Keburukan Makanan Ringan Yang Memerlukan Perhatian!

Keburukan Makanan Ringan Yang Memerlukan Perhatian!

Table of Contents

Keburukan makanan ringan sekarang ini sememangnya sangat merisaukan dan tidak boleh dipandang ringan sayang.

Mungkin kita beranggapan bahawa tiada kesan sampingan yang memudaratkan yang akan ditimbulkan sekiranya kita terus makan makanan ringan.

Padahal pengambilan snek secara berlebihan boleh mendatangkan banyak kesan negatif kepada kesihatan tubuh badan. (1)

Ramai ibu bapa juga melarang anak-anak mereka terlalu kerap makan makanan ringan.

Kerana sesetengah ibu bapa tahu kandungan dalam makanan ringan tidak begitu baik untuk kesihatan tubuh badan.

Makanan ringan juga dipercayai mempunyai sebatian yang tinggi kandungan natrium seperti makanan chiki yang mempunyai paras natrium sehingga hampir 40 peratus. (2)

Kanak-kanak yang mengambil banyak garam juga berkemungkinan mengambil minuman tinggi gula dan kalori dengan lebih kerap

Adakah Benar-Benar Keburukan Makanan Ringan?

Makanan ringan sebenarnya terdapat dalam pelbagai bentuk, tekstur dan rasa yang enak apabila dimakan.

Maka tidak hairanlah ramai yang makan makanan ringan, dari kanak-kanak sehinggalah orang dewasa. (3)

Namun ternyata di sebalik rasa yang enak itu, jika terlalu banyak mengambil makanan ringan alias snek, ia boleh menjadi agak bahaya untuk kesihatan badan pembaca sekalian.

Padahal kudap-kudapan adalah sesuatu yang sering dilakukan untuk menemani anda ketika bersantai, bukan?

Ini kerana kebanyakan makanan ringan tidak mempunyai kandungan nutrisi yang baik dan tidak mempunyai nilai khasiat tetapi tinggi kalori, garam dan lemak. (4)

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa makanan segera boleh meningkatkan obesiti kanak-kanak, penyakit jantung, diabetes dan penyakit kronik yang lain.

Makanan seperti ini juga mengandungi banyak bahan berbahaya seperti pengawet, pewarna dan perisa tiruan. (5)

Dipercayai bahan dalam makanan ringan tidak mempunyai bahan yang baik untuk membantu tumbesaran kanak-kanak.

Kanak-kanak yang mengambilnya tidak tahu tentang perkara buruk ini kerana ia biasanya tidak disenaraikan pada label pembungkus makanan.

Kanak-kanak harus memberi lebih perhatian untuk makan kurang makanan ringan!

Makanan ringan juga berjaya mempengaruhi sikap buruk kanak-kanak. Bukan itu sahaja, mereka sering menghabiskan wang saku untuk membeli makanan ringan di sekeliling mereka.

Malah, mereka sering terpengaruh dengan iklan makanan ringan di televisyen. Baki wang elaun sekolah yang sepatutnya disimpan sebaliknya digunakan untuk membeli makanan ringan.

Seterusnya, kami juga akan membentangkan beberapa kesan yang boleh dijelaskan jika anda makan terlalu banyak makanan ringan.

Beberapa Keburukan Makanan Ringan :

1. Obesiti

Makanan ringan umumnya mempunyai rasa yang menarik dan lazat.

Jenis makanan ringan juga direka khusus dalam bungkusan yang lebih kecil supaya pengguna berminat untuk membeli dalam kuantiti yang lebih besar.

Tabiat ini juga membuatkan orang ramai makan makanan ringan secara berlebihan.

Akibatnya, pengambilan makanan ringan tanpa pengawasan boleh menyebabkan salah satu risiko obesiti. (6)

Kandungan ketagihan dalam makanan juga boleh membuatkan anda makan lebih daripada apa yang sebenarnya diperlukan oleh badan anda.

Sekurang-kurangnya, pengambilan makanan ini menyumbang sekitar 57.9% daripada pengambilan kalori harian, di mana 89.7% berasal daripada gula tambahan.

Jika anda sudah obes, risiko mendapat pelbagai penyakit akan lebih besar daripada biasa. Apatah lagi, agak sukar bagi seseorang untuk kembali ke penurunan berat badan yang normal.


(MESTI BACA) Sejumlah Petua Cara Mengatasi Obesiti Yang Selamat!


2. Gigi rusak 

Sekarang, yang seterusnya mungkin membuat pembaca agak bimbang, kerana ini boleh menjadi sangat menyakitkan bagi penghidap.

Mengambil terlalu banyak makanan ringan juga boleh memberi kesan yang berbahaya kepada kesihatan pergigian.

Sebabnya, jika terlalu kerap makan makanan ringan juga boleh memberi risiko di mana sisa makanan boleh melekat di celah gigi. (7)

Ini boleh menyebabkan gigi menjadi rosak dan boleh menyebabkan kesakitan yang sangat tidak selesa untuk badan.

Lebih teruk lagi, gigi boleh mengalami perforasi kerana kehadiran bakteria yang boleh disebabkan oleh sisa makanan ringan yang diambil.

Untuk perkara ini, ia sebenarnya boleh diatasi dengan lebih rajin menggosok gigi supaya tidak ada saki-baki yang melekat pada gigi.

Salah satu risiko keburukan makanan ringan ialah ia boleh merosakkan gigi anda!

3. Masalah ingatan dan pembelajaran

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang sihat yang makan makanan ringan selama 5 hari lebih teruk pada ujian kognitif yang mengukur perhatian, kelajuan dan mood.

Ia mungkin disebabkan oleh beberapa bahan toksik yang boleh menyebabkan tindak balas kimia tertentu.

Sehingga boleh menyebabkan keradangan di kawasan hippocampus otak yang dikaitkan dengan ingatan dan pengiktirafan tertentu.

Diet tinggi gula dan lemak boleh menyekat aktiviti peptida otak yang dipanggil BDNF (faktor neurotropik yang berasal dari otak).

BDNF inilah yang mempunyai fungsi untuk membantu pembentukan pembelajaran dan pembentukan ingatan di dalam otak.

Selain itu, otak juga mengandungi sinaps yang mempunyai fungsi untuk bertanggungjawab untuk belajar dan mengingat.

Ia juga diketahui bahawa mengambil terlalu banyak kalori boleh mengganggu pengeluaran dan fungsi sinaps yang sihat.

4. Kencing manis / diabetes

Pelbagai bahan tambahan makanan sering didapati ditambah kepada makanan yang dibungkus. (8)

Bahan yang dikatakan seperti pengawet, pewarna tiruan, bahan ketagihan, pemberi tekstur, penambah rasa, hingga pemanis tiruan.

Salah satu jenis pemanis tiruan yang boleh memudaratkan kesihatan badan ialah sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS).

Ini boleh menjadi salah satu faktor peningkatan risiko diabetes / kencing manis pada seseorang.


(BACA JUGA)Simptom Diabetes: Kesannya Kepada Lelaki dan Mengapa Itu Boleh Berlaku


Benarkah makan makanan ringan boleh menyebabkan diabetes?

Para penyelidik menjalankan kajian semula di 43 negara untuk mengetahui hubungan antara pengambilan sirap jagung fruktosa tinggi dan kes diabetes jenis 2.

Akibatnya, negara yang mempunyai lebih banyak ketersediaan sirap jagung fruktosa tinggi mempunyai peratusan kes diabetes 20% lebih tinggi daripada negara yang mempunyai ketersediaan rendah.

Oleh itu, sebelum mengambil makanan ringan, sentiasa perhatikan bahan makanan yang dihasilkan oleh pembungkusan. (9)

5. Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya

Ternyata bahaya makanan ringan juga boleh datang dari pembungkusan produk, pembaca. Bahan kimia dalam pembungkusan makanan juga boleh menimbulkan bahaya bagi kesihatan jangka panjang.

Kajian mendapati bahan kimia berbahaya pada pembungkusan juga boleh larut dalam makanan dan masuk ke dalam badan.

Sebahagian daripada bahan kimia dalam pembungkusan produk ialah sebatian formaldehid yang terdapat dalam botol plastik.

Sebatian ini diketahui mampu menyebabkan penyakit yang ingin dielakkan oleh kebanyakan orang iaitu kanser.

Terdapat juga sebatian bisphenol A (BPA) yang terkandung dalam tin makanan atau minuman, tributyltin, triclosan, dan phthalates.

Secara amnya, kandungan kimia dalam pembungkusan biasanya masih dalam jumlah yang sangat kecil dan masih dalam had yang selamat.

Walau bagaimanapun, pendedahan jangka panjang yang terhasil kepada badan akhirnya boleh menyebabkan pengumpulan.

Sehingga dalam tubuh boleh membahayakan kesihatan dan terutamanya boleh menyebabkan gangguan hormon.

Seperti di bawah, kami akan menerangkan beberapa bahan yang biasa ditemui dalam produk makanan ringan, termasuk:

Beberapa bahan dalam makanan ringan ini perlu diberi perhatian!

Kandungan berbahaya dalam makanan ringan:

1.Monosodium Glutamat (MSG) 

  • Digunakan sebagai : perisa dan penambah rasa dalam makanan.
  • Selalunya ditemui dalam : sup dalam tin, mi segera, sosej, soda diet, makanan vegetarian yang diproses.

2. Natrium Nitrat

  • Digunakan sebagai : pengawet, mencegah pertumbuhan bakteria, dan pewarna makanan.
  • Selalunya ditemui dalam : produk daging yang diproses seperti daging kornet, daging salai, hot dog, sosej.

3. BHA dan BHT

  • Digunakan sebagai: butylated hydroxyanisole (BHA) dan butylated hydroxytoluene (BHT) berfungsi untuk mengelakkan minyak dalam makanan daripada teroksida, perubahan warna dan rasa tengik.
  • Selalunya ditemui dalam : bijirin, gula-gula getah, kerepek kentang, minyak sayuran, sosej beku, mentega.

4. Sirap Jagung Fruktosa Tinggi/Sirap Jagung/Fruktosa

  • Digunakan sebagai : pemanis makanan tetapi kandungan kalorinya lebih tinggi kerana mengandungi 100% glukosa. (10)
  • Selalunya ditemui dalam : pizza beku, jem, sos tomato, bar bijirin, makaroni segera, minuman ringan, roti.

5. Natrium Benzoat (Natrium Benzoat)

  • Digunakan sebagai : pencegahan kerosakan pada makanan kerana ia dapat menahan pertumbuhan bakteria dan kulat serta menjadikan makanan tahan lebih lama.
  • Selalunya terdapat dalam : minuman ringan, jem masam, sos cili.

6. Aspartam

  • Digunakan sebagai : pemanis tiruan menggantikan gula supaya dimakan bagi mengurangkan risiko peningkatan paras gula dalam badan.
  • Selalunya ditemui dalam : bijirin, diet atau soda tanpa gula, kok diet, sifar kok, gula-gula getah tanpa gula, pemanis tiruan yang dibungkus.

7. Propil galat (E310)

  • Digunakan sebagai: pengawet makanan kerana ia menghalang oksigen daripada bergabung dengan minyak makanan.
  • Selalunya ditemui dalam : daging yang diproses, pelbagai sup segera, gula-gula getah, popcorn gelombang mikro, mayonis dan makanan sejuk beku.

8. Tartrazin

  • Digunakan sebagai : pewarna makanan yang sering dipanggil Kuning No.5. (11)
  • Selalunya ditemui dalam : keju, gula-gula lembut, bijirin dan makanan lain yang berwarna kuning.

Itulah sedikit maklumat yang boleh kami berikan tentang keburukan makanan ringan kepada kesihatan tubuh badan manusia.


(MAKLUMAT PENTING) Perlukan Peanut Butter Untuk Diet? Ketahui Di Sini!


Sebenarnya makan yang ringan pun boleh, tapi tetap kena ambil perhatian kalau tak ambil secara berlebihan.

Dari sini, mari kita mulakan juga kurangkan pengambilan makanan ringan setelah mengetahui bahan-bahan dalam produk tersebut.

Jaga diri dan alam sekitar sejak kecil. Rujuk juga doktor jika anda mengalami beberapa komplikasi akibat makanan ringan yang berlebihan.

Sekian, sehingga di sini, artikel ini sayang, semoga bermanfaat untuk kehidupan dan semoga membantu. Jumpa lagi!

Keburukan makanan ringan meresahkan! Jom mula kurangkan pengambilan makanan ringan!

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: