Gemuk Air: Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Gemuk Air: Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

Gemuk air juga dipanggil edema, adalah sangat biasa dan jarang menimbulkan kebimbangan.

Walau bagaimanapun, ia mungkin berasa tidak selesa dan boleh menyebabkan kembung atau bengkak yang tidak diingini di dalam badan.

Mari ketahui lebih lanjut tentang mengapa ini boleh berlaku dan bagaimana untuk menyingkirkannya atau mencegahnya.

Apakah Gemuk Air?

Air adalah sumber kehidupan, dan ramai orang tidak meminumnya dengan cukup. Air membentuk sebahagian besar badan kita, dan ia boleh muncul dalam angka.

Air membentuk sebahagian besar badan kita

Kebanyakan berat kita adalah air. Ia adalah perkara yang paling berat dalam badan kita selain tulang kita.

Air adalah salah satu yang pertama berlaku apabila anda mula menurunkan berat badan.

Menjadi terhidrat dengan baik memberi manfaat kepada kebanyakan fungsi kesihatan kita, termasuk aliran darah, fungsi organ dan kesihatan kulit.

Sebaliknya, dehidrasi boleh membawa kepada pelbagai masalah, termasuk keletihan, loya, sakit kepala dan pening.

Berat air biasanya menjadi yang pertama apabila anda memulakan diet terhad kalori. Badan anda membakar kalori, kemudian mencelup ke dalam bekalan glikogen anda untuk tenaga.

Glikogen terikat pada badan melalui air, dan prosesnya menyebabkan air dilepaskan dan seluar anda menjadi lebih baik.

Orang yang mempunyai peratusan lemak badan yang lebih tinggi biasanya mempunyai peratusan air yang lebih rendah berbanding dengan orang yang mempunyai peratusan lemak badan yang lebih rendah.

Seseorang yang mempunyai 15 peratus lemak badan akan mempunyai peratusan air badan yang lebih tinggi daripada seseorang yang mempunyai 30 peratus lemak badan.

Selain daripada angka yang lebih tinggi pada skala, mempunyai peratusan berat air yang tinggi boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Tahap elektrolit yang rendah dalam badan boleh menyebabkan kekejangan otot atau keletihan.

Minum terlalu banyak air menyebabkan buah pinggang anda bekerja terlalu keras untuk mengeluarkan jumlah yang berlebihan (1).

Ini mewujudkan tindak balas hormon yang membuat anda berasa tertekan dan letih.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


Bagaimana Gemuk Air Berlaku?

Otot dan lemak tidak kelihatan dalam sekelip mata, dan jika anda melompat pada skala dan perasan perubahan besar sejak semalam, kemungkinan besar ia hanya berat air.

Perasan perubahan besar sejak semalam, kemungkinan besar ia hanya berat air

Air biasanya membentuk 50 hingga 60 peratus daripada jumlah berat badan orang dewasa. Sebarang air tambahan yang disimpan di dalam badan dirujuk sebagai berat air (2).

Paras air boleh membuat berat badan seseorang berubah-ubah sebanyak 2 hingga 4 paun dalam satu hari. Pengekalan air yang teruk boleh menjadi gejala penyakit buah pinggang.

Selalunya, ia bersifat sementara dan hilang dengan sendirinya atau dengan beberapa perubahan gaya hidup yang mudah.

Kami mahukan air dalam badan kita selagi ia digunakan dengan berkesan dan di tempat yang betul. Apabila ia mula pergi ke tempat yang salah ia mula menjadi masalah.

Air, apabila digunakan dengan cekap, mengalir ke seluruh badan kita.

Walau bagaimanapun, apabila ia pergi ke tempat di antara sel-sel dan di sekeliling lemak-kawasan yang dipanggil ‘ruang ketiga’, ia menjadi masalah.

Air pergi ke ruang ketiga dalam badan apabila terdapat ketidakseimbangan antara daya yang bertanggungjawab untuk menolak nutrien dan air daripada bekalan darah kita ke dalam sel kita.

Sel-sel akhirnya menjadi terbeban, dan air tidak dapat pergi ke tempat yang diperlukan lagi. Air kemudiannya akhirnya masuk ke “ruang ketiga” di luar tisu dan membran kapilari dan ke kawasan seperti perut dan rongga peritoneal.

Terdapat keadaan yang boleh menyebabkan air pergi ke ruang ketiga ini, seperti keradangan di perut, pankreatitis dan efusi pleura.

Adakah Terdapat Cara Untuk Menurunkan Gemuk Air Secara Semulajadi?

Terdapat pelbagai cara seseorang boleh menurunkan berat badan air dengan cepat dan semulajadi.

Membuat perubahan pada diet dan rutin senaman anda boleh membantu mengurangkan berat air dan mencegah pengumpulan cecair.

Suplemen tertentu juga mungkin bermanfaat. Berikut adalah beberapa teknik yang paling berkesan.

1. Kurangkan pengambilan natrium (garam)

Berat air mungkin berasa tidak selesa dan menyebabkan kembung atau bengkak di dalam badan.

Langkah pertama yang mudah untuk mengalahkan berat air ialah menggantikan makanan kaya natrium

Langkah pertama yang mudah untuk mengalahkan berat air ialah menggantikan makanan kaya natrium dengan setara natrium rendah.

Natrium, yang anda peroleh setiap hari daripada garam, adalah salah satu elektrolit yang paling biasa dalam tubuh manusia.Ia memainkan peranan utama dalam tahap penghidratan (3).

Jika paras natrium terlalu rendah atau terlalu tinggi, ia akan menyebabkan ketidakseimbangan dalam badan dan oleh itu, pengekalan cecair.

Ini kerana badan perlu memastikan nisbah natrium-ke-airnya seimbang untuk berfungsi dengan baik, jadi akan menahan air jika terlalu banyak garam diambil.

Penyelidik mengesyorkan tidak lebih daripada 2,300 miligram (mg) natrium setiap hari. Purata orang akan makan lebih 3,400 mg setiap hari (4).

Pengambilan garam yang tinggi, biasanya disebabkan oleh diet dengan banyak makanan yang diproses, boleh meningkatkan pengekalan air (5).

Walau bagaimanapun, ini nampaknya bergantung kepada pengambilan natrium harian semasa individu dan paras darah.

Penyelidikan mencadangkan bahawa peningkatan mendadak dalam penggunaan natrium boleh menyebabkan peningkatan dahaga dan pengambilan cecair, yang boleh mengakibatkan pengekalan cecair.

Garam meja sangat tinggi dalam natrium, tetapi orang yang mengambil natrium tersembunyi dalam makanan yang diproses. Sayur-sayuran, kacang, dan biji sangat rendah natrium.

Sesetengah makanan juga boleh mengurangkan paras natrium, termasuk pisang, alpukat, dan sayur-sayuran berdaun.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


2. Bersenam secara berkala

Senaman mungkin salah satu cara terbaik untuk mengurangkan berat air dalam jangka pendek.

Bersenam secara teratur adalah salah satu cara untuk mengurangkan gemuk air

Bersenam membolehkan badan mengeluarkan air tambahan. Ini menyebabkan berat air turun serta-merta selepas bersenam.

Senaman juga merangsang aliran darah dan meningkatkan peredaran, yang boleh mengurangkan pengumpulan cecair di seluruh badan, terutamanya di kaki.

Senaman mengurangkan berat air dengan lebih banyak lagi dengan membakar melalui simpanan tenaga glikogen.

Sebarang bentuk senaman meningkatkan peluh, yang bermaksud anda akan kehilangan air. Tidak jarang kehilangan sedikit berat badan akibat berpeluh semasa bersenam (6).

Semasa bersenam, badan anda juga mengalihkan banyak air ke dalam otot anda. Senaman squat juga sangat bagus untuk menurunkan berat badan.

Ini boleh membantu mengurangkan air di luar sel dan mengurangkan penampilan “lembut” yang dilaporkan orang daripada pengekalan air yang berlebihan (7).

Walau bagaimanapun, menggantikan cecair yang hilang adalah penting selepas sebarang aktiviti fizikal untuk mengelakkan dehidrasi.

Satu lagi pilihan yang baik untuk meningkatkan peluh dan kehilangan air ialah sauna, yang boleh anda tambahkan selepas sesi gim anda.


(MESTI BACA) Mengenai 6 Langkah Paling Mudah Senaman Turunkan Berat Badan


3. Kurangkan pengambilan karbohidrat

Karbohidrat juga menyebabkan badan menyimpan air tambahan. Apabila kita makan karbohidrat, tenaga yang kita tidak gunakan segera disimpan sebagai molekul glikogen. 

Karbohidrat juga menyebabkan badan menyimpan air tambahan

Pemotongan karbohidrat adalah strategi biasa untuk membuang air berlebihan dengan cepat.

Karbohidrat disimpan dalam otot dan hati sebagai glikogen, tetapi glikogen juga menarik air ke dalam bersama-sama dengannya.

Untuk setiap gram glikogen yang anda simpan, 3–4 gram (0.11–0.14 auns) air boleh disimpan bersamanya.

Ini menerangkan sebab orang mengalami penurunan berat badan serta-merta apabila beralih kepada diet rendah karbohidrat, yang mengurangkan simpanan glikogen.

Mengurangkan karbohidrat adalah cara cepat untuk menggunakan simpanan glikogen, yang bermaksud bahawa berat air juga akan dikurangkan.

Penyelidik mengesyorkan orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 130 g karbohidrat untuk berfungsi setiap hari (8). Karbohidrat biasa termasuk roti, nasi dan pasta.

Karbohidrat juga membawa kepada peningkatan hormon insulin, yang boleh meningkatkan pengekalan natrium dan penyerapan semula air dalam buah pinggang.

Diet rendah karbohidrat membawa kepada penurunan paras insulin, yang boleh menyebabkan kehilangan natrium dan air dari buah pinggang.

Menggantikan beberapa sumber karbohidrat harian dengan makanan berprotein tinggi seperti daging tanpa lemak, boleh mengurangkan pengumpulan berat air.

Cuba ubah pengambilan karbohidrat anda dan lihat apa yang paling sesuai untuk anda.


(MESTI BACA) Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan


4. Ambil suplemen magnesium

Magnesium adalah satu lagi elektrolit dan mineral utama. Ia baru-baru ini menjadi suplemen yang sangat popular untuk prestasi kesihatan dan sukan.

Magnesium adalah satu lagi elektrolit dan mineral utama

Penyelidikan mengenai magnesium telah meluas dan menunjukkan bahawa ia mempunyai lebih 600 peranan dalam tubuh manusia (9).

Sesetengah kajian juga mencadangkan bahawa magnesium boleh meredakan gejala sindrom prahaid (PMS), termasuk pengekalan air (10).

Perubahan ini berlaku kerana magnesium memainkan peranan integratif dengan elektrolit lain, seperti natrium dan kalium.

Bersama-sama, ia membantu mengawal keseimbangan air badan anda.

Suplemen magnesium mempunyai banyak manfaat kesihatan lain yang berpotensi untuk orang yang kekurangannya dalam diet mereka.

Sebagai tambahan kepada suplemen magnesium, makanan kaya magnesium juga disyorkan. Ini termasuk sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji dan bijirin penuh.


(MESTI BACA) Mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Ringkasan

Gemuk air jika ia kelihatan buruk, atau meningkat secara tiba-tiba adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Jika badan anda gemuk ia juga akan menyebabkan masalah dengan hormon testosteron anda.

Itu adalah sesuatu yang sangat tidak diingini kerana hormon testosteron adalah hormon penting untuk tubuh berkembang.

Dalam sesetengah kes, pengekalan air yang berlebihan boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius.

Pada penghujung hari, cara terbaik untuk memerangi berat air berlebihan adalah dengan mengenal pasti dan merawat puncanya.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: