Mengenali Tanda Suami Tak Sayang Isteri: Bahaya!

Mengenali Tanda Suami Tak Sayang Isteri: Bahaya!

Table of Contents

Tanda suami tak sayang isteri perlu disedari awal-awal lagi bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Ketika berpacaran, suasana romantik boleh menyelubungi perjalanan percintaan. Namun, percintaan itu akan beransur hilang jika memasuki kapal rumah tangga.

Orang ramai pasti mahu perkahwinan mereka kekal selama-lamanya. Namun, kadangkala perkahwinan tidak selalu berjalan lancar (1).

Sesetengah perkahwinan terpaksa gagal kerana sukar untuk dikekalkan dan membawa lebih banyak kemudaratan. Ini kadang-kadang disebabkan oleh perasaan cinta dan sayang yang mula pudar.

Kadang-kadang, ada juga suami yang menunjukkan beberapa ciri suami tidak sayang isteri. Jika suami anda telah menunjukkan ciri-ciri berikut, itu tanda anda perlu mula menilai hubungan tersebut. 

Bukan curang semata-mata, ada beberapa ciri lain yang boleh menjadi petanda sesebuah perhubungan itu sudah tersungkur.

Lebih cepat dia melihat tanda-tanda suaminya tidak berminat, lebih baik peluang anda untuk menghadapi bencana emosi.

Apa yang akan anda berikan untuk menyelamatkan perkahwinan anda? Tiada penyelesaian yang mudah dan segera, tetapi terdapat juga cara yang berkesan dan berkesan. (2)


Mesti Baca: “Ingin Disayangi? Ini Tanggungjawab Isteri Kepada Suami!”


Berikut tanda suami tak sayang isteri, lihat tanda-tandanya, OK?

1. Tidak menghormati sempadan

Sebagai manusia, kita masih memerlukan ruang untuk diri sendiri.

Ciri seorang suami tidak menyayangi isterinya ialah dia tidak mempedulikan pandangan isteri. Dia tidak dapat mendengar pandangan pasangannya (3).

Sempadan antara kita dan orang lain. Apabila dalam perhubungan, sempadan peribadi mesti dihormati dan dihargai. 

Eloklah batas-batas ini dikekalkan, bukan dibuang, agar hubungan itu kekal sihat.

Sempadan ini mesti dikomunikasikan dengan rakan kongsi. Jadi, anda boleh menjaga satu sama lain dan menghormati pasangan anda.

Jika sudah dikomunikasikan tetapi suami terus melanggar batas isteri, boleh jadi petanda suami tidak sayang isteri.

Setiap pasangan memerlukan ruang walaupun untuk diri mereka sendiri. Ini tidak semestinya aktiviti harian, hanya apabila anda merasakan perlu bersendirian untuk seketika.

Tetapi jika pasangan anda pergi berjam-jam atau bahkan berhari-hari tanpa bersuara, itu tanda yang membimbangkan bahawa dia cuba melarikan diri dari perkahwinan anda. 

Walaupun anda berjaya mempunyai masa dengannya, hubungan anda tiba-tiba kelihatan terputus. Dia mungkin hadir secara fizikal, tetapi secara emosi dia berada di tempat lain.

2. Sering berbohong

Pembohongan juga termasuk punca keretakan hubungan perkahwinan. Jika suami terus berbohong, maka dia tidak boleh berterus-terang dengan pasangannya (4). 

Malah, tindakannya itu boleh menggugat kepercayaan dan komitmen yang terbina selama ini.

Jadi, ciri seorang suami tidak menyayangi isterinya ialah dia terus berbohong, walaupun berbohong tentang perkara kecil. 

Sepatutnya, hubungan yang berlandaskan cinta juga berlandaskan keterbukaan.

Permulaan pembohongan mungkin hanya masalah kecil yang tidak sepatutnya berbohong. Namun, lama kelamaan, tidak mustahil pembohongan ini akan menjadi pembohongan besar. 

Anda mungkin curiga dengan suami anda sendiri. Terdapat lelaki yang cenderung untuk menipu, dan mereka tidak pernah berubah. 

Jadi, jika pasangan anda tidak pernah menunjukkan minat terhadap wanita lain dan dia melakukannya sekarang, sudah tiba masanya untuk menghadapi hakikat bahawa dia telah berubah dan anda perlu berhati-hati dengan kesinambungan hubungan anda. 

Selain itu, jika anda mempunyai bukti yang mendedahkan perselingkuhan, anda perlu bimbang. 

Anda boleh melihatnya dalam tingkah lakunya yang berubah, sikap acuh tak acuh, kurang komunikasi, dan kekurangan cinta dalam perkahwinan anda.

3. Ada hubungan sulit

Urusan adalah contoh yang paling jelas tanda suami tak sayang isteri

Ciri-ciri seorang suami yang tidak menyayangi isteri seterusnya ialah menjalin hubungan sulit (5).

Perselingkuhan adalah tanda nyata yang menunjukkan seorang suami tidak menghormati isterinya. Malah, dia sanggup memusnahkan komitmen itu.

Jika memang ada keperluan dan harapan dalam perhubungan yang tidak tercapai, suami isteri perlu menjalani kaunseling perkahwinan.

Menjalin hubungan dengan orang lain di belakang isteri adalah perbuatan yang tidak boleh dibenarkan.


Harus Baca: “Sebab Punca Isteri Hilang Hormat Pada Suami!”


4. Rasa bosan dan jarang berkomunikasi

Jarang komunikasi? Berhati-hati!

Rasa bosan adalah wajar bahawa dalam hubungan jangka panjang akan ada masa apabila anda berdua akan bosan dengan pasangan anda, dan anda hanya perlu melakukan beberapa perkara yang menarik dengannya (6). 

Tetapi jika anda perasan bahawa suami anda bosan hanya apabila dia bersama anda dan bukan ketika dia melakukan hal sendiri, itu tandanya ada sesuatu yang tidak kena.

Atau mungkin ada masalah yang dia hadapi. Walau bagaimanapun, jika dia tidak bercakap dengan anda dan anda seolah-olah mengganggunya setiap kali anda mengatakan sesuatu, itu bukan petanda yang baik.

Jika suami anda sudah berhenti berkomunikasi dan anda rasa ada sesuatu yang tidak kena, itu petanda dia perlahan-lahan putus cinta dengan anda. Untuk menyelamatkan perkahwinan anda, anda boleh cuba bercakap dengannya. 

Pada akhirnya, jika anda tidak mencuba, anda tidak akan tahu sama ada anda boleh melakukan sesuatu atau tidak.

Jika ini kali pertama berlaku, beritahu dia secara terbuka bahawa anda tidak selesa dalam hubungan tanpa komunikasi terbuka. 

Jika dia berkata dia akan cuba memperbaiki dan membetulkan kesalahan antara kamu berdua, kamu perlu menghormatinya.

5. Tidak cuba untuk masa depan hubungan

Untuk beberapa lama sekarang, anda adalah satu-satunya yang telah meletakkan banyak usaha dalam hubungan anda. 

Dia tidak mahu melakukan sesuatu yang baik untuk anda, dan dia tidak mahu bercakap mengenainya.

Jika dia tidak mahu tinggal bersama anda, beritahu dia bahawa anda bukan orang yang akan mengambil semua tanggungjawab untuk kehidupan dan kebahagiaannya. 

Anda akan berasa lebih baik bersendirian daripada dengan seorang lelaki yang tidak mencuba apa-apa, yang tidak mengambil berat tentang anda.

Ingat, apabila suami anda duduk dan bercakap, anda berdua akan bercakap tentang masa depan ‘Suatu hari, kita akan pergi ke Jepun dan tinggal di sana selama sebulan’, ‘Suatu hari kita akan pergi menyelam bersama-sama, dan lain-lain lagi.

Sekarang, suami anda tidak berbuat demikian lagi. Seolah-olah dia tidak nampak masa depan bersama kamu.

6. Dia tidak menuntut untuk memenuhi keperluan Seks

Keperluan seks adalah perkara penting dalam rumah tangga!

Kurangnya keintiman fizikal adalah salah satu tanda yang paling jelas bahawa suami anda tidak mencintai anda lagi (7). 

Walau apa pun alasannya, apabila keadaan bilik tidur anda tidak menunjukkan keinginan untuk melakukan hubungan seks daripada pasangan anda, ia bukanlah petanda yang sihat.

Penting untuk dia memahami bahawa seorang wanita perlu dekat dengan lelaki yang dia cintai dan jika dia tidak memberikan apa yang dia perlukan, dia akan menjauhkan diri. 

Ini akhirnya akan membawa kepada berakhirnya hubungan. Jika ini berlaku sangat kerap, cuba dekati dahulu tanpa menunggu suami bertanya.

Namun, jika setiap kali anda mendekatinya di atas katil, dia terlalu letih atau mengantuk. Kehidupan seks anda hampir tidak wujud. 

Maka pada masa itulah anda perlu berhati-hati dengan kehidupan rumah tangga anda.


Mesti Baca: “Kesuburan Lelaki: Semua Yang Anda Perlu Tahu”


7. Sibuk dan selalu tiada di rumah

Setiap kali anda cuba menghubunginya, dia tidak menjawab atau menamatkan panggilan dengan serta-merta (8). 

Sebaliknya, setiap kali orang lain menelefon, dia hadir dan tersedia. Apakah maksudnya untuk anda? 

Ini bermakna dia tidak mencintai anda lagi, dan dia mungkin hanya bersama anda untuk sementara waktu. Atau boleh jadi dia tidak mahu dikritik oleh keluarga dan rakan-rakannya. 

Dia hanya bersikap dingin apabila berada di sekeliling anda, walaupun anda cuba bercakap dengannya dan menyelesaikan masalah, ada sesuatu yang serius berlaku di sana.

Apabila anda mencintai seseorang, anda mahu menghabiskan banyak masa dengannya. Tetapi jika anda perasan bahawa suami anda tidak melakukan ini seperti dahulu, tanya dia mengapa. 

Jika suami anda tidak meluangkan masa yang cukup dengan anda atau anak-anak, ini adalah bendera merah yang besar.

Bermakna dia lebih suka menghabiskan masa bersama rakan dan rakan sekerja daripada bersama keluarga kecilnya. 

Ini adalah petunjuk bahawa dia tidak menganggap anda menarik lagi, bahawa anda berdua tidak mempunyai topik yang baik untuk dibincangkan. 

Apa yang anda boleh lakukan ialah bercakap dengannya secara jujur ​​dan terus terang.

8. Sakit fizikal

Jika penderaan fizikal berlaku, jangan takut untuk melaporkannya!

Dari semua ciri-ciri yang kami sediakan di atas, ini yang paling bahaya ya ibu-ibu (9).

Jika suami meluahkan perasaannya dengan menyakiti isteri secara fizikal, maka itulah ciri seorang suami tidak menyayangi isterinya.

Mencintai seseorang bermakna memperlakukan mereka dengan penuh kasih sayang. Jika suami telah bertindak ganas, maka dia tidak mencintai isterinya.

Jika anda mendapat rawatan ini, beranikan diri untuk menghubungi pihak berkuasa, OK? Perbuatan suami sudah masuk ke alam jenayah.

Walaupun anda menyayangi dan mengambil berat terhadap suami anda, jika keganasan telah berlaku, beranikan diri untuk melaporkannya. Cinta boleh tetapi jangan jadi bodoh moms (10).


Info Penting: “Ciri-Ciri Lelaki Matang, Ketahui Tanda-tandanya!”


Words From Us

Ingat ciri-ciri ni ibu-ibu yang baik, kalau terjadi apa-apa yang tak pakai lagi, cuba cari jalan keluar dulu. 

Bincangkan masalah dengan orang yang anda sayangi untuk mencari penyelesaian. Walaupun tanda-tanda ini adalah kesalahan suami, adalah lebih baik jika para isteri juga melakukan muhasabah diri. 

Cuba cari kelemahan anda sendiri dan perbaiki, dengan cara itu kedua-dua pihak akan belajar antara satu sama lain.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: