Sebab Punca Isteri Hilang Hormat Pada Suami!

Sebab Punca Isteri Hilang Hormat Pada Suami!

Table of Contents

Punca isteri hilang hormat pada suami banyak perkara secara automatik mula berlaku apabila seorang wanita hilang rasa hormat terhadap suaminya.

Perkara yang jelas untuk dijangkakan apabila rasa hormat hilang dalam perkahwinan ialah kedua-dua pihak mula mengalami jurang komunikasi yang hanya akan meningkat apabila masa berlalu.

Kemudian sekali lagi, apabila seorang wanita hilang rasa hormat terhadap lelakinya, mengekalkan hubungan/perkahwinan menjadi lebih sukar daripada sebelumnya (1).

Apabila seorang isteri tidak menghormati suaminya, dia akan mula melihat perubahan dalam sikap dan cara dia berhubung dengan suaminya.

Kehilangan rasa hormat dalam perhubungan adalah maut dan tidak sepatutnya dilayan dengan sarung tangan kanak-kanak jika ada harapan hubungan itu dapat diselamatkan dengan segera.

Tanda-tanda tidak hormat dalam perhubungan mesti dipantau untuk mengetahui sama ada terdapat punca asas lain yang berlaku.

Apabila seorang lelaki hilang rasa hormat terhadap isterinya, penyelidikan yang disebutkan di atas juga menunjukkan keganasan terhadap wanita dalam keadaan sedemikian.

Selain itu, apabila seorang lelaki telah hilang rasa hormat terhadap pasangan (isterinya), perkahwinan mereka selalunya akan menjadi menyakitkan, tidak bahagia, tertekan, dan tidak memuaskan untuk mereka semua di rumah (2).

Oleh itu, untuk mengekalkan hubungan anda, anda mesti memastikan bahawa anda tidak akan kehilangan rasa hormat terhadap pasangan anda.

Jika hubungan anda sedang menderita kerana wanita itu hilang rasa hormat terhadap suaminya, artikel ini akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui dan lakukan, termasuk sebab lelaki hilang rasa hormat terhadap isteri mereka.

Ini malangnya salah satu tanda pertama punca isteri hilang hormar pada suami:

1. Dia langsung tidak berminat lagi dengan perkahwinan itu

Salah satu punca isteri hilangg hormat pada suami iaitu tidak berminat lagi dengan perkahwinan itu

Walaupun ini mungkin pil pahit untuk ditelan, ia tetap kebenaran.

Apabila seorang wanita tidak lagi berminat dengan perkahwinan, satu cara dia boleh berkomunikasi dengan mudah adalah dengan tidak menghormati suaminya secara terbuka (3).

Bukan hanya itu, segala tindakan yang ia lakukan akan terasa tidak ikhlas dan berat kerana sudah tidak berminat lagi perkahwinan ini.

Kerana kita tahu, jika usia perkawinan semakin tua, maka perasaan seiring waktu akan berubah. Belum lagi masalah bosan dengan pasangan masing-masing.

Maka dari itu, komitmen dari kedua pasangan sangat penting dan harus dipertahankan seiring dengan bertambahnya usia perkawinan.

2. Dia manipulatif emosi

Tiada siapa yang suka menjadi mangsa manipulasi emosi, gaslighting, dan pemerasan.

Apabila seorang wanita mendapati bahawa suaminya eksploitatif dari segi emosi, caranya untuk melindungi dirinya adalah dengan berundur ke dalam cengkerangnya atau melakukan serangan.

Hal tersebut jujur ​​saja akan sangat menekan pihak lawan jenis kerana merasa terintimidasi dan tidak selesa. Sikap tersebut sebaiknya dihindari dan ubah sikap yang lebih baik (4).

Ini mungkin akhirnya ditafsirkan sebagai kekurangan rasa hormat dalam hubungan.


Mesti Baca: “Ciri-Ciri Lelaki Matang, Ketahui Tanda-tandanya!”


 

3. Keagresifan

Berhati-hati dengan sifat agresif anda, wahai manusia!

Salah satu bahagian kehidupan yang menyedihkan ialah pembuli hampir selalu kehilangan rasa hormat orang yang dibuli (5).

Apabila seorang isteri telah mengenali suaminya sebagai lelaki yang sentiasa melakukan pencerobohan untuk menyelesaikan bidaannya setiap masa, dia mungkin akhirnya meletakkan dinding fizikal, mental dan emosi sebagai caranya untuk melindungi dirinya.

Sifat agresifnya boleh menyebabkan tindak balas dalam dirinya yang akhirnya boleh ditafsirkan sebagai seorang wanita yang hilang rasa hormat terhadap suaminya.

4. Kritikan yang tidak putus-putus

Wanita hanya perlu didengari oleh keluhan mereka, bukan dihakimi!

Apabila seorang wanita tidak melakukan apa-apa yang cukup baik untuk suaminya, dia mungkin menjadi pendiam, pasif terhadap suaminya, dan mengambil pendirian yang menunjukkan bahawa pendapatnya tidak dikira kepadanya lagi (6).

Lelaki yang mengekalkan rasa hormat mereka setakat isteri mereka adalah mahir dalam mengimbangi kritikan membina dengan pujian dan penghormatan terhadap isteri mereka.

Belum lagi jika istri yang menunjukkan suami yang bukan memberikan solusi tetapi justru memberikan kritikan padanya pada saat melakukan kesalahan.

Kerana sebetulnya jika saat istri menceritakan masalah yang terjadi padanya dan hanya memerlukan teman untuk mendengarkan, tetapi kadang suami justru memberikan kritikan kepada istri.

Hal tersebut sebenarnya membuatkan sang istri menjadi malas untuk berkongsi cerita.

5. Kafir dan jelas menggoda

Penyelidikan telah mendedahkan bahawa Post Infidelity Stress Disorder (PISD) adalah salah satu tanda klasik yang boleh mengikuti episod curang dalam perkahwinan.

Post-Infidelity Stress Disorder adalah gejolak emosi atau stress setelah dikhianati atau diselingkuhi pasangan (7).

Menurut psikolog Dennis Ortman, Post-Infidelity Stress Disorder mirip dengan Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD).

Orang yang mengalami PTS biasanya akan selalu teringat hal yang membuatnya trauma. 

Begitupula mereka yang mengalami PISD akan selalu teringat akan penghinaan pasangan yang pernah dialaminya.

Memandangkan ini boleh mengancam kesejahteraan emosi dan kesihatan psikologi wanita, dia mungkin akhirnya berhubung dengan suaminya dengan cara yang boleh membuatkan dia berasa seolah-olah dia tidak dihormati.

6. Tidak lagi meluangkan masa untuk bersama isteri dan keluarga

Utamakan keluarga!

Apabila seorang lelaki menjadi terlalu sibuk dan hampir tidak meluangkan masa bersama isteri dan keluarganya, rasa dendam mula timbu l (8).

Adakalanya, rasa dendam dan marah ini akan terungkap sebagai sikap tidak hormat isteri kepada suami malah anak-anak kepada bapanya.

Memang karier dari seorang suami sangatlah penting untuk keperluan kewangan keluarga. Tetapi sudah tentu suami boleh dan memahami akan pengurusan masa yang baik untuk memberi perhatian kepada keluarga dan pekerjaan sekaligus. 

Jika saja sang suami yang bekerja secara terus menerus, maka boleh saja timbul rasa kesepian daripada sang istri kerana lebih baik.


Harus Baca: “Ingin Disayangi? Ini Tanggungjawab Isteri Kepada Suami!”


7. Dia mungkin bertindak balas terhadap rasa tidak hormat

Ini dipanggil pencerminan dan merupakan keadaan di mana seseorang secara tidak sedar meniru corak pertuturan, gerak isyarat, dan sikap orang lain dari semasa ke semasa (9).

Apabila seorang lelaki telah tidak menghormati isterinya dari semasa ke semasa, dia mungkin mula mencerminkan sikapnya dan ini boleh dengan mudah ditafsirkan sebagai tidak menghormati.

Hubungan pernikahan merupakan tanggung jawab suami dan istri. Kedua belah pihak sudah sepatutnya sambil menghormati satu sama lain dalam sesuatu hubungan. 

Maka dari itu, jika salah satu pihak saja sudah tidak boleh menghargai pasangan, maka tidak boleh menyalahkan pihak lawan apabila melakukan hal yang sama.

8. Suami tidak kaya seperti isterinya

Lelaki umumnya cenderung merasa terancam apabila isteri mereka memperoleh lebih banyak wang daripada mereka (10). 

Akibatnya, mereka mungkin terdesak untuk menipunya, berusaha keras untuk mengukuhkan kejantanan mereka (dengan itu kelihatan agresif), atau malah menjadi ganas terhadap isteri mereka.

Akibatnya, sesetengah wanita mungkin akan bertindak balas terhadap suami mereka dengan tidak hormat, kerana mereka juga berusaha untuk berdikari.

Kajian-kajian ini telah menunjukkan bahawa akibat daripada ini, kadar perceraian cenderung meningkat serta-merta selepas seorang wanita mula memperoleh pendapatan lebih daripada suaminya.

5 Cara Menangkap Semula Rasa Hormat Terhadap Suami Anda

Jangan risau, ini penyelesaiannya punca isteri hilang hormat pada suami.

Dengan cara itu kita pasti perkara yang diterangkan di atas tidak akan berlaku. Di bawah ini kami sediakan beberapa cara agar para isteri boleh terus menghormati suami.

Lihat titik di bawah ini:

✅ Berhati-hati dengan dosa, kekurangan, dan kegagalan anda sendiri. (Ini penting, isteri!) Apabila anda melihat kehidupan melalui lensa ini, lebih mudah untuk anda melepaskan kesilapan lalu suami anda.

Tetapi jika anda terus mengutuknya, walaupun ia hanya di dalam hati anda, maka jangan mengharapkan untuk mempunyai perkahwinan yang hebat kerana salah satu komponen utama untuk mempunyai perkahwinan yang hebat adalah menghormati suami anda.

Tanpa lelaki anda menerima penghormatan anda, ia menjadikan peranannya untuk mencintai anda, oh sangat sukar!

✅ Jadilah pemaaf dan pemurah terhadapnya.

✅ Panjangkan dia belas kasihan dan belas kasihan-Mu.

✅ Cari sekurang-kurangnya 5 perkara yang anda hormati tentang dia.


Mesti Baca: “Kesuburan Lelaki: Semua Yang Anda Perlu Tahu”


Words From Us

 Setiap orang pasti ada masalah masing-masing. Dan tentunya setiap masalah keluarga yang dihadapi juga berbeza. 

Ada kemungkinan beberapa perkara yang dinyatakan di atas tidak berlaku kepada anda dan ada kemungkinan anda tidak boleh bergantung pada apa yang dijelaskan di atas. 

Oleh itu, semua perkara mesti diluruskan daripada suami isteri. Jangan sembunyikan apa-apa daripada pasangan anda, cuba komunikasi yang baik dengan mereka apabila anda menghadapi masalah. 

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn