Kebaikan Delima: 7 Sebab Meyakinkan Anda Memerlukannya

Kebaikan Delima: 7 Sebab Meyakinkan Anda Memerlukannya

Table of Contents

Kebaikan delima telah digunakan selama bertahun-tahun. Kajian telah mendapati bahawa buah delima boleh membantu melindungi jantung anda dan juga boleh mencegah kanser.

Delima adalah lazat dan biji merah delima mereka adalah tambahan yang cantik untuk resipi.

Walaupun kulitnya tidak boleh dimakan, ia mengandungi beratus-ratus biji berair yang boleh anda makan kosong atau taburkan pada salad, oatmeal, hummus dan hidangan lain.

Jus delima dalam botol juga merupakan cara mudah untuk menikmati beberapa manfaat kesihatan buah yang lazat ini.

Delima ditanam di atas pokok. Pokok-pokok ini memerlukan haba yang mencukupi untuk membesar dan mematangkan buah-buahan yang keras dan lazat ini.

Delima berasal dari Timur Tengah dan beberapa negara Asia, tetapi ia juga boleh dihasilkan di Amerika Syarikat. Majoriti buah delima ditanam di California.

Mereka berada dalam musim dari September hingga November, tetapi jangka hayatnya yang panjang bermakna anda biasanya boleh menemuinya di kedai runcit sehingga Januari.

Baiklah, mari kita ketahui lebih lanjut tentang kebaikan buah delima untuk tubuh

Apa Kebaikan Delima Untuk Kesihatan?

Selain sejarah yang kaya, buah delima mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang serius. Berikut adalah 5 manfaat kesihatan utama buah delima yang perlu anda ketahui.

1. Kaya dengan antioksidan

Delima kaya dengan antioksidan polifenol. Antioksidan adalah sebatian yang membantu melindungi sel-sel badan anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Delima kaya dengan antioksidan polifenol

Polifenol ialah kelas sebatian tumbuhan bioaktif dengan sifat antioksidan yang dikenali untuk memerangi molekul tidak stabil yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel anda.

Radikal bebas sentiasa ada dalam badan anda, tetapi mempunyai terlalu banyak radikal boleh memudaratkan dan menyumbang kepada beberapa penyakit kronik (1).

Sebatian bioaktif utama dengan aktiviti antioksidan yang terdapat dalam buah delima dipanggil punicalagins, anthocyanin, dan tanin boleh hidrolisis (2).

Mendapatkan antioksidan daripada sayur-sayuran dan buah-buahan seperti delima adalah cara terbaik untuk menyokong kesihatan keseluruhan dan membantu mencegah penyakit (3).


(MESTI BACA) Mengenai 5 Cara Meningkatkan Metabolisma


2. Boleh membantu mengelakkan keradangan

Keradangan jangka pendek adalah tindak balas badan yang normal terhadap jangkitan dan kecederaan.

Delima boleh membantu mengelakkan keradangan

Walau bagaimanapun, keradangan kronik boleh menjadi masalah jika tidak dirawat dan ia adalah perkara biasa hari ini, terutamanya dalam budaya Barat.

Apabila keradangan tidak ditangani, ia boleh menyumbang kepada banyak keadaan kronik, termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, kanser dan penyakit Alzheimer.


(MESTI BACA) Mengenai 6 Ubat Darah Tinggi Semulajadi Yang Mengejutkan


Makan buah delima boleh membantu mencegah keradangan kronik yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kronik (4).

Ini sebahagian besarnya dikaitkan dengan sebatian yang dipanggil punicalagins, yang telah terbukti mempunyai sifat antioksida dan anti-radang dalam kajian tabung uji dan haiwan (5).

Beberapa kajian manusia juga mendapati bahawa pengambilan jus delima boleh mengurangkan penanda keradangan dalam badan (6).

Namun, lebih banyak kajian diperlukan mengenai bagaimana memakan biji delima segar menjejaskan keradangan pada manusia.

3. Mempunyai sifat antikanser

Beberapa kajian telah mendapati bahawa sebatian dalam buah delima, jus, dan minyak boleh membantu membunuh sel-sel kanser atau melambatkan penyebarannya dalam badan (7).

Sebatian dalam buah delima boleh membantu membunuh sel-sel kanser

Kedua-dua tabung uji dan kajian manusia menunjukkan bahawa delima boleh membantu melawan molekul berbahaya dan memperlahankan pertumbuhan sel kanser.

Molekul berbahaya ini dipanggil radikal bebas. Secara khusus, delima mengandungi antosianin, yang merupakan sejenis flavonoid (salah satu daripada dua kelas polifenol).

Penyelidikan menunjukkan antosianin mungkin dikaitkan dengan pelbagai potensi manfaat kesihatan, seperti menurunkan tekanan darah dan melambatkan pertumbuhan kanser.

Antosianin adalah apa yang memberikan delima warna delima yang cantik. Dan biasanya, lebih banyak warna buah itu, lebih banyak antioksidan yang terkandung di dalamnya.

Malah, buah ini telah menunjukkan kesan anti-tumor dalam kanser paru-paru, payudara, prostat, kulit, dan kolon.

Penyelidikan haiwan lain mendapati bahawa buah delima membantu melambatkan pertumbuhan tumor pada peringkat awal kanser hati.

Ia juga membantu menyekat tindak balas keradangan dan tekanan oksidatif.

Menurut kajian tabung uji yang lebih lama, ekstrak delima mungkin juga berguna untuk melambatkan pertumbuhan, atau bahkan menyebabkan kematian, sel-sel kanser prostat.

Antigen khusus prostat (PSA) adalah penanda kanser prostat dalam darah. Jika tahap PSA berganda dalam masa yang singkat, ia menunjukkan risiko kematian yang lebih tinggi daripada kanser prostat.

Kajian mendapati bahawa memberi lelaki jus delima atau ekstrak memanjangkan tempoh masa penggandaan PSA, mengurangkan risiko kematian akibat kanser prostat.


(MESTI BACA) Mengenai Ramuan Rahsia Propolis Yang Boleh Mencegah Kanser


4. Meningkatkan tahap testosteron

Delima telah menjadi simbol kesuburan selama lebih 2,000 tahun. Delima boleh meningkatkan tahap testosteron dalam kedua-dua lelaki dan wanita.

Salah satu kebaikan delima yang paling terkenal ialah ia boleh meningkatkan tahap testosteron

Buah ini adalah simbol yang dikaitkan dengan dewi Yunani Aphrodite dan Hera kerana sifat afrodisiak dan kesuburannya yang diketahui.

Satu kajian mendapati bahawa kedua-dua lelaki dan wanita boleh meningkatkan tahap testosteron dengan purata 24% selepas minum jus delima selama 14 hari (8).

Kajian itu juga menentukan bahawa para peserta mempunyai tekanan darah yang lebih rendah dan mood yang lebih baik.

Sebenarnya anda juga boleh meningkatkan hormon testosteron anda dengan suplemen penggalak testosteron.

Penggunaan buah delima dikaitkan dengan pelbagai manfaat kardiovaskular. Selain itu, buah delima juga meningkatkan fungsi ereksi dan kualiti hubungan seksual.

Delima juga berfungsi dengan merangsang pengeluaran dan pembebasan antioksidan semulajadi dalam badan seperti katalase, glutation dan glutathione-peroksidase.

Telah didapati bahawa berbanding dengan jus acai berry, jus cranberry, blackberry, jus blueberry dan anggur.

Jus delima mengandungi kandungan antioksidan yang jauh lebih tinggi yang juga mampu mempamerkan aktiviti yang lebih besar (9).

Ia berfungsi dengan menghalang degradasi NO (nitrik oksida) dengan itu menggalakkan aktiviti vaskular dalam badan.

Dan bukan itu sahaja, delima juga dibungkus dengan nitrat pemakanan yang dengan bantuan lidah dan bakteria yang terdapat dalam usus, ditukar menjadi NO.

NO adalah agen utama yang melebarkan saluran darah. Oleh itu, dengan tekanan darah menembak, nitrik oksida boleh memberi perkhidmatan yang hebat.

Kerana ia menurunkan tekanan darah ke paras normal dan dengan sifat melebarnya ia juga boleh membantu dalam meningkatkan kualiti ereksi.

Oleh itu, delima membantu dalam meningkatkan pengeluaran testosteron dengan meningkatkan aktiviti antioksidan.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Buah yang besar mengandungi sejumlah kecil fitoestrogen lemah namun ia berfungsi sebagai sumber pelbagai bahan anti-estrogenik yang berkesan.

Kajian mendedahkan bahawa ekstrak buah ini merendahkan tekanan oksidatif testis dengan ketara, meningkatkan kualiti sperma dan meningkatkan tahap testosteron sehingga 22%.

5. Boleh menawarkan manfaat kesihatan jantung

Oleh kerana keradangan adalah penanda biasa dalam penyakit jantung, masuk akal bahawa buah delima dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih baik.

Buah delima dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih baik

Malah, kajian menunjukkan pengambilan jus delima boleh membantu menurunkan tekanan darah.

Delima dan jus delima mungkin menawarkan kesan perlindungan bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung. 


(MESTI BACA) Mengenai 5 Petua Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Terbaik


Terdapat bukti bahawa buah-buahan yang kaya dengan sebatian polifenol, seperti delima, boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung (10).

Kajian tabung uji telah mendapati bahawa ekstrak delima boleh mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan dalam arteri.

Ia juga boleh menurunkan tekanan darah, dan membantu melawan aterosklerosis atau pembentukan plak dalam arteri yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok.

Dalam satu kajian manusia, penghidap penyakit jantung diberi 1 cawan (220 mL) jus delima setiap hari selama 5 hari.

Jus mengurangkan kekerapan dan keterukan sakit dada dengan ketara, serta biomarker tertentu dalam darah yang mencadangkan kesan perlindungan pada kesihatan jantung.

Namun, penyelidikan berkualiti tinggi mengenai delima dan kesihatan jantung pada manusia masih kurang.

Ringkasan

Kebaikan delima sangat banyak kerana ia kaya dengan serat, vitamin, dan mineral dan juga mengandungi sedikit protein.

Delima adalah buah-buahan yang berair dan manis dengan biji yang boleh dimakan yang dipanggil aril padat di dalamnya.

Mereka juga penuh dengan antioksidan dan sebatian anti-radang seperti punicalagins.

Ini telah dikaji untuk faedah perlindungan mereka untuk kesihatan jantung, kencing, otak, pencernaan, dan hormon testosteron.

Delima juga mungkin mempunyai manfaat antikanser, menyokong ketahanan senaman dan pemulihan otot, dan melawan kuman berbahaya.

Walaupun penyelidikan manusia tentang beberapa manfaat yang berpotensi ini kurang, adalah selamat untuk mengatakan bahawa delima adalah tambahan yang lazat.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: