4 Cara Turunkan Berat Badan: Kunci Kesempurnaan

4 Cara Turunkan Berat Badan: Kunci Kesempurnaan

Table of Contents

Cara turunkan berat badan sangat dicari oleh orang ramai kerana ramai yang terjebak dalam perangkap fad diet yang menjanjikan hasil sebenar dengan cepat.

Menurut kajian, kebanyakan orang yang mencari petua tentang cara menurunkan berat badan akan menemui maklumat palsu atau mengelirukan tentang penurunan berat badan (1).

Mari kita hadapi itu, terdapat banyak maklumat di Internet tentang cara cepat mengurangkan berat badan dan membentuk badan.

Jika anda sedang mencari petua tentang cara menurunkan berat badan, jumlah nasihat yang kelihatan tidak berkesudahan ini boleh membingungkan dan mengelirukan.

Walau bagaimanapun, terdapat begitu banyak rancangan diet, suplemen, dan pelan penggantian makanan sihat untuk memastikan penurunan berat badan. 

Beberapa strategi ini telah disokong oleh sains yang mempunyai implikasi untuk pengurusan berat badan.

Dalam artikel ini, kami mempertimbangkan 4 kaedah penurunan berat badan yang berkesan.


(MESTI BACA) Mengenai 4 Senaman Untuk Kuruskan Badan Di Rumah Paling Popular


Bagaimana Untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat dan Mudah?

Kunci sebenar kepada penurunan berat badan yang selamat dan berjaya adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat yang sesuai dengan keperluan individu anda.

Penurunan berat badan yang selamat bergantung pada keperluan individu anda.

Petua berikut ialah cara yang sihat dan realistik untuk mengembalikan anda ke landasan yang betul dan dalam perjalanan anda ke matlamat berat badan dan kecergasan anda.

Berikut ialah 4 petua terbaik untuk meningkatkan kesihatan anda dan membantu anda menurunkan berat badan.

1. Kurangkan karbohidrat ditapis

Satu cara untuk membantu menurunkan berat badan dengan cepat ialah mengurangkan gula dan kanji, atau karbohidrat.

Karbohidrat, terutamanya yang ditapis atau diproses sangat berbahaya untuk tubuh

Karbohidrat, terutamanya yang ditapis atau diproses, cenderung bertukar menjadi gula dalam badan dengan cepat. 

Mengehadkan pengambilan karbohidrat mungkin sukar, tetapi mencari alternatif boleh membantu.

Ini mungkin dengan pelan makan rendah karbohidrat atau dengan mengurangkan karbohidrat ditapis dan menggantikannya dengan bijirin penuh.

Apabila anda berbuat demikian, tahap kelaparan anda akan turun, dan anda biasanya akan makan lebih sedikit kalori (2).

Dengan pelan makan rendah karbohidrat, anda akan menggunakan pembakaran lemak tersimpan untuk tenaga dan bukannya karbohidrat.

Jika anda memilih untuk makan lebih banyak karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh bersama-sama dengan defisit kalori.

Anda akan mendapat manfaat daripada serat yang lebih tinggi dan mencernanya dengan lebih perlahan. Ini menjadikan mereka lebih kenyang untuk memastikan anda berpuas hati.

Kajian 2020 mengesahkan bahawa diet karbohidrat yang sangat rendah bermanfaat untuk menurunkan berat badan pada populasi yang lebih tua (3).

Penyelidikan juga mencadangkan bahawa diet rendah karbohidrat boleh mengurangkan selera makan, yang boleh menyebabkan makan lebih sedikit kalori secara semulajadi (4).

Terdapat potensi kelemahan pada diet rendah karbohidrat yang mungkin membawa anda kepada kaedah yang berbeza.

Diet kalori yang dikurangkan juga boleh menyebabkan penurunan berat badan dan lebih mudah untuk dikekalkan untuk jangka masa yang lebih lama.

Kajian 2019 mengaitkan pengambilan bijirin penuh yang tinggi dengan indeks jisim badan (BMI) yang lebih rendah.

Untuk menentukan cara terbaik untuk anda menurunkan berat badan, dapatkan nasihat doktor anda.


(MESTI BACA) Mengenai 8 Cara Merawat Keracunan Makanan Secara Semulajadi


2. Menggerakkan badan anda

Walaupun anda boleh menurunkan berat badan tanpa bersenam, aktiviti fizikal yang kerap serta sekatan kalori boleh membantu anda mengurangkan berat badan.

Senaman boleh membantu membakar kalori berlebihan yang anda tidak boleh mengurangkan diet sahaja.

Bersenam boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Mengangkat berat mempunyai faedah yang sangat baik.

Dengan mengangkat berat, anda akan membakar banyak kalori

Dengan mengangkat berat, anda akan membakar kalori dan membantu menghalang metabolisme anda menjadi perlahan, yang merupakan kesan sampingan biasa penurunan berat badan (5).

Cuba latihan kekuatan 3 hingga 4 kali seminggu. Jika anda baru untuk mengangkat berat, jurulatih mungkin boleh membantu anda bermula.

Senaman juga menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan mood anda, menguatkan sistem kardiovaskular anda dan mengurangkan tekanan darah anda. 

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengekalkan penurunan berat badan mereka dalam jangka panjang mendapat aktiviti fizikal yang teratur.

Berapa banyak kalori yang anda bakar bergantung pada kekerapan, tempoh dan intensiti aktiviti anda. 

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan lemak badan adalah melalui senaman aerobik yang berterusan seperti berjalan pantas sekurang-kurangnya 30 minit.

Sesetengah orang mungkin memerlukan lebih banyak aktiviti fizikal daripada ini untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan penurunan berat badan itu.

Fikirkan cara anda boleh meningkatkan aktiviti fizikal anda sepanjang hari jika anda tidak dapat menyesuaikan diri dengan senaman formal pada hari tertentu. 

Sebagai contoh, buat beberapa perjalanan naik dan turun tangga daripada menggunakan lif, atau letak kereta di hujung lot semasa membeli-belah.

Kedua-dua kardio dan angkat berat boleh membantu dengan penurunan berat badan dan menawarkan banyak manfaat kesihatan yang lain.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


3. Mengimbangi bakteria usus

Tiada bakteria kurus atau mikrob lemak, tetapi usus anda masih membantu mengawal metabolisme, penyerapan nutrien dan pengurusan berat badan.

Anda harus mengimbangi bakteria usus anda kerana ia membantu mengawal metabolisme

Ia boleh mengecewakan untuk melihat rakan makan apa sahaja yang mereka suka, melakukan sedikit senaman, dan masih kelihatan cergas. 

Setiap individu mempunyai jenis dan jumlah bakteria yang berbeza dalam usus mereka. 

Sesetengah jenis boleh meningkatkan jumlah tenaga yang diperoleh daripada makanan, yang membawa kepada pemendapan lemak dan penambahan berat badan.

Kajian percaya bahawa mikrob usus membantu mengekalkan bentuk badan yang sihat dan mungkin juga mempunyai jawapan mengapa sesetengah daripada kita dilindungi daripada obesiti (6).

Usus besar anda adalah syurga bagi trilion mikrob yang saling menguntungkan yang membentuk mikrobiota usus anda.

Namun, ia mungkin bukan sahaja kuasa metabolik yang menakjubkan, kerana bakteria usus dan berat badan dikaitkan dalam banyak cara.

Usus manusia menampung sejumlah besar dan pelbagai mikroorganisma, termasuk sekitar 37 trilion bakteria (7).

Bakteria usus ini membentuk ekosistem yang terlibat dalam fungsi penting seperti metabolisme, kelaparan, dan pencernaan.

Walaupun ia tidak selalu menerima pengiktirafan yang sepatutnya, mikrobiom anda penting untuk banyak aspek badan anda, termasuk berat badan anda.

Jenis bakteria yang berbeza melakukan pelbagai kerja dalam kolon anda, dan dengan itu, kepelbagaian mikrob membantu mengawal metabolisme anda dan seterusnya, berat badan anda.

Walau bagaimanapun, jika persekitaran usus anda tidak seimbang, ia boleh menyebabkan apa yang dikenali sebagai dysbiosis, dan itu tidak baik untuk sesiapa sahaja.

Ini boleh bermakna bahawa anda mempunyai tahap bakteria berfaedah yang lebih rendah, lebih banyak patogen oportunistik atau kepelbagaian yang berkurangan.

Secara keseluruhan, ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda dan mungkin menjelaskan mengapa anda menambah berat badan.

Tetapi seperti berat badan anda, kesihatan mikrob usus juga dipengaruhi oleh gaya hidup anda. Betul, makanan dan senaman juga penting untuk kepelbagaian bakteria usus anda.

4. Mendapat tidur malam yang nyenyak

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa tidur kurang daripada 5-6 jam setiap malam dikaitkan dengan peningkatan kejadian obesiti. Terdapat beberapa sebab di sebalik ini (8).

Tidur yang cukup adalah salah satu cara turunkan berat badan

Sejak beberapa dekad yang lalu, jumlah masa yang dihabiskan ramai orang untuk tidur telah berkurangan, begitu juga dengan kualiti tidur itu sendiri.

Bagi kebanyakan tempoh masa yang sama, purata indeks jisim badan (BMI) meningkat, mencerminkan trend ke arah berat badan yang lebih tinggi dan meningkatkan kadar obesiti.

Sebagai tindak balas kepada trend ini, ramai penyelidik mula membuat hipotesis tentang potensi hubungan antara berat badan dan tidur.

Banyak kajian telah mencadangkan bahawa kualiti tidur yang buruk boleh menyebabkan gangguan metabolik dan penambahan berat badan (9).

Tidur yang terhad dan kualiti tidur yang buruk juga boleh menyebabkan peningkatan risiko obesiti dan keadaan kesihatan kronik yang lain.

Penyelidikan mencadangkan bahawa tidur yang tidak mencukupi atau tidak berkualiti melambatkan proses di mana badan menukar kalori kepada tenaga, yang dipanggil metabolisme.

Apabila metabolisme kurang berkesan, badan mungkin menyimpan tenaga yang tidak digunakan sebagai lemak (10).

Di samping itu, tidur yang kurang baik boleh meningkatkan pengeluaran insulin dan kortisol, yang juga mendorong penyimpanan lemak.

Berapa lama seseorang tidur juga mempengaruhi pengawalseliaan hormon leptin dan ghrelin yang mengawal selera makan. Leptin menghantar isyarat kenyang ke otak.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan!


Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Anda Turunkan Berat Badan?

Terdapat suplemen yang populer di pasaran bernama NUVITON™, ia boleh menjadi alat yang membantu dalam usaha untuk turunkan berat badan.

Suplemen yang boleh membantu turunkan berat badan!

NUVITON™ boleh meningkatkan tenaga dan stamina yang boleh membantu anda melakukan lebih banyak senaman dan aktiviti fizikal kerana ia adalah penting dalam proses penurunan berat badan.

NUVITON™ mungkin mempengaruhi cara badan anda menggunakan tenaga, membantu meningkatkan stamina dan ketahanan semasa senaman.

NUVITON™ membantu meningkatkan stamina dan ketahanan

Horny Goat Weed dalam NUVITON™ boleh membantu dalam meningkatkan aliran darah dan metabolisme, yang membantu dalam proses pembakaran lemak.

Dengan meningkatkan keupayaan badan untuk menggunakan lemak sebagai tenaga, ia boleh membantu dalam penurunan berat badan.


Capai Impian Turunkan Berat Badan dengan NUVITON™!


Ringkasan

Cara turunkan berat badan yang terbaik adalah dengan bersabar dengan diri sendiri, dan fokus pada kemajuan, bukan kesempurnaan.

Ingat, kunci kepada penurunan berat badan yang berjaya adalah perubahan gaya hidup yang boleh anda lakukan dari semasa ke semasa.

Jika anda tergelincir dan mempunyai hari kalori yang tinggi, jangan berputus asa dan hanya kembali ke landasan pada hari berikutnya.

Menurunkan berat badan bukanlah satu tugas yang mudah, tetapi dengan dedikasi dan komitmen, adalah mungkin untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Ingatlah untuk menetapkan matlamat yang realistik, jejak kalori anda, tingkatkan aktiviti fizikal, dan makan makanan seimbang.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: