Zakar Bengkok: Adakah Ia Berguna atau Memudaratkan?

Zakar Bengkok: Adakah Ia Berguna atau Memudaratkan?

Table of Contents

Zakar bengkok setiap orang adalah sedikit berbeza, dan ramai lelaki secara semulajadi mempunyai sedikit lengkung pada zakar mereka.

Jika zakar tegang anda tidak menghala lurus dan anda melihat kelengkungan. Contohnya, zakar anda bengkok ke kiri atau kanan seperti pisang.

Anda mungkin bertanya kepada diri sendiri sama ada itu normal atau sihat.

Apabila bercakap tentang zakar, normal bukanlah sesuatu yang sebenarnya. Sebaliknya, sihat adalah semua yang anda perlu ambil berat. Itu juga berlaku untuk kelengkungan zakar.

Jika anda selalu mempunyai zakar yang sedikit melengkung, ia mungkin seperti badan anda secara semulajadi dan tiada apa yang perlu dikhuatiri.

Hanya apabila lengkungan menjadi lebih besar atau menyebabkan ereksi yang menyakitkan, ia boleh menjadi masalah.

Mari kita ketahui apa yang menyebabkannya dan yang mana yang berbahaya.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan!


Apakah Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Zakar Bengkok?

Anda berada di sini kerana anda tertanya-tanya sama ada ini normal atau jika lengkung zakar adalah sesuatu yang anda patut bimbang.

Apakah keadaan yang boleh menyebabkan zakar bengkok?

Malah, agak biasa ramai lelaki mempunyai tahap kelengkungan yang sederhana pada zakar mereka yang menghalangnya daripada mempunyai bentuk simetri yang sempurna (1).

Walau bagaimanapun, jika menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan yang ketara adalah penting untuk anda mendapatkan rawatan perubatan.

Di bawah ini kami menerangkan keadaan yang sering menyebabkan ereksi melengkung dan faktor khusus yang boleh menyebabkannya berkembang.

1. Peyronie

Penyakit peyronie disebabkan oleh tisu parut yang terbentuk di sepanjang batang zakar, juga dikenali sebagai plak yang terbentuk di bawah kulit di mana-mana pada zakar (2).

Peyronie dikenali sebagai plak yang terbentuk di bawah kulit pada zakar

Penyakit peyronie juga dianggap berpunca daripada penyembuhan kecederaan yang tidak normal pada zakar.

Ini mengakibatkan parut pada tisu penghubung (tunica albuginea) yang mengelilingi bahagian (corpora cavernosa) zakar yang dipenuhi darah untuk menyebabkan ereksi.

Ini menyebabkan ereksi yang menyakitkan dan bengkok atau lengkung, biasanya kira-kira separuh sepanjang zakar. Perubahan bentuk biasanya hanya jelas apabila zakar tegak.

Menurut kajian penyakit peyronie menjejaskan kira-kira 4 daripada 100 lelaki berumur antara 40-70 tahun. Bukti lain menyatakan bahawa 0.5% lelaki dewasa menerima diagnosis penyakit peyronie.

Walaupun keadaan ini boleh menjejaskan lelaki dari mana-mana umur (3). Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dalam lingkungan 60-an paling kerap terjejas

Bilangan kes sebenar mungkin lebih tinggi, kerana sesetengah orang yang menghidap penyakit peyronie mungkin berasa malu dan memilih untuk tidak mendapatkan bantuan.

Pakar tidak mengetahui punca sebenar penyakit Peyronie. Ada kemungkinan kecederaan zakar yang lalu seperti semasa hubungan seks, sukan, jatuh atau kemalangan kereta (4).

Kebanyakan orang yang menghidap penyakit peyronie tidak ingat mencederakan zakar mereka, jadi kecederaan yang menyebabkan masalah itu mungkin hanya perlu sedikit.

Kecederaan itu boleh menyebabkan penyakit Peyronie. Penyakit autoimun yang mendasari juga boleh membawa kepada penyakit Peyronie (5).

Walaupun penyakit Peyronie jarang hilang dengan sendirinya, ia mungkin stabil 12-18 bulan selepas gejala pertama kali muncul.


(MESTI BACA) Mengenai Penyakit Kelamin Lelaki: Panduan Muktamad


2. Kelengkungan zakar kongenital

Kelengkungan zakar kongenital (chordee) adalah keadaan yang terdapat pada lelaki semasa lahir dan merupakan yang teruk dan paling ketara semasa ereksi (6).

Kelengkungan zakar kongenital boleh dialami oleh lelaki semasa lahir

Chordee berlaku apabila zakar melengkung tajam ke atas atau ke bawah. Ia biasanya berlaku pada bahagian paling hujung zakar pada glans, atau hujung (7).

Chordee agak biasa, berlaku dalam kira-kira 1 daripada setiap 200 kelahiran kanak-kanak lelaki. Ini adalah keadaan kongenital, bermakna anak anda boleh dilahirkan dengannya.

Walaupun terdapat kelengkungan zakar lain yang wujud, seperti penyakit peyronie, perbezaan ketara memisahkan kelengkungan zakar kongenital daripada keadaan lain.

Sebagai contoh, walaupun penyakit peyronie adalah kelengkungan yang diperoleh dan melibatkan tisu parut pada zakar.

Kelengkungan zakar kongenital ialah keadaan yang dialami oleh lelaki dilahirkan dan tidak melibatkan tisu parut.

Keterukan kelengkungan zakar kongenital boleh ditentukan apabila zakar tegak.

Jika ini berlaku, doktor anda mungkin akan mendiagnosisnya dengan segera dan bercakap dengan anda tentang kemungkinan pembedahan untuk anak anda.

Chordee juga boleh berlaku dengan hipospadia. Hipospadia adalah keadaan di mana bukaan uretra terletak di bahagian bawah zakar dan bukannya di hujung.


(MESTI BACA) Mengenai Sipilis lelaki? Ketahui Jawapannya Di Sini!


3. Patah zakar

Patah zakar sebenarnya bukan patah tulang kerana zakar itu sebenarnya bukan tulang.

Anda boleh mematahkan zakar anda jika ia terhantuk semasa ia tegak

Walau bagaimanapun, anda boleh ‘mematahkan’ zakar anda jika ia bengkok atau terhantuk semasa ia tegak.

Ini berlaku apabila zakar yang tegak dibengkokkan secara tiba-tiba dan dengan kuat. Ia juga biasanya berlaku semasa aktiviti seksual.

Zakar anda mempunyai dua tiang atau silinder yang seperti span yang mengisi darah dan menjadikan zakar keras. Satu lajur ialah corpus cavernosum (8).

Dua dipanggil corpora cavernosa. Lajur ini diliputi oleh lapisan pelindung yang dipanggil tunica albuginea. Zakar anda dianggap patah apabila tunika abulginea terkoyak.

Sesetengah laporan mengatakan bahawa patah zakar jarang berlaku, tetapi yang lain mengatakan bahawa ia bukan perkara biasa.

Satu komplikasi ialah orang tidak selalu tahu bahawa patah zakar adalah kecemasan perubatan. Ia berlaku lebih kerap pada individu yang lebih muda.

Taqaandan juga boleh menyebabkannya, dan kaedah membengkokkan zakar yang tegang ini diamalkan oleh sesetengah lelaki Timur Tengah atau Asia Tengah.

Penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin mendiagnosis patah zakar dengan pemeriksaan fizikal sahaja.


(MESTI BACA) Mengenai Testis Bengkak: Fakta Yang Sedikit Diketahui


Adakah Zakar Bengkok Lebih Baik Untuk Seks?

Menurut pakar kesihatan seksual, zakar yang melengkung boleh memberi manfaat untuk beberapa posisi, bergantung pada pasangan anda.

Semasa seks heteroseksual, G-spot memerlukan rangsangan langsung untuk mencapai orgasme, yang zakar bengkok boleh mencapai lebih mudah daripada batang lurus (9).

Zakar direka bentuk untuk meluncur dengan cekap masuk dan keluar dari saluran yang cukup licin dan dilincirkan.

Ia sangat cekap dari segi memudahkan kemasukan, dan hasilnya adalah klimaks dan ejakulasi lelaki.

Bagaimanapun, dari perspektif penerima, geseran yang dibuat, walaupun menyenangkan, tidak tertumpu pada titik yang paling responsif kepada rangsangan seksual.

Kawasan itu ialah kelentit, yang sebenarnya berjalan di sepanjang dinding anterior atau depan faraj sehingga ke pelvis.

Pakar menjelaskan bahawa zakar yang melengkung ke atas dan sedikit melengkung membolehkannya bergerak dengan cekap masuk dan keluar dari faraj.

Manakala, dalam kedudukan tertentu memfokuskan hujung zakar pada kawasan sensitif dinding hadapan.

Tetapi sedar, beberapa zakar bengkok boleh menyebabkan masalah kesihatan.


(MESTI BACA) Mengenai Sakit Testis: Fakta Yang Sedikit Diketahui


Adakah Zakar Bengkok Berbahaya?

Penyakit Peyronie menyebabkan zakar membentuk lengkung yang ketara dan penyelidikan terkini menunjukkan bahawa jumlah risiko kanser pada lelaki ini mungkin meningkat.

Zakar bengkok boleh meningkatkan risiko kanser

Malah, jika dibandingkan dengan lelaki yang mengalami disfungsi erektil, individu dengan Peyronie mempunyai peningkatan risiko 10 peratus untuk semua kanser.

Lelaki dengan Peyronie mempunyai lebih besar risiko kanser perut, peningkatan risiko melanoma, dan peningkatan risiko kanser testis (10).

Untuk menelusuri lebih lanjut penemuan ini, pasukan yang sama menyiasat genom bapa dan anak lelaki dengan Peyronie.

Penyelidik mendapati bahawa bapa dan anak lelaki ini mempunyai satu set gen yang menyebabkan mereka terdedah kepada kedua-dua kanser genitourinari atau urologi.

Semasa mereka mendalami DNA mereka, mereka melihat peningkatan sama ada penindasan gen penindas tumor atau pengawalan onkogen.

Oleh kerana ini adalah kali pertama sambungan sedemikian dibuat, lebih banyak kerja perlu dilakukan untuk mengukuhkan penemuan.

Para penyelidik menyeru lebih banyak kajian melihat laluan berpotensi yang mana peyronie boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanser.

Walaupun corak interaksi yang tepat antara peyronie dan kanser belum diketahui, para penyelidik mencadangkan tahap kewaspadaan baru.

Ia juga harus diperhatikan bahawa susulan tambahan lelaki dengan PD selepas diagnosis dan rawatan PD mungkin diperlukan.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron 


Ringkasan

Zakar bengkok membuatkan anda bimbang tentang ketulan atau membuatkan anda tidak yakin dan kadangkala menyebabkan masalah dengan seks.

Penyelidikan sedang dijalankan untuk membantu saintis memahami dengan lebih baik apa yang menyebabkan zakar bengkok.

Penyelidik juga berharap penyiasatan mereka terhadap proses itu akan membawa mereka kepada terapi yang berkesan untuk membantu mereka yang menghidap penyakit Peyronie.

Sementara itu, lakukan apa yang anda boleh untuk memahami keadaan dan ambil langkah yang perlu untuk meningkatkan kualiti hidup anda, di dalam dan di luar bilik tidur.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: