TOP 3 Malaysia Mass Gainer Terbaik Untuk Orang Kurus

TOP 3 Malaysia Mass Gainer Terbaik Untuk Orang Kurus

Table of Contents

Mass gainer terbaik untuk orang kurus kini menjadi topik trending. 

Tapi sebenarnya mass gainers bukan untuk kurus sahaja, orang yang nak bina otot badan pun boleh guna mass gainers.

Jika anda cuba menambah berat badan, anda perlu mengambil lebih banyak kalori daripada yang anda bakar setiap hari.

Bagi mereka yang mempunyai masalah untuk makan cukup pada siang hari, suplemen penambah massa menawarkan cara yang mudah dan berkesan untuk meningkatkan pengambilan kalori.

Tidak seperti serbuk protein biasa, massa gainer kaya bukan sahaja dengan protein tetapi juga dalam karbohidrat dan kadang-kadang dalam bahan lain, seperti lemak sihat.

Untuk membantu anda mencari produk yang sesuai untuk matlamat kesihatan anda, kami mengumpulkan 3 serbuk protein terbaik untuk menyokong penambahan berat badan.

Jadi, tanpa berlengah lagi, mari kita bincangkan dengan lebih lanjut apakah itu mass gainer dan produk mass gainer terbaik di Malaysia.

Apa itu mass gainer?

Nak gemuk? cuba guna mass gainer

Mass gainer adalah suplemen yang membekalkan pengambilan karbohidrat, protein dan lemak yang bertujuan untuk membantu meningkatkan berat badan dan jisim otot. (1)

Suplemen penambah massa adalah serbuk protein berkalori tinggi, membolehkan anda mendapatkan sejumlah besar kalori dan protein tanpa perlu makan sejumlah besar makanan yang mungkin sukar atau tidak selesa untuk dilakukan.

Secara purata, massa gainer mengandungi 60 gram karbohidrat dan 30 gram protein setiap saiz hidangan. Kalori tinggi dari massa gainer datang dari karbohidrat.

Bercakap tentang protein, salah satu makronutrien ini sememangnya menjadi primadona antara yang lain, sama ada untuk menurunkan atau menambah berat badan dan membina otot.

Bagaimanakah syarikat untung besar berfungsi?

Untuk mengambil mass gainer juga memerlukan masa yang sesuai

Mass gainer meningkatkan jumlah protein dan kalori yang anda ambil dalam sehari. Mengambil lebih banyak kalori dan protein meningkatkan berat badan dari semasa ke semasa. 

Mass gainer yang digabungkan dengan latihan rintangan yang betul, boleh membantu anda mendapatkan jisim otot.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa serbuk protein boleh membantu meningkatkan sintesis protein otot, atau proses membina otot, apabila digunakan bersama latihan rintangan.

Walaupun berat badan tidak diperlukan untuk meningkatkan jisim otot, ia mungkin menawarkan cara yang mudah untuk mendapatkan kalori dan protein tambahan.

Bilakah masa yang sesuai untuk mengambil mass gainer?

Untuk mencapai faedah maksimum, untung besar sudah tentu mesti digunakan dengan cara yang betul. Jika tidak, keberkesanannya mungkin berkurangan. 

Cara minum mass gainer yang salah atau tidak teratur juga boleh menyebabkan pengumpulan lemak dalam badan. Akibatnya, ia boleh menyimpang dari matlamat anda.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk masa yang sesuai untuk minum massa gainer:

1. Apabila anda bangun pagi

Apabila anda bangun selepas beberapa jam tidur, badan anda telah kehabisan sebahagian besar bekalan nutriennya dan berada dalam keadaan katabolik. 

Oleh itu, minum massa gainer pada waktu pagi akan membekalkan badan anda dengan cukup kalori, protein, karbohidrat, dan lemak, serta mikronutrien lain (2). 

Akibatnya, badan anda bersedia untuk memasuki keadaan anabolik.

2. Sebelum berlatih

Kebanyakan pakar kesihatan bersetuju bahawa masa yang sesuai untuk minum massa gainer adalah setengah jam sebelum anda memulakan sesi senaman atau sukan anda (3).

Setengah jam sebelum bersenam telah dianggap sebagai masa utama, kerana ia memberi makan kepada otot anda dengan karbohidrat bertindak pantas. 

Akibatnya, menggalakkan kerja hormon insulin dan otot anda mendapat asid amino dengan cepat.


Baca juga: “Asid Amino: Fakta Yang Sedikit Dikenali Oleh Masyarakat”


3. Selepas berlatih

Apabila anda bersenam, badan anda membakar lebih banyak kalori, kadar metabolisme anda meningkat, dan anda memerlukan sumber tenaga yang cepat untuk menjana dan mencergaskan semula otot anda.

Inilah masa yang sesuai untuk anda mengambil supplemen mass gainer. 

Karbohidrat berkualiti tinggi daripada penambah jisim akan menambah paras glikogen (gula otot) anda, manakala protein tambahan diperlukan untuk membantu membaiki dan membina jisim otot anda (4).

4. Waktu rehat

Waktu terbaik seterusnya masa terbaik untuk minum massa gainer adalah antara waktu makan utama atau sebagai makanan ringan (5). 

kenapa? Kerana jika anda minum bersama pada waktu makan, ia membuatkan sistem penghadaman anda bekerja lebih keras.

Di samping itu, badan anda akan mendapat lebih banyak pengambilan kalori, yang mengakibatkan pengumpulan lemak, keletihan, dan penurunan kepekatan.

5. Sebelum tidur

Perfect Health tidak mengesyorkan minum mass gainer sebelum tidur, tetapi ramai yang melakukannya untuk memenuhi pengambilan kalori harian mereka untuk menambah berat badan.

Sebaliknya, apabila anda tidur pada waktu malam, badan anda mula berpuasa sehingga anda bangun pada waktu pagi dan penyerapan kalori dan nutrien berlaku secara perlahan semasa anda tidur.

Walau bagaimanapun, mengambil massa gainer sebelum tidur telah terbukti sangat bermanfaat untuk meningkatkan saiz badan bagi ramai orang yang melakukannya.

TOP 3 untung besar terbaik

Daripada hasil kajian pasaran mass gainer, kami mendapati 3 produk utama yang paling disukai oleh orang ramai. 

Bermula daripada bahan-bahan dan harga yang juga agak berpatutan, mass gainer ini digemari orang ramai. Dengar sampai ke bawah untuk mengetahui maklumat tentang mass gainer.

1. Dymatize Super Mass Gainer

Dymatize menjadi mass gainer terbaik untuk orang kurus

Semua formula protein Dymatize adalah berdasarkan sains dan diuji dalam pengajian universiti dan di kemudahan latihan profesional elit.

Semua serbuk protein Dymatize sentiasa dihasilkan di kemudahan GMP dan Sport Certified, bermakna semua ramuan dan produk akhir diuji dengan teliti dan disahkan bersih dan selamat, menjadikannya lebih penting untuk mencuba produk.

Mungkin, penjana jisim yang paling mesra bajet, Penambah Jisim Super Dymatize 12lbs (kira-kira 5.4 kilogram) adalah yang akan menjimatkan poket anda.

Satu hidangan (2 setengah cawan) penambah jisim ini memberi anda 1280 kalori, 52g protein dan 245g karbohidrat (6).

Seperti yang anda lihat, ini adalah salah satu serbuk protein dengan kandungan yang lebih tinggi. Ia juga mengandungi 10.7 g BCAA dan bebas gluten (7).

Vitamin asas seperti A, C, D, dan E ditambah ke dalam campuran juga (8).

Harga dari produk dibandrol RM170.00


Mesti Baca: “Apa Itu BCAA? Ketahui Jawapannya Di Sini!”


Nutritional Facts (Per Serving)
Calories1,367
Calories from Fat99
Total Fat    Saturated Fat11g4g
Cholesterol330mg
Sodium900mg
Total CarbohydratesDietaryFiber     Sugars
252g5g24g
Protein65g
Zing (from Zinc Oxide)50mg
Branched Chain Amino AcidsL-LeucineL-Isoleucine     L-Valine14g7g3.5g3.5g
L-Glutamine8g
Creatine Monohydrate5g

2. MuscleTech Mass-Tech Elite

mass gainer terbaik untuk orang kurus kedua ialah muscletech

Sebagai seorang pemula, anda ingin menyesuaikan badan anda dengan mana-mana suplemen baharu untuk mengetahui apa yang diperlukan oleh badan anda. 

Mass gainer ini adalah salah satu kandungan protein tertinggi dan mempunyai tinjauan terhadap pelanggan yang secara amnya menyukai rasa.

Penambah untung besar MuscleTech Mass-Tech Elite yang kelihatan padat dan anggun pastinya merupakan salah satu pilihan utama pasaran apabila ia berkaitan dengan untung besar-besaran.

Matlamat syarikat untuk memastikan bahawa semua penggunanya menonjol daripada pesaing mereka telah menjadikan produk ini salah satu item paling hangat di pasaran.

Setiap hidangan MuscleTech Mass-Tech Elite mengandungi 80 gram protein, 10 gram creatine, 17 gram BCAA dan 1,000 kalori. Ini adalah pengiraan apabila dicampur dengan 2 cawan susu skim (9).

