4 Senaman Untuk Kuruskan Badan Di Rumah Paling Popular

4 Senaman Untuk Kuruskan Badan Di Rumah Paling Popular

Table of Contents

Senaman untuk kuruskan badan di rumah adalah salah satu strategi yang paling biasa digunakan oleh mereka yang cuba mengurangkan pound tambahan.

Anggaran menyatakan bahawa kira-kira separuh daripada semua orang dewasa cuba menurunkan berat badan setiap tahun (1).

Makanan sihat sebenarnya penting juga bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan berlebihan.

Selain membantu anda menurunkan berat badan, bukan rahsia lagi bahawa senaman yang kerap adalah kunci kepada kesihatan keseluruhan.

Walaupun mana-mana pergerakan adalah pergerakan yang baik, sesetengah senaman adalah lebih berkesan daripada yang lain dalam hal menurunkan berat badan. 

Menyesuaikan senaman anda untuk memenuhi keperluan dan matlamat khusus anda yang terbaik boleh membuat perbezaan yang nyata.

Memandangkan semua bentuk senaman membantu anda meningkatkan kadar denyutan jantung anda, yang membolehkan anda membakar kalori.

Tetapi selepas itu, keadaan boleh mengelirukan. Dengan begitu banyak pilihan dan banyak yang mendakwa sebagai program terbaik yang menjamin hasil terbaik.

Sukar untuk mengetahui senaman yang boleh membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan pada masa anda melabur.

Artikel ini akan membantu anda mengetahui dan memilih senaman terbaik untuk menurunkan berat badan.

Adakah Senaman Untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat Di Rumah?

Orang ramai cenderung untuk menarik diri daripada bersenam kerana mereka tidak mempunyai masa untuk pergi ke gim atau tidak mampu untuk menyertai gim.

Tidak mempunyai masa untuk pergi ke gim? Baca cara lain di sini!

Jadi, di sini kami ingin mencadangkan kepada anda 4 program senaman terbaik dan popular yang boleh anda amalkan di rumah dan menjadikan diri anda lebih kuat, cergas dan sihat.

1. Berjalan

Untuk cara pertama adalah yang paling mudah dan mungkin anda baru melakukannya. Berjalan dianggap sebagai salah satu senaman penurunan berat badan yang terbaik (2).

Berjalan dianggap sebagai salah satu senaman penurunan berat badan yang terbaik

Program senaman yang memberikan tekanan minimum pada sendi anda dan boleh dimasukkan ke dalam aktiviti harian anda.

Selain itu, ia adalah senaman berimpak rendah, bermakna ia tidak menekankan sendi anda. Berjalan dengan laju adalah senaman yang bagus untuk membakar kalori.

Menurut kajian, seseorang seberat 155 paun (70 kg) membakar sekitar 175 kalori setiap 30 minit berjalan pada kadar sederhana 4 mph (6.4 km/j) (3).

Kajian selama 12 minggu terhadap 20 wanita dengan obesiti mendapati bahawa berjalan selama 50–70 minit 3 kali seminggu mengurangkan lemak badan dan lilitan pinggang.

Sangat mudah untuk menyesuaikan berjalan ke dalam rutin harian anda. Untuk menambah lebih banyak langkah pada hari anda, cuba berjalan semasa rehat makan tengah hari anda.

Menaiki tangga di tempat kerja atau membawa anjing anda berjalan-jalan tambahan juga dikira dan meningkatkan pembakaran kalori.

Untuk bermula, sasarkan untuk berjalan selama 30 minit 3–4 kali seminggu. Anda boleh meningkatkan tempoh atau kekerapan berjalan secara beransur-ansur apabila anda menjadi lebih cergas.


(MESTI BACA) Mengenai Jom Kurus! 5 Cara Yang Cemerlang


2. Berjoging atau berlari

Berjoging dan berlari dianggap sebagai raja senaman penurunan berat badan. Senaman ini adalah senaman bersepadu badan menyeluruh (4).

Berlari dianggap sebagai raja senaman penurunan berat badan

Ia akan menguatkan kaki anda dan sangat berkesan untuk lemak perut. Perbezaan utama antara berlari dan berjoging adalah kadarnya

Walaupun ia kelihatan serupa, perbezaan utama ialah kadar joging biasanya antara 4–6 mph, manakala kadar larian lebih laju daripada 6 mph (5).

Kajian mendapati bahawa berlari dan berjoging akan membantu membakar 372 kalori setiap 30 minit dan 298 kalori setiap 30 minit masing-masing (6).

Lebih-lebih lagi, kajian mendapati bahawa berjoging dan berlari boleh membantu membakar lemak visceral, yang biasanya dikenali sebagai lemak perut.

Lemak jenis ini membaluti organ dalaman anda dan mempunyai kaitan dengan pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes (7).

Kedua-dua berjoging dan berlari adalah senaman yang hebat yang boleh dilakukan di mana-mana dan mudah untuk dimasukkan ke dalam rutin mingguan anda. 

Untuk bermula, sasarkan untuk berjoging selama 20–30 minit 3–4 kali seminggu.

Jika anda mendapati berjoging atau berlari di luar rumah keras pada sendi anda, cuba berlari di atas permukaan yang lebih lembut seperti rumput. 

Selain itu, banyak treadmill mempunyai kusyen terbina dalam, yang mungkin lebih mudah pada sendi anda.


(MESTI BACA) Mengenai 6 Langkah Paling Mudah Senaman Turunkan Berat Badan


3. Lompat tali

Jika kali terakhir anda memegang lompat tali adalah di sekolah rendah, sudah tiba masanya untuk kembali ke ayunan perkara.

Senaman lompat tali ternyata membakar banyak kalori dalam masa yang singkat

Senaman lompat tali meningkatkan kekuatan otot, metabolisme dan membakar banyak kalori dalam masa yang singkat (8).

Senaman lompat tali yang dilakukan dengan kerap akan membawa ketenangan dan membantu meredakan kemurungan dan kebimbangan.

Ia menyalakan quads dan glutes anda untuk membantu anda meletup dari tanah, dan melibatkan otot perut anda untuk memastikan anda tegak dan stabil. 

Lompat tali juga melibatkan sedikit aksi lengan dan bahu, kerana ia kekal ketat manakala pergerakan tali datang dari pergelangan tangan.

Senaman ini juga meningkatkan kadar denyutan jantung anda yang mengakibatkan pengepaman darah yang lebih cepat ke seluruh badan anda.

Bersama jantung anda, senaman ini menjaga paru-paru anda dengan memastikan ia berfungsi dan sihat.


(MESTI BACA) Mengenai Panduan Tertinggi Kurangkan Kolesterol dan Bahaya Kolesterol!


Melompat tali ialah cara terbaik untuk membakar kalori sambil meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan ia akan membantu membina kuasa sambil mengurangkan risiko kecederaan anda.

Setiap orang mempunyai badan yang tersendiri dan yang menjadikan proses memperoleh hasil yang berbeza.

Menurunkan berat badan hanyalah membakar lebih banyak kalori daripada yang anda ambil dan lompat tali pasti akan membantu anda melakukannya. 

Senaman menghilangkan kalori ini boleh membakar sehingga 318 kalori setiap 30 minit dan jantung anda bukanlah satu-satunya otot yang bekerja keras.

Mulakan dengan 60 saat lompat tali gaya bebas. Anda boleh melompat dengan dua kaki, satu kaki, berselang-seli, melangkau atau memulas pinggul anda.

Anda boleh berseronok dengan yang ini. Seterusnya, letakkan tali anda dan lakukan pendaki gunung selama 30 saat.

Kembali selama 60 saat lompat tali bebas gaya bebas. Tamat dengan 30 saat dalam papan. Rehat selama 2 minit dan ulangi kitaran. Selesaikan 3 pusingan.

4. Latihan kekuatan

Latihan kekuatan, dengan berat badan anda sendiri atau mengangkat berat, adalah salah satu cara paling berkesan untuk menurunkan berat badan. 

Latihan kekuatan adalah salah satu senaman untuk kuruskan badan di rumah

Mengangkat berat boleh membantu anda kehilangan lemak sambil membina otot, yang hebat untuk metabolisme anda.

Kajian mengatakan bahawa latihan kekuatan adalah kunci dalam penurunan berat badan kerana lebih banyak otot yang anda ada pada badan anda, lebih banyak kalori yang anda bakar.

Semakin banyak otot yang kurus pada badan anda semakin tinggi metabolisme berjalan, yang seterusnya menggalakkan penurunan berat badan yang sihat (9).


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


Jisim otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak, yang bermaksud anda membakar lebih banyak kalori setiap hari apabila anda mempunyai lebih banyak otot, walaupun semasa anda sedang tidur.

Jisim otot tidak menggantikan bahagian pemakanan penurunan berat badan, tetapi ia boleh membantu.

Malah, anda juga boleh meningkatkan jisim otot dengan mengambil suplemen penggalak testosteron (10).

Perlu diingat, itu adalah pilihan anda sama ada anda menggunakan pemberat yang lebih ringan atau lebih berat.

Tetapi kedua-dua kategori berat memerlukan pendekatan yang berbeza untuk membina otot dengan berkesan.

Secara umum, pemberat yang lebih ringan memerlukan bilangan ulangan dan set yang lebih tinggi, dan pemberat yang lebih berat memerlukan lebih sedikit ulangan dan set.

Latihan kekuatan selalunya melibatkan penggunaan dumbbell atau mesin berat, tetapi anda benar-benar tidak memerlukan peralatan tambahan untuk membina kekuatan.

Menggunakan berat badan anda sendiri sebagai rintangan ialah cara yang sangat berkesan dan mudah untuk bersenam.

Adakah Terdapat Suplemen Yang Boleh Membantu Anda Kuruskan Badan?

Tentu! Terdapat suplemen yang disebut dengan NUVITON™, melalui gabungan bahan-bahan yang unik, ia boleh menjadi alat yang membantu dalam usaha untuk kuruskan badan.

Suplemen yang boleh membantu kuruskan badan!

NUVITON™ boleh meningkatkan tenaga dan stamina yang boleh membantu anda melakukan lebih banyak senaman dan aktiviti fizikal kerana ia adalah penting dalam proses penurunan berat badan.

NUVITON™ diketahui boleh meningkatkan metabolise dan membantu badan membakar lemak dengan lebih cekap kerana Ginseng. Ini memacu proses penurunan berat badan .

Akar maca dalam NUVITON™ juga boleh membantu mengawal selera makan dan mengurangkan keinginan untuk makanan yang tidak sihat. Dengan mengurangkan asupan kalori ini boleh membantu dalam usaha untuk kuruskan badan.

NUVITON™ mungkin mempengaruhi cara badan anda menggunakan tenaga, membantu meningkatkan stamina dan ketahanan semasa senaman.

Suplemen yang terbukti membantu kuruskan badan

Ini boleh memungkinkan anda untuk berolahraga lebih lama dan boleh membantu dalam usaha penurunan berat badan.

Horny Goat Weed dalam NUVITON™ boleh membantu dalam meningkatkan aliran darah dan metabolisme, yang membantu dalam proses pembakaran lemak.

Dengan meningkatkan keupayaan badan untuk menggunakan lemak sebagai tenaga, ia boleh membantu dalam penurunan berat badan.


Capai Impian Kuruskan Badan dengan NUVITON™!


Ringkasan

Senaman untuk kuruskan badan di rumah pastinya penting tetapi begitu juga dengan diet yang seimbang, berkhasiat, dan tumpuan pada makronutrien anda.

Pada penghujung hari, anda perlu berada dalam defisit kalori melalui gabungan apa yang anda makan dan bakar melalui senaman untuk menurunkan berat badan. 

Mempelajari cara mengira makro anda kadangkala lebih mudah untuk diurus daripada mengira kalori, dan ada yang mengatakan ia lebih berkesan.

Perkara utama ialah mengetahui nisbah yang anda perlukan berdasarkan matlamat anda, yang boleh dibantu oleh kalkulator profesional atau makro.

Apabila bercakap tentang senaman, lebih banyak tidak selalunya lebih baik, dan adalah penting untuk memberi tubuh anda perubahan untuk berehat dan membaiki. 

Tidak berbuat demikian boleh mengakibatkan sindrom overtraining, yang boleh menyebabkan kecederaan, keletihan, dan masalah tidur.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: