Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron Terbaik Yang Terbukti Secara Klinikal

Cara Meningkatkan Hormon Testosteron

Table of Contents

Vitamin untuk meningkatkan hormon testosteron pastinya sangat dicari oleh lelaki sebab kekurangan testosteron adalah masalah biasa yang dihadapi oleh lelaki.

Testosteron secara semulajadi berkurangan apabila anda berumur dengan purata kira-kira 1 peratus setahun

Isu kesihatan tertentu, seperti kencing manis atau keadaan tiroid, serta kesan sampingan daripada sesetengah ubat, boleh mengakibatkan tahap testosteron rendah.

Walau bagaimanapun, pakar menganggarkan bahawa antara 20% dan 40% daripada populasi lelaki global mempunyai masalah ini (1).

pakar menganggarkan bahawa antara 20% dan 40% daripada populasi lelaki global mempunyai masalah kekurangan testosteron

Nasib baik, terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh lelaki untuk meningkatkan tahap testosteron mereka.

Walaupun terdapat pelbagai cara semula jadi untuk meningkatkan tahap testosteron, campur tangan semulajadi mungkin tidak mencukupi jika terdapat ketidakseimbangan yang ketara dalam badan.

Untuk menyokong kesihatan dan keseimbangan hormon, sesetengah orang mungkin beralih kepada suplemen untuk meningkatkan tahap testosteron.


(MESTI BACA) mengenai 5 Penggalak Testosteron Terbaik untuk Lelaki.


Ketahui lebih lanjut tentang beberapa vitamin paling popular yang berpotensi meningkatkan testosteron anda di bawah.

Vitamin apa yang baik untuk testosteron?

Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil vitamin ini boleh meningkatkan tahap testosteron anda, dan anda mungkin mengalami manfaat seperti libido yang lebih baik.

Vitamin ini boleh mengurangkan kemurungan dan anda mungkin mengalami beberapa keuntungan jisim tanpa lemak daripada mengambil vitamin ini.

Anda mungkin memerlukan beberapa vitamin yang kami tidak cadangkan hari ini yang boleh meningkatkan kesihatan hormon anda secara keseluruhan, jika anda kekurangannya.

Jika anda kekurangan nutrisi yang anda ambil dalam diet anda, anda mungkin perlu menambah nutrien tersebut melalui suplemen juga.

Hari ini kami berkongsi vitamin terbaik untuk lelaki yang boleh meningkatkan kesihatan hormon anda dan juga meningkatkan tahap testosteron anda.

1. Vitamin D3

Suplemen pertama yang ingin kita bincangkan ialah vitamin D3.

Vitamin D3 apakah bagus untuk meningkatkan testosteron?

Penyelidik percaya bahawa ini adalah suplemen yang paling penting yang kebanyakan lelaki harus mula mengambil lebih banyak.

Kini, vitamin D3 sebenarnya adalah prekursor hormon, dan sesetengah saintis sebenarnya percaya bahawa ia adalah hormon itu sendiri.

Vitamin D3 melalui penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia meningkatkan tahap vitamin D3 telah dikaitkan dengan peningkatan tahap testosteron.

Vitamin D3 adalah hebat untuk meningkatkan kesihatan imun anda secara keseluruhan dan kesihatan metabolik anda.

Jika anda mengalami tekanan, anda membakarnya melalui vitamin D3 dalam sistem anda pada kadar yang lebih cepat.

Jadi lebih penting lagi jika anda mengalami masa tekanan untuk mengambil lebih banyak vitamin D3.

Kini, di AS dan Kanada, had atas penggunaan vitamin D3 disyorkan 4,000 hingga 5,000 IU sehari.

Tetapi menurut penyelidikan, mereka menunjukkan bahawa lebih banyak had atas lebih hampir kepada 10,000 IU sehari dan ramai orang ditetapkan lebih tinggi daripada itu.

Sekarang, jika anda kekurangan vitamin D3, ia boleh mengambil masa yang sangat lama untuk anda bekerja semula ke tahap optimum yang normal untuk diri anda sendiri.

Oleh itu, anda mungkin tidak mengalami faedah dengan segera. Anda mungkin tidak perasan perbezaan serta-merta.

Ia mungkin mengambil sedikit masa dengan peningkatan pengambilan vitamin D3 anda.

Ia mungkin tidak membuat perbezaan drastik dalam peningkatan otot anda jika itu yang anda harapkan untuk keluar daripadanya.

Tetapi tahap testosteron yang lebih tinggi dikaitkan dengan lebih banyak faedah daripada hanya jisim otot tanpa lemak sebab ia berkaitan dengan kesejahteraan keseluruhan anda.

Kesihatan mental anda adalah perkara yang besar. Jika testosteron anda rendah, anda mungkin mengalami kabus otak.

Ia pasti akan menjejaskan mood anda. Ia juga boleh menyebabkan kemurungan ringan.

Jadi mengekalkan tahap testosteron anda tinggi adalah penting bagi lelaki untuk kesejahteraan keseluruhan anda.

2. Vitamin B9 (Asid Folik)

Kajian yang melihat penyakit jantung telah menunjukkan bahawa suplemen asid folik setiap hari boleh mengurangkan pengerasan arteri dan membolehkan peredaran yang lebih baik.

Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron

Penyakit kardiovaskular boleh menjadi faktor risiko utama dalam disfungsi seksual.

Pakar percaya bahawa meningkatkan fungsi jantung dengan vitamin B9 juga boleh membantu meningkatkan fungsi erektil.

Lagipun, aliran darah dan peredaran yang baik ke zakar adalah penting untuk mencapai dan mengekalkan ereksi.

Dos harian asid folik juga boleh bertindak sebagai penstabil mood dan boleh membantu kedua-dua disfungsi erektil berkaitan tekanan dan ejakulasi pramatang semasa hubungan seksual.

Penyelidik juga mendapati bahawa mereka yang mengambil suplemen folat setiap hari mempunyai kepekatan sperma yang jauh lebih tinggi, serta kualiti sperma yang jauh lebih tinggi.

Makanan yang merupakan sumber B9 yang hebat termasuk sayuran hijau, kekacang, avokado, buah-buahan sitrus, bijirin, nasi dan pasta.

3. Vitamin B3 (Niasin)

Vitamin B3, atau dikenali sebagai niasin, adalah salah satu daripada beberapa vitamin dengan penyelidikan yang menjanjikan beberapa keberkesanan dalam meningkatkan fungsi erektil.

Vitamin B3 dapatkah mengurangkan keletihan?

Vitamin B3 (Niacin) telah diketahui dapat mengurangkan keletihan, meningkatkan tenaga dan membantu dengan libido.

Ia adalah salah satu daripada 8 vitamin B penting yang diperlukan oleh tubuh anda.

Ia mempunyai beberapa faedah yang sangat berguna mulai daripada menurunkan paras kolesterol anda, proses kognitif, mengurangkan sakit kepala, dan meningkatkan peredaran.

Vitamin B3 juga boleh membantu dengan vasodilatasi, yang bukan sahaja dapat menurunkan tekanan darah tetapi membantu dengan disfungsi erektil.

Jika anda mempunyai masalah kesihatan ini, niasin boleh membantu meningkatkan peredaran ke zakar anda supaya anda boleh mencapai ereksi.

Untuk meningkatkan pengambilan vitamin B3 anda secara semulajadi, cuba makan lebih banyak dada ayam, tuna, kacang hijau, dan cendawan.

4. Ginseng Malaysia

Pengamal Perubatan Tradisional Cina telah lama bergantung pada ginseng untuk meningkatkan daya hidup, dan sains Barat menyokong penggunaan ini. 

Faedah Ginseng Malaysia!

Ginseng Malaysia juga dikenali sebagai Tongkat ali atau Eurycoma longifolia. Ia adalah tumbuhan asli Asia Tenggara dengan faedah seperti:

🟢Antimalaria

🟢Antidiabetik

🟢Antimikrob

🟢Afrodisiak

Pakar percaya ginseng boleh meningkatkan libido dan kuasanya datang dari keupayaannya untuk membantu badan menyesuaikan diri dengan tekanan.

Penyelidikan mencadangkan ginseng juga boleh meningkatkan prestasi seksual serta bilangan dan kualiti sperma, bermakna ia boleh membantu dengan ketidaksuburan.

Ginseng juga menunjukkan janji untuk merawat disfungsi erektil.