Harga dari produk dibandrol RM140.00

Nutritional Facts (Per Serving with 16oz of Water)Flavour: Chocolate Fudge Cake 
Calories830
Total Fat    Saturated Fat6g3.5g
Cholesterol175mg
Total Carbohydrate    Dietary Fiber    Total Sugars    Includes Added Sugars132g2g10g5g
Protein63g
Calcium730mg
Iron2.4mg
Sodium500mg
Potassium540mg
Muscle & Strength Amplifying Complex
L-glutamine and precursor(as whey protein, calcium caseinate, egg albumin, L-glutamine)10g
Creatine monohydrate10g
L-leucine(as whey protein, calcium caseinate, egg albumin, L-leucine)6.8g
L-valine(as whey protein, calcium caseinate, egg albumin, L-valine)3.7g
L-isoleucine(as whey protein, calcium caseinate, egg albumin, L-isoleucine)3.6g
Digestion and Absorption Support
ProHydrolase ®(Protease [as Bacillus subtilis, whole cell] and Bromelain [as Ananas comosus, stem])630mg

3. MuscleTech Mass Tech Extreme 2000 22lbs

MuscleTech Mass Tech Extreme 2000 22lbs mempunyai pembungkusan terbesar dari saiznya

Jika anda telah membuat bulking untuk seketika dan diet semasa anda tidak membantu fizikal anda, sudah tiba masanya untuk berfikir tentang beralih kepada massa gainer yang mengandungi kalori yang lebih tinggi seperti ini.

Mass gainer ini adalah megalodon dengan saiz hidangan melebihi 2000 kalori. 

MuscleTech Mass Tech Extreme 2000 22lbs (kira-kira 10kg) mempunyai pembungkusan terbesar dari saiznya, dan ia boleh semurah RM28.50 sekilogram, menjadikannya salah satu pengumpul jisim paling berpatutan di pasaran.

Sebagai tambahan kepada 2110 kalori yang besar, ia mengandungi 456 gram karbohidrat dan 80 gram protein untuk membantu anda menguatkan dan mengencangkan otot anda (10).

Produk ini juga mengandungi sejumlah besar vitamin dan mineral yang menyokong mengekalkan tubuh anda dalam keadaan ideal sambil membekalkan tenaga untuk melakukan senaman anda yang terbaik.

Harga dari produk dibandrol RM285.00


Harus Baca: “Whey Protein Malaysia Terbaik Bawah RM 200! Semakan Penuh”


Nutritional Facts
Calories2,110
Total Fat    Saturated Fat6g3.5g
Cholesterol170mg
Total Carbohydrate    Dietary Fiber    Total Sugars          Includes Added Sugars456g2g22g16g
Protein60g
Vitamin A760mcg
Vitamin C32mg
Vitamin D4.9mcg
Vitamin E11mg
Vitamin K15mcg
Thiamin1.5mg 
Riboflavin1.5mg
Niacin27.3mg
Vitamin B61.5mg
Folate330mcg DFE(195mcg folic acid)
Vitamin B123mcg
Biotin157mcg
Pantothenic acid4.6mg
Calcium400mg
Iron14mg
Iodone79mcg
Zinc6.1mg
Selenium15mcg
Copper1.6mg
Chromium156mcg
Sodium730mg
Potassium550mg
MASS-TECH Co-Factors
L-glutamine and glutamic acid(as whey protein and L-glutamine)10.6g
L-leucine(as whey protein and L-leucine)6.4g
L-isoleucine3.5g
L-valine3.4g

Itu top 3 produk mass gainer terbaik untuk orang kurus yang ingin menambah berat badan dan yang ingin melakukan bulking. 

Selain daripada anda mengambil mass gainer, jika anda ingin meningkatkan stamina anda. Kami mempunyai alternatif untuk mengambil suplemen untuk meningkatkan hormon testosteron.

Mengapa hormon testosteron? Nah, kerana hormon testosteron boleh meningkatkan stamina anda apabila anda bersenam.

Jadi pengambilan hormon testosteron benar-benar membantu meningkatkan stamina anda juga. Kami memperkenalkan NUVITON™.

Anda boleh membaca lebih lanjut dengan melayari laman web rasmi daripada NUVITON™.

Seperti yang selalu kami ingatkan, apa-apa yang berlebihan adalah tidak baik, oleh itu, ikuti peraturan penggunaan yang telah dicadangkan oleh pakar profesional kerana ia telah disesuaikan dengan keperluan harian anda. 

Semoga artikel ini membantu anda, jumpa lagi dalam artikel kami yang lain.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: