Rahsia Urut Badan: Penyelesaian Ampuh Mengatasi Sakit Perut

Rahsia Urut Badan: Penyelesaian Ampuh Mengatasi Sakit Perut

Table of Contents

Urut badan adalah penting untuk dilakukan kerana sakit perut merupakan masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan orang, namun seringkali diabaikan. 

Tahukah anda bahawa urut badan boleh menjadi penyelesaian ampuh untuk mengatasi masalah ini?

Dalam artikel ini, kita akan membongkar rahsia urut badan dan bagaimana ia dapat membantu mengatasi sakit perut dengan berkesan.

Bagaimana Urut Badan Boleh Membantu Mengatasi Sakit Perut?

Urut badan ialah teknik manual yang melibatkan mengurut lembut dan manipulasi tisu di badan (1).

Bagaimana urut badan boleh membantu mengatasi sakit perut?

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa urutan badan mungkin tidak sesuai untuk semua jenis sakit perut.

Jika anda mengalami sakit gastrik teruk, berpanjangan, atau disertai dengan simptom lain yang membimbangkan, adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor (2).

Setiap orang juga mempunyai toleransi yang berbeza untuk urutan badan, jadi penting untuk berkomunikasi dengan ahli terapi dan mengikut garis panduan batasan yang disyorkan.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Menarik Fungsi Hempedu Membantu Penghadaman Anda


1. Pengurangan Tekanan Dalam Perut

Mengurangkan tekanan dalam perut adalah salah satu cara utama urutan badan membantu mengatasi masalah sakit perut (3).

Dalam keadaan biasa, tekanan dalam perut ini tidak perlu menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Walau bagaimanapun, apabila pengumpulan gas atau ketegangan otot menjejaskan perut, ini boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan yang teruk (4).

Urutan badan, khususnya, boleh membantu melegakan tekanan ini dengan merehatkan otot di sekitar kawasan perut.

Sebagai contoh, urutan di kawasan perut boleh merangsang pergerakan peristaltik usus besar dan melancarkan proses pencernaan.

Urutan perut akan mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh kehadiran gas berlebihan atau najis yang tertahan.

Selain itu, teknik urutan refleksologi khusus pada kaki juga boleh merangsang titik tertentu yang berkaitan dengan organ perut dan penghadaman untuk mengurangkan tekanan dan kesakitan yang dialami.

2. Peningkatan Peredaran Darah

Peredaran darah yang meningkat juga merupakan kelebihan besar urutan badan yang boleh membantu dengan sakit perut (5).

Urut badan boleh meningkatkan peredaran darah

Dengan meningkatkan pengaliran darah dalam badan, ia akan membantu penghantaran nutrien dan oksigen ke seluruh bahagian badan terutamanya ke bahagian perut.

Ini akan memastikan sel-sel dalam perut dapat berfungsi dengan lebih baik untuk membantu penghadaman makanan dan mengurangkan kemungkinan masalah seperti senak dan sakit perut.

3. Mengurangkan Keradangan

Keradangan dalam perut disebabkan oleh banyak faktor seperti makanan tidak seimbang, masalah penghadaman, dan tekanan.

Sebagai contoh, jika seseorang mengalami gastrik, dia akan mengalami keradangan dinding perut. Urutan badan adalah salah satu cara yang boleh membantu melegakan keradangan.

Teknik urutan boleh membantu memperbaiki sistem penghadaman dan membantu mengurangkan keradangan dalam perut.

Selain itu, minuman herba seperti halia dan pudina juga boleh membantu mengurangkan keradangan dalam perut.

Dengan teknik urutan yang dilakukan secara rutin, ia dapat membantu meningkatkan aliran darah dan juga memudahkan pergerakan najis di dalam usus besar.

Oleh itu, ia dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan daripada masalah angin dalam badan.

Bagi individu yang berulang kali mengalami masalah radang dalam perut, mereka disyorkan untuk menjalani urutan refleksologi atau terapi bekam secara berkala.

4. Kembung perut

Kembung perut adalah masalah yang dihadapi ramai orang pada masa yang berbeza. Perut kembung boleh menjadi sangat tidak selesa dan menyebabkan rasa tidak enak badan.

Kebiasaannya, kembung perut berlaku apabila terlalu banyak gas atau angin terperangkap di dalam perut.

Dalam keadaan ini, urutan badan boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk mengurangkan kembung perut. 

Urut perut boleh membantu perlahan-lahan mengeluarkan gas dalam perut dan membantu mengurangkan tekanan yang dihasilkannya.

Selain itu, urutan tangan dan kaki juga boleh membantu dalam meningkatkan pergerakan najis yang membantu mengurangkan kembung perut.

5. Sembelit

Sembelit adalah masalah yang sering dialami oleh kebanyakan orang dewasa. Ia berlaku apabila usus besar tidak boleh mengeluarkan najis dengan betul

Biasanya kebanyakan orang mengalami masalah ini berpunca daripada makanan yang kurang serat dan kurang aktiviti fizikal.

Urutan badan boleh membantu mengatasi masalah sembelit dengan merangsang pergerakan najis dalam usus besar.

Teknik urutan perut boleh membantu otot dan sel saraf dalam usus besar berfungsi dengan lebih baik. Selain urutan perut juga membantu merangsang peristalsis kolon

Bagi mereka yang mengalami sembelit, suplemen kesihatan juga boleh membantu memperbaiki sistem penghadaman dan menjadikan usus lebih kuat.

Jika anda mengalami sembelit, GAXODUS® boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk membantu mengatasi masalah ini.

Adakah terdapat suplemen yang berkesan untuk mengatasi masalah sembelit?

GAXODUS® mengandungi 14 bahan semulajadi yang dipilih khas untuk membantu meningkatkan kesihatan penghadaman anda dan melegakan sembelit.

Pektin epal dan guar gum adalah beberapa komponen yang terkandung dalam GAXODUS®. Serat pemakanan sangat penting dalam mencegah dan mengatasi masalah perut.

Serat dalam GAXODUS® membantu meningkatkan jumlah najis dan melembutkan konsistensinya, menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan.

Selain itu, serat juga merangsang pengecutan usus yang sihat, membantu menggalakkan saluran penghadaman yang lebih lancar.

GAXODUS® boleh merangsang pengecutan usus yang sihat

Selain itu, GAXODUS® juga mengandungi Lactobacillus Acidophilus, yang merupakan probiotik yang bermanfaat untuk kesihatan usus anda.

Lactobacillus acidophilus membantu meningkatkan keseimbangan flora usus dan meningkatkan penghadaman.

Dengan meningkatkan populasi bakteria baik dalam usus, GAXODUS® membantu meningkatkan motilitas usus dan mengurangkan kemungkinan sembelit.

Dengan sokongan GAXODUS® dan teknik urut, anda boleh mengatasi masalah kesihatan dan meningkatkan penghadaman anda secara keseluruhan.


Dapatkan GAXODUS® sekarang dan tingkatkan sistem penghadaman secara maksimum!


6. Gastrik

Gastritis adalah salah satu masalah penghadaman yang sering dialami oleh kebanyakan orang dan menyebabkan sakit perut. 

Apabila gastrik berlaku, perut akan berasa kembung dan loya, dan selalunya adalah akibat saluran gastrousus yang terganggu.

Namun, dengan urutan badan, ia dapat membantu mengurangkan tekanan dalam perut dan menggalakkan peredaran darah yang baik.

Teknik urutan refleksologi juga boleh meningkatkan aliran darah ke perut dan membantu mengurangkan kebimbangan dan kesakitan di kawasan tersebut.

7. Haid Tidak Teratur

Haid tidak teratur sering menjadi masalah bagi wanita yang mengalami sakit perut. Urutan badan boleh membantu melegakan gejala dan memperbaiki kitaran haid yang terganggu.

Selain itu, mengamalkan gaya hidup sihat melalui diet seimbang, senaman, dan mengurangkan tekanan juga boleh membantu mengatasi masalah haid yang tidak teratur.

Suplemen tertentu seperti vitamin B kompleks dan magnesium juga boleh membantu mengimbangi hormon dan meningkatkan kesihatan keseluruhan wanita.

8. Sindrom Usus Bocor

Sindrom usus bocor atau dikenali sebagai leaky gut syndrome adalah masalah penghadaman yang sering dialami oleh ramai orang (6).

Ia berlaku apabila lapisan dalam usus yang memisahkan bakteria dan toksin daripada aliran darah menjadi rosak, membolehkan bahan toksik diserap ke dalam badan.

Sindrom ini boleh menyebabkan kembung perut, sakit perut, sembelit dan cirit birit.

Urutan badan boleh membantu mengatasi masalah ini dengan meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan di kawasan perut.

Selain itu, pengambilan suplemen yang sesuai seperti Gaxodus® juga penting dalam mengurangkan simptom dan memperbaiki keadaan usus.


(MESTI BACA) Mengenai Bukan Sekadar Menjijikkan! Najis Berlendir Perlu Perhatian


Apakah Teknik Urut Badan Berkesan Untuk Mengatasi Sakit Perut?

Melalui sentuhan lembut dan terarah, urutan badan boleh merangsang peredaran darah, mengendurkan otot yang tegang, mengurangkan keradangan, dan mengaktifkan sistem penghadaman.

Meningkatkan peredaran darah di kawasan perut adalah sangat penting kerana darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien diperlukan untuk proses penyembuhan dan pemulihan badan.

Urutan badan membantu meningkatkan aliran darah ke kawasan perut yang mungkin terhad disebabkan oleh ketegangan otot atau keadaan tertentu.

Di bawah adalah beberapa teknik urutan badan yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah sakit perut.

1. Urutan perut

Teknik adalah kaedah terapeutik yang melibatkan mengurut kawasan perut secara perlahan dan berterusan menggunakan jari, tapak tangan atau alatan khas.

Teknik urutan perut adalah kaedah terapeutik yang melibatkan mengurut kawasan perut secara perlahan

Urutan perut boleh membantu melegakan ketegangan otot dalam perut dan memperbaiki sistem penghadaman dengan menggalakkan pergerakan peristaltik usus besar (7).

Bagi mereka yang sering mengalami sakit perut, urutan badan terutamanya urutan perut mungkin merupakan kaedah yang berguna untuk melancarkan sistem penghadaman dan melegakan ketidakselesaan.

Bagi mereka yang mengalami gastrik, sindrom usus bocor atau perut kembung, urutan badan juga boleh membantu mengurangkan tekanan pada perut.

2. Urutan tangan dan kaki

Selepas mengurut perut, langkah seterusnya ialah urutan tangan dan kaki. Mengalami sakit perut biasanya disebabkan oleh penghadaman yang terganggu dan ketegangan pada otot badan.

Teknik urutan ini melibatkan urutan lembut dan urutan pada tangan dan kaki, yang membantu melancarkan peredaran darah dan meningkatkan fungsi organ dalaman.

Anda boleh mengamalkannya sendiri dengan menggunakan minyak urut seperti minyak kelapa atau minyak zaitun.

Selain itu, penggunaan bola refleksologi atau roller juga dapat membantu dalam meningkatkan fungsi organ dalam badan.

3. Urut bahagian atas badan

Setiap bahagian badan kita mempunyai peranan penting dalam kesihatan keseluruhan badan dan perlu diurut untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Oleh itu, mengurut bahagian atas badan juga dapat membantu mengatasi masalah sakit perut. Urutan bahagian atas badan termasuk urutan kepala, leher, bahu dan belakang.

Urutan kepala dan leher boleh membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan memberikan kesan menenangkan untuk melegakan tekanan dan ketegangan.

Sementara itu, urutan pada bahu dan belakang boleh membantu melancarkan peredaran darah dan melegakan ketegangan otot di bahagian badan ini yang sering menjadi punca sakit perut.

4. Urut refleksologi

Urutan refleksologi ialah teknik urutan badan yang memfokuskan pada titik-titik tertentu pada kaki, tangan, dan telinga yang dipercayai ada kaitan dengan organ dalam badan (8).

Sebagai contoh, titik refleksologi pada ibu jari kaki dipercayai dapat membantu melegakan sakit perut dan melancarkan penghadaman (9).

Oleh itu, urutan refleksologi boleh menjadi pilihan yang baik untuk menangani sakit perut yang disebabkan oleh masalah penghadaman seperti sembelit atau sakit perut yang menikam.

5. Urutan pernafasan

Teknik ini memberi tumpuan kepada mengawal pernafasan dan menggunakan pergerakan tangan untuk meningkatkan peredaran udara dalam badan (10).

Urutan pernafasan ini memberi tumpuan kepada mengawal pernafasan

Cara melakukan urutan pernafasan adalah dengan mengambil posisi duduk yang selesa dan meletakkan sebelah tangan di dada dan sebelah tangan di perut.

Kemudian, tarik nafas dalam-dalam melalui hidung sehingga udara terasa masuk ke dalam paru-paru, dan kemudian hembus perlahan-lahan melalui mulut.

Lakukan selama beberapa minit dengan fokus pada pernafasan dalam dan perlahan. Urutan pernafasan juga memberikan kesan menenangkan.


(MESTI BACA) Mengenai Pedih Perut Mengganggu? Petua Ampuh Untuk Melindungi Perut


Kesimpulan

Urut badan adalah penyelesaian yang sangat ampuh untuk mengatasi sakit perut dan melegakan tekanan atau ketegangan.

Teknik urutan badan yang berkesan secara perlahan-lahan dapat membantu mengurangkan tekanan dalam perut, meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan.

Melalui teknik ini, ia boleh membantu menangani pelbagai masalah seperti kembung perut, sembelit, gastrik, haid yang tidak teratur dan sindrom usus bocor.

Anda juga boleh menjaga kesihatan anda dengan minum banyak air, makan makanan yang sihat, aktif bersenam dan mengurangkan stres dan tekanan.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: