11 Senaman Membakar Lemak Mudah dan Menjimatkan Masa!

11 Senaman Membakar Lemak Mudah dan Menjimatkan Masa!

Table of Contents

Senaman membakar lemak adalah penyelesaian bagi anda yang rasa tidak boleh berdiet makan.

Namun, jika anda melakukan senaman untuk menurunkan berat badan sambil mengamalkan diet yang sihat, hasil yang akan anda perolehi akan dapat dilihat dengan lebih cepat.

So siapa kat sini nak kurus?

Nah, kami tidak menasihati anda untuk mengambil ubat yang akan memberi kesan serta-merta, kerana itu sebenarnya berbahaya apabila anda tidak mengambilnya lagi.

Adalah lebih baik untuk anda menggunakan kaedah semula jadi, walaupun keputusan yang boleh dilihat mungkin lambat sedikit daripada mengambil ubat kimia berbahaya.

Nah, dalam artikel ini, kami akan menyediakan beberapa latihan mudah yang boleh anda lakukan di rumah. Dengar sampai habis, pembaca!

Pelbagai senaman membakar lemak yang boleh anda lakukan secara berkala!

Memiliki berat badan yang ideal adalah impian setiap orang. Diet yang disertai dengan senaman boleh meningkatkan mood, menguatkan tulang, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik.

Jika anda ingin menurunkan berat badan, terdapat beberapa jenis senaman penurunan berat badan yang boleh anda lakukan secara berkala. Ayuh, lihat setiap penjelasan sukan berikut.


Mesti Baca: “Adakah Terdapat Makanan Diet Yang Sedap Untuk Dimakan?”


1. Berjalan

Berjalan adalah senaman membakar lemak yang paling mudah!

Berjalan sangat bagus untuk penurunan berat badan dan juga sangat mudah dilakukan. Anda tidak memerlukan peralatan atau pakaian khas untuk berjalan (1).

Selain itu, anda juga boleh berjalan di mana-mana dan pada bila-bila masa. Anda boleh menyasarkan untuk berjalan selama 30 minit setiap hari.

Penyelidikan menunjukkan, berjalan dengan tempoh ini boleh membakar sekurang-kurangnya 167 kalori badan.

Semakin banyak anda melakukannya, semakin banyak yang anda akan dapat. Jika ia menjadi kebiasaan, anda boleh menambah tempoh anda berjalan supaya lebih banyak kalori yang terbuang.

2. Berjoging

Bukan sahaja berjalan kaki, jogging juga boleh menjadi sukan untuk diet penurunan berat badan yang boleh anda lakukan dengan kerap (2).

Berjoging boleh membakar sekitar 300-370 kalori selama 30 minit, bergantung pada keamatan dan kelajuan yang anda capai.

Seperti berjalan kaki, jogging tidak memerlukan peralatan khas, hanya kasut lari dan pakaian yang selesa.

Jika anda tidak biasa berlari di kawasan lapang, anda juga boleh berlari di atas treadmill.

Anda juga perlu melakukan jogging dengan kerap. Sebagai permulaan, cuba berjoging atau berlari santai selama 20-30 minit setiap hari.

Jika anda melakukannya dengan kerap, tempoh anda melakukannya pasti akan bertambah kerana anda sudah terbiasa.

3. Lompat tali

Siapa suka lompat tali? Ternyata ini adalah jumlah kalori yang dibuang

Walaupun sukan ini kelihatan mudah, jangan ragu-ragu dengan faedah lompat tali atau skipping dalam program diet anda (3).

Sebabnya, lompat tali mempunyai keberkesanan membakar kalori yang lebih kurang sama dengan jogging.

Lompat tali pada intensiti rendah boleh membakar kira-kira 281 kalori selama 30 minit. Tetapi jika anda melompat tali dengan intensiti tinggi, senaman ini boleh membakar sehingga 421 kalori dalam tempoh yang sama.

Jangan menolak terlalu kuat pada kali pertama anda melompat tali. Anda hanya boleh melakukannya selama 20-30 minit, tetapi hanya lakukan selama 5 minit dan berehat sehingga anda mencapai sasaran yang anda mahukan.


Mesti Baca: “6 Langkah Paling Mudah Senaman Turunkan Berat Badan”


4. Berbasikal

Selain berfungsi sebagai alat pengangkutan, anda juga boleh menjadikan berbasikal sebagai sukan yang menyeronokkan untuk menurunkan berat badan (4).

Bagi anda yang malas keluar rumah, anda boleh menggunakan basikal stasioner yang biasanya terdapat di gym.

Berbasikal luar selama 30 minit boleh membakar sekitar 280-360 kalori, manakala senaman pada basikal pegun membakar sekitar 250-280 kalori untuk tempoh yang sama.

Ia bukan sahaja membantu mengurangkan berat badan, faedah berbasikal juga memberi impak yang baik kepada kesihatan keseluruhan.

Berbasikal boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan punca kematian yang lain.

5. Berenang

Ternyata berenang dengan pukulan yang berbeza membakar kalori yang berbeza.

Berenang adalah alternatif senaman yang menyeronokkan untuk penurunan berat badan (5). 

Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kolam renang peribadi, maka anda boleh melakukan aktiviti ini setiap hari.

Satu artikel dari Harvard Health mengatakan, berenang selama 30 minit boleh membakar 298 kalori dengan berenang kuak lentang, 372 kalori dengan berenang kuak dada, dan 409 kalori dengan berenang kupu-kupu.

Selain itu, anda juga boleh merasai kebaikan berenang jika anda mengalami kecederaan atau masalah pada sendi anda.

Ini kerana sukan ini diklasifikasikan sebagai impak rendah maka ia tidak mendatangkan impak yang berlebihan kepada badan.

6. Selang latihan

Latihan selang waktu atau lebih dikenali sebagai latihan selang intensiti tinggi merujuk kepada istilah senaman kardio sengit untuk membakar kalori dalam masa yang singkat.

Biasanya latihan selang intensiti tinggi berlangsung antara 10-30 minit.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Strength and Conditioning Research pada tahun 2015 menunjukkan bahawa latihan selang intensiti tinggi boleh membakar 25 hingga 30 peratus lebih kalori daripada latihan beban, berbasikal, atau berlari.

Senaman latihan selang intensiti tinggi juga boleh membantu mengecilkan perut buncit pada lelaki dan wanita.

Walaupun keputusan mungkin lebih cepat, sukan ini memerlukan ketahanan badan yang lebih baik daripada yang lain.

7. Yoga

Bukan sahaja menjernihkan fikiran, mengenali kebaikan mengamalkan Yoga

Walaupun anda biasanya berlatih yoga bersama-sama, anda boleh melakukan senaman penurunan berat badan ini sahaja.

Lebih-lebih lagi sekarang terdapat banyak video di internet yang boleh mengajar yoga dalam talian, jadi anda tidak perlu risau jika anda perlu melakukannya tanpa pengajar (6).

Yoga terbukti dapat mengurangkan berat badan, walaupun jumlah kalori yang dibakar tidak terlalu banyak. Melakukan senaman ini selama 40 minit boleh membakar kira-kira 149 kalori.

Selain itu, sukan ini juga bermanfaat untuk kesihatan mental. 

Anda boleh mengawal badan dan nafsu anda dengan lebih baik, contohnya, selera anda untuk makanan yang tidak sihat atau berlebihan. 

Ini sememangnya bagus untuk membantu anda menguruskan diet anda semasa berdiet.

8. Pilates

Walaupun pergerakannya hampir serupa dengan yoga, Pilates adalah versi yang lebih moden yang wujud sebagai satu bentuk latihan fizikal yang memberi tumpuan kepada pengukuhan dan pengukuhan badan (7).

Pilates menggabungkan satu siri pergerakan perlahan dan pernafasan dalam. Bagi anda yang masih pemula, senaman pilates agak mudah.

Senaman Pilates pemula selama 30 minit boleh membakar sekitar 108 kalori, manakala senaman lanjutan boleh membakar sehingga 168 kalori.

Salah satu kelebihan pilates ialah manfaat senaman ini untuk membantu tubuh pulih selepas kecederaan, menguatkan sendi yang lemah, dan mengurangkan sakit belakang.


Baca Juga: “Panduan Biginner Terbaik Untuk Senaman Squat”


9. Gimnastik aerobik

Aerobik yang ghairah boleh membakar lemak anda.

Senamrobik atau aerobik sahaja adalah sejenis aktiviti yang boleh meningkatkan kadar denyutan jantung dan pernafasan semasa bersenam (8).

Semua kumpulan boleh melakukan pergerakan senaman aerobik dengan iringan muzik untuk meningkatkan semangat.

Pergerakan senaman aerobik juga mampu membakar kalori dan membantu mengawal berat badan. 

Satu kajian dalam jurnal Obesiti menunjukkan faedah senaman aerobik dalam penurunan berat badan pada orang yang gemuk.

Akibatnya, terdapat penurunan berat badan sekitar 4.3-5.6 peratus dengan melakukan senamrobik 5 hari seminggu selama 10 bulan dengan purata pembakaran 400-600 kalori dalam setiap sesi.


Baca Juga: “Senaman Untuk Darah Tinggi Yang Terbukti Klinikal”


10. Pertahanan diri

Seni mempertahankan diri atau seni mempertahankan diri boleh menjadi pilihan sukan penurunan berat badan dengan cabaran yang agak tinggi.

Terdapat pelbagai jenis seni bela diri yang boleh anda lakukan sekarang antaranya pencak silat, tinju, muay thai, karate, taekwondo, dan lain-lain (9).

Setiap jenis seni mempertahankan diri mempunyai ciri tersendiri, termasuk jumlah kalori yang dibakar setiap kali berlatih.

Contohnya, karate, taekwondo, dan muay thai boleh membakar 590-931 kalori sejam. 

Sementara itu, tinju boleh membakar sehingga 708-1117 kalori sejam apabila anda berlatih sparring di gelanggang.

Anda tidak sepatutnya berlatih bersendirian. Anda perlu mengikuti kursus atau kelas khas untuk dapat menguasai pelbagai pergerakan dengan betul, sambil mengelakkan risiko kecederaan.

11. Naik turun tangga

Cuba gunakan tangga lebih kerap daripada lif. Inilah faedahnya!

Bersenam dengan kerap tidak selalu memerlukan banyak peralatan. Malah, anda boleh memanfaatkan perkara yang ada di sekeliling, salah satunya adalah tangga.

Telah terbukti secara saintifik bahawa berjalan naik dan turun tangga boleh meningkatkan kecergasan anda dan membantu anda menurunkan berat badan.

Setiap 10 langkah menaiki tangga, anda akan membakar 1 kalori. Manakala untuk jumlah yang sama, anda perlu menuruni tangga sebanyak 20 anak tangga.

Melakukan senaman ini untuk beberapa ulangan, sudah tentu, akan dapat membakar cukup banyak kalori.

Di samping itu, penyelidikan menyatakan bahawa bersenam naik dan turun tangga memberikan manfaat kesihatan dan kecergasan kepada kumpulan wanita tua yang mengalami obesiti, seperti tekanan darah yang stabil dan ketumpatan tulang yang meningkat.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Anda Membakar Lemak?

Tentu! Terdapat suplemen yang disebut dengan NUVITON™, melalui gabungan bahan-bahan yang unik, ia boleh menjadi alat yang membantu dalam usaha untuk membakar lemak.

Suplemen yang boleh membantu meningkatkan metabolise

NUVITON™ diketahui boleh meningkatkan metabolise dan membantu badan membakar lemak dengan lebih cekap kerana Ginseng.

Akar maca dalam NUVITON™ juga boleh membantu mengawal selera makan dan mengurangkan keinginan untuk makanan yang tidak sihat.

NUVITON™ boleh meningkatkan metabolise dan membantu badan membakar lemak

Dengan mengurangkan asupan kalori ini boleh membantu dalam usaha penurunan berat. NUVITON™ juga mempengaruhi cara badan anda menggunakan tenaga dan membantu meningkatkan stamina.

Ini boleh memungkinkan anda untuk berolahraga lebih lama dan boleh membantu dalam usaha membakar lemak yang susah dibuang.

Horny Goat Weed dalam NUVITON™ boleh membantu dalam meningkatkan aliran darah dan metabolisme, yang membantu dalam proses pembakaran lemak.


Bersinar Dalam Bentuk Ideal dengan NUVITON™!


Words from us

Sudah tahu senaman apa yang boleh anda lakukan di rumah pada masa lapang untuk menurunkan berat badan.

Sebenarnya, senaman akan terasa sia-sia jika anda tidak dapat mengekalkan diet anda daripada makanan yang tinggi kalori yang sebenarnya menyebabkan lemak berlebihan dalam badan anda.

Tetapi itu tidak bermakna semua makanan berkalori tinggi adalah tidak baik dan tidak baik untuk kesihatan. Kenali terlebih dahulu apa makanan yang tinggi kalori.

Dan jika anda seorang yang suka snek, kami sarankan kurangkan tabiat ini. Snek adalah salah satu faktor mengapa anda mengalami kenaikan berat badan yang drastik.

Bukan sahaja penambahan berat badan, jika mengambil makanan yang tidak sihat, ia sebenarnya mengundang pelbagai penyakit.

Penyakit yang paling kerap ditemui ialah peningkatan gula dalam darah yang menyebabkan kencing manis jika anda suka mengambil makanan manis (10).

Jika anda berminat untuk mengambil makanan diet, kami cadangkan anda mencuba diet telur rebus. Sehingga di sini mesyuarat dalam artikel ini, jumpa anda dalam artikel kami yang lain.


Baca Juga: “Perlukan Peanut Butter Untuk Diet? Ketahui Di Sini!”


SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: