7 Lembaran Tipu Cara Menaikkan Berat Badan

7 Lembaran Tipu Cara Menaikkan Berat Badan

Table of Contents

Cara menaikkan berat badan setiap orang berbeza. 

Ada yang mengambil suplemen, ada juga yang menggunakan kaedah semula jadi seperti menguruskan pemakanan dan kehidupan yang sihat supaya penambahan berat badan berlaku dengan sendirinya.

Banyak sebab orang nak naikkan berat badan, dari terlalu kurus hingga nak perbaiki penampilan.

Namun, apapun alasannya, penambahan berat badan perlu dilakukan dengan cara yang betul agar tidak mendatangkan masalah kesihatan.

Tidak sedikit orang yang melakukan pelbagai cara untuk menambah berat badan. 

Namun, cara menambah berat badan perlu disesuaikan dengan keadaan kesihatan setiap orang dan sebab mengapa berat badan mereka boleh menjadi rendah.

Oleh itu, sebelum anda memulakan program penambahan berat badan, semak dahulu status pemakanan anda dengan mengira indeks jisim badan anda.

Jika keputusan pengiraan menunjukkan anda kurang berat badan, cuba perbaiki pemakanan anda atau berjumpa doktor untuk mengetahui cara yang betul untuk menambah berat badan.

Punca Kurang Berat Badan

Apa sebenarnya yang menyebabkan kekurangan berat badan?

Sebelum kita bincang cara nak naikkan berat badan, ada baiknya kita bincang dulu punca-punca berat badan tidak ideal.

Berat badan yang tidak ideal berlaku pada setiap orang, sudah tentu semuanya berbeza. Kami mengumpulkan beberapa hasil penyelidikan untuk memberikan beberapa contoh akibat yang paling biasa.

Memetik hasil kajian, berikut adalah penjelasannya.

1. Genetik atau Keturunan

Gentik dan keturunan boleh menjadi faktor berat yang tidak ideal

Jika anda telah kurus sejak sekolah menengah dan ia berlaku dalam keluarga anda, kemungkinan besar anda dilahirkan dengan sistem metabolisme yang lebih tinggi (1).

Di samping itu, anda juga mungkin mempunyai selera makan yang kecil secara semula jadi.

2. Aktiviti Fizikal Tinggi

Jika anda seorang atlet, anda mungkin tahu bahawa senaman yang kerap boleh menjejaskan berat badan anda (2).

Walau bagaimanapun, aktiviti fizikal yang tinggi juga boleh menjadi sebahagian daripada pekerjaan yang aktif atau personaliti yang bertenaga.

Jika anda berdiri banyak, anda mungkin membakar lebih banyak kalori daripada orang yang tidak aktif.

3. Penyakit Tertentu

Masalah tiroid juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Menghidapi penyakit tertentu boleh menjejaskan selera makan anda dan keupayaan badan anda untuk menggunakan dan menyimpan makanan.

Jika anda baru-baru ini kehilangan banyak berat badan tanpa cuba menurunkan berat badan, ia mungkin merupakan tanda penyakit, seperti:

❌ Masalah tiroid

❌ Kencing manis (3)

❌ Penyakit penghadaman

❌ Kanser

Jadi segera semak dengan doktor atau pakar pemakanan anda jika anda mengalami penurunan berat badan secara drastik secara berterusan.


Baca Juga: “Temukan 7 Cara Mencegah Kencing Manis”


4. Pengambilan Dadah Tertentu

Ubat preskripsi tertentu boleh menyebabkan loya dan penurunan berat badan (5).

Sesetengah rawatan, seperti kemoterapi, boleh mengurangkan selera makan dan memburukkan lagi penurunan berat badan akibat penyakit ini.

Oleh itu, ramai orang mengatakan mencegah lebih baik daripada merawat. Pastikan keadaan anda sihat dengan mengambil makanan yang sihat juga. 

Elakkan makanan yang sebenarnya akan membawa penyakit. Kekalkan gaya hidup sihat dengan rajin bersenam juga.

5. Masalah Psikologi

Kesejahteraan mental kita mempengaruhi setiap bahagian kehidupan. Perkara seperti tekanan dan kemurungan boleh mengganggu tabiat pemakanan yang sihat (6).

Ketakutan imej badan yang teruk boleh menyebabkan gangguan makan juga, anda tahu!

Jika anda mengalami masalah emosi, berbincanglah dengan doktor, pakar psikiatri atau ahli psikologi anda supaya anda boleh mendapatkan rawatan, bantuan atau kaunseling yang mungkin anda perlukan.

6. Gangguan Pemakanan

Jika anda berasa cemas atau bimbang apabila anda memikirkan tentang makanan, anda mungkin mengalami gangguan makan atau gangguan makan.

Apabila anda menyedari ini, segera bercakap dengan seseorang yang anda percayai. Pertimbangkan untuk bercakap dengan doktor atau ahli psikologi jika perlu.

Mungkin anda juga boleh menggunakan khidmat tukang seperti katerer yang telah menguruskan makanan anda setiap hari tanpa perlu keliru tentang itu dan ini. 

Dengan rasa yang berbeza setiap hari boleh menjadi penyelesaian supaya anda tidak cepat bosan dan kembali selera makan.

7. Hipertiroidisme

Tiroid yang terlalu aktif, atau hipertiroidisme, boleh menyebabkan hormon tiroid berlebihan dalam badan (7).

Hormon tiroid bertanggungjawab untuk banyak unsur metabolisme manusia, termasuk pengawalan kadar metabolisme.

Memetik Healthline, penghidap hipertiroidisme mempunyai metabolisme yang terlalu aktif dan sering membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Tanpa rawatan yang betul, hipertiroidisme boleh menyebabkan kesukaran menambah berat badan, walaupun apabila pengambilan makanan meningkat.

Cara menaikkan berat badan yang sihat!

Cara terbaik untuk menambah berat badan adalah dengan merawat penyakit atau keadaan yang menyebabkan penurunan berat badan. Jika keadaan ini dapat diatasi, berat badan akan meningkat.

Selain itu, terdapat beberapa petua penambahan berat badan yang sihat dan selamat yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Pilih makanan sihat yang kaya dengan khasiat

Makanan sihat menjadi salah satu cara menaikkan berat badan.

Untuk menambah berat badan, anda tidak perlu makan makanan berkalori tinggi, makanan segera, makanan berlemak, dan makanan atau minuman dengan paras gula yang tinggi.

Untuk menambah berat badan dengan cara yang lebih sihat, anda tetap perlu makan makanan berkhasiat yang seimbang, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang, daging tanpa kulit atau lemak, tauhu, tempe, telur dan ikan (8).

Jika perlu, anda juga boleh mengambil suplemen pemakanan tambahan seperti yang diarahkan oleh doktor anda untuk memenuhi keperluan pemakanan anda dan menambah berat badan.


Baca Juga: “Apakah Makanan Sihat Selamat Yang Sebenarnya?”


2. Makan Lebih Kerap

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan sebagai cara untuk menambah berat badan ialah mengambil lebih banyak kalori daripada yang anda bakar dan apa yang diperlukan oleh badan anda.

“Apabila anda kurang berat badan, anda mungkin berasa lebih cepat kenyang. Makan 5-6 hidangan kecil pada siang hari, bukannya 2-3 hidangan besar,” jelasnya

Seseorang yang kurang berat badan sering berasa cepat kenyang. Daripada makan 2–3 hidangan besar sehari, lebih baik makan makanan yang lebih kecil tetapi kerap.

3. Ambil banyak protein

Manfaatkan petua ini tentang cara menambah berat badan untuk meningkatkan jisim otot dengan mengambil lebih banyak protein (9).

“Otot diperbuat daripada protein dan tanpanya kebanyakan kalori tambahan itu mungkin berakhir sebagai lemak badan,” jelas Kris.

Kajian dari Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, menunjukkan, semasa tempoh makan berlebihan, diet protein tinggi menyebabkan banyak kalori tambahan ditukar kepada otot.

Untuk penambahan berat badan yang sihat, anda harus makan makanan kaya protein, seperti:

✅ Daging

✅ Ikan

✅ Telur

✅ Produk tenusu

✅ Kacang


Baca Juga: “Susah Turunkan Berat Badan? Cuba Whey Protein Untuk Kurus”


4. Pilih makanan ringan yang sihat

Yogurt juga bisa menambah berat badan.

Makanan ringan boleh menjadi sumber kalori tambahan yang boleh membantu anda menambah berat badan.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk memilih snek sihat yang kaya dengan khasiat, seperti yogurt, coklat gelap, buah-buahan, atau roti gandum (10).

Sebagai contoh, makan sepotong pai sekali-sekala dengan ais krim adalah baik.

Tetapi makanan ringan perlu sihat dan membekalkan nutrien sebagai tambahan kepada kalori. Seperti yogurt dan bar granola adalah pilihan yang baik.

Elakkan mengambil makanan ringan yang tidak sihat, seperti makanan bergoreng, kerana makanan ini mengandungi minyak dan kolesterol yang tinggi.

Jika diambil secara berlebihan, makanan tidak sihat ini boleh meningkatkan risiko penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes dan kanser.


Baca Juga: “Roti Untuk Kencing Manis Yang Paling Disukai!”


5. Cuba Makan Kacang dan Mentega

kacang tanah merah paling banyak manfaat kesihatan.

Melancarkan hasil penelitian, pengambilan kacang dengan kerap boleh membantu seseorang menaikkan berat badan dengan selamat dan kekal sihat.

Kacang adalah makanan ringan yang hebat dan boleh ditambah kepada banyak makanan, termasuk salad.

Kacang tanah panggang mentah atau kering mempunyai paling banyak manfaat kesihatan.

Mentega kacang yang dibuat tanpa gula tambahan atau minyak terhidrogenasi juga boleh membantu. Satu-satunya bahan dalam mentega ini ialah kacang itu sendiri.

6. Minum selepas makan

Minum banyak air sebelum makan boleh membuat badan lebih cepat kenyang. Oleh itu, selera makan anda akan berkurangan dan bahagian anda akan menjadi lebih kecil.

Dalam kes ini, mungkin lebih baik untuk minum minuman berkalori tinggi dengan hidangan atau snek.

Bagi yang lain, minum 30 minit selepas makan mungkin berfungsi sebagai cara untuk menambah berat badan.

7. Bersenam dengan kerap

Bersenam secara teratur bukan sahaja dilakukan untuk menurunkan berat badan, tetapi juga untuk menambah berat badan.

Dengan senaman yang kerap, badan akan membentuk lebih banyak tisu otot dan mengurangkan lemak berlebihan.

Jika diikuti dengan diet yang sihat, senaman yang kerap boleh membantu anda mencapai berat badan yang lebih ideal.

Selain itu, senaman juga dapat meningkatkan selera makan, sehingga pengambilan nutrien dan kalori dapat meningkat.

Kesimpulan

Berikut adalah beberapa petua yang kami sediakan. 

Jika selepas mengikuti petua di atas dan anda masih tidak mengalami apa-apa perubahan pada diri anda, maka anda boleh berunding dengan pakar.

Untuk mengetahui mengapa berat badan anda tidak boleh meningkat walaupun anda telah menjalani kehidupan yang sihat, cuba lihat jika ada sesuatu yang pelik tentang anda.

Namun, perlu diingat pembaca, jika anda mengambil terlalu banyak kalori, ia sebenarnya akan menyebabkan berat badan berlebihan atau apa yang dipanggil obesiti. 

Apatah lagi jika anda mempunyai berat badan berlebihan yang akan menyebabkan masalah dalam badan seperti kencing manis yang juga agak berbahaya jika tidak dirawat. 

Oleh itu semua yang berlebihan adalah tidak baik. Semoga artikel ini membantu, dan jumpa anda dalam artikel kami yang lain.


Mesti Baca: “Sejumlah Petua Cara Mengatasi Obesiti Yang Selamat!”


SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: