Bukan Sekadar Menjijikkan! Najis Berlendir Perlu Perhatian

Table of Contents

Najis berlendir mungkin terdengar menjijikkan, namun sebenarnya, ia perlu diperhatikan dengan serius. Oleh kerana ia dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius dan bahkan membawa penyakit.

Dalam artikel ini, kita akan memberi tumpuan kepada apa itu najis berlendir, mengapa perlu diperhatikan dan bagaimana mengatasinya untuk menjaga kesihatan yang lebih baik.

Apa Itu Najis Berlendir dan Mengapa Perlu Diperhatikan?

Najis berlendir merujuk kepada kondisi di mana tinja mengandung lendir yang abnormal dan perlu diperhatikan (1).

Mengapa najir berlendir perlu diperhatikan?

Lendir adalah bahan berlendir yang dihasilkan oleh mukosa usus dan saluran pencernaan. Biasanya, najis mengandungi sejumlah kecil lendir (2).

Itu kerana dihasilkan oleh sel-sel mukosa usus sebagai pelincir semulajadi untuk memudahkan pergerakan najis melalui saluran penghadaman (3).

Najis yang mengandung kebanyakan lendir boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, merebak penyakit, dan memberi kesan negatif kepada alam sekitar.

1. Kesan kepada kesihatan

Kesan najis berlendir terhadap kesihatan tidak boleh diabaikan. Keadaan ini boleh membawa kepada masalah penghadaman yang lebih serius (4).

Masalah yang dimaksud adalah seperti sindrom usus besar (IBS) atau jangkitan kuman pada saluran penghadaman.

Sebagai contoh, jika lendir yang berlebihan dihasilkan dalam usus, ia akan menghalang penyerapan nutrien yang sepatutnya diserap oleh badan.

Selain itu, kehadiran najis yang berlendir juga boleh menjadi petunjuk awal penyakit yang lebih serius seperti tanda tanda ulser perut atau keradangan kolon.

Terdapat satu kes di mana seorang wanita sering menghadapi masalah najis berlendir dan beberapa bulan kemudian disahkan menghidap kanser kolon.

Seorang lelaki mengalami perubahan dalam tekstur najis dan keadaannya menjadi lebih teruk sehingga dia didiagnosis dengan penyakit Crohn.

2. Penghantaran penyakit

Najis yang berlendir boleh mendatangkan risiko penularan penyakit jika tidak ditangani dengan baik.

Kuman dan bakteria yang terkandung di dalamnya boleh menyebabkan jangkitan dan pelbagai penyakit dalam badan.

Sebagai contoh, sindrom iritasi usus boleh disebarkan melalui najis berdarah dan lendir dalam najis. 

Kuman yang menyebabkan penyakit ini biasanya merebak melalui makanan atau minuman yang telah dicemari oleh najis yang mengandungi bakteria.

3. Kesan kepada alam sekitar

Najis berlendir bukan sahaja menjejaskan kesihatan, malah boleh memudaratkan persekitaran di sekeliling kita.

Najis berlendir boleh memudaratkan persekitaran di sekeliling kita

Jika tidak ditangani dengan baik, maka bakteria dan penyakit daripada najis berlendir boleh merebak ke persekitaran sekitar (5).

Terutamanya jika dibiarkan di tempat yang lembap dan hangat. Ini boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit kepada orang sekeliling. 

Oleh itu, pengendalian sisa najis yang berlendir perlu dilakukan dengan berhati-hati dan berkesan bagi mencegah penularan penyakit dan memastikan sanitasi yang baik di persekitaran.


(MESTI BACA) Mengenai Tekak Rasa Tak Selesa: Kenali Punca dan Petua Mengatasi


Adakah Terdapat Punca Najis Berlendir?

Najis berlendir dapat disebabkan oleh beberapa gangguan pencernaan yang dapat menghasilkan tinja yang lebih kental dan mengandung lendir.

Dibawah adalah beberapa gangguan pencernaan yang boleh menjadi punca najis berlendir.

1. Sindrom usus besar

Sindrom usus besar merupakan keadaan yang sering dihidapi oleh ramai orang, juga dikenali sebagai sindrom usus sensitif (6).

Keadaan ini ditandai dengan simptom seperti kembung perut, sakit perut, sembelit dan najis berlendir.

Tanda kembung perut boleh menyakitkan dan mengganggu aktiviti harian anda, sindrom usus besar juga merupakan penyakit yang serius.

Penyebab sindrom usus besar dianggap kompleks dan belum diketahui sepenuhnya. Oleh itu, adalah penting untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat.

Sebilangan faktor seperti kekurangan aktiviti fizikal, stres, diet tidak seimbang dan gangguan pencernaan mungkin memainkan peranan dalam memburuk keadaan ini.

2. Sembelit

Sembelit menjadi salah satu penyebab utama mengapa najis berlendir bisa muncul. Saat anda kesulitan buang air besar, tinja dalam usus bisa lebih lama tertahan di dalam, dan melekat pada dinding usus.

Hal ini menyebabkan lendir bisa keluar bersama dengan kotoran ketika anda akhirnya berhasil buang air besar.

Sembelit juga bisa membuat buang air besar menjadi lebih sulit, karena tinja yang semakin keras sulit keluar dari tubuh.

Bagi mereka yang mengalami sembelit, suplemen kesihatan juga boleh membantu memperbaiki sistem penghadaman dan menjadikan usus lebih kuat.

Jika anda mengalami sembelit, GAXODUS® boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk membantu mengatasi masalah ini.

Adakah terdapat suplemen yang berkesan untuk mengatasi masalah sembelit?

GAXODUS® mengandungi 14 bahan semulajadi yang dipilih khas untuk membantu meningkatkan kesihatan penghadaman anda dan melegakan sembelit.

Pektin epal dan guar gum adalah beberapa komponen yang terkandung dalam GAXODUS®. Serat pemakanan sangat penting dalam mencegah dan mengatasi masalah perut.

Serat dalam GAXODUS® membantu meningkatkan jumlah najis dan melembutkan konsistensinya, menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan.

Selain itu, serat juga merangsang pengecutan usus yang sihat, membantu menggalakkan saluran penghadaman yang lebih lancar.

GAXODUS® boleh merangsang pengecutan usus yang sihat

Selain itu, GAXODUS® juga mengandungi Lactobacillus Acidophilus, yang merupakan probiotik yang bermanfaat untuk kesihatan usus anda.

Lactobacillus acidophilus membantu meningkatkan keseimbangan flora usus dan meningkatkan penghadaman.

Dengan meningkatkan populasi bakteria baik dalam usus, GAXODUS® membantu meningkatkan motilitas usus dan mengurangkan kemungkinan sembelit.

Dengan sokongan GAXODUS® dan teknik urut, anda boleh mengatasi masalah kesihatan dan meningkatkan penghadaman anda secara keseluruhan.


Dapatkan GAXODUS® sekarang dan tingkatkan sistem penghadaman secara maksimum!


3. Jangkitan saluran penghadaman 

Jangkitan saluran gastrousus merujuk kepada keadaan di mana terdapat jangkitan oleh bakteria, virus, atau parasit dalam saluran penghadaman.

Jangkitan saluran penghadaman boleh berlaku melalui pengambilan makanan atau air yang tercemar atau melalui pendedahan kepada zarah mikroorganisma yang menjangkiti saluran pencernaan.

Apabila mikroorganisma menyerang saluran pencernaan, ia boleh menyebabkan keradangan pada tisu dan organ yang terlibat.

Ini mengakibatkan gejala seperti loya, muntah, sakit perut, cirit birit, dan kadang-kadang demam. Jangkitan saluran gastrousus juga boleh menyebabkan najis berlendir.

Contoh jangkitan saluran penghadaman termasuk gastroenteritis virus, seperti rotavirus atau norovirus, yang biasanya menyebabkan cirit-birit akut dan muntah.

Bakteria seperti Salmonella, Campylobacter, atau Escherichia coli (E. coli) juga boleh menyebabkan jangkitan saluran penghadaman dengan gejala yang serupa (7).

Jangkitan parasit seperti jangkitan cacing dalam perut juga boleh mengganggu saluran penghadaman dan menyebabkan najis berlendir.

Pengambilan makanan atau air yang tidak bersih atau kekurangan kebersihan tangan yang baik adalah faktor risiko utama untuk jangkitan saluran gastrousus.

Oleh itu, adalah penting untuk menjaga kebersihan diri, memastikan makanan dan air yang diambil bersih, dan mencuci tangan anda dengan bersih untuk mengelakkan jangkitan gastrousus.


(MESTI BACA) Mengenai Mengatasi Penyakit Radang Usus: 7 Rahsia Tidak Terungkap


Adakah Terdapat Cara Untuk Mengatasi Najis Berlendir?

Untuk mengatasi najis berlendir, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan kehidupan yang aman seperti dahulu.

Di bawah adalah beberapa kaedah yang terbukti berkesan untuk mengatasi masalah najis berlendir.

1. Pemakanan seimbang

Pengambilan makanan yang seimbang adalah kunci utama untuk mengatasi najis berlendir dan telah dilakukan oleh ramai orang.

Perbanyaklah mengonsumsi makanan yang kaya akan serat seperti buah-buahan, sayuran, dan biji-bijian, serta protein sehat seperti ikan dan ayam tanpa kulit.

Adalah penting untuk perbanyak minum air putih dan hindari minuman yang mengandung alkohol dan kafein

Pastikan juga untuk mengunyah makanan dengan baik dan tidak makan terlalu cepat untuk menghindari masalah sembelit.

2. Penjagaan kebersihan persekitaran

Untuk mengelakkan dan mengatasi najis berlendir, adalah penting untuk menjaga kebersihan persekitaran.

Adalah penting untuk menjaga kebersihan persekitaran untuk mengelakkan najis berlendir

Pastikan tandas atau bilik mandi sentiasa bersih dan kering, dan gunakan produk pembersihan yang berkesan dan selamat.

Selain itu, pastikan kawasan sekitar tandas atau bilik air sentiasa kering dan terlindung daripada kelembapan berlebihan.

Ini kerana bakteria dan kulat boleh membiak dengan mudah dalam persekitaran tandas atau bilik mandi yang lembap.

Dalam kes ini, penggunaan blower udara atau pengering rambut boleh membantu memastikan tandas atau bilik mandi bersih dan kering.

3. Teknik pembersihan yang betul

Selepas mengetahui tentang bahaya najis berlendir, adalah penting untuk tahu teknik pembersihan yang betul. 

Pertama sekali, pastikan anda menggunakan air yang mengalir untuk membersihkan kawasan tersebut.

Pastikan untuk menggosok kawasan tersebut dengan lembut supaya tidak menyebabkan luka atau kerengsaan pada kulit (8).

Selepas itu, basuh tangan anda dengan sabun dan air bersih untuk mengelakkan penyebaran bakteria dan jangkitan.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan persekitaran dan sentiasa membawa kain lap basah atau pembersih antibakteria semasa dalam perjalanan bagi mengelak penularan penyakit.

Perhatian Khusus Untuk Bayi dan Kanak-kanak!

Penting untuk memperhatikan najis berlendir pada bayi dan kanak-kanak kerana ia boleh memberi kesan yang serius pada kesihatan mereka. 

Najis bayi berlendir dan berbiji perlu diberi perhatian dan rawatan segera, begitu juga dengan najis berlendir kanak-kanak.

1. Najis bayi berlendir dan berbiji

Bayi yang baru lahir memang cenderung membuang najis yang berbutir dan berlendir dan bukanlah masalah besar.

Bayi yang baru lahir memang cenderung membuang najis yang berbutir dan berlendir

Namun, sebagai ibu bapa, kita perlu memberi perhatian kepada jenis najis bayi untuk mengetahui sama ada bayi itu sihat atau tidak.

Najis bayi berlendir kuning biasanya menandakan bayi yang sihat. Bayi yang disusui mungkin mengeluarkan najis yang lembut dan longgar dalam warna kuning sawi (9).

Di samping itu, ia juga penting untuk memberi perhatian kepada kekerapan pergerakan usus bayi dan konsistensi najis.

Bayi yang sihat biasanya akan membuang air besar sekurang-kurangnya sekali sehari dengan konsistensi najis yang lembut dan tidak terlalu keras.

Jika konsistensi najis bayi terlalu keras dan sukar untuk dikeluarkan, bayi mungkin mengalami sembelit.

2. Najis berlendir kanak-kanak

Najis berlendir kanak-kanak adalah keadaan yang sering berlaku di kalangan anak-anak. Ini biasanya berlaku apabila sistem pencernaan mereka belum sepenuhnya matang (10).

Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kekurangan cecair dalam diet mereka atau gangguan pencernaan.

Untuk membantu mengatasi najis berlendir kanak-kanak, kita perlu memastikan bahawa anak-anak mempunyai diet yang seimbang dengan banyak cecair.

Kita juga perlu memastikan persekitaran yang bersih dan selamat untuk mereka, serta memberikan rawatan perubatan jika ia diperlukan.


(MESTI BACA) Mengenai Berak Tidak Lawas: Kenali Punca dan Cara Mengatasinya


Kesimpulan

Najis berlendir bukan hanyalah masalah kebersihan, ia adalah masalah besar! Masalah ini bisa mempengaruhi kesehatan dan menyebabkan penularan penyakit.

Sebagai solusi, anda perlu memperhatikan diet, menjaga kebersihan lingkungan, dan melakukan perawatan perubatan.

Sekiranya terdapat kebimbangan atau simptom yang disyaki, sebaiknya segera berjumpa pakar perubatan untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan.

Jangan lupa untuk memberikan perhatian khusus pada bayi dan anak-anak ketika mereka mengalami masalah ini.

Dengan pemahaman yang tepat tentang punca dan langkah rawatan yang betul, seseorang boleh menguruskan keadaan ini dan mengekalkan kesihatan saluran penghadaman secara keseluruhan.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn