Adakah Kamu Tahu Cara Pikat Hati Suami?

Adakah Kamu Tahu Cara Pikat Hati Suami?

Table of Contents

Cara pikat hati suami sebenarnya sangat mudah dilakukan wahai moms!

Isteri di rumah ada cara tersendiri untuk menggembirakan suami. Kebahagiaan pasangan suami isteri sudah tentu akan menjadikan rumah tangga harmoni (1).

Biarpun bahtera perkahwinan sudah lama dikaji, jangan sesekali lupa kepentingan memikat hati pasangan agar hubungan suami isteri kekal mesra dan romantik.

Seperti ombak dan pantai, ada pasang surutnya. Begitu juga kehidupan berkeluarga. Ada yang gembira tidak masuk akal, tetapi ada juga yang penderitaannya tidak berkesudahan.

Ada masanya kita gembira, gembira berbunga gembira. Tetapi ada juga ketikanya kita dijentik sedikit ujian oleh Sang Pencipta.

Jika semuanya berjaya, walaupun penuh onak duri, percayalah, hubungan akan menjadi lebih indah dan erat, seperti cinta seorang teruna dan gadis jelita.

Jika usia perkahwinan di awal, biasanya masing-masing cuba mencari keharmonian. Mencari dan mencari sehingga kadang-kadang anda lupa apa yang anda nikmati sebenarnya adalah nikmat yang paling besar.

Itu untuk perkahwinan baru yang sedang diuji. Tetapi bagaimana pula dengan perkahwinan yang sudah menjangkau usia sedekad?

Adakah sesiapa meluahkan rasa bosan kerana menghadapi wajah yang sama setiap hari? Atau mungkin terlalu lama untuk bertahan sehingga tidak mampu untuk berkorban lagi?

Cukup dengan sikap dan komunikasi yang baik. Kerana lelaki sentiasa merasakan mereka mempunyai kuasa yang mesti dihormati sebagai ketua rumah tangga.

Terdapat beberapa cara mudah cara pikat hati suami:

1. Dihargai

Lelaki mahu rasa dihargai. Sejauh mana penghargaan yang dilakukan oleh seorang isteri (atau tidak) adalah ukuran utama betapa bahagianya perkahwinan mereka (2).

Suami adalah tokoh ketua keluarga yang harus dihormati dan dihormati. Sebagai pemimpin dalam keluarga, harga diri lelaki pastinya lebih tinggi daripada harga diri wanita. 

Oleh itu, suami yang dihargai dalam sesebuah keluarga akan menjana semangat dalam dirinya untuk berjuang demi keluarga.

Tidak kira anda generasi Z atau wanita milenial atau apa pun generasi anda, anda perlu menghormati suami anda.

Gunakan bahasa yang indah ketika bercakap dan memuji suami di hadapan keluarga dan rakan-rakan. 

Puji juga suami di hadapan anak-anak supaya mereka tahu dan tahu peranan bapa.Kerana lelaki ada kuasa, mereka akan rasa terpijak jika ada sikap atau perkataan yang menghina mereka. 

Berhati-hati dengan apa yang anda katakan apabila anda marah.


Mesti Baca: “Sebab Punca Isteri Hilang Hormat Pada Suami!”


2. Jadi diri sendiri

Jadi diri sendiri adalah cara untuk pikat hati suami.

suami sayang? Jadi seperti diri anda yang lama. Kepercayaan andalah yang memikat hati suami masa bercinta dulu.

Seorang lelaki akan mencintai isterinya apa adanya. Sehingga palsu dan berpura-pura solekan berlebihan biasanya tidak disukai oleh suami (3).

Orang yang rasa rendah diri sudah tentu membantu banyak perkara termasuk hubungan suami isteri. 

Rasa rendah diri akan sentiasa dipengaruhi oleh pemikiran negatif yang menimbulkan sedikit perasaan buruk dan prejudis terhadap diri sendiri dan pasangan

Merasa diri sendiri tidak layak untuk suami, tidak cukup baik untuknya, tidak layak menjadi ibu bapa kepada anak-anaknya dan perlunya dia mendapat pasangan hidup lain yang jauh lebih sempurna dari kita adalah perasaan orang yang tidak beriman. .

Kalau kita tak cukup baik untuk suami, kenapa sebelum ni suami pilih kita sebagai permaisuri? Jadi, buang rasa rendah diri dan bina kembali keyakinan untuk memenangi hatinya semula.

Percaya atau tidak, keyakinan diri adalah senjata ampuh untuk memikat hati suami.

3. Ketaatan

Isteri diminta taat kepada suami. Taat adalah satu bentuk penghormatan kepada suami. 

Jangan sering bertengkar dengan apa yang diperkatakan oleh suami kerana berkemungkinan apa yang diperkatakan itu mempunyai niat yang baik (4).

Perempuan dan bebel itu dipisahkan. Jarang nampak isteri yang tak suka beli barang kan? Jika kita salah seorang daripada mereka, kurangkan perangai. 

Tahan diri dan mulut dan bukannya bertindak balas dengan segera terhadap sesuatu. Penghinaan terhadap seseorang adalah menjengkelkan walaupun tidak ditujukan kepadanya

Contohnya, isteri memarahi anak-anak di rumah di hadapan suaminya. Pasti si suami berasa keliru dan ada perasaan bebanan itu juga ditujukan kepadanya. 

Ini membuatkan suami berasa tidak selesa duduk di rumah dan merasakan keluar rumah adalah lebih baik.

Kerana itu hubungan semakin jauh. Suami tidak melekat di rumah, isteri makan hati dan anak kurang kasih sayang. 

Keadaan menjadi lebih teruk dan bertambah buruk dalam rumah tangga jika tidak dibendung awal.

Dan sentiasa cuba menggunakan bahasa halus apabila bercakap dengan suami anda. Ada orang yang hanya kasar dalam perbualan. 

Memang itulah antara daya tarikan orang yang ‘terkena’. Tetapi dalam bercakap kekasaran, pastikan juga melembutkan nada.

Jangan cakap macam nak marah. Bercakap dalam nada yang tenang untuk mengelakkan salah faham.

4. Jadikan Dirinya Keutamaan

Cuba utamakan suami anda walau apa cara sekalipun!

Suami anda ingin tahu bahawa kehadirannya penting. Jadi bila dia diutamakan, lelaki akan rasa tersanjung (5).

Seorang lelaki gembira apabila isterinya memerlukannya. Bergantung pada satu sama lain adalah sebahagian daripada hubungan yang sihat, tetapi jangan terlalu bergantung dan posesif.

Kemudian salah satu cara untuk menjadikan suami anda keutamaan ialah memasak makanan kegemarannya. 

Orang kata untuk menggembirakan seseorang, ambil perutnya dahulu. betul tu. Lagi-lagi jika makanan itu dimasak oleh pasangan mereka.

Takut nak masak? Jangan risau, terlalu ramai yang memberikan panduan memasak hari ini. Tonton sahaja TikTok atau YouTube untuk melihat cara memasak dengan betul.

Tak salah kalau dibakar sekali sekala, asalkan boleh masak sampai puas kan?

5. Ekspresikan Keghairahan

Suami mahu isteri berani meluahkan hasrat seksual. Lelaki berasa tercabar kerananya. Lenturkan ego dan ambil langkah pertama sebelum mengharapkan pasangan anda melakukannya (6). 

Jika kita hanya menunggu tindakan daripada suami, mungkin kita akan terlepas peluang untuk bersama lagi. Lebih teruk, mungkin hubungan yang sepatutnya menaruh harapan terputus begitu sahaja.

Oleh itu, jangan biarkan ego membunuh hubungan kita. Perlu difahami, ada lelaki atau suami yang kurang beraksi terutama yang melibatkan hati dan perasaan. 