Mereka yang mengambil ginseng mengalami penembusan, ketegaran dan penyelenggaraan ereksi yang jauh lebih baik.

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa suplemen dengan ginseng Malaysia selama 4 minggu meningkatkan skor untuk perasaan marah, ketegangan dan kekeliruan.

Ia juga meningkatkan tahap testosteron dalam air liur dan herba ini boleh membantu badan mengatasi masalah lain yang berkaitan dengan testosteron, termasuk osteoporosis.

Ingat bahawa tidak semua ginseng mempunyai kesan ini jadi berhati-hati semasa membeli-belah anda.

Anda juga boleh mencuba suplemen NUVITON™ sebab ia mengandungi ekstrak ginseng Malaysia yang sangat kuat.

5. Zink

Zink adalah mineral penting untuk badan yang memainkan pelbagai peranan, termasuk meningkatkan sistem imun, menyokong metabolisme, dan menyembuhkan luka.

Apa itu Zink?

Secara umumnya mudah untuk mendapatkan zink yang mencukupi daripada diet seseorang, dan ia biasanya ditemui dalam ayam dan daging merah.

Tiram dan kerang, secara amnya, adalah antara sumber zink terbaik.

Kandungan zink yang tinggi mungkin mempunyai kesan yang baik pada tahap testosteron semulajadi anda.

Kajian menunjukkan bahawa kekurangan zink boleh memberi kesan dramatik pada testosteron, menyebabkan paras testosteron serum menurun.

Paras zink yang rendah juga didapati mengganggu pengeluaran sperma.

Zink boleh menghalang aromatase, ia adalah enzim yang bertanggungjawab untuk menukar beberapa testosteron kepada estrogen.

Masalah boleh timbul jika anda sudah mempunyai tahap testosteron yang rendah, tetapi dengan menyekat enzim itu, anda mungkin dapat mengekalkan tahap testosteron yang lebih tinggi.

Jika anda mengalami kemandulan dan tahap testosteron yang rendah, anda disyorkan untuk mengambil 220 mg zink, dua kali sehari selama satu hingga empat bulan.

Zink secara amnya selamat, tetapi terlalu banyak boleh menyebabkan beberapa masalah. Tahap zink yang tinggi juga boleh mengganggu beberapa ubat biasa.

6. Magnesium

Sekarang, ramai di antara lelaki kekurangan magnesium.

Magnesium dapat memperbaiki tisu otot dan kesihatan tulang!

Jadi menambah dengannya boleh membantu kembali ke tahap optimum dan magnesium telah ditunjukkan untuk membantu memperbaiki pembaikan tisu otot dan kesihatan tulang.

Ia juga mempunyai kesan menenangkan pada badan anda, jadi ia boleh membantu mengurangkan tekanan, kebimbangan sedikit, malah boleh membantu meningkatkan tidur anda.

Kini, ia bukan sesuatu yang anda ambil sebelum tidur dan secara tiba-tiba ia akan membantu anda tidur dengan lebih lena.

Ia tidak mempunyai kesan yang besar pada tidur, tetapi ia boleh mempunyai, sebab kesan menenangkan itu, ia boleh membantu anda tidur dengan lebih lena.

Dos yang disyorkan ialah 200 hingga 400 miligram sehari.

Magnesium adalah cadangan yang kukuh dan boleh memberi kesan positif pada keseluruhan kesejahteraan dan prestasi anda sepanjang hari.

7. Ashwagandha

Ashwagandha atau lebih dikenali sebagai ginseng India, dipercayai dapat membantu mengatasi masalah kemandulan lelaki.

ashwagandha dapat mengatasi masalah kemandulan!

Herba yang satu ini berguna sebagai adaptogen, bermakna ia boleh membantu badan menangani tekanan dan kebimbangan yang berlebihan.

Ashwagandha dipercayai mampu meningkatkan tahap testosteron pada seseorang yang mengalami tekanan.

Kegunaan Ashwagandha tidak terhad kepada itu, masih banyak kegunaan ashwagandha untuk badan.


(MESTI BACA) mengenai Ashwagandha Malaysia.


Caranya, khasiat yang terkandung dalam ashwagandha akan menurunkan kadar kortisol, atau yang lebih dikenali sebagai hormon tekanan.

Anda tahu bahawa dua faktor paling penting yang digalakkan lelaki memberi tumpuan ialah tidur dan pengurusan tekanan, itulah sebabnya kami mengesyorkan magnesium dan ashwagandha.

Ia sangat penting, sebab jika anda bekerja pada waktu yang tidak masuk akal, anda akan tertekan pada pukul sembilan dan anda tidur seperti omong kosong.

Berkenaan dengan ashwagandha, disyorkan anda mengambil 300 miligram dua kali sehari semasa perut kosong.

Jadi perkara pertama pada waktu pagi, biasanya dengan secawan kopi, dan kemudian pada hari itu, biasanya sebelum makan tengah hari, jadi 600 miligram jumlahnya.

Beberapa penyelidikan menunjukkan tahap yang lebih tinggi daripada itu.

8. Akar Maca

Maca ialah tumbuhan yang telah digunakan oleh sesetengah penduduk di Peru selama beribu-ribu tahun sebagai makanan dan ubat.

Tumbuhan maca, yang dikenali secara saintifik sebagai Lepidium meyenii, kadangkala dirujuk sebagai ginseng Peru.

Akar Maca, bahagian tumbuhan yang paling biasa digunakan, mengandungi serat, asid amino, vitamin dan mineral.

Ia juga mengandungi sebatian bioaktif lain, termasuk macamides, macaridine, alkaloid, dan glukosinolat, yang dianggap bertanggungjawab untuk faedah perubatan maca.

Mengambil suplemen maca boleh memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai libido rendah, atau keinginan seksual yang rendah.

Maca boleh membantu meningkatkan kepekatan sperma, atau bilangan sperma setiap mililiter air mani.

Mengambil maca sehari selama 12 minggu boleh meningkatkan kepekatan air mani dengan ketara. Kepekatan sperma berkait rapat dengan kesuburan lelaki. 

Terdapat suplemen bernama NUVITON™ yang bukan sekadar suplemen biasa, ia adalah kunci untuk menembusi batasan tenaga yang selama ini menghalangi anda!

Suplemen yang menyuntik semangat baru

Bayangkan berlari tanpa letih, bekerja tanpa kepenatan, dan bangkit setiap pagi dengan semangat yang menyala-nyala.

Maca Root adalah jawapan untuk stres yang menindas, membantu menyeimbangkan emosi anda dan memberi kejernihan pikiran.

NUVITON™ adalah perpaduan rahasia dari alam

Tongkat Ali juga terkandung dalam NUVITON™ yang boleh membangkitkan vitaliti, menjadikan setiap momen lebih hidup. Anda tidak hanya akan merasa lebih bertenaga, tetapi juga lebih seimbang dan harmonis dalam setiap aspek kehidupan.

NUVITON™ adalah perpaduan rahasia dari alam, dengan bahan seperti Tribulus Terrestris dan Horny Goat Weed yang telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional.

Ini bukan sekadar suplemen, ini adalah warisan, pengetahuan yang disalurkan dari generasi ke generasi, dan kini hadir dalam bentuk yang mudah dikonsumsi.


Menuai Tenaga Luar Biasa dengan NUVITON™ – Bina Hari Anda!


Pemikiran Akhir

Intervensi yang dibincangkan dalam artikel ini akan berfungsi paling baik untuk lelaki yang mempunyai testosteron rendah.

Tetapi ia juga boleh membantu lelaki dengan testosteron normal untuk mengekalkan tahap mereka, tahun demi tahun.

Penurunan tahap testosteron mungkin menawarkan satu penjelasan, tetapi tekanan, trauma, dan isu perhubungan juga boleh menjadi faktor.

Cuba dapatkan vitamin D3, zink, dan magnesium yang mencukupi melalui diet anda.

Walau bagaimanapun, jika perubahan diet terbukti tidak mencukupi, suplemen boleh membantu membuat perbezaan.

Suplemen testosteron mempunyai beberapa manfaat untuk meningkatkan pengeluaran testosteron, yang boleh membantu meningkatkan dorongan seks anda.

Begitu juga tabiat gaya hidup seperti mendapatkan lebih banyak tidur dan mengambil langkah untuk mengurangkan tekanan.

Jaga hormon testosteron anda sekarang sebab anda tahu bahawa testosteron secara semulajadi berkurangan apabila usia anda meningkat.

Vincent Stanley

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: