Ketahui 6 Punca Sakit Perut Yang Jarang Diketahui Orang

Ketahui 6 Punca Sakit Perut Yang Jarang Diketahui Orang

Table of Contents

Sakit perut sering dialami oleh sesetengah orang apabila mereka telah makan atau minum secara berlebihan (1).

Keadaan ini adalah tindak balas daripada badan yang berkaitan dengan objek yang masuk ke dalam perut. Adakah anda pernah merasa seperti ini sebelum ini?

Apabila anda mengalami kenyang, kembung perut atau rasa tidak selesa di perut anda, ia akan mengganggu aktiviti anda.

Selalunya ini menjejaskan mood hati malah mengelirukan kita. Kerana membezakan sakit perut dengan perkara lain bukanlah mudah untuk kita lakukan.

Itulah sebabnya adalah lebih baik jika anda mengalami perkara seperti ini untuk segera mengetahui cara menanganinya.

Kami akan memberikan maklumat yang lebih lengkap tentang situasi perut seperti ini. Segera, sila lihat lebih lanjut untuk mengetahui.


(MESTI BACA) Mengenai Berak Tidak Lawas: Kenali Punca dan Cara Mengatasinya


Sakit Perut? Inilah Yang Berlaku!

Selesa sering digunakan untuk menggambarkan keadaan yang tidak lega atau ketat. Merujuk kepada keadaan dalam perut, keadaan seperti ini menyebabkan perut terasa sesak atau terhimpit sangat tidak selesa (2). 

Sakit perut? Inilah yang berlaku!

Kalau macam ni, jelas kita jadi keliru dan mencari jalan penyelesaian untuk bebas dari sini. Sebab kalau kita panggil sakit, pasti tak teruk sangat.

Tetapi untuk mendapatkan keselesaan juga tidak begitu selesa. Keadaan ini agak membimbangkan dan akan terus menjadi lebih teruk sekiranya kita tidak mengetahui punca-punca yang menyebabkannya.

Boleh jadi selagi kita rasa tidak selesa, kita sebenarnya mengambil tindakan yang boleh memburukkan lagi keadaan perut.

Sebab itu adalah lebih baik jika anda tahu apakah punca ketidakselesaan ini. Kami akan membincangkannya dengan lebih lanjut dan terperinci dalam perbincangan berikut.

Jika anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci, pastikan anda melihatnya terus. Kerana sudah tentu ia banyak membantu dalam menyelesaikan perkara ini.

Apakah Punca Sakit Perut?

Apabila anda ingin mengetahui punca perasaan ini, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara yang mungkin anda lakukan sebelum ini. 


Ketahui Lebih Lanjut: Perkara Penting Mengenai Sakit Gastrik Yang Anda Perlu Tahu


1. Mengambil Produk Tenusu

Anda perlu tahu bahawa perut boleh berasa tidak selesa apabila mengambil jenis produk tertentu (3).

Perut boleh berasa tidak selesa apabila mengambil jenis produk tertentu

Biasanya bermula dari keju, yogurt, mentega, susu, dan seumpamanya yang mengandungi laktosa. Mengambilnya secara berlebihan kadangkala akan memberi kesan serta-merta pada perut kembung.

Sebab itu lebih baik jika anda pertimbangkan. Cuba berhenti dengan serta-merta mengambil produk berlebihan yang biasanya dimakan setiap hari.

Kerana ketidakselesaan itu akan bertahan lama dan menjengkelkan. Berkemungkinan sekali dua kali ia akan memberikan kesan yang selamat.

Tetapi lama-kelamaan perut akan menjadi tidak selesa dan sangat tidak selesa. Berhati-hati semasa membeli produk dan cuba semak komposisi dengan teliti.

2. Produk Bahan Gandum

Ketidakselesaan perut juga boleh berlaku apabila keadaan kosong dan kita lalai. Cuba perhatikan perkara seperti ini supaya perut tidak terkejut. Selalunya bila perut tak biasa akan kesan serta merta (4).

Produk bahan gandum boleh memberi kesan segera perut rasa tak selesa

Sesetengah orang yang mempunyai alahan kepada gluten atau sensitif akan merasakannya dengan segera. Bermula dari kembung perut, cirit birit, gas dan juga sakit perut yang lain.

Oleh itu, adalah lebih baik jika anda merasakan anda tidak lagi sesuai untuk mengambil produk yang diperbuat daripada gandum, berhenti sahaja.

Makanan seperti roti khususnya, pizza dan juga pasta boleh dielakkan terlebih dahulu. Pengambilan boleh tetapi tidak berlebihan, ini memberi kesan segera.

Penghadaman juga akan terganggu tentunya, sila atasi dengan segera.


Telusuri disini Pelbagai Gerd Simptom Berbahaya Yang Anda Perlu Tahu!


3. Makanan dengan Bahan Bombay

Ketidakselesaan perut juga boleh berlaku apabila mengambil makanan yang mengandungi Bombay (5).

Ketidakselesaan perut juga boleh berlaku apabila mengambil makanan yang mengandungi Bombay

Sebab bawang mengandungi serat larut, jadi ia boleh membuat perut anda mudah kembung. Ramai orang tidak sedar bahawa keadaan seperti ini mudah berlaku apabila mereka mengambil terlalu banyak.

Padahal sudah tentu ia boleh memburukkan lagi masalah dan mengganggu penghadaman. Itulah sebabnya anda cuba memberi perhatian kepada perkara seperti ini apabila anda mengalami masalah perut.

Jangan lepaskan peluang untuk mengelakkan pemakanan yang tidak betul. Ini akan memberi kesan langsung pada perut. Sila elakkan makanan dengan kandungan bawang yang berlebihan.

4. Sayur Brokoli

Ketidakselesaan perut juga boleh disebabkan oleh pengambilan makanan dengan bahan yang mengandungi brokoli (6).

Sayur brokoli boleh membuat perut kita penuh dengan gas

Ingat bahawa sayur hijau yang lazat ini apabila kita mengambil terlalu banyak akan membuat perut kita penuh dengan gas.

Gas keluar daripadanya yang membuatkan perut terasa sesak. Mula cuba perhatikan pengambilan dan kesan makanan yang boleh mencetuskan masalah penghadaman.

Kerana walaupun sayuran hijau sebenarnya memberikan gas yang berlebihan. Sebab tu jangan lepaskan perhatian macam ni.

5. Minuman Berkarbonat

Ketidakselesaan perut yang berlaku juga boleh timbul akibat pengambilan minuman berkarbonat. Tahukah anda minuman seperti coca cola, sprite, fanta dan banyak lagi boleh memberi anda lebihan gas.

Soda sendiri jelas akan membuatkan perut serta merta buncit dan tidak selesa. Sebab tu kalau nak minum pastikan jangan terlalu banyak.

Sebab secara automatik akan ketat dan buat kita rasa kenyang walaupun belum makan. Anda boleh mengambil sedikit untuk menghilangkan dahaga, secukup rasa.

Lebih-lebih lagi jika perut kosong, ini akan memberi kesan serta-merta. Sila pertimbangkan perkara seperti ini dari awal untuk lebih berhati-hati pada masa hadapan untuk mengekalkan penghadaman.

6. Minuman beralkohol

Ketidakselesaan perut juga boleh berlaku kerana anda mengambil alkohol. Sudah tentu alkohol mempunyai kesan langsung pada perut anda (7).

Ketidakselesaan perut juga boleh berlaku kerana anda mengambil alkohol

Cuba ketahui bahawa apabila anda minum alkohol perut anda akan menghasilkan asid perut dan sangat sukar untuk mengosongkan perut anda.

Kesannya akan menjadi lebih teruk semakin lama ia bertindak balas. Jangan biasakan pengambilan alkohol, jelas kesannya semakin memburukkan kesihatan.

Bukan sahaja dalam perut, malah kesihatan keseluruhan badan kita. Kenali yang mana satu punca perut anda kembung dan sesak.

Setiap orang mempunyai toleransi dan alahan yang berbeza. Jadi demi kesihatan dan keselesaan adalah lebih baik kita lebih berhati-hati dalam menjaga diri.

Apakah Cara Berkesan Untuk Mengatasi Sakit Perut?

Setelah mengetahui beberapa punca yang boleh membuatkan kita rasa perut tidak selesa ini. Lebih baik anda tahu cara menanganinya dengan baik sekarang dengan ubat sakit perut.

Itulah sebabnya lebih baik sekarang anda tahu dapat mengendalikannya dengan lebih baik.


Mesti Baca: Enam Cadangan Ubat Gastrik Terbaik dan Alternatifnya!


✔️ Minum Air Putih Suam

Kita boleh atasi rasa perut yang tidak selesa ini dengan segera mengambil air (8). Apabila penghadaman terasa terganggu, kita boleh meneutralkannya dengan mengambil air seperti ini.

Supaya badan secara automatik akan dibantu mendapatkan mineral untuk melancarkannya. Tetapi lebih baik minum secara sederhana. Jadi takde kesan negatif langsung pada badan.

✔️ Minum Halia Suam

Tambahan pula, kita boleh mengatasinya dengan memakan halia suam (9). 

Buat sahaja minuman yang dibuat daripada ini kerana ia mengandungi bahan kimia yang boleh membantu mengurangkan kontraksi dalam perut kita (10).

Perut automatik yang rasa tidak selesa akan diselesaikan segera. Gunakan air suam atau panas supaya lebih selesa masuk ke dalam perut.

Benda macam ni dah banyak terbukti dan memang bagus untuk dicuba. Sebab itu anda tidak harus melepaskan peluang seperti ini untuk membantu menangani pelbagai sakit dan ketidakselesaan di perut.

✔️ Suplemen Probiotik

Probiotik ialah bakteria hidup berfaedah yang terdapat secara semulajadi di dalam usus. Bakteria ini akan membantu mengatasi masalah pencernaan dengan meningkatkan kekerapan dan konsistensi najis.

Bakteria ini juga akan membantu mengatasi kesukaran membuang air besar dengan menghasilkan asid lemak rantai pendek.

Kandungannya dianggap dapat meningkatkan pergerakan usus, jadi ia akan memudahkan untuk membuang air besar.

Terdapat satu suplemen yang terkenal di pasaran kerana keberkesanannya dalam mengatasi masalah sakit perut. Suplemen tersebut dipanggil GAXODUS®.

GAXODUS® terkenal di pasaran kerana keberkesanannya dalam mengatasi sakit perut

GAXODUS® mengandungi probiotik seperti lactobacillus acidophilus yang bermanfaat untuk mengekalkan keseimbangan mikrobiota usus.

GAXODUS® mengandungi serat pemakanan yang tinggi seperti pektin epal dan guar gum. Serat ini membantu melancarkan pergerakan usus dan mengelakkan sembelit.

Pektin epal terbukti berkesan dalam membantu melancarkan pergerakan usus

Dengan mengambil GAXODUS® secara kerap, serat dalam suplemen ini membantu melembutkan najis dan memudahkan pembuangan najis.

Selain itu, GAXODUS® juga mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti aloe vera yang mempunyai ciri-ciri pelembab dan menenangkan.

Ini membantu mengekalkan usus lembap dan menghalang najis daripada menjadi terlalu keras, yang sering menyebabkan sakit perut.


Kembalikan senyuman anda dengan GAXODUS® yang terbukti melegakan sakit perut!


✔️ Bawa kepada Doktor

Anda boleh mencuba pilihan terakhir ini apabila semuanya tidak dapat mengendalikannya. Kerana jika sakit berterusan kita memerlukan bantuan daripada doktor profesional.

Jangan memandang rendah perasaan tidak selesa seperti ini, sudah tentu. Kerana ia jelas memberi kesan yang lama pada perut.

Cuba perhatikan perkara seperti ini untuk kesihatan pencernaan. Selalunya orang diabaikan dan akhirnya menjadi serius di ekor panjang.


Baca Juga: 5 Ubat Sakit Perut Cirit Birit Bahan Semulajadi!


Kami telah mengupasnya dengan teliti khas untuk anda. Sebab itu jangan lepaskan peluang seperti ini untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan.

Pelaburan yang paling berharga adalah kesihatan dan keadaan badan yang sangat baik. Perut yang rasa tidak selesa akan diatasi segera jika anda berhati-hati pada masa hadapan

Semoga perbincangan kali ini dapat membantu anda pelbagai masalah perut tentunya.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: