Allergic Kacang: Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Allergic Kacang: Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

Allergic kacang adalah salah satu punca paling biasa serangan alahan yang teruk dan merupakan alahan makanan yang paling biasa ditemui pada kanak-kanak.

Bagi sesetengah orang yang mempunyai alahan kacang, walaupun jumlah kecil kacang boleh menyebabkan reaksi serius yang boleh mengancam nyawa.

Allergic kacang telah meningkat pada kanak-kanak dan masih terdapat risiko tindak balas masa depan yang lebih serius.

Oleh itu, walaupun anda atau anak anda hanya mengalami reaksi alahan ringan terhadap kacang tanah, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda.

Mari kita ketahui lebih lanjut tentang allergic kacang~


(MESTI BACA) Mengenai Tongkat Ali Supplement Terbaik


Apakah Allergic Kacang?

Allergic kacang adalah sejenis alahan makanan kepada kacang tanah. Ia berbeza dengan alahan kacang pokok, kerana kacang tanah adalah kekacang dan bukan kacang asli (1).

Apabila seseorang mengalami allergic kacang, sistem imun badan, yang biasanya melawan jangkitan, bertindak balas secara berlebihan terhadap protein dalam kacang.

Jika orang itu makan sesuatu yang mengandungi kacang, badan menganggap protein ini adalah penceroboh berbahaya.

Allergic kacang jika mengalami reaksi serius boleh mengancam nyawa

Ini menyebabkan tindak balas alahan, kerana badan bertindak balas dengan bekerja keras untuk melawan penceroboh.

Allergic kacang juga adalah alahan makanan yang biasanya menyebabkan anafilaksis.

Anafilaksis adalah gejala tindak balas alahan yang mengancam nyawa. Tiada ubat untuk alahan kacang, walaupun ramai orang mengatasinya (2).

Sedar bahawa sejumlah kecil kacang atau protein kacang pokok boleh mencetuskan tindak balas.

Tetapi tindak balas alahan daripada bernafas dalam zarah kecil kacang atau kacang jarang berlaku. Itu kerana makanan biasanya perlu dimakan untuk menyebabkan reaksi.

Kebanyakan makanan dengan kacang di dalamnya tidak membenarkan protein yang cukup untuk melarikan diri ke udara untuk menyebabkan tindak balas.

Bau makanan yang mengandungi kacang tanah tidak akan menyebabkannya kerana baunya tidak mengandungi protein.


(MESTI BACA) Mengenai Khasiat Bawang Putih Untuk Zakar


Adakah Terdapat Sebarang Gejala?

Jika anda mempunyai alahan kacang yang teruk, tindak balas yang lebih serius dipanggil anafilaksis boleh berlaku.

Salah satu gejala bahaya allergic kacang ialah anafilaksis

Anafilaksis ialah tindak balas alahan yang melampau dan mengancam nyawa yang dicirikan oleh pembebasan bahan kimia yang cepat daripada sistem imun anda.

Apabila bahan kimia ini membanjiri badan anda, anda boleh mengalami keadaan terkejut.

Tekanan darah anda menurun dengan ketara, kadar denyutan jantung anda meningkat atau berkurangan, dan anda mungkin mengalami kesukaran bernafas yang melampau.

Dalam situasi yang mengancam nyawa ini, anda harus sentiasa mendapatkan rawatan perubatan kecemasan segera.

Anafilaksis perlu dirawat segera dengan epinefrin dan biasanya diberikan dalam penyuntik automatik (3).

Tindak balas alahan terhadap kacang biasanya berlaku dalam beberapa minit selepas pendedahan. Tanda dan gejala alahan kacang boleh termasuk:

🔴 Reaksi kulit, seperti gatal-gatal, kemerahan atau bengkak.

🔴 Gatal atau kesemutan di dalam atau di sekitar mulut dan tekak.

🔴 Masalah penghadaman.

🔴 Mengetatkan tekak.

🔴 Sesak nafas atau berdehit.

🔴 Hidung berair.

Senarai di atas bukanlah semua tindak balas badan, seseorang mungkin mempunyai simptom yang berbeza.


(MESTI BACA) Mengenai Perlukan Peanut Butter Untuk Diet? Ketahui Di Sini!


Apakah Yang Menyebabkan Allergic Kacang?

Alahan kacang biasanya bermula pada zaman kanak-kanak dan berterusan sepanjang hayat. Kira-kira 20% individu mungkin mengatasi alahan kacang dari masa ke masa.

Semua cabaran makanan harus dilakukan di kemudahan perubatan yang dilengkapi untuk mengenali dan merawat tindak balas alahan, dengan pengawasan oleh pakar alahan.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan allergic kacang

1. Faktor genetik dan alahan kacang

Salah satu punca alahan kacang yang berpotensi adalah gen anda (4).

Salah satu punca allergic kacang yang berpotensi adalah gen anda

Tetapi itu tidak semestinya bermakna ahli keluarga lain perlu mempunyai alahan kacang untuk anda mengalaminya.

Walaupun kajian adalah terhad, terdapat beberapa cadangan bahawa mutasi genetik tertentu boleh menetapkan jadual untuk perkembangan alahan kacang.

Tidak semua orang yang mengalami mutasi mengalami alahan terhadap kacang tanah. Jika anda mempunyai mutasi ini, ia hanya menjadikannya lebih berkemungkinan bahawa anda boleh.

2. Pendedahan yang kerap kepada kacang tanah

Tahap pendedahan anda kepada kacang tanah juga boleh memainkan peranan dalam perkembangan alahan (5).

Penyelidik mencadangkan bahawa terdapat lebih ramai orang yang mengalami alahan kacang hari ini.

Itu terjadi kerana kita makan lebih banyak kacang dan produk yang mengandunginya sekarang berbanding sebelum ini.

Malah produk yang tidak mengandungi kacang tanah mungkin mengandungi minyak kacang tanah.

Penggunaan kacang tanah secara meluas sebagai ramuan juga menyebabkan seseorang yang alah kepada kacang tanah mungkin bersentuhan dengannya.

3. Kaedah pengeluaran makanan

Walaupun anda tidak mengambil makanan yang mengandungi kacang secara langsung, anda mungkin masih menghadapi risiko tindak balas alahan kerana pencemaran silang.

Kaedah pengeluaran makanan boleh menjadi faktor pencetus allergic kacang

Kebanyakan makanan yang kita makan dibuat atau diproses dalam kemudahan yang luas yang menghasilkan pelbagai jenis makanan.

Kemudahan ini mungkin berkongsi peralatan antara pelbagai jenis makanan, tetapi walaupun tidak, alergen mungkin menjangkau makanan lain.

Kemungkinan pencemaran silang adalah tinggi dalam kemudahan ini, dan ia boleh menyebabkan masalah kepada penghidap alahan kacang.


(MESTI BACA) Mengenai Semua Tentang Ujian Kesuburan Lelaki Yang Anda Perlu Tahu!


Adakah Terdapat Makanan Yang Harus Dielakkan?

Orang dewasa yang mempunyai alahan kacang mesti berwaspada untuk mengelakkan pendedahan tidak sengaja kepada kacang atau makanan yang mengandungi kacang.

Juga, berhati-hati dengan sebarang makanan yang mengandungi kacang pokok seperti walnut, badam, kacang Brazil, gajus dan pecan.

Bagi mereka yang mempunyai alahan kacang yang teruk, juga berhati-hati terhadap pencemaran silang dan sentuhan silang (6).

Sentiasa baca label pada makanan yang dibungkus dan berhati-hati semasa makan di restoran.

Adakah Terdapat Ubat Allergic Kacang?

Satu-satunya penawar mutlak untuk alahan makanan ialah membuang alergen daripada diet anda sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, terdapat ubat melegakan alahan semulajadi yang boleh anda gunakan untuk memperbaiki gejala alahan kacang.

1. Quercetin

Quercetin telah ditunjukkan untuk menghalang alahan terhadap makanan tertentu, termasuk kacang tanah (7).

Quercetin telah ditunjukkan untuk menghalang alahan terhadap makanan tertentu

Satu kajian menyimpulkan bahawa quercetin boleh menyekat gejala alahan kacang dan berfungsi sebagai rawatan alternatif untuk alahan makanan yang serupa.

Para penyelidik juga mendapati bahawa quercetin sepenuhnya membatalkan tindak balas anafilaksis yang disebabkan oleh kacang.

2. Imunoterapi Oral

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan dalam kajian yang menilai imunoterapi oral untuk alahan kacang (8).

Kajian mendapati bahawa imunoterapi oral pada kanak-kanak dan remaja yang sangat alah kepada kacang boleh mengurangkan keterukan gejala semasa pendedahan kacang.

Ini adalah fasa ketiga ujian berterusan yang menguji keberkesanan imunoterapi oral, iaitu apabila pesakit menerima ubat imunoterapi yang berasal dari kacang dalam program dos yang semakin meningkat.

Kajian mendapati bahawa mereka yang menggunakan imunoterapi oral juga mengalami keterukan gejala yang lebih rendah semasa pendedahan kacang.

Imunoterapi oral kacang tanah dapat mengurangkan kepekaan individu dengan alahan kacang.

Imunoterapi oral kacang tanah boleh mengurangkan pengambilan harian kacang tanah untuk meningkatkan kemungkinan pemulihan gejala alahan.

3. Probiotik

Semasa para saintis menyelidik peranan penting mikrobiota usus dalam pembangunan toleransi imun, semakin banyak minat terhadap manfaat probiotik (9).

Probiotik mampu menjajah semula dan memulihkan mikroflora dalam saluran usus. Rawatan probiotik ditunjukkan pada bayi menggunakan lactobacillus.

Beberapa kajian baru-baru ini telah dijalankan mengenai peranan probiotik dalam mencegah dan merawat gangguan alahan.

Kajian 2005 menunjukkan bahawa pengurusan alahan telah ditunjukkan dengan probiotik mengurangkan kejadian ekzema atopik.

Kajian menunjukkan bahawa apabila probiotik digabungkan dengan jumlah protein kacang tanah yang sangat kecil, ia berfungsi sebagai bentuk imunisasi oral semulajadi.


(MESTI BACA) Mengenai Adakah Terdapat Makanan Diet Yang Sedap Untuk Dimakan?


4. Bromelain

Bromelain telah digunakan secara tradisional sebagai agen anti-radang dan anti-bengkak yang kuat (10).

Terdapat juga kajian yang menguji keberkesanan bromelain terhadap keadaan atopik seperti asma, alahan makanan dan dermatitis.

Penyelidik mendapati bahawa bromelain menghalang penyakit saluran pernafasan alahan dan memberikan gambaran tambahan tentang sifat anti-radang dan anti-alergi bromelain.

Faedah kesihatan bromelain ini boleh membantu orang yang mengalami alahan untuk mengurangkan gejala alahan kacang dan hasil sistem imun yang terlalu aktif.

5. Suplemen dengan multivitamin

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai pelbagai alahan makanan berada pada risiko yang lebih tinggi untuk pertumbuhan yang lemah dan kekurangan pengambilan vitamin dan mineral.

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mengalami alahan makanan biasanya kekurangan vitamin D, kuprum, zink dan selenium.

Bagi kanak-kanak yang mempunyai alahan, diari makanan 3 hingga 7 hari boleh menunjukkan kemungkinan kekurangan vitamin.

Memastikan kanak-kanak yang mengalami alahan makanan menerima mikronutrien yang mereka perlukan akan membantu meningkatkan sistem imun mereka.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


6. Perkenalkan kacang tanah terdahulu

Penyelidik mendapati bahawa pengenalan awal kacang tanah dengan ketara mengurangkan kekerapan perkembangan alahan kacang di kalangan kanak-kanak.

Kajian ini mencadangkan bahawa anda mungkin dapat mengurangkan risiko anak anda mengalami alahan kacang hanya dengan memperkenalkan kacang kepada mereka pada usia yang sangat muda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: