birit dalam keadaan apabila pesakit mengalami cirit-birit sederhana atau ringan. 

Ia menambah pukal pada najis. Suplemen seperti metilselulosa dan serbuk psyllium diberikan (9).

Tetapi perlu diketahui, adalah penting untuk mencari suplemen yang boleh bertambah baik sekali gus meningkatkan sistem usus anda seperti suplemen GAXODUS®.

Perlu diketahui bahawa terdapat suplemen bernama GAXODUS® yang berkesan meningkatkan sistem usus

Kerana diketahui bahawa 70% sistem imun bermula dari usus yang sihat. Itulah sebabnya penting untuk memastikan usus anda sihat (10).

GAXODUS® mengandungi bahan-bahan seperti lactobacillus acidophilus, cordyceps, dan cendawan chaga, yang terkenal dengan ciri-cirinya yang boleh meningkatkan sistem imun usus.

Lactobacillus acidophilus ialah strain probiotik yang membantu mengekalkan keseimbangan bakteria usus yang sihat dan menguatkan sistem imun.

Lactobacillus acidophilus juga membantu badan untuk melawan patogen dan menguatkan pertahanan semulajadi usus.

Cordyceps adalah sejenis cendawan yang telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk meningkatkan sistem imun dan ia diketahui mempunyai ciri anti-radang.

Cordyceps adalah sejenis cendawan yang telah digunakan dalam perubatan tradisional

Dengan meningkatkan tindak balas imun usus, cordyceps boleh membantu melindungi tubuh daripada serangan penyakit.

Cendawan chaga juga terkenal mengandungi antioksidan yang membantu melindungi sel usus daripada keradangan dan merangsang aktiviti sel imun dalam usus.

Dengan gabungan bahan-bahan ini, GAXODUS® membantu meningkatkan sistem imun usus dengan meningkatkan keseimbangan bakteria usus dan melindungi sel-sel usus daripada keradangan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa setiap individu boleh mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap suplemen ini.

Jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, adalah disyorkan untuk berunding dengan profesional kesihatan sebelum memulakan penggunaan GAXODUS®.


Temui cara terbaik untuk mengatasi usus tersumbat dengan GAXODUS®!


Kesimpulan

Usus tersumbat adalah gangguan yang menyebabkan penyumbatan dalam usus. Disebabkan oleh penyumbatan ini, tiada laluan makanan dan cecair di dalam usus. 

Gejala usus tersumbat termasuk muntah, sakit perut kejang, loya, perut bengkak, sembelit dan lain-lain. Jadi, jika anda merasakan gejala berikut, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

Terdapat banyak pilihan rawatan yang boleh digunakan untuk menyembuhkan atau mencegah diri anda daripada usus tersumbat.

Terima kasih kerana meluangkan masa berharga anda membaca artikel ini. Saya harap anda mendapat maklumat yang betul dan relevan selepas membaca artikel ini.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: