Asid Amino: Fakta Yang Sedikit Dikenali Oleh Masyarakat

Asid amino diperlukan oleh badan untuk membina protein, nutrien yang memainkan peranan utama dalam kehidupan. 

Selain itu, asid amino berfungsi untuk metabolisme, melindungi kesihatan kardiovaskular, dan sintesis neurotransmitter.

Oleh itu, kerana terdapat banyak fungsi dan pastinya penting untuk badan, oleh itu, adakah anda telah memenuhi keperluan anda daripada asid amino?

Apa itu asam amino?

Ini beberapa fakta asid amino yang perlu anda ketahui!

Asid amino ialah protein yang telah dipecahkan melalui proses metabolik kepada molekul kecil (1). 

Justeru, sel-sel badan akan lebih mudah menggunakan bahan ini untuk pelbagai keperluan, daripada menyokong proses penyembuhan luka sehinggalah kepada pembentukan sel-sel baru.

Di dalam badan, protein yang anda perolehi daripada pelbagai makanan, seperti telur, ikan, daging dan ayam, akan diproses melalui penghadaman dan metabolisme.

Badan yang sihat boleh menghasilkan 11 jenis asid amino jadi anda tidak perlu mendapatkannya daripada makanan. 

Asid amino mempunyai keupayaan untuk membina otot, mencetuskan tindak balas kimia dalam badan, membawa dan mengagihkan nutrien, mencegah penyakit, dan menjalankan fungsi lain (2). 

Jika seseorang kekurangan asid amino, mereka akan terdedah kepada masalah kesihatan.

Pemecahan protein menjadi asid amino dibantu oleh pelbagai jenis enzim pencernaan dalam badan, seperti enzim pepsin dalam perut dan enzim trypsin, carboxypeptidase, dan chymotrypsin yang dihasilkan oleh pankreas.

Selepas protein dipecahkan kepada asid amino, bahan-bahan ini kemudiannya akan diserap oleh tisu usus dan dibawa ke hati, kemudian diedarkan kepada semua sel badan yang memerlukan asid amino ini.

Jenis-jenis Asid Amino

Asid amino terdiri daripada 3 jenis

Asid amino terdiri daripada pelbagai jenis, terdapat tepat 20 jenis asid amino yang memainkan peranan penting untuk kesihatan tubuh badan. 

Namun secara amnya, asid amino dikelaskan kepada 3 jenis utama iaitu: (3)

Asid amino essential

Asid amino perlu ialah jenis asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh badan, jadi ia mesti diperolehi daripada makanan atau minuman (4).

Terdapat 9 jenis asid amino penting yang memainkan peranan penting untuk kesihatan badan iaitu: fenilalanin, valine, threonine, tryptophan, metionin, leucine, isoleucine, lisin, histidine.

Sembilan asid amino tersebut mempunyai pelbagai fungsi dalam tubuh iaitu:

✅ Membina dan membaiki tisu badan, seperti tisu otot, kulit, kuku, tisu penghubung, saraf dan rambut.

✅ Menghasilkan tenaga.

✅ Menghasilkan antibodi untuk membina ketahanan badan.

✅ Menyokong proses tumbesaran dan perkembangan bayi dan kanak-kanak.

✅ Menyokong penyerapan pelbagai mineral, seperti zink dan selenium.

✅ Mempercepatkan proses penyembuhan luka.

✅ Menyokong pengeluaran hemoglobin dan sel darah merah.

✅ Menghasilkan kolagen.

✅ Mengawal selera makan, kitaran tidur dan mood.

Anda boleh mendapatkan asid amino penting daripada beberapa jenis makanan, seperti daging merah, ayam, itik, ikan, telur, susu, dan keju dan yogurt. 

Selain itu, beberapa jenis makanan tumbuhan, seperti kacang soya dan quinoa, juga mengandungi asid amino penting.


Info Penting: “Turun 11 kg dalam masa 2 minggu? Cuba diet telur rebus!”


Asid amino nonessential

Tidak seperti asid amino penting, asid amino tidak penting boleh dihasilkan oleh badan (5).

Terdapat 11 jenis asid amino yang diklasifikasikan sebagai jenis asid amino tidak penting, iaitu: alanin, arginin, asparagine, asid aspartic, sistein, asid glutamate, glutamin, glisin, prolin, serine, tirosin.

Sebelas asid amino tidak penting mempunyai fungsi dan faedah masing-masing, iaitu:

✅ Mempercepatkan penyembuhan luka.

✅ Menggalakkan peredaran darah.

✅ Mengekalkan dan meningkatkan rangsangan seksual (libido).

✅ Membantu penyerapan mineral, seperti magnesium, kalium, dan kalsium.

✅ Menguatkan sistem imun.

✅ Membantu badan menghasilkan kolagen dan enamel pada gigi.

✅ Mencegah penuaan pramatang.

✅ Kawal mood.

Walaupun ia boleh dihasilkan oleh badan, asid amino tidak penting juga terdapat dalam makanan, seperti ikan, daging, kacang dan makanan laut.


Info Penting: “9 Petua Semulajadi Menaikkan Nafsu Lelaki”


Asid amino rantai bercabang

Sebagai tambahan kepada 2 kumpulan utama di atas, terdapat juga jenis asid amino lain yang dipanggil asid amino rantai bercabang (BCAA). 

Asid amino yang termasuk dalam jenis BCAA ialah leucine, isoleucine, dan valine. (6)

Asid amino jenis ini digunakan secara meluas oleh atlet untuk membina jisim otot dan menyokong proses pemulihan tisu otot selepas kecederaan. 

Asid amino jenis BCAA juga boleh digunakan untuk menguatkan sistem imun dan meningkatkan stamina.

Asid amino BCAA boleh didapati daripada makanan tambahan atau secara semula jadi daripada makanan tertentu, seperti jagung, kacang ayam, lentil, gandum, badam, ikan, susu dan telur.

Kepentingan Fungsi Asid Amino untuk Tubuh

Taukah kamu, apa saja yang menjadi keuntungan asid amino

Asid amino membina protein, yang merupakan nutrien yang memainkan peranan utama dalam mengekalkan kehidupan. 

Walau bagaimanapun, asid amino juga mempunyai fungsi lain, daripada menyokong metabolisme hingga melindungi jantung. 

Badan juga boleh menggunakan asid amino untuk tenaga apabila anda kekurangan karbohidrat dan lemak.

Berikut adalah fungsi asid amino penting untuk badan:

1. Bina protein

Apabila sel-sel badan memerlukan protein, mereka mengikut arahan daripada DNA yang menentukan asid amino tertentu dan susunan di mana ia mesti dihubungkan untuk membina protein (7). 

Sementara itu, DNA bergantung kepada makromolekul (RNA) lain untuk membuat protein.

Kemudian RNA mengambil salinan kod daripada DNA, meninggalkan sel, mencari asid amino dan membawanya kembali ke sel, dan mengikatnya ke dalam rantai. 

Setiap asid amino mesti ada apabila diperlukan, jika tidak, protein akan disintesis.

Apabila rantaian lengkap, asid amino berpusing dan berlipat menjadi bentuk yang istimewa. Struktur kimia setiap asid amino mengawal bentuk akhir, dan bentuk menentukan fungsi protein.

2. Sintesis Neurotransmitter

Beberapa asid amino menghasilkan neurotransmitter, tetapi dua contoh yang paling terkenal ialah asid amino tryptophan dan tyrosine (8). 

Tryptophan menghasilkan serotonin, yang mengawal mood dan membuat hormon melatonin. Manakala tyrosine digunakan untuk mensintesis norepinephrine dan adrenaline.

Tryptophan dan tyrosine bersaing antara satu sama lain untuk akses ke otak. 

Apabila anda mengambil banyak karbohidrat, lebih banyak triptofan akan memasuki otak dan akan menyebabkan mengantuk. 

Makan banyak protein boleh meningkatkan jumlah tirosin dalam otak dan memberi badan lebih tenaga.

3. Melindungi kesihatan kardiovaskular

Badan menggunakan asid amino arginin untuk membuat nitrik oksida. Nitrik oksida membantu menurunkan tekanan darah dengan mengendurkan otot-otot dalam saluran darah. 

Ia dihasilkan dalam otot jantung untuk mengawal kontraksi dan boleh mencegah aterosklerosis dengan menghalang perkembangan plak dalam arteri.

4. Metabolisme dan Fungsi Lain

Badan lebih suka menggunakan karbohidrat dan lemak sebagai tenaga. Namun apabila perlu, asid amino dimetabolismekan untuk tenaga. 

Tiga asid amino (asid glutamat, sistein, dan glisin) bergabung untuk membentuk glutation, yang merupakan antioksidan.

Asid amino histidine membuat enzim yang digunakan untuk menghasilkan sel darah merah dan menjaga kesihatan saraf. 

Manakala tirosin diperlukan untuk mensintesis hormon tiroid, manakala metionin membuat SAME (S-adenosylmethionine). 

SAME adalah penting untuk metabolisme DNA dan neurotransmitter.

Senarai Tumbuhan Yang Mengandungi Asid Amino dan Boleh Dimakan

Ini beberapa makanan yang kaya akan asam amino.

Makanan tumbuhan mengandungi jumlah asid amino yang berbeza-beza.

Atas dasar inilah anda boleh menguruskan untuk mendapatkan cukup setiap asid amino penting sepanjang hari dengan memakan diet yang pelbagai dan menggabungkan protein tumbuhan pelengkap.

Sebagai contoh, bijirin seperti beras terlalu rendah dalam lisin untuk dianggap sebagai sumber protein yang lengkap.

Walau bagaimanapun, dengan memakan lentil atau kacang yang kaya dengan lisin sepanjang hari, anda boleh mendapatkan kesemua sembilan asid amino penting yang tidak dihasilkan oleh badan.

Berikut adalah beberapa tumbuhan yang mengandungi asid amino dan boleh dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk vegan dan vegetarian.

1. Quinoa

Quinoa ialah bijirin purba yang kelihatan serupa dengan couscous, tetapi mempunyai tekstur yang rangup dan rasa pedas (9).

Kerana ia tidak ditanam daripada rumput seperti bijirin dan secara teknikal tumbuhan yang mengandungi asid amino ini dianggap pseudocereal dan secara semula jadi bebas gluten.

2. Kacang soya

Tauhu, tempe, dan edamame semuanya diperbuat daripada kacang soya dan merupakan sumber protein sayuran yang sangat baik, jadi ia termasuk dalam tumbuhan yang mengandungi asid amino.

Susu kedelai mengandungi berbagai zat nutrien penting seperti protein, kalsium, serat, natrium, vitamin B1, lemak sehat, fosfor, hingga riboflavin.


Baca Lebih Lanjut: “Amaran! Kenali Keburukan Soya Untuk Lelaki!”


3. Amaranth

Amaranth adalah satu lagi pseudocereal yang merupakan sumber protein atau tumbuhan lengkap yang mengandungi asid amino.

Setelah dianggap sebagai makanan ruji dalam budaya Incan, Mayan dan Aztec, Amaranth telah menjadi alternatif gandum bebas gluten yang popular.

Tumbuhan yang mengandungi asid amino ini adalah bijirin serba boleh yang boleh direbus untuk ulam atau bubur.

Amaranth juga boleh dilemparkan ke dalam kuali untuk menambah tekstur pada bar granola atau salad.

Sama seperti quinoa, kecuali ia mempunyai rasa yang lembut dan pedas dan mengekalkan rangupnya walaupun dimasak.

Apabila dikisar menjadi tepung, Amaranth juga boleh digunakan dalam penaik bebas gluten.

4. Soba

Walaupun tidak setinggi protein seperti quinoa atau Amaranth. 

Soba adalah satu lagi pseudocereal yang merupakan sumber berasaskan tumbuhan protein lengkap atau asid amino lain.

Kacang berperisa, isirong kulit atau groat boleh dimasak dengan cara yang sama seperti oatmeal atau dikisar menjadi tepung dan digunakan dalam penaik.

Dalam masakan Jepun, soba paling kerap dimakan dalam bentuk mi, yang dipanggil soba.

5. Spirulina

Spirulina ialah sejenis alga biru-hijau yang merupakan makanan tambahan yang popular di kalangan mereka yang mengamalkan diet vegan dan vegetarian (10).

Walaupun ia boleh dibeli sebagai tablet, bentuk serbuk berasaskan tumbuhan yang mengandungi asid amino ini boleh ditambah dengan mudah kepada smoothie, bar granola, sup dan salad untuk rangsangan nutrisi.

6. Biji Rami

Berasal daripada tumbuhan rami Cannabis sativa, biji rami adalah ahli spesies yang sama dengan ganja.

Walau bagaimanapun, biji rami hanya mengandungi sejumlah kecil tetrahydrocannabinol (THC), komponen psikoaktif kanabis.

Akibatnya, biji rami tidak mungkin mengandungi THC yang mencukupi untuk menyebabkan kesan psikoaktif yang tinggi atau lain-lain yang berkaitan dengan ganja.

Terdapat kebimbangan bahawa biji rami mungkin tercemar dengan TCH dari bahagian lain tumbuhan semasa penuaian atau penyimpanan.

Oleh itu, adalah penting untuk membeli benih daripada jenama yang dipercayai yang menguji THCz.

Selain sebagai sumber protein atau tumbuhan lengkap yang mengandungi asid amino, biji rami sangat kaya dengan asid lemak penting asid linoleik (omega-6) dan asid alfa-linolenik (omega-3).

7. Biji chia

Biji chia adalah biji bulat kecil yang selalunya berwarna hitam atau putih.

Tumbuhan yang mengandungi asid amino ini adalah unik kerana ia menyerap cecair dan membentuk bahan seperti gel.

Akibatnya, ia boleh digunakan untuk membuat puding dan jem tanpa pektin. Mereka juga biasa digunakan sebagai pengganti telur dalam penaik vegan. 

Walau bagaimanapun, biji chia juga boleh digunakan mentah sebagai topping untuk oatmeal atau salad, dicampur ke dalam makanan yang dibakar, atau ditambah kepada smoothie.

Apa kesan sampingan kelebihan dan kekurangan asam amino?

Hati-hati! asam amino juga punya keburukan jika makan terlalu banyak

Kekurangan asam amino dapat menyebabkan tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Salah satu kesan kekurangan asam amino adalah malnutrisi berupa kwashiorkor. 

Gejala yang timbul berupa perubahan kulit dan rambut (warna dan tekstur), penurunan massa otot, diare, gangguan tumbuh kembang, serta gangguan terhadap tubuh.

Asam amino dalam jumlah berlebih juga tidak baik untuk tubuh. Kadar asam amino yang tinggi dalam tubuh akan meningkatkan proses metabolisme. 

Jika berlaku secara berlarut-larut, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan kesihatan seperti peningkatan kadar kolesterol, kerosakan jaringan tubuh, serta penyakit kardiovaskular.


Info Penting: “Panduan Tertinggi Kurangkan Kolesterol dan Bahaya Kolesterol!”


Kesimpulan:

Selain mengonsumsi makanan sumber asam amino esensial, Anda juga perlu mengonsumsi pelbagai makanan dengan gizi seimbang untuk mencukupi asupan nutrisi lain. 

Jika perlu, berunding dengan doktor pemakanan untuk mendapatkan cadangan menu harian yang sihat dan sesuai dengan keperluan anda.

Itulah beberapa hal tentang asam amino dan juga tumbuhan yang mengandungi asam amino.

Banyak pilihan tumbuhan yang mengandungi asam amino dan semua itu boleh dijadikan makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan asam amino Moms dan keluarga setiap hari.

Leave a Comment