Lazimnya, ego seseorang lelaki itu lebih tinggi dan fikirannya juga lebih tertumpu kepada perkara yang besar daripada perkara kecil yang dianggap remeh.

Oleh itu, kita para isteri perlu mengambil langkah pertama untuk menawan kembali hati suami. 

Mungkin, satu tindakan awal kami menyelamatkan hubungan rumah tangga kami dan menyuntik semula cinta yang bersarang di hati masing-masing.


Harus Baca: “9 Petua Semulajadi Menaikkan Nafsu Lelaki”


6. Jadilah pendengar yang baik

Jika dia bercerita, dengarlah!

Menangkap hati suami bukan susah. Dengar kata-katanya, ceritakan kisahnya dan jadilah kawan baik yang sentiasa di sisi (7). 

Apabila suami pulang dari kerja, beri layanan dan dengar celotehnya selepas seharian di pejabat. 

Walaupun sekadar cerita remeh, jadilah pendengar setia, sesekali ketawa melihat gurauan suami.

Kenapa lelaki suka bergaul dengan kawan-kawan di kedai Mamak kalau bukan kerana suka berinteraksi ketika berbual dan bercerita? 

Itu yang perlu diterapkan dalam rumah tangga. Jika isteri rajin mendengar cerita dan setiap gurauan yang terlontar dari bibir, kebanyakan masanya mesti dihabiskan di rumah. 

Dengan itu juga banyak ruang dan peluang untuk si isteri memikatnya kembali.

Anda perlu mengurangkan tabiat membebel. Ketahui cara berkomunikasi dengan betul dengan pasangan anda. Jangan lupa anda juga perlu menjadi pendengar yang setia.

Tapi jangan harap suami nak cakap semua on the spot juga. Jika mereka perlukan ‘me time’. Berikan kepada mereka.

Jadilah pendengar yang memahami suami seolah-olah anda adalah pendengar yang anda perlukan. Dengan kata lain, jadilah kawan baik suami.

7. Hormati Keluarganya

Hormat dengan keluarga adalah satu kemestian!

Lelaki biasanya sayangkan keluarga mereka. Apabila seorang isteri melakukan usaha yang tulus untuk keluarganya, dia akan rasa dihargai (8).

Suami anda pasti akan lebih menyayangi anda jika anda dapat mengambil hati ibunya. Tak perlu bagi hadiah mahal-mahal, cuma tanya khabar melalui telefon.

Jangan lupa menziarahi ibu mertua anda apabila berkesempatan. Ingat ini juga akan mengeratkan silaturahim dengan ibu mertua anda.


Info Penting: “Ingin Disayangi? Ini Tanggungjawab Isteri Kepada Suami!”


8. Kejutan

Perempuan suka kejutan? lelaki pun suka

Siapa yang tidak suka kejutan? Begitu juga dengan suami anda yang pastinya sangat gembira diberi kejutan (9).

Ini menggembirakan dia, tetapi membuatkan dia berasa dihargai dan disayangi oleh isterinya. 

Oleh itu, sesekali berikanlah kejutan kepada suami, walaupun sekadar hadiah kejutan, namun yakinlah wahai para isteri, suami anda pasti akan gembira dan rasa dihargai.

Lihatlah wajahnya yang gembira dan anda sendiri juga akan gembira melihat wajah seperti itu.

Words From Us

Jika anda seorang gadis yang baru berkhidmat sebagai isteri orang, maka lakukan beberapa perkara yang telah kami senaraikan di atas (10). 

TETAPI, jika anda sudah lama bergelar isteri orang, lebih penting anda memahami perkara di atas kerana anda sudah lama berkahwin. 

Berbudi kepada suami, justeru kita boleh berikan dia semangat untuk berjuang mencari rezeki di luar sana dan kita redha dia.

Jika hati suami gembira, bukankah isteri juga akan gembira? bukan itu sahaja. Keluarga kita juga akan menjadi lebih harmoni dan bahagia.

Demikian penjelasan kami, semoga cara di atas bermanfaat dan bermanfaat moms!

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn